Gość tabita85 07.06.2010 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Witam, czy ktoś z Was budował lub buduje ściany trzywarstwowe Ocieplane wełna mineralną. Jeśli tak to jak się Wam to sprawdza? Czy jest to dobra inwestycja? Bardzo proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 10.06.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Mam w projekcie taka ścianę, myślę że to bardzo dobra inwestycja, nie będziesz musiał malować domu co 3-5 lat, dopiero za 40-60 lat wymienisz pierwszy raz fugę, ściana z cegły elewacyjnej pięknie wygląda (szczególnie z ręcznie formowanej), najlepiej wykonać ścianę samemu - satysfakcja gwarantowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.06.2010 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Tyż tak myślałem, ale szkoda mi kasy. Ściana 3w to droooga inwestycja, a wcale nie wiele lepsza od 2W. Wszyćko zależy od portfela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 11.06.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 ja taką buduję, ale jak wyjdzie to się dopiero okaże. Jako kotwy kupiłem w centrostalu drut nierdzewny 4mm w odcinkach po 3m długości, i to wychodzi cirka 4x taniej niż dedykowane kotwy z talerzykami. U siebie przewiduję styropian bez pustki wentylacyjnej. Warstwa licowa niekoniecznie musi być z klinkieru, można dać zwykłą cegłę (ale taką porządną i dobrze wypaloną), u siebie przewiduję kamień wapienny ale jak to wyjdzie to zobaczymy.Dość drogo biorą za murowanie klinkieru- od 1 do 2 zł/ cegłę co jest dość sporym wydatkiem. Ściana 3W ma bardzo wiele zalet, wad też trochę, ale wiadomo droższa jest od 2W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tabita85 12.06.2010 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Dzieki za odpowiedzi:) Sławku 9000 mi tez bardzo podoba sie kamien wapienny ale wyczytalam ze w domu jest wilgoc i zapach stechlizny gdy zastososujemy kamien.. My myslimy dac zwykla cegle i na to tynk, klinkier niestety bardzo mi sie nie podoba wiec odpada na samym poczatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka123 23.06.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 My też budujemy taką ścianę porotherm 25- 12cm wełna- 3cm pustka powietrzna- porotherm 12cm. Jak będzie się sprawdzać okaże się za kilka lat, mam nadzieję, że będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 25.07.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 Tyż tak myślałem, ale szkoda mi kasy. Ściana 3w to droooga inwestycja, a wcale nie wiele lepsza od 2W. Wszyćko zależy od portfela.Ściana 3W wcale wiele droższa nie jest. Biorąc pod uwagę całość SSZ, to przy moim metrażu 175m2 około 2-4tys w samych materiałach. Ale my budujemy sami a słyszałam, że murarze za 3W biorą więcej. Robocizny wiec nie liczę. My też budujemy taką ścianę porotherm 25- 12cm wełna- 3cm pustka powietrzna- porotherm 12cm. Jak będzie się sprawdzać okaże się za kilka lat, mam nadzieję, że będzie ok.Właśnie się zdecydowaliśmy z czego dokładnie będzie nasza 3W. 24 beton komórkowy +8cm styropian + 11,5 pustak ceramiczny. Jak będzie się mieszkało dowiemy sie za ładnych parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Afrodyta 25.07.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2010 I u mnie klinkier też odpada w przedbiegach. Będzie tynk...kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebxyz 28.07.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Witam.Ja mam taką ścianę wymurowaną (silka 24cm, 12cm ocieplenia, 3cm pustki, 12cm cegła ręcznie formowana z Kraśnika). Dom wygląda pięknie, kiedyś wrzucę kilka fotek.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 30.07.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Witam. Ja mam taką ścianę wymurowaną (silka 24cm, 12cm ocieplenia, 3cm pustki, 12cm cegła ręcznie formowana z Kraśnika). Dom wygląda pięknie, kiedyś wrzucę kilka fotek. Pozdrawiam. hej, masz może dziennik budowy z fotkami? tez niedługo ruszam z trzecią warstwą z cegły ręcznie formowanej i fajnie by było poznać i zobaczyć to przed budową, może nawet jakieś wskazówki w budowie z cegły ręcznie formowanej? jak masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 09.11.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Witam my mamy max29 + 2*6cm styro + max 12cm jak wyjdzie zobaczymy na razie są piwnice z bloczka 24 + 2*5styro + max 19cm jedna ważna rzecz trzeba pilnować i to bardzo a to z jednej strony uciekną a to winkiel od wewnątrz przestawią a to styropianu na zakład nie dadzą itp. żeczy jest masa albo to ja mam takiego pecha czytać "ekipę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 09.11.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Witam my mamy max29 + 2*6cm styro + max 12cm jak wyjdzie zobaczymy na razie są piwnice z bloczka 24 + 2*5styro + max 19cm jedna ważna rzecz trzeba pilnować i to bardzo a to z jednej strony uciekną a to winkiel od wewnątrz przestawią a to styropianu na zakład nie dadzą itp. żeczy jest masa albo to ja mam takiego pecha czytać "ekipę" jaki styropian dajesz na izolacje w piwnicy między ściany? wiem że musi być jakiś specjalny bo normalny od wilgoci może napić się wilgoci i za parę lat będzie śmierdział jak stare skarpetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebxyz 12.11.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 hej, masz może dziennik budowy z fotkami? tez niedługo ruszam z trzecią warstwą z cegły ręcznie formowanej i fajnie by było poznać i zobaczyć to przed budową, może nawet jakieś wskazówki w budowie z cegły ręcznie formowanej? jak masz? Witam. Napisz na [email protected] to podeślę kilka zdjęć. Sorki za późną odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Niureczka 18.11.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam,my mamy scianę 3W, max + styropian 12cm + cegła 12cm. Ostatnio mąż wspomniał o tynkowaniu ale przedtem myśli docieplić dom styropianem ok 4cm. Mówi, że zapobiegnie to mostkom termicznym przy balkonach i tynkowanie klej + siatka wyjdzie taniej niż tradycyjny tynk. Wiecie może co będzie się działo ze ścianą pomiędzy steropianami ? Czy jest sens takiego docieplenia ?Proszę o radę bo nie wiem czy się z nim zgodzić czy upierać się przy tynkach tradycyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 18.11.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 Witam, my mamy scianę 3W, max + styropian 12cm + cegła 12cm. Ostatnio mąż wspomniał o tynkowaniu ale przedtem myśli docieplić dom styropianem ok 4cm. Mówi, że zapobiegnie to mostkom termicznym przy balkonach i tynkowanie klej + siatka wyjdzie taniej niż tradycyjny tynk. Wiecie może co będzie się działo ze ścianą pomiędzy steropianami ? Czy jest sens takiego docieplenia ? Proszę o radę bo nie wiem czy się z nim zgodzić czy upierać się przy tynkach tradycyjnych. Nie bardzo rozumiem. Zbudowaliscie 3W, a teraz znowu docieplacie??? No to po co bylo z 3W budowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts