Ryszardj 14.05.2002 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 Opiecach na slome To ja wiem ale problem jest ze skladowaniem tej slomy , trzeba by bylo wybudowac jakis hangar >prawdopodobnie 25kg ladunek slomy wystarcza na pare godzin ?Jest to tanie ogrzewanie ale wymaga stalego nadzoru.Chyba ze masz dobrego sasiada ktory za Ciebie bedzie podkladal do pieca .Gdy Ty jestes w pracy? Oczywiscie zartowalem .Ryszard.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 14.05.2002 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 Mysle ze nie sprzedawajmy naszej skory tak latwo .Acha Twoje koszty na kotlownie olejowa . skad brales wyceny mysle ze sa bardzo duze30000 tys , to ta moja pompa nie wyglada zle dokladam 15000tys. Chyba ze masz na mysli jakis Super oszczedny piec .Czy jakas konkretna marka piecu?Co do tych procetow to wychodzi ze piec dziala okolo 8 godzin na dobe Co mysle ze moze byc prawda.?To tyle Ryszard.Przepraszam za podwojna odpowiedz widocznie cos nasisklem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 14.05.2002 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 To nie tak. Ja założyłem, że (z grubsza licząc oczywiście!) koszt instalacji kotła to 10000 a pompy 40000. Stąd róznica 30000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 14.05.2002 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 Moje niedopatrzenie .!0000 tys to niejest wygurowana cena >Czy orjetujesz sie Jak jest ze zbiornikiem osobne pomieszczenie czy te same w kotlowni. a moze w garazu?Czy moze na zewnatrz jak jest z tankowaniem oleju do zbiornika., w swietle prawa budowlanego. Czytalem gdzies ze komin powinnien miec 6.5 metra wysokosci do pieca 25kw .Same pytania ? Malo wiem na ten temat. I czy moze byc taki piec wykozystany do ogrzewania podlogowego?Ryszard., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 14.05.2002 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 Cena kotła jest przyblizona. Z tego co wiem: nie opłaca się montować zbiornika na zewnatrz, bo musi być daleko od granicy działki, innych urządzeń, itd. Po za tym musi mieć wtedy specjalną obudowę. Zbiornik o wielkości jak do domu jednorodzinnego musi być w osobnym pomieszczeniu z wykonaną tzw. wanną wychwytującą (taki próg przy wejściu) o pojemności równej pojemności zbiornika na wypadek, jakby olej miał się rozlać. Z tankowaniem zbiornika w domu nie ma problemu, pod warunkiem, że da się przeciągnąć wąż od cysterny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 14.05.2002 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 Obiło mi się o uszy, że nowoczesne kotły mają specjalny moduł do zasilania ogrzewania podłogowego, ale pewnie są wtedy drozsze. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 14.05.2002 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 To ja bede mial juz problem poniewaz kotlownia nie jest za duza .Apomieszczenie na zbiornik mosialbym wygospodarowac kosztem garazu Nie jest to trudne bo na szczescie moj garaz ma okolo 70metrow, to mysle ze by miejsce sie znalazlo.>Gozej jest z wanna skad wziasc wanne dajmy na to 500litrow bo taki bedziesz mial zbiornik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 14.05.2002 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 Zeszlismy z tematu "pompa ciepła", ale trudno. To się nazywa tylko wanna, ale fizycznie to do jej zrobienia wykorzystujesz ściany pomieszczenia i podłogę (no i robisz ten próg przy wejściu, żeby się nie wylało). To nie jest osobny zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 14.05.2002 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2002 On 2002-05-14 08:45, ryniu wrote: Chyba masz rację, rzeczywiście nie pomyślałem o tym, że system nie pracuje przecież non-stop. Kwestia zatem jaki jest procentowy udział czasów włączenia, jeżeli te 1700 h jest prawdziwe to mamy: - dla 6 miesięcy: 1700/4320 = ~40% - dla 7 miesięcy: 1700/5040 = ~34% Popytam jeszcze jak to jest z tym załączaniem ogrzewania kogoś kto ma ogrzewanie elektryczne (przynajmniej częściowe, np. w łazience). Bo jeśli jest to prawda to sprawy zaczynają wyglądać niezwykle obiecująco! Wiem, że koszt oleju opałowego na sezon grzewczy dla domku o pow. 170 m2 wynosi ~2500,- zł (za samo ogrzewanie). W przypadku pompy mielibyśmy: 170 x 70 = 12 kW (moc grzewcza) 12 / 3.2 = 3.8 kW (moc elektryczna) 3.8 x 40% x 5040 x 0.22 = ~1700 zł Zakładając różnicę w kosztach instalacji kotła olejowego i pompy ciepła 30000,- zł zwrot kosztów nastąpi po 38 miesiącach: 30000/(2500-1700)= ~38 czyli trochę ponad 3 lata (a założyłem znowu wariant bardzo pesymistyczny zgodnie z poprzednim postem)! No, no, zaczynam poważnie mysleć o pompie ciepła! I jeszcze jakby dołączyć kolektor słoneczny. RYNIU: 1.Pompa ciepła pracuje ok 14 - 16h/dobę. Sezon grzewczy w Polsce trwa ok. 200 dni. Średnia temperatura to przeważnie około 55% różnicy pomiędzy obliczeniową temperaturą zewnętrzną a temperaturą w pomieszczeniu która wynosi +20oC. 2. 2500 zł/sezon (czyli ROK) i te same jednostki przy 1700 Czyli 30000/(2500-1700)=~38, a w jednostkach (zł/(zł/rok)) czyli zł * (rok/zł), czyli 38 lat, a nie miesięcy niestety. Dokładnie innych składników tego liczenia nie sprawdzałem. A zresztą powyższe liczenie jest bardzo zgrubne. Naprawdę na czas zwrotu składa się też np. zmiana sprawności cieplnej (lub przy budowie od podstaw - sprawność) źródła ciepła i całego systemu i konkretne odniesienie kosztów zakupu i eksploatacji do kosztów związanych z opłatami za dostawę prądu przy konkretnym zapotrzebowaniu na ciepło budynku i ew. amniejszenie tego zapotrzebowania. Niedawno przeliczyłem taką opłacalność instalacji pompy ciepła w domu (wstępny audyt - przy zmianie z kotła węglowego i ociepleniu domu) i wyszło ok. 21 lat. Więc bywa różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 15.05.2002 02:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2002 Sumujac nasze wypowiedzi i obliczania ,ktore doprowadzaja mnie o zawrot glowy dochodze do wniosku ze pompe ciepla oplaca sie instalowac tylko do duzych obiektow mieszkalnych .Jezeli koszt ogrzania wynosi okolo 2500 zl dla domku 170m/2 , a pompa ciepla 1700zl .to przy 340 m/2 odpowiednio 5000zl i 3400zl.Oszczednosc 1600zl co w latach nam daje o polowe mniej czyli 19lat.i inwestycjia nam sie zwraca .Idac dalej 510m/7500zl i 5100 zl to mamy 2400zl i 9.5 roku zwroci nam sie inwestycjia i tak dalej mozna ciagnac.Ale meczy mnie pytanie odwiedzajac strony o pompach ciepla jak i producentow i wykonawcow ?.Jak oni to obliczaja ze inwestycjia zwraca sie po kilku latach. Niestety kwestjia ta zostajie na razie tajemnica poniewaz nie mamy wiadomosci o uzytkownikach pomp ciepla . Nie wie czym jest to kierowane .Moze niechca zebysmy oszczedzali albo zebysmy robili tego samego bledu co oni.Albo tych instalacji w kraju jest tak malo , ze nie mamy wiecej info......Pozdrawiam Ryszard...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 15.05.2002 03:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2002 Prosze wejdzmy n.p na strone http://www.grajan.com.pl/ i co tam widzimy koszt wytwarzania energi .Obliczylem ze koszt pompy ciepla co do oleju wyniosl by .Przy 340m/2jak zakladalismyOlej 5000zl - pompa wedlug tej podzialki1670 zl co daje oszczednosc 3330 zl i dalej 9lat.i zwrot inwestycji ,nie wspominajac o wodzie do celow gospodarczych.Ale widzisz koszt pompy ciepla jest taki sam co w poprzedniej wiadomosci co pisalem wczesniej tam mi wychodzilo nie mnie tylko autorowi 1764zl koszt ogrzania.Czy mozliwe zeby te osoby sie tak mylily? A moze ja jakos inaczej licze ? POzdrawiam Ryszard... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.05.2002 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2002 Marc1:ad. 1. "Średnia temperatura to przeważnie około 55% różnicy pomiędzy obliczeniową temperaturą zewnętrzną a temperaturą w pomieszczeniu która wynosi +20oC." <= nie zroumiałem tego, o jaką średnią temp. chodzi?ad. 2. to przykre dla nas - entuzjastów pomp ciepła sprostowanie napisał powyżej Tadek Liczenie jest bardzo zgrubne, to oczywiste. Jednak jak by nie liczyć, wychodzi, że zwrot kosztów to kwestia nastu/dwudziestukilku lat. Rozwijając to o czym pisałeś: ja się mocno obawiam, że jeśli nawet sprężarka będzie w ogóle działać po tym czasie to jej sprawność będzie mocno obniżona w stosunku do nowego urządzenia. I w sumie koszty ogólne będą dodatkowo rosły w czasie z tytułu tej pogarszającej się sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 15.05.2002 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2002 To moje powyżej, zapomniałem się zalogować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 15.05.2002 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2002 Jezeli koszt ogrzania wynosi okolo 2500 zl dla domku 170m/2 , a pompa ciepla 1700zl .to przy 340 m/2 odpowiednio 5000zl i 3400zl.Oszczednosc 1600zl co w latach nam daje o polowe mniej czyli 19lat.i inwestycjia nam sie zwraca .Idac dalej 510m/7500zl i 5100 zl to mamy 2400zl i 9.5 roku zwroci nam sie inwestycjia i tak dalej mozna ciagnac. Ryszardj, to już jest bardzo duże uproszczenie obliczeń. W rzeczywistości zależność kosztów ogrzewania od powierzchni budynku na pewno nie jest liniowa! A koszt ogrzewania olejem/gazem domu o pow. 340 m kw. nie jest mi znany. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-05-15 08:53 ] [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-05-15 11:39 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 15.05.2002 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2002 Sorry, tak myślałem że mogą być wątpliwości. Do obliczeń strat ciepła przyjmujesz różnicę pomiędzy temperaturą w środku a obliczeniową na zewnątrz. Czyli np. 20 ( w środku) odjąć minus 20 (na zewnątrz dla III strefy) = 40. To jest 100% różnicy temperatur. Zaś 55% z 40 = 22 stopnie. -20+22=~+2oC. I to jest w przybliżeniu średnia temperatura sezonu grzewczego, pomocna do obliczeń zużycia paliwa, ewentualnie czasu pracy kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 15.05.2002 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2002 Marc1, teraz już jest jaśniej, dzięki. A oto dane nt. instalacji Piotrka (pompa krajowej prod.):pow. ogrzewana: ~150 m kw.moc elektr.: 3.3 (max. 3.9) kWsprawność: ~3.5koszt całk. pompy: ~20000,- złkoszt kolektorów: ~6000,- zł Koszt eksploatacji:miesięcznie za prąd: 550,- zł (c.o. + c.w.u. w sezonie grzewczym) 80,- zł (j.w. poza sezonem) Ale: grzał dużo (z moich obliczeń wynika, że 90% czasu), bo wygrzewał świeżo zbudowany dom. Z tego co napisał chciałby średnią miesięczną opłatę za prąd zredukować do ok. 200,- zł (teraz wyniosła ona ok. 315,- zł), czyli rocznie do 2400,- zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 15.05.2002 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2002 Z tego wychodzi ze ogrzewanie z dwoch systemow nie ma duzej roznicy w oszczednosciach.Mysle ze powinnismy dalej szukac , takich przykladow. Bo one daja nam ocene sytulacji.A moze wlasnie jakos systemem gospodarczym, zainstalowec ta pompe? Ryniu czy elektryk a papierami, mogby zrobic taka instalacjie?Pozdrawiam Ryszard.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 15.05.2002 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2002 Wynika z tego, że w przybliżeniu jest średnio ok.12,5kW obliczeniowego i ok. 5,5kW przeciętnego zapotrzebowania na ciepło tylko do ogrzewania - a jeszcze dochodzi cwu. Będzie tu trudno wyraźnie obniżyć koszty - wynika to z ceny energii elektrycznej - w moim regionie (Rzeszowski Zakład Energetyczny) dla energii dwutaryfowej średnio to jest łącznie ok. 31gr/kWh. Z moich wyliczeń wynika że koszt w sezonie grzewczym 222 dni, przy temp. zewn. +2,5oC i średnim poborze przez pompę mocy 1,6kW (tzn. tak jakby pracowała 24h/dobę) wyniesie min. 38,7 kWh/dobę, czyli 12 zł/dobę, czyli 360 zł/m-c, czyli ok. 2700zł/sezon. Trochę tańsze są paliwa stałe (od 2200 zł/sezon wzwyż), ale tylko przy wysokosprawnych, nowych kotłach, no i jest trudno je połączyć w jeden system z pompą ciepła. Teoretycznie można jeszcze jakoś podnosić sprawność instalacji c.o., ale przy nowej zapewne instalacji to raczej mało możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 16.05.2002 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Marc1 jakie byly by orientacyjne koszty ogrzewania dla mojego domu 320m/2.razem z CO roczne.Pompa ciepla?.Mozesz mi wyliczyc w przyblizeniu .Dom jest wybudowany z Ytongu Nie pamietam ale chyba Ytong ma wartosc cieplna 0.29w/m2k.wedlug producenta? okna 1.1 szyba podwojna. Czy te koszty sa takie jak ja wyliczylem? Pozdrawiam ...Ryszard..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 16.05.2002 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2002 Ryszard, podaj zapotrzebowanie budynku na moc cieplną (z projektu c.o). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts