Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaż okien przez internet

Recommended Posts

I dlatego jeszcze raz piszę - okno musi być już wyprodukowane i gotowe do sprzedania. A komuś jak będzie pasowało to je kupi.

Jareko, a propos garniturów, właśnie nie tak dawno kupiłam mężowi marynarki na Allegro. Wełniane, pasują jak ulał, kupione po obmierzeniu aktualnych marynarek. CZyli można ;)

A czym niby się to okna od ciucha różnią? 90% osób nie zna się na okuciach, grzybkach, uszczelkach. I nie będzie za nimi tęsknić. Jak wymiar pasuje, kolor OK, profil można sprawdzić ewentualnie i brać. Można mieć market okienny albo szyte pod wymiar dla tych wymagających ;)

Mnie się w sumie podoba

każdy z nas ma jakieś doświadczenia z Aledrogo. Kilka razy nacięliśmy się kupując ubrania synkowi, pomimo podania dokładnych wymiarów, że w tej chwili neguje jakiekolwiek tam zakupy tego typu.

Oczywiście, sprzedając okna tzw. typowe (tylko kto je produkuje na magazyn?) może to być i dobra forma sprzedaży.

U siebie na stronie uruchomiłem tez sprzedaż - z tym tylko, że błędów pomiarowych jakie każdemu zdarzyć się mogą. Zobaczymy jaki to efekt przyniesie, póki co wstawiłem ta dwa swoje byki

Ja do 3 domów kupowałem okna przez internet/fax/telefon. W tym okna na wymiar i produkowane na zamówienie. Nie miałbym nic przeciwko temu aby na stronie internetowej sprzedawcy było wygodne narzędzie do zamawiania i wyceniające okna. Wymiary, podziały, wybór szkła, koloru rodzaju profilu, wybór zabezpieczeń antywłamaniowych itp.

Raz byłem kiedyś w salonie okien. To zupełna strata czasu. O oknach więcej w internecie się można dowiedzieć niż od sprzedawcy . Nawet nie koniecznie jest to wina sprzedawcy tylko też moja bo dowiem się tyle ile zapytam.

W.g mnie taka sprzedaż internetowa powinna wyglądać w ten sposób:

1/ klient zaznajamia się z ofertą na profesjonalnej stronie internetowej.

2/ po wybraniu okien i skonfigurowaniu dodatków wycenia jakimś prostym narzędziem dostępnym na stronie.

3/ następnie zdecydowany dzwoni do fabryki i składa zlecenie przyjazdu ekipy od pomiarów i ewentualnego doradztwa technicznego - dostaje termin wizyty.

4/ ekipa przybywa i dogrywa umowę z Klientem inkasując zaliczkę + wskazując dzień montażu

5/ ta sama ekipa przybywa z oknami, montuje i inkasuje pozostałą sumę

To amerykańska metoda. Dzięki niej wszystko odbywa się prosto i szybko.

:) kupowanie produktów wymagających montażu profesjonalnego to tak jakby wymagać od każdego obywatela umiejętności budowlanych - bez sensu.

Taka sprzedaż przez internetowy system zamówień pozwoliłaby przejżeć dokładniej ofertę producenta. Teraz jesteśmy zdani w dużej mierze co nam zaproponuje handlowiec. A handlowiec niekoniecznie chce nam pokazać wszystko co ma. Przygotowanie szerszej oferty to więcej pracy a po co się przepracowywać gdy się podejżewa klienta o wysłanie zapytania do kilkunastu/kilkudziesięciu innych handlowców a do tego, że klient i tak wybierze najtańszą ofertę.

Ależ tu niektóre osoby znerwicowane. Wnioskuję po tonie i uwagach personalnych zamiast merytorycznych.

Niemniej trzymam się merytoryki, i w swoim "nieprofesjonalnym podejściu" piszę do "czytających ze zrozumieneim":

NIKT WAM NIE KAŻE ZAWIERAĆ UMOWY PRZEZ INTERNET. Nigdzie o tym nie pisałem. Zasada jest prosta. Mamy nawet kilka alternatyw:

1) Klient zamawia pomiar przez internet, pomiarowiec jedzie do klienta z umową, daje mu ją podpisać, klient przelewa zaliczkę i powyżej wytłuszczona ustawa niewiele nas interesuje.

2) Klient jest pewien wymiarów (nowopowstający obiekt / klient umiejący posługiwać się metrówką) i ściąga sobie umowę na kompa, drukuje, podpisuje, wysyła do nas i przelewa nam zalczkę. Skutki prawne, takie jak w punkcie pierwszym.

Służe dalszymi wyjaśnieniami, gdyż do tej pory koncepcja którą przedstawiłem wydaje mi się spójna a ataki, które czytam (ciężko je nazwać komentarzami) są raczej związane z obawami przed zmianą i nie wnoszą niczego do tematu.

Pkt 1 i 2 , jedziesz po klienta , czytasz mu umowe na budowie/ w jego domu / w kawiarni , klient się godzi , wsadzasz go do bryki , sadzasz za biurkiem w siedzibie swojej firmy i juz masz ten mały problem rozwiązany.

Ale po co ?

Cieszę się, że również klienci przedstawili swoje opinie. Wynika z tego, że rozwiązanie, jak najbardziej ma przyszłość. Fakt, że niektórzy producenci / dealerzy podchodzą do tematu sceptycznie nic tu nie zmieni. Życie ich zweryfikuje. Myślę, że podobny wątek za 5 lat będzie zupełnie inaczej przez nich skomantowany.

Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Co do zasady jednak, mam coraz większą jasność. Dziękuję za komentarze.

Właśnie jestem na etapie zamawiania okien. Jeszcze nie przez internet ale prawie. Firma nie ma salonu sprzedaży. Parametry i wymiary podane przez internet i tą drogą wycena i korespondencja. Okna oglądam w hali produkcyjnej i podejmuję decyzję (jakość wykonania). Cena zdecydowanie konkurencyjna biorąc pod uwagę nietypowość moich okien.

Firmę polecili mi znajomi, którzy już użytkują ich okna.