Ryszardj 01.08.2002 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Acha nie dodalem ze zrzut wody bede mial do malej rzeczki ktura jest w bliskiej odleglosci od mego domu Wiec ten problem bedzie tanszy niz wiercic druga studnie zrzutowa.Wedlug prawa jest to legalne Wiec nie bede mial problemow..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 01.08.2002 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 3 metry3 na minutę ! Nieżle 1 To ta rzeczka dostanie poważnego dopływu.Na mój rozum to radziłbym żebyś się upewnił, że prawnie to jest OK na papierze. Słuchając dzisiejszych sytuacji w Polsce nie wiadomo kto i kiedy może zacząć pisać jakieś protesty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 01.08.2002 16:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 jest to legalne poniewaz powraca do natury ta sama woda niczym niezkazona nie ma zadnych zwiazkow chemicznych nie jest powiedziane ze bede zrzucal cale 3m3 wody na minute do rzeki tylko takie jest zapotrzebowanie max.. pompy w sezonie grzewczym gdy pompa jest max.....wykozystana , mysle ze zrzut wody jest w granicach 1-1.5 m/3 przy normalnej pracy tak mi mowil wykonawca.Pozdrawiam Ryszard Czy wiesz cos na temat ze jest to sprzeczne z prawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 01.08.2002 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 Jest tu chyba jakaś nieścisłość. Pompy ciepła nie potrzebują takiej ilości wody o jakiej piszesz. Wg danych wiessmanna zapotrzebowanie na wodę jest od 1150 l/h do 7800 l/h a więc wydajność 180m3/h to dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 01.08.2002 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2002 gdy rozmawialem z wykonawca zaznaczylem ze chce ten sam uklad wykozystac do wszystkiego do kuchni czy lazienki a takze do ogrodu . Zeby gdy pompa bedzie mi ogrzewac dom a w tym samym momencie bral prysznic czy zona pranie nie mial problemu z cisnieniem wody. I mial jej pod dostatkiem. Nie wiem dokladnie jakie jest zapotrzebowanie wody ale wydaje mi sie ze czym wieksze to lepsze . Czy w swoich obliczeniach brales pod uwage jaki metraz ma ogrzac ta pompa? I czy ma byc do obu systemow CWU i CO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.08.2002 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Trochę nieścisło się wyraziłem. Majsłabsza pompa w ofercie wiessmanna maksymalnie pobiera 1150 l/h a najmocniejsza jaką produkują (43kW) 7800 l/h. Z tego co wiem pozwolenia wodnoprawnego nie potrzebujesz jeśli pompujesz mniej niż 5m3 wody na godzinę jeśli wiercisz płycej niż 30 m no i jeśli nie wylewasz do gruntu albo rzeczki mniej niż 5m3 na godzinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 02.08.2002 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 To potrzymales mnie na duchu , bo myslalem ze ktos robi mnie w botelke z tym zrzutem . Wczoraj przegladalem strony o ogrzewaniu sciennym jest tego troche . Prawie kazdy pisze o izolacji cieplnej na zewnetrznej scianie, bo mniejsze sa straty ciepla. troche minie to martwi bo jak ci pisalem mam Ytong. No i doczytalem sie jak bedzie jakas awaria to niestety ale trzeba rozwalac cala sciane [tynk]bo jak wiesz sa to cale maty polaczone ze soba > Ale mysle ze awarie zdarzaja sie sporadycznie i nie bede mial takich klopotow? W kuchni prawdopodobnie dam podlogowke ze wzgledu na meble kuchenne a jest tego bo widzialem zadowolona mine mojej zonki kiedy robila sobie projekt kuchni, nie mam co liczyc na jakas pusta sciane , Pozdrawiam Ryszard... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 02.08.2002 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 On 2002-08-01 18:36, Ryszardj wrote: jest to legalne poniewaz powraca do natury ta sama woda niczym niezkazona nie ma zadnych zwiazkow chemicznych nie jest powiedziane ze bede zrzucal cale 3m3 wody na minute do rzeki tylko takie jest zapotrzebowanie max.. pompy w sezonie grzewczym gdy pompa jest max.....wykozystana , mysle ze zrzut wody jest w granicach 1-1.5 m/3 przy normalnej pracy tak mi mowil wykonawca.Pozdrawiam Ryszard Czy wiesz cos na temat ze jest to sprzeczne z prawem? Legalne jest, ale trzeba uzyskać pozwolenie wodnoprawne od zarządcy wód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.08.2002 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 Popsute ogrzewanie podłogowe to chyba jeszcze większy problem. Z tym kuciem całych ścian to przesada. Na jednej stronie widziałem, że uszkodzenia można naprawiać:http://www.szikra.hu/pol/meditherm/meditherm_37.htmpatrz punkt 3.9.3. Na wszystkich przykładowych zdjęciach montażowych nie występuje jakaś dodatkowa izolacja termiczna. O takiej izolacji tylko wspominają, jeśli izolacyjność ścian jest niewystarczająca (stare domy, miszkania). Ścienne ogrzewanie chyba świetnie nadaje się do łaczenia z podłogowym. Temperatura zasilania podobna nawet producent często ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 05.08.2002 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 On 2002-07-31 13:09, Jezier wrote: Przeglądałem dzisiaj archiwum Gazety Wyborczej i znalazłem dwa teksty o tym jak ludzie zainstalowali sobie pompę ciepła jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę wysłać mailem. Ten tekst w gazecie wyborczej to według mnie jakaś kryptoreklama ( i do tego wygląda na negatywną ) , dobrze zrobiona pompa ciepła ma czujnik zaniku i asymetrii faz , czujnik zbyt niskiego ciśnienia parowania , zbyt wysokiego ciśnienia skraplania, czujnik temperatury uzwojeń silnika , jak w takich warunkach można zepsuć agregat ? , chyba że ta pompa ciepła to jakaś niedoróbka. piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.08.2002 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Myślisz, że to tajny plan producentów kotłów na olej aby zniszczyć producentów pomp ciepła Ja myślę, że gazeta umieściła ten tekst bo był ciekawy. Jeśliby koleś napisał, że zamontował sobie pompę wydał na to 40 tys. Wszystko działa sprawnie a on płaci za ogrzewanie rocznie 4 tys zł to kogo by to zainteresowało. Ciekawe są niestety przykre doświadczenia. Murator też pisze raczej o tym co się komu nie udało. Zresztą ludzie rozgoryczni nieudacznością wykonawców i producentów chcą się wyżalić. A jak wszystko działa, to normalne i po co o tym rozpowiadać, pisać. Jak zresztą sam piszesz w innym poście twoja instalacja działa lepiej niż te działające u innych wykonane przez autoryzowaną ekipę producenta pomp ciepła. Czemu nie zaufałeś fachowej ekipie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 05.08.2002 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2002 Piotrek pompa jaka posiadasz firmy cepestol 11kw do jakiego metrazu domu masz ja zaistalowana? I czy masz podlaczone do Cwu i Co Pozdrawiam Ryszard........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 08.08.2002 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2002 Pompa Secespol CETUS-11 , powierzchnia domu ok 140 mkw , pompa ciepła działa na potrzeby CO i CWU , dodatkowo mam grzałkę 4.2 kW ponieważ zgodnie z danymi producenta ta pompa była trochę za słaba , poza tym z zasady działania pompy ciepła wynika że grzeje najsłabiej akurat wtedy gdy potrzeba najwięcej ciepła , więc tak czy tak grzałka powinna być.Fachowcom nie zaufałem bo wycenili mi koszt na 40 tys zł ( a ja to zrobiłem za 20 tys zł ) poza tym troche mi było szkoda wydać tyle kasy niby fachwcom którzy jeszcze całość zrobią źle , pamiętacie jak ktoś opisywał swoje zmagania z dwusprężarkową pompa ciepła Wiessman ( miałem swój udział w tym ze ta instalacja zaczęła pracować poprawnie - szkoda że nie było w tym opisie wzmianki o mnie )Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maran 12.08.2002 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2002 dot. marcocytuję:Są to najniższe koszty eksploatacyjne wśród wszystkich dostępnych urządzeń. Płacimy jedynie za energię elektryczną potrzebną do pracy silnika napędzającego sprężarkę. Na energię odzyskaną z gleby lub wód gruntowych nie wydajemy ani grosza! Można oszacować, że średni dobowy koszt sezonu grzewczego kształtuje się na poziomie zaledwie ok. 2 zł! ,dla budynku o powierzchni użytkowej ~140m2." =======koniec cytatu======== to nieprawda , energia potrzebna do wydobycia energii z gruntu tez nas kosztuje i to nie mało bo ok. 50% energii dla spręzarki pompy ciepła. poprzednio wystapiłem jako anonimowy bo zadko korzystam z forum i nie zalogowałem sie ponownie. Panowie policzcie opłacalnosc z mojej praktyki:aby nabic zasobnik 300l o delta T 15C potrzeba ok 3KWh energii elektrycznej dla układu z pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maran 12.08.2002 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2002 jesli jestes Piotr S. to oto wzmianka o tobie, dzieki osobom które uzywaja pompy ciepła i ich doswiadczeniu człowiek zaczyna czuc temat, wiedziec o co tu biega )))) i kopac w dupę wykonawców zza biurka. czesc Piotr, przerobiłem instalacje - zupełnie inna praca - teraz zaczyna to ładnie chodzic, juz mysle o zewnętrznym wymienniku do zasobnika ( 800zł-secespol), max mam 47C - krótko, ale wyobraz sobie ze jak zapchał mi sie filtr na powrocie to delta wzrosła do 14C!!! i miałem na zasilaniu 63C az ze strachu wyłaczyłem )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 12.08.2002 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2002 maran,A czy nie jest tak, że ta energia potrzebna (sprężarki pompy ciepła) jest wliczona w sprawność pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 12.08.2002 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2002 Sprężarki to jest ale już pompy obiegowej solanki, albo pompy głębinowej to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek 13.08.2002 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2002 Jak widać firmy instalatorskie dalej nie wiedzą o co chodzi , jeśli dolne źródło ciepła jest w układzie zamkniętym ( tak jest u mnie ) to pompa obiegowa nie jest duża ( moja ma 200W max ) całość jest pod ciśnieniem utrzymywanym przez naczynie przeponowe ( ja mam obieg dolnego źródła na wspólnym naczyniu z kolektorami słonecznymi , co umożliwia mi oddanie nadmiaru ciepła z kolektorów do gruntu ) natomiast przy obiegu otwartym nie ma jak utrzymywać nadciśnienia , a nadciśnienie musi być gdyż powietrze w wymienniku dolnego źródła powoduje stan awaryjny pompy ciepła , można nadciśnienie utrzymywać dławiąc wodę na wylocie z pompy ciepła , co właśnie powoduje wzrost mocy pobieranej przez pompę dolnego źródła , przy pracy bez dławienia następuje zasysanie wody rurką powrotną i wyciąganie jej z instalacji ( i z wymiennika )i zamiast nadciśnienia mamy podciśnienie .Moja propozycja jest taka aby rurkę dolnego żródła wychodzącą z wymiennika podnieść wysoko pod sufit "kotłowni" tam dać odpowietrznik i dopiero rurką zejść do studni zrzutowej , ten pionowy odcinek rurki sam wytworzy nadciśnienie bez konieczności dławienia odpływu , a jeśli nawet rurka powrotna będzie wysysać wodę z ukladu to tylko do odpowietrznika , w wymienniku dolnego źródła będzie wciąż nadciśnienie.Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.08.2002 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2002 Proszę o kontakt na prywatną skrzynkę podam wyczerpujące informacje dotyczące pomp ciepła oraz listę użytkowników pomp.Przesłałem Panu informacje ,ale brak odpowiedzi z Pana strony.Podam mój adres [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.08.2002 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2002 Proszę o kontakt na prywatną skrzynkę podam wyczerpujące informacje dotyczące pomp ciepła oraz listę użytkowników pomp.Przesłałem Panu informacje ,ale brak odpowiedzi z Pana strony.Podam mój adres [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts