dobrzykowice 31.10.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 dobrzykowice - a co rozumiesz przez kotłownie? i jakie to są koszty? w kotłowni poza PC i zbiornikem na CWU znajduje się ( u mnie): cztery pompy, największa do dolnego żródła i droga - prawie 900 zł, do podłogówki, do CWU i pompa cyrkulacyjna. Ta ostatnia nie jest niezbedna ale polecam - naprawdę. W innych rozwiazaniach (nie na glikol) nie ma również pierwszej pompy tej najdroższej. trzy naczynia przeponowe - do ciepłej i zimnej wody i jedno na dolnym źródle Powyzsze elementy mają największy wpływ na cenę do tego dochodzi cała instalacja wraz z zaworami, manometrami, itp. zrobie zdjęcia to pokażę Koszt materiału w moim wypadku wyniósł ok. 3000 zł plus robocizna ok. 1000 zł. Chciałbym jednak zaznaczyć że mozna to zrobić w wiele taniej, ja się uparłem na pompy Grundfoss ale są inne o wiele tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 31.10.2003 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 ryniu jeszcze trochę cierpliwości , ostatnio brakuje mi godzin w dobie ale pamietam o tych danych , zbiorę kilka i je na pewno tutaj przedstawię Czekam cierpliwie. I choć to taki kawał drogi to może i mnie się kiedyś uda do Ciebie dotrzeć i obejrzeć tą instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.10.2003 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 HenoK- na stronie Clima Komfort też jest tabela. Sprawdzałem jescze raz wczoraj. W dziele pompy ciepła, link kolektor gruntowy lub woda - woda są wszytskie parametry. Rzeczywiście jest to na stronie http://www.climakomfort.pl/index.php?m=2&f=2-2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arek1 31.10.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Dobrzykowice- cieszę sie, że jesteś zadowolony bo także mnie coraz bardziej przekonoju do pompy ciepła jako źródła c.o. Myślę, że chyba możesz spać spokojnie i także ekonomicznie zrobiłeś dobry interes. Niech tylko koszty wyjdą Ci takie jak opisałem powyżej (myślę, że porównywalna sprawa bo dom masz także "mokry").Zbieram informacje i jest ciekaw jak wyjdzie porównanie eksploatacji w domach o podobnej powierzchni grzania, a mających różne PC. To moze być ciekawe. Oczywiście zmierzam do tego aby domu choć w przyzwoitym stopniu były porównywalne. PowodzonkaArek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 31.10.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Dobrzykowice - dzięki na informacje. i czekam na zdjęcia.. Neuratherm chwali się, że z ich pompami nie trzeba mieć kotłowni, ale Ty słusznie zauważasz, że oprocz pc i zbiornika cwu jest jeszcze sporo urządzeń... Póki co wiem, że sama szafka z rozdzielaczami do podłogówki zajmie mi pół ściany w pomieszczeniu gospodarczym... Pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arek1 31.10.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Gaga2 - To znaczy sprawa wygląda tak po moich oględzinach, porównując kotłownię Ekontech i Neuratherm (te widziałem). W przypadku Neuratherm wygląda ona prawie tak jak na zdjęciu na stronie internetowej: http://www.climakomfort.pl\index.php-m=2&f=2-1.htm Mówię prawie bo w przypadku Nakła była jescze mniejsza - wszytsko zajęło może 1,5m2 powierzchni ściany. Nie liczę rozdzielaczy podłogówki, bo one i tak muszą być jaka PC by nie była. Natomiast w kotłowni Ekontech było więcej osprzętu: min. więcej pomp obiegowych i naczyń wyrównawczych - to akurat jest związane z dolnym źródłem glikolowym jak pisał Dobrzykowice. Różnicą także istotną był hałas. Kotłowni z pompą wewnętrzną na pewno jeśli będę robił nie umieszczę w pobliżu sypialni. W przypadku Neuratherm hałas jest "wyprowadzony" na zewnątrz. W obu kotłowniach były także zasobniki na c.w.u. To normalna jednak rzecz, że muszą być i zająć trochę miejsca jeśli chcemy pod ciepłą wodą moczyć rączki Jeśli ktoś z forumowiczów widział jeszcze inne instalacje od tych przeze mnie przytoczonych to proszę o kontakt. Powodzonka Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.10.2003 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Dobrzykowice, dzieki za obszerna odpowiedz. Odlegloszc mnie nie przeraza bo jezdze sluzbowo po calej Polsce ( w styczniu zaczynam budowe kolo Krakowa). Odnosnie powierzchni kotlowni slow pare. Przegladajac projekty domow z poddaszem lecz bez piwnicy latwo zauwzyc, ze kotlownie lub tez czesto zwane pomieszczenia gospodarcze to pow. 2-5 mkw. Na tej pow. musi zmieszcic sie wszystko tj. PC, zasobnik z ciepla woda i troche innej armatury i graty domowe. Dobrzykowice, jaka masz pow. kotlowni? Tak w ogole to podziwiam Twoja odwage josek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 04.11.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 Myślę że Dobrzykowice zwrócił uwagę na bardzo ważny aspekt działającej instalacji PC z ogrzewaniem podłogowym tzn. uczucie komfortu cieplnego przy obniżonej o dobre 3 stopnie temperaturze.Jeżeli faktycznie PC są tak bezobsługowe jak lodówka, to moim zdaniem gra jest warta świeczki - możliwość wyjechania np na miesiąc na wakacje i powrotu do ciepłego domu.Porównując koszty na pewno jest drożej, jednak część grzejną tzn oddającą ciepło do wnętrza domu i tak należy jakoś wykonać, niezależnie od wybranego źródła ciepłą. Dlatego sądzę że trzeba by tu mówić o kosztach samej PC i reszty osprzętu do niej a nie np o koszcie ogrzewania podłogowego czy ściennego. Dobrzykowice czekamy wszyscy na pierwsze dane ekonomiczne. Mrozy już się zaczęły napisz może czy musisz dogrzewać itp. pozdrawiam wszystkich entuzjastów PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 15.11.2003 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2003 W domu mam rozprowadzone ogrzewanie podłogowe plus przewymiarowane, niskotemperaturowe grzejniki w sypialniach. Dwa dni temu zakończono u mnie odwiert studni. Przez ostatnie 50 godz próbnie ale non stop pracuje pompa głębinowa o wydajności 11m3/godz. Po 5 min pompowania powstała 1metrowa depresja która utrzymuje się cały czas na tym samym poziomie. Czyli wydajność super. Wyników badań wody jeszcze nie mam ale z wstępnych oględzin wydaje się że wszystko powinno być w porządku. Ze zrzutem nie mam najmniejszych problemów, czyli dolne źródło ciepła mam extra. Pozostał mi jeszcze jeden problem wybór pompy i jej montaż z całym koniecznym osprzętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 15.11.2003 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2003 Hej KP! Przymierzam się do tego samego, mógłbyś podać paramtery i koszty odwiertów, pompy głębinowej, ekipy itp?Z góry dziękuję P.S.gratulacje, masz szansę na najbardziej efektywne dolne źródło - 3mam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 17.11.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Przymierzam się do tego samego, mógłbyś podać paramtery i koszty odwiertów, pompy głębinowej, ekipy itp? Z góry dziękuję. Mam tylko jeden odwiert do poboru wody. Jako zrzut ma mi służyć, wystarczająco duży, prywatny zbiornik wodny. Odwiert kosztował mnie sporo tj. 270zł za metr razy 30m. Zrobiono go jednak bardzo profesjonalnie. Wiercenie wykonano w 14 calowych rurach, do tego porządny filtr, rzetelna obsybka i wyprowadzenie ujęcia w 160mm rurze o odpowiednich parametrach wytrzymałościowych. Wszystko zakończone studzienką na 3 kręgi. Pompy głębinowej jeszcze nie mam, do prób korzystałem z pompy wiertaczy. Czekam na wyniki badania wody. Jak wszystko będzie dobrze to wykorzystam ją również do celów domowych. Wodociąg miejski mam 130m od domu i koszty doprowadzenia przewyższyłyby koszt odwiertu. Czyli jak dobrze pójdzie to dolne źródło do PC będę miał w cenie doprowadzenia wody do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 17.11.2003 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Witaj KP! mam identyczną sytuację - i zastrzegam się że to są dopiero moje wstępne szacunki.Chodzi o koszt podłączenia się do wodociągu w odległości około 100m. Pytając w różnych firmach trudniących się takimi usługami otrzymałem ceny od 80-120zł za 1 mb rury z wkopaniem. Tak licząc wychodzi kwota około 10tys zł !!Znalazłem inne wyjście i tak mam zamiar zrobić. Rura z PE80 np Wavinu o średnicy 50mm i ściance 4,6mm w zwojach po 100m kosztuje 6,87/m. Wynajęcie spycharko koparki max 60zł/h. Licząc że jeden dzień (10h)będzie kopać, potem sobie ułożę rurę, a potem drugi dzień będzie zasypywać - wychodzą mi koszty rzędu 2tys zł. To są tylko szacunki - ale dają pojęcie ile można zaoszczędzić. Aha, na stronach Wavinu są poradniki jak układać taki rurociąg. P.S.przepraszam wszystkich że tak nie do końca w temacie pomp ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 18.11.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 Witaj KP! mam identyczną sytuację - i zastrzegam się że to są dopiero moje wstępne szacunki. Chodzi o koszt podłączenia się do wodociągu w odległości około 100m. Pytając w różnych firmach trudniących się takimi usługami otrzymałem ceny od 80-120zł za 1 mb rury z wkopaniem. Tak licząc wychodzi kwota około 10tys zł !! Znalazłem inne wyjście i tak mam zamiar zrobić. Rura z PE80 np Wavinu o średnicy 50mm i ściance 4,6mm w zwojach po 100m kosztuje 6,87/m. Wynajęcie spycharko koparki max 60zł/h. Licząc że jeden dzień (10h)będzie kopać, potem sobie ułożę rurę, a potem drugi dzień będzie zasypywać - wychodzą mi koszty rzędu 2tys zł. To są tylko szacunki - ale dają pojęcie ile można zaoszczędzić. W Zakładzie Komunalnym zleciłem zrobienie kosztorysu. Koszt doprowadzenia wodociągu do działki wynosił 8tys. Napewno nie był zawyżony gdyż firma wod-kan robiąca mi instalacje nie podjęła się tej pracy twierdząc że za tą cenę im się nie opłaca. Możesz próbować zrobić to własnym sumptem ale musisz pamiętać o geodecie i wykonaniu prac zgodnie z warunkami okreśonymi w pozwoleniu bo inaczej będziesz miał problemy z odbiorem Twojego przyłącza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 26.11.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 tak jak obiecałem wrzucam parę zdjęc mojej kotłowni. Z góry przepraszam za syf i bałagan. Po pierwsze jak zwykle chroniczny brak czasu i po drugie włąśnie szlifowane są zabudowy z regipsu. tak więc wstrzymuję sie na razie ze sprzątaniem Pierwsze zdjęcie pokazuje samą PC. Z przodu widac panel do konfiguracji parametrów PC, a obok naczynie wzbiorcze na rurze z zimną wodą. Jest to powrót z wężownicy bojlera http://dobrzykowice.w.interia.pl/fotos/PC1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 26.11.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 drugie zdjęcie pokazuje zasilanie i powrót od strony dolnego źródła (glikol). Widoczna pompa obiegowa jest dość spora, musi w końcu przepchać glikol w 600 m rurki PCV i była najdroższą pozycją na liście "akcesorii" kotłowni, oczywiście poza pompą i bojlerem Niżej na powrocie znajduje się drugie naczynie przeponowe oraz cisnieniomierz pokazujący aktualne cisnienie glikolu w dolnym źródle. http://dobrzykowice.w.interia.pl/fotos/PC2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 26.11.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 trzecie zdjęcie jest trochu ciemnawe ale widać dobrz bojler, jest spory, nie można o tym zapomnieć że temperatura wody jest w nim nizsza niż normalnie tak więc mniej potrzeba zimnej wody do uzyskania odpowiedniej temperatury a co za tym idzie szybciej wykorzystuje się wode z bojlera o temp. wody ok.45 stopni niez z bojlera o temp. np. 90 stopni http://dobrzykowice.w.interia.pl/fotos/PC3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 26.11.2003 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 i całą rurkologia od strony górnego źródła Na samym dole naczynie przeponowe z pierwszego zdjęcia. Trochę wyżej i bardziej w głębi pompa do podłogówki a nad nią manometr do pomiaru cisnienia wody zasilającej wężownicę. na samej górze pompa zasilająca wężownicę. W głębi niebieskie naczynie przeponowe na zimną wodę oraz pompka cyrkulacyjna do ciepłej wody. I to by było na tyle to jest cała kotłownia http://dobrzykowice.w.interia.pl/fotos/PC4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 26.11.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Dobrzykowie, dzięki za zdjęcia poglądowe Co do mnie - planuję w najbliższym tygodniu podpisać umowę na pompę ciepła, do dogadania jest tylko kwestia kursu euro... realizacja wiosna 2004 Pozdrowienia, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KP 26.11.2003 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Co do mnie - planuję w najbliższym tygodniu podpisać umowę na pompę ciepła. gaga2 Gaga Czy możesz podać na jaką pompę się zdecydowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 26.11.2003 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2003 Neuratherm Pro D 7/14 Wi niestety wartość inwestycji rośnie z każdym dniem... bo kurs Euro też pnie się do góry. Pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts