Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocy, nie mogę wyłączyć żarówek ledowych

Recommended Posts

mój brat chciał zainstalować u siebie żarówki led, po wyłączeniu światła świeciły one jednak 1/10 mocy i nie można ich wyłączyć.

odkupiłem od niego. okazało się że u mnie terz nie gasną. zaczełem testować . mam trzy pokoje, każdy zasilany z innej fazy. a żarówek nie mogę zgasić tylko na dwóch fazach. na trzecziej jest wszystko w pożądku. miernik podłączony do wyłączonej lampy pokazuje 54v , ,zeby pokazało 0v muszę włożyć w drugą oprawkę zwykły chalogen lub włożyć palca najlepiej pośliniony. :bash: czy ktoś wie co się dzieje?

Cudów nie ma, skoro świecą, to którędyś płynie prąd. Typową przyczyną takich cudów są podświetlane włączniki, skoro takich nie masz, to musisz mieć usterkę w instalacji powodującą upływność wystarczającą do zaświecenia LEDa, wołaj elektryka, niech szuka. A jak chcesz szukać sam - zacznij od wykręcenia z puszki wyłącznika i odłączenia od niego przewodów. Jeśli wtedy żarówka zgaśnie, stawiałbym jednak na ten wyłącznik.

Żarówka sama z siebie bez zasilania świecić nie ma prawa bo i jakim cudem. Wkręć tą żarówkę do lampki nocnej, takiej z wyłącznikiem na przewodzie i musi dać się wyłaczyć.

J.

....miernik podłączony do wyłączonej lampy pokazuje 54v , ,zeby pokazało 0v muszę włożyć w drugą oprawkę zwykły chalogen lub włożyć palca najlepiej pośliniony. :bash: czy ktoś wie co się dzieje?

Ja wiem, ale nie powiem bo mówiłem (pisałem) wielokrotnie na FM.

Rozwiązań jest kilka, najprostsze i najtańsze - kup i zamontuj specjalne kondensatory lub zastosuj zwykłe kondensatory 100-220nF / 400V.

Ja wiem, ale nie powiem bo mówiłem (pisałem) wielokrotnie na FM.

Rozwiązań jest kilka, najprostsze i najtańsze - kup i zamontuj specjalne kondensatory lub zastosuj zwykłe kondensatory 100-220nF / 400V.

zbawco jesteś pierwszą osobą która od czasu kiedy zaczełem się borykać z tym problemem dała konkretną podpowiedź, sory że nie przeczytałem twoich wcześniejszych porad na FM lecz '' co cię zdziwi '' komputerem posługuje się od niedawna i jeszcze niezabardzo umiem się poruszać po stronach zawsze robił to syn. jeszcze raz dzięki