bodal 06.06.2010 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 studnia wiercona na 20 metrów, hydrofor z pompą w domu, woda z tej studni cały czas leci jakaś taka brązowa i niezbyt ładnie pachnie. Jak długo trzeba pompować bo zamontowaniu całej instalacji aby woda się oczyściła ? 1 godz ? 2 godz chciałem dać wodę do badania ale nie dam takiej brązowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 06.06.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 U mnie ok 20m3...potem była już czysta tylko pompowana była bezpośrednio ze studni, a nie przez układ hydroforu i instalacji-inaczej wszystko gromadzi się w instalacji.(pomijam kwestię prawidłowości wykonania odwiertu bo uznaje to za pewnik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 06.06.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 chciałem dać wodę do badania ale nie dam takiej brązowej Nie ma sensu. Pompuj ile się da. Można przyjąć, że po trzech dniach wypompowywania (non stop), woda już się nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 06.06.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Pompowałem najpierw zwykłą pompą - le ona tylko 8 metrów pociągnie. W ten sposb wypompowałem może z tysiąc litrów. Potem kupiłem głębinówke i wpuściłem ją na 18 metrów, a studnia ma 21 metrów. Aby nie gdybać zamontowałem zawór oraz licznik. Zawór ustawiłem tak aby pompa nie siorbała i aby wooda nadążyła nalatywać. Teraz wiem, że wydajność mam około 1500 litrów na godzinę i wypompowałem do tej pory 70 tysięcy litrów- tak wskazuje licznik. Za kilka dni oddam wodę do badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarkMark 24.11.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) Witam, temat stary ale dla nas aktualny. Woda w naszej studni ma kolor coca coli. Po wywierceniu wypompowałem z niej ok 12 tys. litrów i woda ciągle była brązowa , ale jakby jaśniejsza. Potem studnia była nieużywana przez 4 miesiące i teraz woda jak kawa. Chciałem się dowiedzieć czy twoja woda po powypompowaniu tysięcy litrów zrobiła się bezbarwna? Ile litrów wypompowałeś? Edytowane 24 Listopada 2015 przez DarkMark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts