Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam pytanie czy ktos ma w domu ogrzewanie z pompa ciepla?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Instalacja przepracowała 2 sezony grzewcze.

W ubiegłym sezonie grzewczym (bez ciepłej wody użytkowej)- zbiornik nie był podłączony samo ogrzewanie pochłonęło (od 20 pażdziernika do 20 kwietnia) 4200 kWh. Ten rok zużył 4736 kWh.

Pompy są podłączone do licznika dutaryfowego.

Czyli, że te 7 kW na ogrzewanie wystarcza, tak? Dane odnośnie zużycia prądu są bardzo optymistycznie nastrajające! Mając ogrzewanie podłogowe (?) robisz zapewne tak, że gromadzisz ciepło nocą? Potrafisz podać w przybliżeniu koszt prądu za sezon grzewczy?

Bezwładność cieplna podłogi jest tak duża że nie sprawdził się regulator dzień/noc.

Zaprzyjaźniony elektryk wyliczył że średnio 1kWh w przypadku pracy takiego urządzenia wynosi ok. 0,22 PLN.

Obliczenia uzasadnił tym, że tem. na zewn. spada więcej nocą i jednocześnie pompy muszą więcej pracować przechodząc w niską taryfę płatności.

Udowodnił również że jeżeli zostanie podłączone jakieś urządzenie pracujące w ruchu ciągłym do licznika dwutaryfowego będzie o 30%taniej jak do jednotaryfowego.

Nie napisałeś: 7 kW wystarcza czy dogrzewasz np. kominkiem? Masz kolektory słoneczne? Co z c.w.u.?

Dobrzykowice, jak z tą temperaturą gruntu?

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-05-29 11:25 ]

Nie mam kominka ani kolektorów słonecznych w tym roku będzie przyłączony zbiornik akumulacyjny, aby mógł współpracować również z kolektorami.Ciepłą wodę narazie uzyskuję z 2 boilerów

o pojemności po 50 l ogrzewanych w godzinach od 4-6 oraz od 13-15.

Firma ma swojego insalatora, ale skorzystałem z opcji montażu przez swojego znajomego chłodnika bez utraty warunków gwarancji.

Prace ziemne tez wykonałem we własnym zakresie.

To potaniło mi w znacznym stopniu koszt inwestycji

Wracając do tej mocy to chyba musisz mieć b. ciepły dom?

Marc1, Ty się na tym znasz: jest realne zapotrzebowanie mocy grzewczej tylko 7 kW do 190-metrowego domu???

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-05-29 13:20 ]

Dobrzykowice, jak z tą temperaturą gruntu?

Sorry Ryniu, umkneło mi wcześniej Twoje pytanie. Dzisiaj albo w piatek będę dzwonił do "źródła" tak więc już w poniedziałek powinienem znać odpowiedź

Ryniu a więc zakładając że kolektor bedzie zakopany na gł. 1.5 metra, temp. gruntu zmienia się od ok. 2-3 Stopni w Styczniu/luty/marzec przez 8-10 stopni maj/czerwiec, 15-16 st. lipiec/sierpien do 6-9 st listopad/grudzień. producent zakłada

standartowo temp. powrotną glikolu z ziemi 0st.C

Moim zdaniem, jeżeli ktos ma mozliwosc korzystania z gazu ziemnego i w związku z roznicą w cenach zakupu ok. 30000 złotych, to taka inwestycja nie zwroci sie nigdy przy domu jednorodzinnym (w moich obliczeniach przyjąłem koszt kapitału 9% rocznie i okres amortyzacji 20 lat, wychodzi koszt finansowania 250 złotych miesięcznie przez 20 lat, a to już sporo „darmowego gazu”:wink:. Do tego koszt energii – trzy razy wyzszy niż gazu i srednia sprawnosc może 3 – 4 razy wyzsza dla pomp ciepła, co zaledwie niweluje roznice w kosztach nosnikow energii.

Kalkulacja Rynia z pierwszej strony jest calkowicie bledna, gdyz najpierw ukazuje (nieprawidlowe zresztą co wynika z kosztow 1 KWh oleju i energii elektrycznej) koszty energii w ujeciu rocznym, a potem zestawia to z oszczednoscią miesięczną.

Policzcie sobie koszt finansowania tych urządzeń np. w http://banki.elfin.pl/?id=banki/kredyty/kalk_kredytowy//kalk_kredytowy.html

Ja tez byłem entuzjastą pomp ciepła i kolektorow słonecznych, lecz teraz zacząłem liczyc i porownywac koszt finansowania i za bardzo nie widze opłacalnosci tycz urzadzen.

Krzysiek

KrzysiekS, już mi się dostało parę razy za te obliczenia, pomyliłem w nich miesiące z sezonami grzewczymi (popatrz na dalsze posty, najlepiej przeczytaj też wszystkie). Przy założeniach, które przyjąłem zwrot wyszedł po klikudziesięciu latach. Ale jak widać z doświadczeń forumowiczów pompy polskiej produkcji są znacznie tańsze i przy dobrych układach różnica w cenie między pompą a kotłem może wynieść (tylko) ok. 15000,- zł i sprawa staje się coraz bardziej opłacalna. Chętnie przeczytam (jak pewnie wszyscy śledzący ten wątek) co na temat pomp ciepła mają do powiedzenia fachowcy z "Muratora".
KrzysiekS, nie zakładaj że ktoś kto decyduje się na PC ma dostep do gazu ziemnego, w tej sytuacji większość zdecydowałaby się na ogrzewanie gazowe. Ludzie którzy zastanawiają się nad wyborem PC mają najczęsciej jako alternatywę olej lub butlę, a to są juz całkiem inne koszty niż przy gazie ziemnym
Pisząc o koszcie 1 KWh miałem na mysli to iż, uzyskanie tej jednostki energii ze spalania gazu kosztuje ok. 12 groszy, prądu ok. 33 grodze, gazu ziemnego z uwzględnieniem kosztow dzierzawy butli ponad 22 grosze, a oleju opałowego ok. 16 groszy. Są to wartości zmieniające się często, ale oscylują w tych granicach, przytoczylem je z pamieci. Dokladne dane również dotyczące miału, węgla itp. można znalezc w internecie i w numerach Muratora z początku roku 2002 w których porównywano koszty ogrzewania dla dwoch rodzajow domkow.

Średnia cena 1 kWh energii elektr. w wysokości 0,22 zł to wartość, którą wziąłem ze swoich rachunków za prąd. Dane z Wrocławia. Dla pompy o sprawności 4 cena 1 kWh energii cieplnej będzie wynosić 0.055 zł, przy sprawności 5 - 0.044 zł, itd. W przypadku pomp ciepła nie mylmy energii dostarczonej z uzyskaną.

Aspekt ekologiczny: udowodniono, że zatrucie środowiska przy produkcji prądu w elektrowni jest znacznie mniejsze niż przy spalaniu paliw w domach jednorodzinnych, biorąc pod uwagę te same ilości wyprodukowanej energii.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-06-04 18:12 ]