dobrzykowice 29.07.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 i jeszcze dwa moje wnioski z dotychcasowych doświadczeń i przemyśleń: 1. masz dostę do gazu - nie zastanawiaj się tylko zakladaj piec gazowy 2. w kazdym innym wypadku musisz z glową podejść do tematu , sama PC to nie wszystko taka decyzja automatycznie wymusza parę dodatkowych inwestycji które z reguly są droższe od standardowych rozwiązań (np. ogrzewanie podlogowe). nie możesz się jednak tylko patrzeć na sprawę z ekonomicznego punktu widzenia. PC to tak naprawdę jedyne bezobslugowe podstawowe źródlo ciepla. Jeżeli je zamontujesz i odpowiednio zaprogramujesz to możesz o nim poźniej zapomnieć na wiele dlugich lat, ta zaleta i wiele innych na pewno przemawiają za PC. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vacus 29.07.2003 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2003 Czy na podłogówkę miałeś jakiś projekt czy robiła to firma kompleksowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 30.07.2003 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 robiłem w firmie KISAN (nota bene producenta dobrej jakości rurek do ogrzewania podłogowego) koszt 300 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vacus 30.07.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Dzięki.Powiedz, czy fachowcy od pompy składali zalecenia co do podłogówki tak by zapewnić określoną sprawność pompy. Napisz też do czego czy podpisywałeś umowę (jeśli tak to czy zobowiązali sie do określonych parametrów działania układu i ile dali gwarancji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.08.2003 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Mam prośbę o zapoznanie się z wątkiem Pompa ciepła a pozwolenie wodnoprawne i ewentualne uwagi w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radko25 29.08.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 jeżeli na instalacje pompy ciepla dostane jakis preferencyjny kredyt (50% kosztow "normalnej" mieszkaniowki) to się na nią zdecyduję. Nie wiem tylko czy na dzialce 735m2 da się coś takiego zainstalować. I czy czasem krety nie przeziębią się z powodu ochłodzenia gruntu a wtedy może jeszcze konserwator przyrody jakieś kary nałoży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.08.2003 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 jeżeli na instalacje pompy ciepla dostane jakis preferencyjny kredyt (50% kosztow "normalnej" mieszkaniowki) to się na nią zdecyduję. Nie wiem tylko czy na dzialce 735m2 da się coś takiego zainstalować. I czy czasem krety nie przeziębią się z powodu ochłodzenia gruntu a wtedy może jeszcze konserwator przyrody jakieś kary nałoży Radko rozumiem, że to nie są żarty, tylko jaja . Krety nie są takie głupie, żeby się pchać w zmarzlinę. Na małej działce możesz zainstalować wymienniki pionowe. To czy zamontujesz poziome, zależy od tego ile tej działki zajmuje dom i jakie masz zapotrzebowanie na ciepło (przy dobrze ocieplonym domu może wystarczyć powierzchia wymiennika gruntowego równa dwu- trzykrotnej powierzchni domu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.09.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 jeżeli na instalacje pompy ciepla dostane jakis preferencyjny kredyt (50% kosztow "normalnej" mieszkaniowki) to się na nią zdecyduję. Nie wiem tylko czy na dzialce 735m2 da się coś takiego zainstalować. I czy czasem krety nie przeziębią się z powodu ochłodzenia gruntu a wtedy może jeszcze konserwator przyrody jakieś kary nałoży Radko rozumiem, że to nie są żarty, tylko jaja . Krety nie są takie głupie, żeby się pchać w zmarzlinę. Na małej działce możesz zainstalować wymienniki pionowe. To czy zamontujesz poziome, zależy od tego ile tej działki zajmuje dom i jakie masz zapotrzebowanie na ciepło (przy dobrze ocieplonym domu może wystarczyć powierzchia wymiennika gruntowego równa dwu- trzykrotnej powierzchni domu). Oczywiście że jaja. Na razie mi do śmiechu bo jeszcze szpadla nawet w działce nie zatopiłem. Wiem, że z czasem odchodzi ochota na dowcipy. Co do 2-3 krotnej powierzchni domu, to chodzi o powierzchnie użytkowa? Czy może lepiej jakos z kubatury przeliczac (dom domowi nierówny)? Ja planuje coś maksymalnie na 130m2. Z powierzchni wychodzi, że starczy mi spokojnie dzialki na 5 krotny nawet wymiennik. Dobrze myśle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.09.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Co do 2-3 krotnej powierzchni domu, to chodzi o powierzchnie użytkowa? Czy może lepiej jakos z kubatury przeliczac (dom domowi nierówny)? Ja planuje coś maksymalnie na 130m2. Z powierzchni wychodzi, że starczy mi spokojnie dzialki na 5 krotny nawet wymiennik. Dobrze myśle? Te 2-3 razy to taki skrót myślowy wystarczający zazwyczaj do stwierdzenia, czy na danej działce jest miejsce na wymiennik poziomy, czy nie. Ale oczywiście wszystko zależy od domu. Zakładam, że dobrze ocieplony dom ma wskaźnik zapotrzebowania na ciepło rzędu 50W/m2 zaś z 1m2 gruntu mozna w większości przypadków czerpać 20W/m2. Zarówno jedna i druga wartość może od tych założeń odbiegać. Dla budynku należy obliczyć OZC, zaś bezpieczną wartość wydajności cieplnej gruntu dobrać w zależności od jego parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzyciel 02.09.2003 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 a co to takiego ta pompa ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.09.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 a co to takiego ta pompa ciepła? Na początek przeczytaj np. Pompy ciepła - podstawy . Jeżeli to Tobie nie wystarczy załóż GOOGLE z hasłem pompa ciepła zasada działania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzyciel 02.09.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 a co to takiego ta pompa ciepła? Na początek przeczytaj np. Pompy ciepła - podstawy . Jeżeli to Tobie nie wystarczy załóż GOOGLE z hasłem pompa ciepła zasada działania. miałem nadzieję, że ktoś wytłumaczy mi to na "koński rozum" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 02.09.2003 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Marzycielu,Pompa ciepła to coś w stylu agregatu do dużej lodówki.prościej nie mogę.Aha Agregat ten podłączony jest w ten sposób, że chłodnica znajduje się w domu i oddaje tam ciepło, natomiast nagrzewnica pobiera ciepło z gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzyciel 02.09.2003 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Marzycielu, Pompa ciepła to coś w stylu agregatu do dużej lodówki. prościej nie mogę. Aha Agregat ten podłączony jest w ten sposób, że chłodnica znajduje się w domu i oddaje tam ciepło, natomiast nagrzewnica pobiera ciepło z gruntu. a jak to działa w zimie? przecież zimą to grunt też jest zimny. chyba nie pobierasz ciepła z "wnętrza ziemi"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 02.09.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2003 Marzycielu, Właśnie, z wnętrza ziemi . Poczytaj troszkę bo można o tym napradę sporo pisać, a było to już wałkowane wiele razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vacus 24.09.2003 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Czy ktoś z szanownych Forumowiczów użytkuje pompę Vatra? Jeśli mieliście kontakt z firma to napiszcie co sądzicie o firmie i jej produkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vacus 25.09.2003 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Brak odpowiedzi to też dla mnie informacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 08.10.2003 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 A więc stało się !!!! uruchomiłem wreszcie swoją pompę ciepła. Pół dnia wszystko odpowietrzałem i .....wszystko działa !!!! Oczywiście całośc wymaga jeszcze konfiguracji co niektórych ustawień pompy ale najwazniejsze że jest ciepło ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 08.10.2003 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Moje gratulacje! Pisz proszę na bieżąco jak się instalacja sprawuje a przede wszystkim jak sprawa wygląda od strony ekonomicznej czyli co na to ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.10.2003 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 A więc stało się !!!! uruchomiłem wreszcie swoją pompę ciepła. Pół dnia wszystko odpowietrzałem i .....wszystko działa !!!! Oczywiście całośc wymaga jeszcze konfiguracji co niektórych ustawień pompy ale najwazniejsze że jest ciepło ! Gratuluję i życzę bezproblemowej ekspoloatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts