Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drenaż opaskowy i odwadniający działkę w jednym?

Recommended Posts

Witam,

na etapie budowy nie zrobiłem drenażu opaskowego przy fundamentach, dom jest nie podpiwniczony i kierownik budowy stwierdził, że nie trzeba. Dokoła domu praktycznie sama glina i jak spadnie deszcz to woda długo stoi. Zabrałem się za odwodnienie liniowe działki, zacząłem od odprowadzenia wody z rynien dachu. Wykopałem dół na studzienkę rewizyjną tuż przy rogu domu na około 80 cm, następnego dnia okazało się że dole jest jakieś 5 cm wody. Początkowo odwodnienie liniowe miało wyglądać tak:

- wykop na 60 cm

- do wykopu geowłóknina

- do geowłókniny warstwa 10cm żwiru 16/32, na to rura drenarska 100mm, na to warstwa żwiru 30 cm, geowłóknina na zakładkę

- warstwa 20 cm piasku, nie gruntu rodzimego bo to sama glina

W związku z pojawieniem się wody, myślę że gruntowej, na głębokości 80cm pomyślałem czy coś takiego załatwiłoby sprawę zarówno izolacji fundamentów jak i odwodnienia działki:

- wykop na 120 cm

- do wykopu geowłóknina

- do geowłókniny warstwa 10cm żwiru 16/32, na to rura drenarska 100mm, na to warstwa żwiru 50 cm, geowłóknina na zakładkę

- warstwa 60 cm piasku

- drenaż oddalony byłby od domu około 3 metrów.

Mam wątpliwości czy przy opadach deszczu woda będzie w miarę szybko uchodziła przez te 60 cm piasku.

Czy lepszym rozwiązaniem jest zrobienie dwóch drenów (wolałbym nie, bo kasy brak :))?

Proszę Was o weryfikację i ewentualnie rady.

Pozdrawiam,

Andrzej

Edytowane przez andopo

Drenaż ma zasięg około 6m. My mamy dom na bardzo dobrej i stabilnej ziemi - jakiś tam piaskach.

Odkąd mam działkę nigdy woda na nie j nie stała, jak był wykop pod fundament to nawet grama wody nie uświadczyliśmy.

Ale do rzeczy.

Mieliśmy zrobić drenaż wokół fundamentu, później chłopaki od drenarki zaproponowali żeby zrobić w odległości 4 m od domu, a w końcu geolog który drugi raz robił odwierty na naszej działce do oczyszczalni ścieków, zapytał się nas po co nam to przy takiej glebie - i nie robimy.

Witam,

woda będzie odprowadzona do 3 studni z kręgów betonowych, powiedzmy prawie chłonnych - na tyle ile teren pozwoli. Jeżeli studnie będą się przepełniały to będę przepompowywał wodę w inne miejsce, poza działką (nie mogę na stale tam się podłączyć niestety).

Pozdrawiam

Mieliśmy zrobić drenaż wokół fundamentu, później chłopaki od drenarki zaproponowali żeby zrobić w odległości 4 m od domu, a w końcu geolog który drugi raz robił odwierty na naszej działce do oczyszczalni ścieków, zapytał się nas po co nam to przy takiej glebie - i nie robimy.

Otóż to i to jest błąd, który popełniłem. Na mojej działce jest lekki spadek i też po każdym deszczu wokół domu robi się jeziorko. Firma budowlana i kierownik budowy stwierdzili, że potrzebny będzie drenaż przy domu bo woda będzie podlewać budynek. Nieświadom niczego .....posłuchałem i woda jak stała na działce tak stoi, a w drenażu sucho. Wszystko przez glinę pod warstwą humusu, która nie przepuszcza wody. Teraz będę musiał wymyślić jakieś liniowe/powierzchniowe odprowadzenie wody z działki bo chce mieć ładny kawałek trawnika, a nie poletko ryżowe.

A wystarczyło po deszczu wbić szpadel na 50cm i bym wiedział co zrobić, ale mi się nie chciało.

Witam,

na etapie budowy nie zrobiłem drenażu opaskowego przy fundamentach, dom jest nie podpiwniczony i kierownik budowy stwierdził, że nie trzeba. Dokoła domu praktycznie sama glina i jak spadnie deszcz to woda długo stoi. Zabrałem się za odwodnienie liniowe działki, zacząłem od odprowadzenia wody z rynien dachu. Wykopałem dół na studzienkę rewizyjną tuż przy rogu domu na około 80 cm, następnego dnia okazało się że dole jest jakieś 5 cm wody. Początkowo odwodnienie liniowe miało wyglądać tak:

- wykop na 60 cm

- do wykopu geowłóknina

- do geowłókniny warstwa 10cm żwiru 16/32, na to rura drenarska 100mm, na to warstwa żwiru 30 cm, geowłóknina na zakładkę

W związku z pojawieniem się wody, myślę że gruntowej, na głębokości 80cm [...]

Weźmy to chłopski (babski) rozum. Dane są następujące:

- woda stoi na działce, bo nie może wsiakać w glinę

- na głębokości 80 cm zbiera się woda, prawdopodobnie gruntowa.

Moim zdaniem:

1. robienie drenażu poniżej poziomu wody gruntowej nie ma sensu. To tak jakby włożyć rurkę drenarską do wanny pełnej wody. Co nam wtedy ten drenaż odwoni? Czyli jeżeli wykop, to głęboki na 60 cm.

2. Kluczowy problem do rozwiązania to miejsce do odprowadzenia tej wody. Studnia chłonna w glinie to fatalny pomysł. Ja bym zrobiła maksymalnie duży (szczelny) zbiornik na deszczówkę i wykorzystałabym deszczówkę do podlewania, mycia samochodu itp. Bo rozumiem, że nie masz rowu melioracyjnego, albo kanalizacji deszczowej?

3. Mając miejsce do odprowadzenia wody deszczowej, zastanowiłabym się nad zrobieniem odwodnienia liniowego w newralgicznych miejscach (może wjazd na działkę, wjazd do garażu - zależy jakie masz ukształtowanie terenu). Takie odwonienie typu acodrain odprowadza wodę dużo szybciej niż dreny. Jak złapiesz cześć wody przy wjeździe na działkę, to drenaż "będzie miał łatwiej".

Początkowo odwodnienie liniowe miało wyglądać tak:

- wykop na 60 cm

- do wykopu geowłóknina

Pozdrawiam,

Andrzej

Dołącze się do pytania (wcześniej nie znalazłem tego wątku i założyłem tutaj nowy)

Chciałem się dopytać czy taki układ (jak w cytacie) jest prawidłowy, bo usłyszałem (oczywiście nie znam się na tym), że:

- wykop około 50-60cm,

- na to trochę piasku

- na piasek kamień płukany 2/8mm

- na to rura drenażowa 10cm z owiniętą bezpośrednio na niej geowłókniną

- kilka cm kamienia 2/8mm

- piasek do wyrównania z gruntem.

Czy tak to się robi?? czy tak jak w cytacie wyżej, czyli inny (większy) kamień i geowłókniną nie bezpośrednio na rurze

• 1 month później...

Już w jakimś temacie o tym pisałam, a tu się powtórzę.

U nas był zrobiony NIEDAWNO drenaż wokół domu.

Pan zrobił wykop wokół budynku, dał drobny kamień, na to rurę drenarską, taką żółtą, perforowaną owiniętą geowłókniną, na to od razu sypał piasek. Na końcu rur spustowych dał takie kosze (nie wiem czy tak to się nazywa, ale można to otworzyć i wyczyścić z siteczka, co tam naleciało z dachu). Potem 2 metry jest pociągnięta rura pełna szara PCV i ona jest włożona do drenażu, czyli tej rury żółtej z dziureczkami. Dalej woda tymi rurami płynie do wkopanego w ziemię betonowego zbiornika. Ma on pojemność 6000 litrów. Nie wiem czy nie przesadziłam z kupnem tak dużego, ale pomyślałam, że skoro dach ma powierzchnię 350 m.kw. i takie są ulewy.... Zamierzam dać do tego zbiornika pompę i korzystać z tej wody z dachu podlewając ogródek.

MAM TYLKO WĄTPLIWOŚCI, CZY ABY ŹLE NIE ZROBIŁAM ZGADZAJĄC SIĘ TAK POPROWADZIĆ WODĘ Z DACHU. JA CHCIAŁAM TO ZROBIĆ PEŁNYMI RURAMI OD SAMYCH RUR SPUSTOWYCH DO ZBIORNIKA, ALE TEN, KTÓRY ROBIŁ DRENAŻ ODWIÓDŁ MNIE OD TEGO. CZY NIE BĘDZIE ZALEWAĆ TERENU? ZIEMIA JEST MAŁO PRZEPUSZCZALNA, BO GLINY I IŁY SAME TU SĄ. PROSZĘ O PORADĘ.

Mam drenaż wokół domu i jednocześnie pełni odbiór wody z rynien, działa już 3 rok, wokół domu sucho, wszystko pieknie odbiera.

Zlewa się wszystko razem do studni zbiorczej z 3 kręgów. Nie jest chłonna bo mam gline, jest tam wrzucona pompa zatapialna i pompuje ją do rowu melioracyjnego.

I tyle. Jakby co zdjęcia z realizacji są w dzienniku.

pozdrawiam, majki

Mam drenaż wokół domu i jednocześnie pełni odbiór wody z rynien, działa już 3 rok, wokół domu sucho, wszystko pieknie odbiera.

Zlewa się wszystko razem do studni zbiorczej z 3 kręgów. Nie jest chłonna bo mam gline, jest tam wrzucona pompa zatapialna i pompuje ją do rowu melioracyjnego.

I tyle. Jakby co zdjęcia z realizacji są w dzienniku.

pozdrawiam, majki

Co nie powinno byc powodem do popelniania przez innych tego samego bledu.

Deszczowki nie podpina sie do drenazu opaskowego.

Ale ryzyko kusi, kusi...

Pzdr

A dlaczego to błąd, wytłumacz jeśli możesz ?

pozdrawiam, majki

W skrocie - rury maja zbierac nadmiar wody gruntowej - takie sa typowe srednice tych saczkow, zeby poradzily sobie z takim obciazeniem. Ty tak naprawde nawadniasz sobie grunt przy lawach, bo w sytuacji wiekszych opadow (ktore czesto skutkuja tez wezbraniem wod gruntowych) rury nie zbieraja juz wody z obsybki bo sa wypelnieone nadprogramowa deszczowka.

Decyzja nalezy do ciebie.

Ale tak naprawde po (ogladalem dziennik) wzorcowo wykananych robotach na koniec wprowadziles zonka...

Powiedz tak jeszcze z ciekawosci - kierownik budowy to zaproponowal?

A ze nic sie nie dzieje u Ciebie ....Wiekszosc osob przechodzacych na czerwonym swietle nie ginie. Ale jednak zasada po cos istnieje...

W skrocie - rury maja zbierac nadmiar wody gruntowej - takie sa typowe srednice tych saczkow, zeby poradzily sobie z takim obciazeniem. Ty tak naprawde nawadniasz sobie grunt przy lawach, bo w sytuacji wiekszych opadow (ktore czesto skutkuja tez wezbraniem wod gruntowych) rury nie zbieraja juz wody z obsybki bo sa wypelnieone nadprogramowa deszczowka.

Decyzja nalezy do ciebie.

Ale tak naprawde po (ogladalem dziennik) wzorcowo wykananych robotach na koniec wprowadziles zonka...

Powiedz tak jeszcze z ciekawosci - kierownik budowy to zaproponowal?

A ze nic sie nie dzieje u Ciebie ....Wiekszosc osob przechodzacych na czerwonym swietle nie ginie. Ale jednak zasada po cos istnieje...

Uff, bo już myślałem, że coś poważniejszego.

Dzięki za oglądanie dziennika :)

pozdrawiam, majki

• 1 month później...
Krissowi nikt nie odpowiedział, to może ja spróbuję zapytać :).

Musimy poprawić (czytaj zrobić od nowa) drenaż opaskowy domu. Czy geowłókniną owija się samą rurę drenarską czy kamienie/żwir razem z rurą ?

Lepsze efekty (wieksza powierzchnia przenikania) daje owiniecie calego zwiru, ale owijanie rury tez nie jest jakims bledem.

Postawa to spadki i rewizje (zwlaszcza na gorze) - ostatnio ekipa znajomemy wykonala drenaz bez studzienki rewizyjnej na poczatku ukladu...

Pzdr

Na początku ukłądu czyli tam, gdzie dren jest najgłębiej czy najpłyciej ? Tył domu jest na lekkim wzniesieniu, myślałam, że tam będzie najwyższy (najpłytszy) punkt drenu, najgłębszy z kolei z przodu domu i tam zrobimy studzienkę, a z niej do rowu przed domem. Czy dobrze rozumiem ?

Po edycji:

Widzę, ze jednak studzienka powinna być tam gdzie dren jest najpłyciej, czyli powinnam mieć conajmniej dwie studzienki - jedna z tyłu domu i druga tam, gdzie dren będzie odprowadzony do rowu ?