kkdarch 06.06.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2010 Witam Chcę wykonać taras i tu nie wiem co mam zrobić żeby było dobrze.Nie mogę zrobić fundamentów ponieważ mam zakopane instalacje na głębokości około 50cm .Czy mogę zrobić coś w formie płyty na podsypce z piasku oddylatowanej od domu.Dodam że grunt mam wysadzeniowy więc taras będzie się unośić podczas mrozów więc może wymiana gruntu na piasek coś pomoże ?Jaką dać grubość płyty (oczywiście zbrojonej) i ile podsypki piaskowej?Taras ma mieć 3,5mx 2,5m i wystawać ponad grunt jakieś 35 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 07.06.2010 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 a czy w tym przypadku taras ziemny (np. wykończony kostką) albo drewniany (np. na wbitych palach) nie byłby lepszym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 07.06.2010 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Jeżeli nie ma wysokiej wody gruntowej to zrobić podsypkę piaskową do głębokości powiedzmy - 0,8 m, następnie folia budowlana , szalunek od -0,2 m do +0,35 m ,beton B 15, można dodać dużą ilość gruzu betonowego lub kamienia budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 12.07.2010 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2010 Za płytę zbrojoną wyjdą raczej duże pieniądze. Wystarczy normalna podbudowa pracująca i płyta tarasowa – tzw. taras na sucho. Zasady wykonania ze zdjęciami można znaleźć na stronach budowlanych portali internetowych albo na stronie Libetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts