Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam pytanie czy ktos ma w domu ogrzewanie z pompa ciepla?

Ryszardj

Recommended Posts

Szaruś, u nas zrobili kolektor z rurek miedzianych powlekanych PWC (wyglądały jak plastikowe :) bez żadnych połączeń w ziemi.

BTW, w miarę wykonywania robót instalacyjnych mój entuzjazm do pomp ciepła maleje w tempie geometrycznym :-? , ale nie mam pisać siły, dlaczego.... może jak emocje opadną... coś napiszę z ostrzeżeniem dla następnych entuzjastów... :)

Pozdrawiam,

gaga2

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

grzeję od października i pradu dotąd poszło za ok. 2500 zł, ale:

- nie mam tynku zewnetrznego a ściany są jednowarstwowe

- przez jakis czas nie miałem progu w drzwiach

- no i nadal jadę na prądzie budowlanym

Te 2500 zł to za całość, tak? Czy dobrze liczę: z tej kwoty sama pompa ciepła to powiedzmy 2000 zł. Gdyby pracowała w drugiej taryfie naprawdę prąd kosztowałby ok. 2/3 z tego czyli ok. 1300 zł. A to byłby już bardzo dobry wynik!

Równie dobrze mogłoby to być mniej niż 1/3 tego. Prąd budowlany potrafi kosztować 60gr za 1kWh, a II taryfa 18gr..

Nie takie rzeczy piszą na forum. Ja nie znam takiego ZE który miałby tak wysokie ceny za prąd. Standard to 40 gr albo mniej. Może gdzieś za granicą, kto wie.

Znam natomiast wyjaśnienie dlaczego prąd budowlany jest taki drogi. Występując o prąd budowlany najczęściej wpisujemy zapotrzebowanie docelowe 10 kW lub więcej. W czasie budowania prądu idą symboliczne ilości. Ale taryfa jaka została nam przyznana charakteryzuje się tym, że opłata abonamentowa wynosi np. 3 zł/kW/miesiąc a taryfa mieszkalna ma abonament niezależny od ilości zamówionych kilowatów. Też kilka zł.

Dostajemy fakturę: przez dwa miesiące na budowie poszło 100 kWh które kosztowały 40 zł a abonament wyniósł 60 zł. No i ktoś wypisuje, że prąd budowlany kosztuje 1zł/kWh.

• 1 month później...
  • 4 years później...
  • 1 year później...
Bardzo proszę o pomoc mam w domu pompę ekontech od sierpnia 2009 non stop problemy cokolwiek zaczęła działać w grudniu zimę przeżyliśmy w domu 17 stopni a teraz wyrównanie za prąd od pażdziernika 7500 zł. !!! Ręce mi opadają to jest chore -potrzebuję rozsądnych rad.

Bardzo proszę o pomoc mam w domu pompę ekontech od sierpnia 2009 non stop problemy cokolwiek zaczęła działać w grudniu zimę przeżyliśmy w domu 17 stopni a teraz wyrównanie za prąd od pażdziernika 7500 zł. !!! Ręce mi opadają to jest chore -potrzebuję rozsądnych rad.

cześć,

no współczuję, trzeba przeanalizować wszystko, czy instalacja podłogówki zrobiona jest prawidłowo, czy dolne źródło dobrze dobrane, czy pompa nie za mała itp.

A jak firma instalująca, przecież powinni to wszystko ustawić, sprawdzić itp.?

Jedna firma wszystko robiła (instalację podłogówki, DZ, kotłownię)?

Duży masz dom? To 7500 zł to nawet przy grzaniu tylko prądem jest dużo, może coś nie tak z ociepleniem chałupki masz....

Pozdrawiam - Daniel

Dom mam jeszcze nie ocieplony poddasze jest ocieplone dom ma powierzchnie 150 m2 ogrzewanie podłogowe w całym domu piec ma moc 14kw jestem jeszcze na taryfie budowlanej .byłam dzisiaj w zakładzie energetycznym w sprawie ratalnej spłaty i babka od razu spytała o pompę bo ludzie często się nacinają ale że taki rachunek to i tak stanowczo za dużo więc co piec może wadliwy. Instalację robiliśmy po znajomych fachowcach pod lekkim nadzorem dystrybutora pieca jak dla to zwykły naciągacz momentami lepiej wiedziałam co robić niż on. Paranoja . W każdym razie mąż niedługo wróci z zagranicy i powojuje z panami fachowcami .(na szczęście dało się na raty spłacać) a co dalej to zobaczymy dam znać .

To pajac z firmy ekontech nam taką wyliczył nie wiem już co myśleć nikt naprawdę zorientowany tego nie robił chociaż się domagaliśmy fachowca olewka totalna nieodbieranie telefonów itp. A później jak były problemy to wszystko zwalał na nas normalnie "przyjaciół ze wschodu" poprosić o pomoc .