Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 141
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

słuchajcie, znalazlam producenta, który robi zlewozmywaki granitowe i są naprawdę dużo tańsze niż w sklepie. Dla przykładu: taki zlewozmywak jak chcę, czyli jednokomorowy z malym ociekaczem (długość 60cm) i deską dębową zakładaną na komorę (plus oprzyrządowanie typu syfon itp) będzie kosztował 450zł, a jak pytalam gdzie indziej to najniższa kwota była 470 + koszty przesyłki.

• 2 weeks później...

Właśnie i ja myślę nad zlewozmywakiem.

Agami pisze:

Tegranit od granitu teoretycznie niczym. Tegranit to nazwa FIRMOWA fimy Teka na materiał do wykonywania zlewów.

Schock ma Cristalite i Cristadur, Blanco ma Silgranit, Franke fragranit, Plados Ultragranit, Pyramis Pyragranit itd :)

Cenne informacje.

Kupiłam zlewozmywak beżowy granitowy, taki jak chciałam czyli 1-komorowy z małym ociekaczek, dł. 60 cm i zapłaciłam 350 zł. Ponieważ nie brałam faktury i odebrałam go sama (znaczy przez kolegę) to opuścili mi VAT no i nie płaciłam za koszty transportu. Dodatkowo dostalam pojemnik na płyn montowany w zlewozmywaku. Ogólnie jest bardzo ładny i elegancki :) Myślę, że nigdzie taniej nie kupiłabym takiego zlewozmywaka. Edytowane przez SylwiaK.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Kupiłam zlewozmywak beżowy granitowy, taki jak chciałam czyli 1-komorowy z małym ociekaczek, dł. 60 cm i zapłaciłam 350 zł. Ponieważ nie brałam faktury i odebrałam go sama to opuścili mi VAT no i nie płaciłam za koszty transportu. Dodatkowo dostalam pojemnik na płyn montowany w zlewozmywaku. Ogólnie jest bardzo ładny i elegancki :) Myślę, że nigdzie taniej nie kupiłabym takiego zlewozmywaka.

a pokazałabyś go na zdjęciu??? jakiej jest firmy??? też takiego szukam, ale deante na przykład kosztuje tako ik 1000 zł

• 7 months później...

Droga Wandziu13

Jesteś w głębokim błędzie jeżeli myślisz iż żywice akrylowe wymagają użycia wysokiej temperatury oraz wysokiego ciśnienia( to domena wytwarzania wanien akrylowych ale one są wytwarzane z płyt akrylowych ).To stwierdzenie informuje znawców tematu o twojej niewiedzy na temat kompozytów . Radzę zagłębić się w zagadnienie, gdyż istotnym czynnikiem procesu produkcji zlewozmywaków granitowych co innego . Co do ceramiki z mojego ponad 20 letniego doświadczenia muszę przyznać rację iż jest ona wypalana w temperaturze między 1200 a 1400 stopni natomiast z twardością nie jest tak jak piszesz. Prosty przykład na Twoją niewiedzę : proszę upuścić na umywalkę buteleczkę z perfumami (częsty przypadek w łazience) i porównać to z jakimkolwiek zlewem granitowym.

Technologia produkcji ceramiki jest taka sama od wielu lat u wszystkich producentów (w Polsce Sanitec Koło ma chyba najnowocześniejszy piec do wypalania ceramiki) więc eksperyment nie będzie aż tak drogi dla Ciebie.

Stwierdzenie :"5. zlew akrylowy MUSI być dużo droższy, ponieważ jest dużo LEPSZY!" jest niesamowicie niedojrzałe i nie profesjonalne.

Reasumując proszę przed pisaniem takich postów zagłębić się w fachową literaturę. W dobie internetu nie jest to trudne.

pozdrawiam DT

• 2 months później...

Cześć,

bardzo przepraszam, że zaniedbałam forum przez tak długi czas, mogę to wytłumaczyć jednie brakiem czasu ze względu na pracę.

Jeśli ktoś również chciałby wiedzieć jaki zlew kupiłam to mogę podpowiedzieć producenta PREHNIT. Może nie mają wielkiego wachlarza oferty ale to co wykonują jest rewelacyjne. Mam fronty szafek kuchennych w kolorze kremu, boki wenge a blat taki piaskowy a delikatną mozaiką. Od firmy PREHNIT kupiłam zlew jednokomorowy z małym ociekawczem w kolorze szampana. Powiem Wam, że idealnie się sprawdza zarówno kolorystycznie jak i użytkowo. Mam go już prawie rok i zlew nie ma absolutnie żadnych uszczerbków - co nie oznacza, że nic w nim nie robię :) Wszelkie zadrapania można usunąć zwykłą gąbeczką drucianą, którą myje się naczynia. Do cotygodniowego dbania o zlew świetnie sprawdza się Domestos. Rozprowadzam go na całej powierzchni, a po dwóch munutach płukam i od razu kolorek jaśniejszy.

Z tym zlewozmywakiem nie mam żadnego kłopotu. Niektórzy mi mówili, że powinnam mieć większy ociekacz ale mały jest wystarczający jeśli ktoś używa zmywarki zamiast jedynie chwalić się jej posiadaniem :)

Wszystkim polecam tego producenta bo jestem bardzo zadowolona ze zlewu, który od niego kupiłam. Ponadto dostałam w komplecie dębową deskę na zlew, pojemnik na płyn do naczyń i oczywiście uzbrojenie do zlewu. W zeszłym roku zlewozmywaki takie jak mój, na necie kosztowały od 600zł w zwyż. Ja zapłaciłam 350 zł (bez kosztów przesyłki). Różnica jest, prawda?

Dlatego poradzę Wam: zamiast kupować w sklepach to poszukaj producenta i zapytaj o możliwość zakupu detalicznego. Będzie to wyższa cena niż hurtowa ale z pewnością znajdziesz takiego producenta, od którego kupisz dużo taniej niż w sklepie)

Pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez SylwiaK.

• 3 months później...

Mam zlewozmywak granitowy, który miał być zlewozmywakiem Stain Hard Rodos, ale okazało się, że to jakaś podróba Bodenia czy coś tam. Nie chciało mi się odsyłać go już. Zlewozmywak łapie naloty masakrycznie. Wygląda tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e54625fb8717269c.html

Oczywiście zdjęcie jest mocno przebarwione przez aparat. W rzeczywistości wygląda to znośnie. Pytanie czym czyścić takie naloty i podobno też można zaimpregnować taki zlewozmywak...?

Czytałem na forum, że Cillit Bang jest ok, drogi, ale ok. Nie próbowałem jeszcze, ale chciałbym użyć coś sprawdzonego do granitu. Macie jakieś sugestia na impregnat i jakiś czyścik?

Pozdr.!

Mam zlewozmywak granitowy, który miał być zlewozmywakiem Stain Hard Rodos, ale okazało się, że to jakaś podróba Bodenia czy coś tam. Nie chciało mi się odsyłać go już. Zlewozmywak łapie naloty masakrycznie. Wygląda tak:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e54625fb8717269c.html

Oczywiście zdjęcie jest mocno przebarwione przez aparat. W rzeczywistości wygląda to znośnie. Pytanie czym czyścić takie naloty i podobno też można zaimpregnować taki zlewozmywak...?

Czytałem na forum, że Cillit Bang jest ok, drogi, ale ok. Nie próbowałem jeszcze, ale chciałbym użyć coś sprawdzonego do granitu. Macie jakieś sugestia na impregnat i jakiś czyścik?

Pozdr.!

A próbowałeś nalać gorącej wody, wsypać proszku do prania (do bieli) i zostawić tak na noc?

Podobno działa. Jeszcze nie próbowałam, ale też mam czarny zlewozmywak i pewnie niedługo trzeba będzie go porzadnie wyczyścić. Póki co (używany 5 miesięcy) przecieram gąbką z płynem do mycia naczyń co 2 dni i wystarcza. Praktycznie nie ma śladów użytkowania.

• 2 weeks później...

polecam zlewy Franke, Blanco, Teka i Schock

a to, że na przykład Deante kosztuje 1000zł, nie znaczy, że jest jakościowo wart tej ceny !

moim zdaniem wcale... :/

jeśli ktoś z Was chce kupować zlew ceramiczny, albo kamienny, to nie można na nim oszczędzać

wtedy lepiej kupić dobry zlew nierdzewny, niż "średniaka" z niby-granitu

i już nawet nie chodzi o rysy, ale pęknięcia pod wpływem zmian temperatur !!!