Mathylda 18.07.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Witam, Chcialam zapytac o rade w kwetii zlewozmywakow ganitowych lub bardziej profesjonalnie nazywajac - kompozytowych (80% granitu 20% zywicy). Zlewozmywak ktory mi sie spodobal jest lekko szorstki w dotyku (zwlaszcza na dnie komor jest bardziej szorstki niz np. na sciankach komor). Z kolei zlewozmywaki ktore widzialam w Castoramie sa dosc gladkie na calej powierzchni. Czy macie doswiadczenia w tej kwestii? Ja dopiero rozpoczynam swoja przygode z tym zlewem i chcialabym kupic dobry. Czytalam ze zlewozmywaki o wiekszej zawartosci granitu sa bardziej szorstkie. Czy to prawda? Czy szorstkosc wplywa na utrzymanie zlewozmywaka kompozytowego w czystosci? Bede bardzo wdzieczna za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz 18.07.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Witaj. Ja mysle ze cos takiego jak zlewozmywak powinno byc jak najgladsze by latwo bylo go utrzymac w czystosci. Owszem fajnie wyglada takie cudenko tylko czy jest praktyczne?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacki 18.07.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2007 Witam jestem tu nowy ale czytam od bardzo dawna.Teraz mam problem, zona uparła sie zakup zlewozmywaka czarnego z kompozytu granitu. Czy to jest dobry wybór, jak z osadem kamiennym, bardzo widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 19.07.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Ja mam zakupiony, ale jeszcze nie zainstalowany zlewozywak z firmy Plados i napewno nie jest on szorstki, jest gładki. Wiem, że podobnie jest z firmą Pyramis. Najlepiej wybierz się do profesjonalnego sklepu i tam sama się przekonasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hucho 21.07.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Potrzymuję temat!Ja również chcę grafitowy zlewozmywak z granitu (fragranit albo graniteka czy "cóś" takiego).Błagam o opinię osoby, któe taki zlewozmywak posiadają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vendea 22.07.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 wlasnie dotarla do nas ARIA deante 1-komorowa w kolorze grafit. jeszcze nie zamontowana, ale robilam juz na niej doswiadczenia male z chlapaniem - wydaje mi sie ze bedzie OK - ten grafit ma takie male kropeczki jasne, taka struktura kamienia i to w przypadku osadu z wody powinno maskowac jasniejsze smugi... zdam dokladna realacje za jakis miesiac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.07.2007 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 U mnie bedzie franke granitowy kolor antracyt, ladea dzien musze zamowic. Uwazam, ze czy bedzie zlew jasny czy ciemny to kazdy trzeba wyczyscic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dżempel 22.07.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 zamówiłam coś takiego -już jakiś czas temu-już mam zamontowany od tygodnia raz ,że super wygląda dwa jestem zadowolona z wielkości komory (jest b.duża ) i zapowiada się ,że będzie ok w utrzymaniu czystości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arluka 23.07.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 i ja też taki zakupiłam- z TEKi. Strasznie mi się podobał. Jutro zostanie zamontowany- za jakiś czas napiszę jak się sprawuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacki 23.07.2007 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2007 dzieki za wypowiedzi, ja też kupuje za 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yvett 24.07.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Mam grafitowy zlewozmywak z firmy Franke - pod każdym wzgledem rewelacja! Z przyzwoitości czyszczę go co jakiś czas- minimum raz na dwa tygodnie - ale mogłabym rzadziej, bo nic nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 24.07.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2007 Witam, Od kwietnia 2003 mam zlewozmywak FRANKE zrobiony z fragranitu, model Atlantis, kolor grafit. Nic się nie zarysowuje, nic się nie tłucze, jest baaaardzo wytrzymały i śliczny. Z utrzymaniem czystości zlewu nie ma więcej pracy niż przy zlewach ze stali szlachetnej. Trzeba go odkamienic (ja to robię co miesiąc) np.octem i natłuścić olejem jadalnym. Jest bardzo ładny, niestety dużo kosztował 1.500 pln plus bateria 500 pln (wylewkowa, którą też gorąco polecam, bo jest bardzo praktyczana w kuchni). Jestem absolutną fanką tego zlewozmywaka i codziennie się cięszę jego widokiem, fajnie pasuje mi do ciemnej płyty ceramicznej (tu już bez fajerwerków - AMICA). Wg mnie to był dobry wybór. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuerstathos 30.07.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2007 Zamierzam w tym tygodniu kupić zlewozmywak z konglomeratu. Czy istnieje jakaś praktyczna różnica między fragranitem a graniteką? Z tego co udało mi się dowiedzieć fragranit ma 80% granitu, a graniteka 70%. Jaki to ma wpływ na właściwości użytkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agami 31.07.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Oprócz nazwy, to niewielka Ale tak bardziej na poważnie... Każdy z większych producentów ma swoją nazwę na zlewozmywak kamienny: - Blanco to Silgranit, - Franke to Fragranit, - Plados to Ultragranit, - Pyramis to Pyragranit, - a Tegranit czy Graniteka to firma Teka. W skład takich zlewozmywaków wchodzą zmielone minerały takie jak: granit, kwarc, krzem oraz akryl i żywice akrylowe. Graniteka to połączenie kwarcu i akrylu/żywic w proporcji 70/30, a fragranit to połaczenie granitu i akrylu/żywic (80/30). Zlewozmywaki granitowe są twardsze od kwarcowych. Kwarcowe jednak można sobie samodzielnie zregenerować (w otateczności oczywiscie). Co do własności użytkowych to jedne od drugich prawie sie nie różnią. Ani na jednym, ani na drugim nie należy kroić, stawiać tyle co zdjętych gorących naczyń itp. Czyli użytkować zlewozmywak zgodnie z przeznaczeniem. W takim wypadku nie poczujesz żadnej różnicy w użytkowaniu. Inne moze być odczucie co do kolorów, ale to naprawdę kwestia gustu. Niektórzy uważają bowiem, że zlewozmywaki kwarcowe sa bardziej "matowe" - to jednak wydaje mi się, ze zalezy głównie od samego koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nia 31.07.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 ja mam taki, tyle, że ciemniejszy - grafitza tydzień będzie zamontowany to powiem jaki jest w eksploatacji http://www.mizar.pl/img/towary/duze/16050_26412.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelika 31.07.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 A my mamy już zakupionty taki: http://images23.fotosik.pl/43/482a379fda9570ba.jpg Tylko, że ciemny beż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuerstathos 31.07.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 No to kupiłam, tylko jednak zdecydowałam się na beżowyhttp://images27.fotosik.pl/43/c17add7f7fd0ffa4.jpg Jeszcze nie zamontowany tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 31.07.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2007 Ja dzisiaj zamowilam taki - franke admiral grafitowyhttp://www.franke.pl/resources//Image/FRANKE/PRODUKTY/duze/ADG-620d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modell 08.03.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Witam wszystkich forumowiczów. Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Mam małą przebudowę kuchni. Chcę kupić zlewozmywak granitowy, ale słyszałem że z takim zlewozmywakiem mogą być różne problemy. Sprzedawca poleca mi zwykły stalowy zlew o strukturze lnu. W necie znalazłem jednak coś nowego - zlew ceramiczny. Czy ktoś z was miał już jakieś doświadczenia ze zlewami ceramicznymi ? Czy taki surowiec jest wytrzymały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 08.03.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2008 Ciekawa jestem tych problemów ze zlewozmywakiem granitowym - zawsze wydawało mi się, że to najlepszy wybór, ale sama nie mam w tym względzie doświadczenia... ktoś już przerabiał ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts