Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej grubości drzwi zewnętrznych?

Recommended Posts

Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na forum, więc zakładam nowy temat. Szukam drzwi drewnianych zewnętrznych. Spośród firm z którymi się kontaktowałem oferowane były przeważnie drzwi grubości 55 cm. Były też drzwi 68 cm, ale sporo droższe oraz jedne 72 cm. Najkorzystniejsza cena jest przy tych drzwiach, które mają grubość 55 cm, ale właśnie nie wiem, czy to nie za mała grubość? Jasna sprawa, im grubsze drzwi tym lepiej, ale jeśli w praktyce się sprawdza grubość drzwi 55 cm, to nie byłoby sensu pompować pieniądze w grubsze drzwi. Może ktoś się orientuje i byłby w stanie mi podpowiedzieć czy te 55 cm są wystarczające?

Ty chyba oglądałeś pancerne drzwi do skarbca ;)

A na poważnie - porównaj parametry termiczne cały drzwi w danym systemie bo jeżeli chodzi o wytrzymałość to każdy system sprawdzi się podobnie.

Ośmielę się ;) nie zgodzić - drzwi 55mm to wg mojego doświadczenia zbyt mało jak dla drzwi DREWNIANYCH. Stabilne konstrukcje uzyskuje się przy 68mm, jeszcze lepsze przy 80mm grubości skrzydła. Oczywiście Sama grubość nie świadczy jeszcze o jakości drzwi, ale generalnie im drzwi cieńsze tym bardziej podatne na odkształcenia spowodowane zmianami wilgotności zew oraz przede wszystkim różnicami wilgotności na zew i wew budynku.

Jeszcze 2 lata temu standardowa grubość drzwi stalowych to było 40mm. Teraz jest to ok 50 - 55mm.

Ale dla drewnianych ta grubość jest stosowana przy drzwiach wejściowych do mieszkań / lub pzejściowych/

Urzędowski robi od kilku lat tylko 88mm (bo sztywniejsze) ale Cal od zawsze uzyskuje stabilne drzwi przy 65mm. Więc to chyba nie w grubości leży podstawowy atut.

Edytowane przez finlandia