dobrzykowice 09.10.2003 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Moje gratulacje! Pisz proszę na bieżąco jak się instalacja sprawuje a przede wszystkim jak sprawa wygląda od strony ekonomicznej czyli co na to ZE. postaram się, na jakieś wnioski co do kosztów to będziemy musieli trochę poczekać, najlepiej do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 09.10.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 [quote name="HenoK Gratuluję i życzę bezproblemowej ekspoloatacji.[/quote] dzięki postaram się na bieżąco opisywać moje doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 09.10.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 dobrzykowice, a czy da się jakoś oszacować (na podstawie temperatur na we i wy) z jaką sprawnością pracuje Twoja pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 09.10.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 cięzko powiedzieć, potrzebowałbym do tego osobny licznik energii elektrycznej, wówczas mógłbym spróbować...muszę się jeszcze nad tym zastanowić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 09.10.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Już mi trochę uleciała z głowy teoria PC ale z tego co pamiętam to sprawność da się określić właśnie na podstawie temperatur na dolnym i na górnym źródle. Masz tam termometry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 09.10.2003 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Już mi trochę uleciała z głowy teoria PC ale z tego co pamiętam to sprawność da się określić właśnie na podstawie temperatur na dolnym i na górnym źródle. Masz tam termometry? hmm no nie byłbym tego taki pewien to raczej jest stosunek włozonej i uzyskanej mocy, a czujniki mam nawet pięć, na dolnym igórnym źródle, na zewnątrz i wewnątrz budynku oraz wbetonowany w posadzkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 09.10.2003 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Pewien to ja wcale nie jestem, tylko tak mi coś zaświtało w głowie, że ktoś kiedyś pisał na forum o cyklu Carnota (fizyka, klasa... - kto jeszcze pamięta o co chodzi???), temperaturach źródeł i związanej z tym sprawności pompy. No bo jak ją inaczej wyznaczyć? Muszę doczytać w mądrych knigach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.10.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Pewien to ja wcale nie jestem, tylko tak mi coś zaświtało w głowie, że ktoś kiedyś pisał na forum o cyklu Carnota (fizyka, klasa... - kto jeszcze pamięta o co chodzi???), temperaturach źródeł i związanej z tym sprawności pompy. No bo jak ją inaczej wyznaczyć? Muszę doczytać w mądrych knigach. Zobacz np. na stronach http://www.ochsner.pl/Logo.GIF . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 09.10.2003 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 O, o, o właśnie, czyli rzeczywiście da się to określić za pomocą temperatur. Dobrzykowice, sprwdź to proszę i podaj co wychodzi. I jak się potem ta efektywnośc będzie zmieniać wraz z obniżaniem temperatury na zewnątrz. A co producent Twojej pompy mówi o jej sprawności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 09.10.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 tylko nie każcie mi tego przerabiać ! Powiedzcie jakie dane są potrzebne a ja postaram się je spisać. Mysle jednak, że i tak trzeba będzie trochę z tym zaczekać bo teraz jestem na etapie eksperymentowania i kobinowania w stylu ciekawe co sie stanie jak zmienię ten paramatr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 09.10.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 To musiałbyś tylko sprawdzić: Tu = temperatura otoczenia, z którego pobierane jest ciepłoT = Temperatura otoczenia, do którego oddawane jest ciepło czyli temperatura przed parownikiem i temperatura za skraplaczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2003 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 zadalem im pytanie o podgrzewacz na pompe ciepla maja taki osobna pompa powietrze-powietrze kosztujie okolo 7500tys zl 320 litrow podgrzanie wody do tem .50stopni od zera koszt okolo 0.80 groszy za podgrzanie czas pierwszago podgrzania okolo 8 godzin Ja bym się na to nie decydował. Piszę to z punktu widzenia osoby sprzedającej tego rodzaju urządzenia. Wiec biore pod uwage CWU kolektory sloneczne Słusznie Istniejie mozliwaosc ze ta sama pompa moze byc do CO+CWU ale odradzaja mi to poniewaz bedzie ona pracowac latem i zima na okraglo Nie słuchaj. Jest to kwestia wykonania. Powiem tak. Pompa ciepła 5 kW, zasobnik buforowy 500l, grzany cały rok (c.w.u. wytwarzana na przepływie). W lecie koszt miesięczny ok.15 zł. To nie teoria a druga sprawa to jest wychlodzenie zloza przy kolektorze poziomym nie jest one duze ale moze wplynac zima na efekt ogrzewania. Wszystko jest kwestią wykonania i zastosowanego rozwiązania. Tak może się zdażyć. Może nie znaczy musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.10.2003 02:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 zadalem im pytanie o podgrzewacz na pompe ciepla maja taki osobna pompa powietrze-powietrze kosztujie okolo 7500tys zl 320 litrow podgrzanie wody do tem .50stopni od zera koszt okolo 0.80 groszy za podgrzanie czas pierwszago podgrzania okolo 8 godzin Ja bym się na to nie decydował. Piszę to z punktu widzenia osoby sprzedającej tego rodzaju urządzenia. Wiec biore pod uwage CWU kolektory sloneczne Słusznie Istniejie mozliwaosc ze ta sama pompa moze byc do CO+CWU ale odradzaja mi to poniewaz bedzie ona pracowac latem i zima na okraglo Nie słuchaj. Jest to kwestia wykonania. Powiem tak. Pompa ciepła 5 kW, zasobnik buforowy 500l, grzany cały rok (c.w.u. wytwarzana na przepływie). W lecie koszt miesięczny ok.15 zł. To nie teoria a druga sprawa to jest wychlodzenie zloza przy kolektorze poziomym nie jest one duze ale moze wplynac zima na efekt ogrzewania. Wszystko jest kwestią wykonania i zastosowanego rozwiązania. Tak może się zdażyć. Może nie znaczy musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.10.2003 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Gościu, a ktoś Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Adal 10.10.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Gościu, a ktoś Ty? Przepraszam, nie dość że dwa razy poszło to jeszcze podpis mi uciekł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.10.2003 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Adal, chodziło mi raczej o to skąd u Ciebie tak autorytatywne odpowiedzi. Sprzedajesz, montujesz, używasz pompę ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 10.10.2003 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 To musiałbyś tylko sprawdzić: Tu = temperatura otoczenia, z którego pobierane jest ciepło T = Temperatura otoczenia, do którego oddawane jest ciepło czyli temperatura przed parownikiem i temperatura za skraplaczem. czyli co ? temperaturę powietrza na zewnątrz budynku i wewnątrz niego czy też temperaturę dolnego żródła (glikolu) i górnego (wody w rurkach w posadzce ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.10.2003 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 To drugie czyli: temperaturę dolnego żródła (glikolu) i górnego (wody w rurkach w posadzce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adal 10.10.2003 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Adal, chodziło mi raczej o to skąd u Ciebie tak autorytatywne odpowiedzi. Sprzedajesz, montujesz, używasz pompę ciepła? Sprzedaję i montuję. Przepraszam może zbyt gwałtowne wejście miałem . Późno, bo późno, ale witam wszystkich serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.10.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 To zapytam Cię o sprawę wymiany glikolu bo nie jest to dla mnie do końca jasne. Jak często się takiej wymiany dokonuje i jaki jest jej orientacyjny koszt (dla przeciętnej instalacji w domu jednorodzinnym). I może coś więcej na temat innych kosztów eksploatacyjnych (przeglądy, wymiana podzespołów, itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts