Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam pytanie czy ktos ma w domu ogrzewanie z pompa ciepla?

Ryszardj

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2002-08-13 19:32, Jezier wrote:

Piotrek ale kto robi obieg dolnego źródła w systemie otwartym? System woda-woda to rozumiem, ale solanka-woda to nie ma sensu i chyba nikt tak nie robi.

w systemach z pompą ciepła jako urządzeniem ogrzewającym dom jako pierwszy czynnik podaje się dolne źródło , jako drugi czynnik górne źródło.

właśnie system woda-woda to układ który ma dolne źródło otwarte , do wymiennika woda dopływa ze studni czerpalnej a odpływa do studni zrzutowej .natomiast uklad Glikol-woda to układ w którym dolne źródło pracuje w obiegu zamkniętym ( wymiennik rurowy ułożony w gruncie ).

Właśnie układ woda-woda jest stosowany częściej ze względu na wyższą sprawność samej pompy ciepła ( wyższa temperatura dolnego źródła ) natomiast ilość energi potrzebna na wymuszenie obiegu cieczy w obiegu dolnego źródła jes większa niż w układzie zamkniętym ,tak więc skórka za wyprawkę .Ja dałem układ zamknięty w dolnym źródle po to aby mieć gdzie oddawać nadmiar ciepla z kolektorów słonecznych , i trochę się bałem wody ze studni ( możliwość zatkania się wymienników ) a po filtrze na wodzie użytkowej widzę że taka możliwość istnieje.

Piotrek

Już myślałem, że są jacyś wykonawcy co robią glikol w systemie otwrtym (tzn zamiast glikolu woda) ale uff jednak takich chyba nie ma. System woda-woda jest wydajniejszy ale trzeba mieć odpowiednie warunki wodne na działce. Bo jednak te kilka m3 na godzinę nie wszędzie da się osiągnąc a trzeba jeszcze tą wodę jakoś skutecznie wylać.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Jezier dnia 2002-08-14 14:30 ]

• 2 weeks później...

Witam przeciwników i zwolenników pomp ciepła.

Pierwszy raz jestem na tym forum. Myślę, że mogę odpowiedzieć na wiele pytań, które tu zadano. W tym momencie z braku czasu kilka spraw bardzo krótko:

1. Banki Ochrony Środowiska udzielają kredytów celowych na instalacje z pompami ciepła do 50% wartości inwestycji brutto. Są to kredyty złotówkowe. Oprocentowanie 3,8 do 4% w skali rocznej. Okres spłaty do 6lat (mogą być inne, zależne od pochodzenia środków).

2. Producenci pomp ciepła nie produkują podstawowych elementów tych urządzeń, jedynie kupują je i składają, a specjalistom od marketingu polecają sprzedać je stosując bardziej lub mniej uczciwe metody zachęty. Sprawności (COP) są bardzo podobne dla takich samych warunków skraplania i parowania freonów. Zastosowanie różnych rodzajów czynnika chłodniczego niewiele zmienia. Niektóre rozwiązania techniczne potrafią podnieść sprawność układów, ale w nieznacznym stopniu.

3. Z mojego doświadczenia: sprawność całego układu z kolektorem poziomym - ok. 2,5 (średni całoroczny!), z kolektorem pionowym - ok. 2,8, ze studniami głębinowymi 3,3. Podałem dla górnego źródła o zasilaniu do 55stC.Przy instalacji podłogowej lub ściennej współczynniki rosną o ok. 0,5.

4. Prostuję zapotrzebowanie na wodę ze studni głębinowej. Przy parametrach nominalnych 0/50stC (parowanie/skraplanie) i obniżeniu temperatury wody o 4stC na 1 kW mocy pompy ciepła przeciętnie wymagana jest wydajność 200litrów/h. To przy 15kW daje 3m3/h. Ten parametr jest podawany w DTR pomp ciepła i ze względów konstrukcyjnych minimalnie różni się od parametrów obliczeniowych.

5. Samodzielnie każdy może wykonać instalację. Ale... Podstawą dobrze działającej instalacji jest odpowiedni dobór urządzeń, dolnego źródła ciepła, górnego źródła ciepła i wiele drobiazgów, na które przeważnie nie zwraca się uwagi, a które decydują o poprawności pracy układu. "Niedopowiedzenia" producentów pomp ciepła (np. COP 6.0 i bardzo małym drukiem, gdzieś na końcu ciśnienia freonu) wymagają doświadczenia i specjalistycznej wiedzy. Znajomość układów dolnych źródeł u naszych instalatorów jest niewielka. Najłatwiej zakopać rury w ziemi, bo gdzieś podano tabelę ilości przekazanego ciepła do jednostkowej długości kolektora:smile: i wystarczy:sad:. Wśród instalatorów najwięcej jest przeciwników studni głębinowych, ponieważ są najmniej znane i wymagają największego doświadczenia przy budowie instalacji, jak i przy serwisowaniu układu.

6. Kolejna sprawa to serwis pomp ciepła. Pompy sprzedawane są z gwarancją, której udziela (prawie zawsze) instalator po uruchomieniu urządzeń. Kupno urządzenia samodzielnie niesie ze sobą zagrożenie problemów z serwisem. Spotykam źle pracujące pompy ciepła, gdzie serwisant po kilkuminutowej pracy, przywraca pierwotną sprawność.

7. Możliwe jest odzyskiwanie ciepła z dodatkowych źródeł, takich jak szambo. Koszt rozbudowy takiego układu jest duży i nieopłacalny przy małych instalacjach. Opłacalny jest odzysk ciepła z ciepłej wody zlewanej w ośrodkach o dużej ilości łazienek, czy z wody pobasenowej. Takie źródła nazywane są przy pompach ciepła koherentnymi.

Niestety brakuje mi czasu na dalsze wywody. Jeśli zainteresowani będziecie tym, co napisałem, w późniejszym terminie krótko opiszę takie sprawy jak instalacje podłogowe i ścienne, klimatyzowanie (raczej schładzanie) pomieszczeń, koszty eksploatacji i inwestycyjne, itd.

Mnie interesuje temat dolnego źródłą. Jest on chyba słabo zbadany bo nigdzie nie spotkałem się choćby ze wzmianką jak się oblicza wydajność gruntu. Zawsze tylko niewiele mówiące wartości o stosunku długości powierzchni kolektora do powierzchni budynku itp. Czy jest jakiś program albo jakieś wzory które pozwalają na obliczenie wydajności dolnego źródłą na przestrzeni całego sezonu grzewczego?

To ja dodam coś od siebie , gdy chciałem zrobic wymiennik gruntowy jako dolne źródło ciepła to też miałem problem , według różnych książek wychodziło 30-50W na 1 mb odwiertu , znalazłem w interencie kilka firm zajmujacych się tym , rozesłałem mailem zapytania , z jednej firmy dostałem ofertę na wykonanie gotowego wymiennika , reszta mnie olała i nie odpowiedziała , natomiast odpowiedział pewien fachowiec z wyższej uczelni ( dokładnie nie pamiętam , wrocław lub poznań ) i ten fachowiec najpierw zaczął mnie straszyć że muszę mieć jakieś pozwolenia , muszę mieć projekt , itp , że w ogóle nie warto , jednym słowem zaczął mnie zniechęcać , na koniec jak mu napisałem że będę miał pompę ciepła tak czy tak , i potrzebuję tylko obliczyć wielkość wymiennika odpisał że poszuka wzorów i więcej się nie odezwał , to się nazywa ekologiczne podejście naukowe .Poza tym jedna firma ( ACZ ) mi podpowiedziała jaką zastosować pomkę do glikolu . Tak więc wymiennik zrobiłem na oko , i trochę inaczej niż wszyscy ( układ rura w rurze ) mialem szczęście że grunt u mnie jest najlepszy z możliwych do pompy ciepła ( gliniasty i wilgotny )

Piotrek

No właśnie ja się nie odważę robić niczego na oko. A nie mam idealnych warunków. Mam trochę piachu, później trochę wilgotnej gliny i od 3-4 metra zaczyna się sucha glina. Zdaję sobie sprawę, że jeden wzór to byłoby za prosto, ale może program komputerowy to gdzieś w świecie istnieje.

Szanowni Państwo,

właśnie potwierdziłem zamówienie na pompę cipła + ogrzewanie podłogowe w całym budynku. Pompa Fighter 1110 NIBE 15kW. Koszty są bolesne 57tyś + vat ale jestem dobrej myśli.

Realizacja 15 wrzesień 2002.

Tak więc za miesiąc piszcie do mnie po świeże bułeczki...

Pozdr

Neo

Neodor o jakiej powierzchni jest mowa w Twoim domu czy ta pompa ma za zadanie podgrzanie wody uzytkowej i centralnego ogrzewanie ?Czy w kazdym pokoju bedziesz mial ogrzewanie podlogowe ?Czy mozna wykozystac ta pompe do klimatyzacji? Jaki kolektor poziomy czy pionowy? Prosze o odpowiedz Ryszardj Pozdrawiam..

Jezior:

Dolne źródło w postaci kolektora pionowego z solanką jest możliwe do wyliczenia tylko po próbnym odwiercie. Nie ma możliwości precyzyjnie obliczyć teoretycznie. Nawet wiercąc studnie głębinowe w rozpoznanym terenie, odwiert nazywany jest i traktowany jako rozpoznawczy. Reasumując: moc kolektorów pionowych obliczyć można znając dokładnie profil geologiczny w miejscu odwiertów. Istnieją wzory, które umożliwiają dokonanie takich obliczeń. Dodatkowo niezbędne jest doświadczenie w zakresie wiertnictwa, geologii i ciepłownictwa. Wzory mogę Ci przesłać mailem.

Neodor:

Wybór dobry. Fighter jest dobrą pompą, na dobrym czynniku (R407C), cichą i dobrze zbudowaną (wysokie sprawności). Nie wymaga od serwisanta regulacji układu freonowego. Producent podchodzi uczciwie do laików i podaje moc przy parametrach 0/50. Szkoda, że nie ma jednostek Fighte 1210 do mocy15-17 kW – kompakt ze zbiornikiem na cwu w jednej obudowie z pompą ciepła. Maksymalna moc Fighte 1210 – 10 kW jest w większości polskich kotłowni zbyt mała w dodatku tam, gdzie dolnym źródłem jest kolektor gruntowy. Sterownik tych pomp mógłby mieś polskie nazwy, ale to drobiazg.

Mlody:

Wejdź na moją stronę. Zaniedbana z braku czasu, ale uzyskasz odpowiedź...

Ryszardj

Wszystkie pompy mogą być wykorzystane do chłodzenia, ale wymaga to znacznej rozbudowy układu, zarówno „kotłowni” jak i górnego źródła ciepła (możliwe jest chłodzenie wodną instalacją podłogową!). Może się myję, ale na naszym rynku w tej chwili jest tylko jeden producent pomp z odwracanym obiegiem freonowym (zamiana parownik-skraplacz i odwrotnie) – wspomniana wyżej, firma ACZ, która od niedawna uruchomiła produkcję pod Warszawą.

Wysłałem do Ciebie maila na stary adres (ten na yahoo). Nie mam odpowiedzi. Jeśli zmieniłeś, przyślij mi nowy.

Pozdrawiam:

Sławek_D

Czegoś tutaj nie rozumiem. O jakich 30 tys. rozmawiamy. Właśnie dzisiaj dowiedziałem się o pompach cieplnych, zadzwonił do mnie facet i zaproponował urządzenia firmy RHEEM za ok. 7 tys. netto http://www.rheem.com - czy fachowcy mogą sprawdzić tę stronę. Dodatkowo poniżej zamieszczam ceny znalezione w Interku:

1.5-TON, RQKA-A018JK005-541

$1531.07

2-TON, RQKA-A024JK010-541

$1567.85

2.5-TON, RQKA-A030JK010-541

$1647.35

3-TON, RQKA-A036JK010-541

$1795.66

3.5-TON, RQKA-A042JK015-541 $1924.97

4-TON, RQKA-A048JK015-541

$2025.84

5-TON, RJKA-A060JL020-D18

$2537.22

Więc jak to jest z tymi cenami. Albo ja czegoś nie wiem albo nasze rodzime ceny są takie wysokie.

Pozdrawiam

Wojciech przejzalem te strony i musze przyznac ze mylisz pojecia mowa tam jest o klimatyzatorach i pompach ciepla na powietrze-powietrze Przy naszym klimacie jest to wogole nie oplacalne.Do tego musza byc kanaly rozprowadzajace powietrze + wentylator ktory poda te powietrze zimne lub cieple . To mowimy o ogrzewaniu powietrznym.To mam teraz w swoim domu. I nie polecam nikomu ogrzewanie powietrzne , moje uwagi wczesniej byly podawane.A cena za energie ktura bys z uzyl n.p . przy 2 tonach unit to okolo$180 rachunek w lecie dla domku okolo 160metrow. za klimatyzacjie na miesiac..Za wytwarzanie ciepla ten rachunek bylby podobny Bo jest mowa o pompie na powietrze a wspolczynik jest prawie 1/ 1 . POzdrawiam Ryszardj.

Polecano mi tego typu urządzenia jako idealne rozwiązanie dla lokalu gastronomicznego (o pow.ok 80m2) dając w ten sposób możliwość ogrzewania i klimatyzacji. Jak wyliczyłeś $180 na miesiąc - czy jest to tak strasznie dużo?

Co to znaczy współczynnik 1/1? Facet który mi to proponował mówił że przy temperaturze do -5 sensowne jest działanie pompy która zużywa wówczas ok. 3KW dając moc grzewczą 6KW. Przy niższych temepraturach należy korzystać z nagrzewnicy elektrycznej i wówczas zużycie jest w granicach 7KW. Czy ktoś ma dane jak kształtują się średnio temperatury w Polsce tak aby móc oszacować ilość dni/godzin kiedy konieczne będzie wykorzystanie nagrzewnicy?? Czy mam zapomnieć o tym rozwiązaniu (w kontekście lokalu gastronomicznego?).

Pozdrawiam,