Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam pytanie czy ktos ma w domu ogrzewanie z pompa ciepla?

Ryszardj

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ryniu nie wiem o jakim kotle mowisz ale odsylam cie do strony gdzie kto inny oblczal te koszty dopasoj tylko Twoj metraz i koszt kw i wyjdzie Ci czy sie oplaca.Moze Tobie nie mowilem ale ja chce zeby moje ogrzewanie bylo na termostat jeden ruch reki i gotowe nie chce sie bawic w wegiel lub koks podkladanie do pieca Acha moja druga polowa maluzonka powiedziala "Rob co chcesz byle nie bylo gazu w domu" Wiec widzisz gdzie ja stoje teraz.Zobacz te podzialki w moim przypadku oszczednosci roczne wynosily by okolo Przy gazie ja place 4052zl - pompa 1764zl przy oleju6176zl .Trzy to nie jest ekonomiczn...http://catv.retsat1.com.pl/syriusz/scemat_stron.htme Metraz moj 320 met uzytkowych.....To na razie pozdrawiam

Acha nie dodalem ze to jest koszt tylko ogrzewania nie cieplej wody + woda ze studni glebinowej tez bedzie troche oszczednosci jezeli bede wykozystywal do codziennego uzytku + ogrod.ACha roznica w oszczednosci w pierwszym przypadku jest 4052zl za gaz pompa 1764zl.Oszczednosc 2288 rocznie za ogrzewanie tylko. Olej 6176 zl rocznie pompa1764 zl roznica 4403zl Nie wspominajac o propan butan + zbiornik dzierzawa.TO na razie tyle .

Ryszardj, tam są absolutnie błędne założenia!!!

Podają, że sezon grzewczy ma 1700 h, czyli 70 dni, czyli trochę ponad 2 miesiące. Przecież to nieprawda!

Sezon grzewczy w Polsce to ok. 6 miesięcy, czyli 4320 godzin.

Liczmy zatem:

jeżeli do ogrzania Twojego domu potrzeba 16 kW mocy grzewczej (to chyba optymistyczne założenie jak dla 320 m2, ale niech będzie), wówczas pompa o wskaźniku wydajności 4 będzie miała moc elektryczną 4 kW, koszty na sezon wyniosą:

4 kW x 4320 h x 0,22 zł/KWh (średnio) = 3801.6 zł

Ryniu mysle ze autor mial na mysli prace pompy lub pieca w sezonie grzewczym.Nie myslisz chyba ze piec lub pompa bedzie pracowala non-stop przez 6- miesiecy co daje nam 4320 godzin.Dlatego wyszlo mu te 1700.ROBOCZO-godzin pracy danego nosnika ciepla.Nawet moj szwagier ktory ma piec na drzewo i bardzo lubi cieplo w domu ze wzgladu na male dzieci,nie podklada do niego w zimie non-stop >przeciez w piecu nie ma ognia przez 6- miesiecy. Dlatego te ruznice wyszly Ci inne , niz autorowi.Pozdrawiam Ryszard....Co myslisz o tym?

Chyba masz rację, rzeczywiście nie pomyślałem o tym, że system nie pracuje przecież non-stop. Kwestia zatem jaki jest procentowy udział czasów włączenia, jeżeli te 1700 h jest prawdziwe to mamy:

- dla 6 miesięcy: 1700/4320 = ~40%

- dla 7 miesięcy: 1700/5040 = ~34%

Popytam jeszcze jak to jest z tym załączaniem ogrzewania kogoś kto ma ogrzewanie elektryczne (przynajmniej częściowe, np. w łazience). Bo jeśli jest to prawda to sprawy zaczynają wyglądać niezwykle obiecująco!

Wiem, że koszt oleju opałowego na sezon grzewczy dla domku o pow. 170 m2 wynosi ~2500,- zł (za samo ogrzewanie). W przypadku pompy mielibyśmy:

170 x 70 = 12 kW (moc grzewcza)

12 / 3.2 = 3.8 kW (moc elektryczna)

3.8 x 40% x 5040 x 0.22 = ~1700 zł

Zakładając różnicę w kosztach instalacji kotła olejowego i pompy ciepła 30000,- zł zwrot kosztów nastąpi po 38 miesiącach:

30000/(2500-1700)= ~38

czyli trochę ponad 3 lata (a założyłem znowu wariant bardzo pesymistyczny zgodnie z poprzednim postem)! No, no, zaczynam poważnie mysleć o pompie ciepła! I jeszcze jakby dołączyć kolektor słoneczny.

Ja mam pompę ciepła , proszę podać swój email to podyskutujemy, moja opinia może byc o tyle ciekawa że będąc z wykształcenia elektrykiem , sam wykonałem i uruchomiłem całą instalację , a także pomogłem tym co mieli duże problemy po zainstalowaniu renomowanej pompy ciepła przez renomowaną firmę , nazw nie podam bo nie chcę nikomu robić antyreklamy , ani sobie reklamy ( wcale bym się nie podją zrobienia takiej instalacji u kogoś )

Piotrek

Chciałem wprowadzić tylko małe sprostowanie do wyliczeń Rynia dotyczących czasu zwrotu kosztów.

Wg tych wyliczeń zwrot kosztów nastąpi po 38 sezonach grzewczych a nie 38 miesiącach.

Pozdrawiam

Tadek

Kolejny minus pompy: jest niskotemperaturowym zródłem ciepła i do efektywnego ogrzewania potrzebne są duże powierzchnie grzejne, np. ogrzewanie podłogowe. A to znowu dodatkowy koszt.

Też mnie strasznie "kręcą" takie alternatywne źródła energii, ale im dalej w las tym bardziej wychodzi, ze nie ma to jak poczciwy kociol (gazowy lub olejowy).

Ucielo mi odpowiedz ciag dalszy Widzialem gdzies ze cena oleju wynosi okolo 1.54zl nie wiem czy to prawda Wiem za to ze na Opolszczyznie powstaje zaklady przerobki zepaku Wiem ze rolnicy uzywaja go do maszyn rolniczych .Wiec powinien nadawac sie do spalania w piecu? I mysle ze i piec by sie znalazl.Co o tym myslisz ? Oczywiscie co do pompy to ma ona umnie dalej pierwsze miejsce ale nigdy nie wiesz co sie stanie do konca Acha czy masz adres od Piotrka jak tak to przeslij mi na moj Yahoo >OK to narazie .Ryszard....

Jeżeli Piotrek nie ma nic przeciwko temu to opublikuję na forum informacje, które mi przesłał. Czekam jeszcze na reszte odpowiedzi od niego.

Biopaliwo z rzepaku? To jest pewnie jakiś pomysł (przyszłosciowy), ale technologia jeszcze chyba w powijakach. Ale jak się z tego zrobi paliwo strategiczne to nie wiadomo co rząd wymysli odnosnie cen. Słyszałem natomiast o działajacych piecach na słomę.

Opiecach na slome To ja wiem ale problem jest ze skladowaniem tej slomy , trzeba by bylo wybudowac jakis hangar >prawdopodobnie 25kg ladunek slomy wystarcza na pare godzin ?Jest to tanie ogrzewanie ale wymaga stalego nadzoru.Chyba ze masz dobrego sasiada ktory za Ciebie bedzie podkladal do pieca .Gdy Ty jestes w pracy? Oczywiscie zartowalem .Ryszard....