Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy tu coś urośnie?

Recommended Posts

Zgoda, ale działanie, a wnikanie do tkanki to co innego :)

Miałeś zapewne biologię w podstawówce, gdzie tłumaczyli budowę roślin i zasady ich "oddychania"? Więc powinieneś wiedzieć, że roślina zabezpiecza się przed upałem zamykając pory, którymi oddycha, aby nie tracić cennej wody. Dlatego _wnikanie_ środka (przez te 6 h od oprysku) powinno odbyć się w czasie pogody lekko pochmurnej, chłodnej. Natomiast samo działanie preparatu jest przyspieszane przez słońce i ciepło. Jak dla mnie - w taką pogode, jak jest obecnie, to opryski stosować b. wcześnie rano i kończyć zanim słoneczko mocno przygrzeje.

G.N To częściowo prawda, bo wysoka temperatura rzeczywiście przyspiesza działanie środka, ale pod warunkiem, że został on zastosowany w pochmurny i bezdeszczowy dzień , ale nie w słoneczny!!.Niektóre chwasty np tasznik w wysokich temperaturach są niezniszczalne.

Informacje mam, bo jestem ogrodnikiem)))

No w sumie tłumaczenie brzmi logicznie, choć działanie aparatów szparkowych jest "ciut" bardziej skomplikowane niż proste przełożenie chłodno = otwarte / ciepło = zamknięte.

Z tasznikiem nie próbowałem. Pokrzywy, perz, podagrycznik, szczaw kędzierzawy, oset warzywny , przytulia czepna, mniszek i kilka innych, pryskane przy totalnej lampie i 30 stopniowym upale zdychały aż miło, stad moje zdziwienie. Ale dzięki za info - całe życie człowiek się uczy.