Adal 29.10.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Nie znam cennika Neuratherm. Widzę parę różnic, drobnych ale jednak. Neuratherm pokrywa kolektory bodajże PCV, Sirius zabezpiecza tellurem.Głębokość ułożenia kolektorów, różnica wynikająca z różnych czynników (Neuratherm R290 1,2-1,5m, Sirius R507 0,8m). Sirius w zestawie daje zasobnik i skraplanie następuje bezpośrednio w jego wymienniku, Neuratherm stosuje pośredni wymiennik płytowy. Neuratherm ma w ofercie pompy ciepła w większym zakresie mocy. Sirius powyżej 8kW stosuje już układy kaskadowe, co raczej niekorzystnie wpływa na cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 29.10.2003 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Adal, dziękuję. Czyli pompa o mocy ca. 14 kW nie wchodzi w rachubę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.10.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Adal, czy masz jakieś informacje na temat sprawności tych pomp ciepła ?Chodzi o konkrety, a nie tylko stwierdzenie, że jest ona wyższa niż pomp ciepła typu solanka-woda, bo nie ma w nich pomp obiegowych, itp.Jak w tych pompach wygląda współczynnik sprawności Carnota (przyjmując ogólnie sprawność pompy ciepła według zasady opisanej np. na stronie http://www.ochsner.pl/Prinzip.html#Carnot ) ?Np. firma Neuratherm nie chwali się tym jaką sprawność w konkretnych warunkach osiąga ich pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adal 29.10.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Adal, dziękuję. Czyli pompa o mocy ca. 14 kW nie wchodzi w rachubę... Chyba raczej nie, jako ze 15kW jest niemal dwukrotnie droższa od 8kW i kosztuje ponad 40tyś zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.10.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Głębokość ułożenia kolektorów, różnica wynikająca z różnych czynników (Neuratherm R290 1,2-1,5m, Sirius R507 0,8m). Z tego co mi wiadomo w Szwecji przyjmuje się mniejsze głebokości położenia kolektorów, ze względu na inną głębokość przemarzania gruntu. Pomimo chłodniejszego klimatu grunt w Szwecji nie przemarza tak głęboko ze względu na grubszą pokrywę śniegu, chroniącą go przed wychłodzeniem. Stąd nie wiadomo, czy tak płytkie połozenie kolektora w Polsce się sprawdzi. Druga sprawa to uzyskiwana sprawność, która zależy od temperatury czynnika roboczego po stronie niskiej i wysokiej temperatury. Przy płytszym połozeniu kolektora sprawność z pewnością będzie niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adal 29.10.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Adal, czy masz jakieś informacje na temat sprawności tych pomp ciepła ? Chodzi o konkrety, a nie tylko stwierdzenie, że jest ona wyższa niż pomp ciepła typu solanka-woda, bo nie ma w nich pomp obiegowych, itp. Jak w tych pompach wygląda współczynnik sprawności Carnota (przyjmując ogólnie sprawność pompy ciepła według zasady opisanej np. na stronie http://www.ochsner.pl/Prinzip.html#Carnot ) ? Np. firma Neuratherm nie chwali się tym jaką sprawność w konkretnych warunkach osiąga ich pompa. Sprawność pomp ciepła, jak wiesz zależna jest od temperatur w obiegach, górnym i dolnym. Operowanie COP może być mylące. Wiele firm obiecuje w folderach reklamowych np. COP=5, a wychodzi czasami COP=3,5 i klient czuje się oszukany. Ale niech będzie : -7/50C COP=3,29 Q=7,9kW -7/35C COP= 4,38 Q=9,2kW Współczynnik Carnota? Nikt tego nie podaje, bo niewielu klientów wie o co chodzi, ale jaki problem policzyć, gdy masz temperatury dolnego i górnego źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adal 29.10.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Z tego co mi wiadomo w Szwecji przyjmuje się mniejsze głebokości położenia kolektorów, ze względu na inną głębokość przemarzania gruntu. Pomimo chłodniejszego klimatu grunt w Szwecji nie przemarza tak głęboko ze względu na grubszą pokrywę śniegu, chroniącą go przed wychłodzeniem. Stąd nie wiadomo, czy tak płytkie połozenie kolektora w Polsce się sprawdzi. Tu bym jednak polemizował. To raczej teoria, możesz to czymś poprzeć? Bo ja na przykład uważam, ze w Polsce w ciepłym półroczu grunt akumuluje o wiele większe ilości energii słonecznej niż w Szwecji. Na pólnocy Szwecji zalecana głębokość ułożenia kolektora wynosi 1,4m. Czy w związku z tym grunt przemarza u nas na taką samą głębokość jak na kole podbiegunowym?Przepraszam ale wiecznej zmarzliny u nas nie zauważyłem Nie rozmawiamy o czymś czego nie ma. Te pompy pracują już w Polsce. Druga sprawa to uzyskiwana sprawność, która zależy od temperatury czynnika roboczego po stronie niskiej i wysokiej temperatury. Przy płytszym połozeniu kolektora sprawność z pewnością będzie niższa. Po części masz rację, ale nie bierzesz pod uwagę faktu stosowania czynników o różnych temperaturach parowania. Jeśli masz ochotę polecam poczytać o instalacjach chłodniczych ze szczególnym uwzględnieniem amoniakalnych Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 29.10.2003 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Adal, dziękuję za odpowiedź, chociaż nie do końca mnie przekonałeś. Spróbuję jeszcze ten temat zbadać głębiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 30.10.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 A jak jest z regenaracją dolnego źródła latem? Pompę glikolową mogę latem używać do chłodzenia pomieszczeń, regenerując tym samym źródło dolne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adal 30.10.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Faktem jest, iż w przypadku dolnego źródła na glikolu jest to możliwe. Gruntowe pompy ciepła o parowaniu bezpośrednim, z reguły nie mają możliwości klimatyzowania pomieszczeń, a przynajmniej te oferowane przez Sirius.W sprawie regeneracji temperatury dolnego źródła. Według mojego zdania (zaznaczam mojego) nie ma to istotnego wpływu na pracę urządzenia. Posiadam opracowanie Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej, które dotyczy instalacji zespołu kolektorów słonecznych magazynujących energię słoneczną w akumulatorze gruntowym, nie tyle na cele regeneracji dolnego żródła pompy ciepła co podniesienia jego średniorocznej temperatury. Instalacja taka funkcjonuje w Polsce w ośrodku badań IMiGW w Borowej Górze pod Warszawą. Zastosowane tam pompy ciepła to o ile się nie mylę Cetus z wymiennikiem gruntowym pionowym. Piszę to z głowy więc ilości kolektorów słonecznych i odwiertów oraz mocy pomp ciepła nie pamiętam. Z analizy tego opracowania nie wynikają jakieś istotne korzyści mające wpływ na koszty eksploatacyjne pompy ciepła i na tym opieram moje zdanie. W opracowaniu jest podkreślone, że gdyby wymiennik gruntowy byłby odizolowany od pozostałej części gruntu mialo by to większy wpływ. Po prostu energia dostarczona z kolektorów słonecznych nie byłaby "marnotrawiona" na ogrzanie kuli ziemskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arek1 30.10.2003 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Do HenoK.Mam także ofertę na pompę ciepła Neuratherm. W folderze, który dostałem jest obszerna tabela podająca sprawności przy różnych temperaturach odparowania R 290 i różnych temperaturach wody górnego źródła (zasilania c.o.). Zresztą na ich stronie internetowej jest ona także dostępna.PowodzonkaArek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josek 30.10.2003 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Drodzr Forumowicze jesli pozwolicie tp przylacze sie do Waszej dyskusji. Od kilku dni studiuje Wasze posty i szukam odpowiedzi na podstawowe pytanie - czy to sie oplaca. Sczegolnie jestem zainteresowany opinia z Dobrzykowic ktory takowy system juz uzytkuje. Dobrzykowice_ powiedz jak sie to sprawuje, po 20 dniach grzanie jaki nasz stan licznika elek. Chetnie bym to zobaczyl na wlasne oczy, no i dotknal oczywiscie Wybaczcie pozostali forum. ale nie jestem jeszcze na tym etapie by rozwazac jakie ma to byc rozwiazanie. Najpierw chce sie do tego jakos przekonac.pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 30.10.2003 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2003 Do HenoK. Mam także ofertę na pompę ciepła Neuratherm. W folderze, który dostałem jest obszerna tabela podająca sprawności przy różnych temperaturach odparowania R 290 i różnych temperaturach wody górnego źródła (zasilania c.o.). Zresztą na ich stronie internetowej jest ona także dostępna. Powodzonka Arek Wysłałem kilka miesięcy temu do firmy Clima Komfort zapytanie o ich pompy ciepła i żadnej takiej informacji nie otrzymałem. Także na stronach tej firmy nie ma tych danych. Ale masz rację na stronie http://www.neura.at/texte/de/typen.html znalazłem wydajności i sprawności pomp ciepła NEURATHERM&. Widocznie wcześniej za mało szukałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 31.10.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Czy można użytkować pompę ciepła na taryfie nocnej? Tzn. czy nic się jej nie stanie, jeżeli często będzie wyłączany prąd? wręcz powinna, ja zrobiłęm ten błąd, że mam linik jednotaryfowy, ale będę chciał to zmienić. Nie wiem czy tak jest w innych pompach ale w mojej mozna ustawić tak ze na nocnej/tańszej taryfie PC podgrzewa podłogę o 2-3 stopnie więcej, dzięki czemu w taryfie dziennej rzadziej sie załącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 31.10.2003 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Adal, dziękuję. Czyli pompa o mocy ca. 14 kW nie wchodzi w rachubę... Chyba raczej nie, jako ze 15kW jest niemal dwukrotnie droższa od 8kW i kosztuje ponad 40tyś zł o mamo !! To ja już wolę swoją PC na glikol ale o połowę tańszą .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arek1 31.10.2003 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Witajcie, Josek- widziałem do tej pory dwie instalacje pomp ciepła: jedną w Opolu (pompa Ekontech) i drugą w Nakle nad Notecią. Trochę jeżdżę służbowo więc niech nie dziwi rozrzut Co do kosztów eksploatacji. W Opolu instalacja pracowała krótko, więc wiele inwestor nie mógł powiedzieć. Póki co c.w.u. przygotowywała bez zarzutu (była wiosna więc c.o. trudno było ocenić). W Nakle rozmawiałem z inwestorem, który ma pompę Neuratherm. Tam miałem więcej informacji bo dom był po pierwszym sezonie grzewczym. Co do energii elektrycznej, dowiedziałem sie sporo bo jak się okazało inwestor pracuje w Zakładzie Energetycznym. Wnioski takie: Na pewno licznik dwutaryfowy. Człowiek ma w domu 100% ogrzewanie podłogowe i na noc specjalnie ustawia temperaturę wyższą o 1-3 st. C aby wymusić pracę na drugiej taryfie i akumulować przez noc ciepło. W dzień ładnie podłoga je oddaje. Daje ponoć wymierne korzyści. Za pierwszy cały sezon grzewczy - 7 miesięcy (dom jeszcze mokry, 200 m2) inwestor zapłacił 1 500 zł z groszami. Myślę, że to wynik naprawdę zachęcający. Mam zamiar jeszcze zobaczyć kilka innych pomp w akcji i posłuchać opinii. Jak będę miał nowe wieści podzielę się z forumowiczami. HenoK- na stronie Clima Komfort też jest tabela. Sprawdzałem jescze raz wczoraj. W dziele pompy ciepła, link kolektor gruntowy lub woda - woda są wszytskie parametry. Powodzonka dla wszystkich w poszukiwaniu "tej jedynej" pompy Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 31.10.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Drodzr Forumowicze jesli pozwolicie tp przylacze sie do Waszej dyskusji. Od kilku dni studiuje Wasze posty i szukam odpowiedzi na podstawowe pytanie - czy to sie oplaca. Sczegolnie jestem zainteresowany opinia z Dobrzykowic ktory takowy system juz uzytkuje. Dobrzykowice_ powiedz jak sie to sprawuje, po 20 dniach grzanie jaki nasz stan licznika elek. Chetnie bym to zobaczyl na wlasne oczy, no i dotknal oczywiscie Czy to się opłaca ? W sensie finansowym odpowiem Ci szczerze - nie wiem albo jeszcze nie wiem. W tym wątku były prowadzone całe debaty na ten temat ale tak naprawdę do niczego nie doprowadziły. Postaram się jednak podac parę faktów w miarę obietywnie myslę - bardzo duży minus do koszty inwestycji sa one duże a nawet bardzo duże. Bardzo proszę wszystkich aby nie ekscytowali sie jedynie cena samej pompy - to jest jedynie element całego systemu. Przy PC wskazan a jest podłogówka a ona też swoje kosztuje - liczę na niski koszt eksploatacji, zreszta chyba jak wszyscy ale jest na to zdecydowanie za wcześnie bo: 1. nadal jadę na prądzie budowlanym 2. dom mimo wszystko nadal schnie a z tym się wiąże większa aktywność PC 3. dalej eksperymentuje w celu uzyskania otymalnego ustawienia co wiąże sie często z tym że PC pracuje niekoniecznie wtedy kiedy powinna 4. mam sporą dziurę pod drzwiami wejściowymi (obcinałem) i stranie gwiździ i schładza mi parter a to zmusza do częstrzego załączania pompy Jak widzicie bardzo bym chciał podać Wam jakieś konkrety ale nie mogę Wiem doskonale że takich opinii bardzo na forum brakuje, musicie się jednak uzbroić jeszcze w trochę cierpliwości Teraz trochę subiektywnych wrażeń, tutaj wszystko jest in plus : - rozkład temperatury jest dziwny ale bardzo miły nie ma takiego wrażenia że wchodząc z zimnego dworu nagle się stykasz z gorącym powietrzem - okulary parują, dostajesz rumieńców itd, czegoś takiego nie zaobserwowałem i to jest bardzo fajne - nie mam jeszcze podłogi tylko wylewkę, nie jest ona ciepła ale nie jest przeraźliwie zimna jak to beton ma w zwyczaju. Jak będę miał kafle to na pewno będę chodził na bosaka - dotychczas wszedzie gdzie mieszkałem było ok 21 stopni czyli normalnie teraz mam 18.5 i to w zupełności wystarcza - kwestia bezwładności ogrzewania podłogowego też jest wg mnie zbytnio demonizowana, bez większego problemu kontroluję temperaturę w domu, zauważalne zmiany następują już po ok3-4 h. Chciałbym zaznaczyć że mam podłogówkę w całym domu i to jest moje jedyne źródło ciepła... Wróce jeszcze do pytania czy to się opłaca. jak juz powiedziałem od strony czysto ekonomicznej jeszcze nie wiem. Ale gdy wziąć pod uwagę wszystki aspekty nie tylko finansowe ale komfortu obsługi, komfortu cieplnego itd to wg mnie to sie opłaca i na razie nie żałuję swojej decyzji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 31.10.2003 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Chetnie bym to zobaczyl na wlasne oczy, no i dotknal oczywiscie .pozdrowka Zapraszam choć z elbląga to kawałek Postaram sie w najbliższym czasie porobić trochę zdjęć i je wam pokazać. Zapomniałem jeszcze dodać że koszt samej kotłowni też nie jest mały no ale to chyba dotyczy wszystkich żródeł ciepła nie tylko PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 31.10.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 RYNIU jeszcze trochę cierpliwości , ostatnio brakuje mi godzin w dobie ale pamietam o tych danych , zbiorę kilka i je na pewno tutaj przedstawię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 31.10.2003 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 dobrzykowice - a co rozumiesz przez kotłownie? i jakie to są koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts