Ryszardj 20.05.2002 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 Ryniu strasznie drogo za te kolektory bylem na stronie int....http://www.ekologika.pl/sklep/index_strona.asp?strona=szczegoly_towar.asp?id=75 zobacz tam za 3 kolektory + wymiennik na 300litrow 6000zl . Nie wiem jakiej to firmy ale warto sprawdzic?To na razie Ryszard.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekodom 20.05.2002 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 Oczyszczalnia jako całość kosztuje ponad 10 tys zł. Jej możliwości szacuje się na maksimum 10 osób. Ze względu na konstrukcję sama przestawia się na możliwość oczyszczania od około 0 do 10 mieszkańców domu. Natomiast nic nie wiem na temat inspektorów wodnych. Może przyślesz mi coś prywatnie nt. podstaw prawnych działania takich funkcjonariuszy. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ekodom dnia 2002-06-02 21:27 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 21.05.2002 02:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Baribal to by bylo swietnie gdybys pojechal i zobaczyl na wlasne oczy jak dziala ogrzewanie z pompa ciepla. Daj znac jak tylko cos bedziesz wiedzial.Wspomniales ze firma Zbiozorowski bedzie Tobie budowac dom .Czy ta sama firma bedzie robic tez instalacjie z pompa ciepla,i ogrzewanie podlogowe? Czy firma Climakonfort, bo teraz zgubilem sie i nie wiem?I jeszcze jedno pytanie ,czym bedziesz dawal na posadzki?BO ja nie jestem zdecydowany ale mysle ze dobrym rozwiazaniem byla by tarakota lub kamien prawdopodobnie jest wskazany przy pompie ciepla i ogrzewaniu podlogowym? pokoj e + kuchnia + holl+sypiania wykladzina drewno podobna , a lazienka to nie wiem > Mowia ze lazienka pieknie sie prezetuje , gdy na podlodze dasz panele, i coraz wiecej ludzi decyduje sie na to.Jak poradzisz sobie z pietrem jakie ogrzewanie? I co dasz na posadzki?To na razie pozdrawiam Ryszard.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 21.05.2002 02:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Ekodom tutaj jest adres i mozesz sie zapoznac z tym przepisem , w ktorym jest mowa ze niemusisz miec pozwolenia na budowe I na koncu przepis ze nie jest konieczna opinia inspektora przy odprowadzeniu sciekow ponizej 2m3 na dobe > pozdrawiam Ryszard...... http://www.nevexpol.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 21.05.2002 02:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 To jeszcze ja Baribal spraw prosze czy napisales dobrze adres int..... zbiozorowski .w. iteria bo nie moge znalesc w Interii? Ryszard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 21.05.2002 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Baribal, nie doczytałem, że chodzi też o basen. Wtedy system musi być oczywiście wydajniejszy. Za 20 k jest to do zrobienia z użyciem polskiej pompy ciepła. Trudno mi się wypowiedzieć nt. jej niezawodności, więc w Twoim przypadku postąpiłbym tak samo, tzn. zainstalował system droższy, ale pewniejszy. Ryszardj, te kolektory V...n'a podałem jako przykład. Mam świadomość, że to jedna z droższych ofert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 21.05.2002 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Telegraficznie: 1. Kolektory słoneczne pozwalają dodatkowo zaoszczędzić ok. 15-20% kosztów, jeśli pompa ciepła służy tylko ogrzewaniu (rzadkie przy kolektorach) i ok.20-25% jeśli podgrzewa też ciepła wodę uzytkową. 2. Mniej jak 60 tys. zł za pompę ciepła, kolektory, z automatyką, zbiorniki, podłogówkę, wymiennik ziemny i jeszcze instalację podgrzewającą wodę w basenie - zupełnie nierealne. 3. Pojawiają się kolektory paraboliczne obrotowe, które "podążają za słońcem". Na pewno są droższe, ale w tej chwili nie mam bliższych namiarów ani co do cen, ani co do ewentualnych miejsc zakupu. 4. Czas zwrotu układu z kolektorami - zależy w stosunku do czego liczymy , tzn. w odniesieniu do jakiego innego paliwa. Ale moim skromnym zdaniem nie mniej niż 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 21.05.2002 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Ja dane %-owe podałem za ulotką producenta. A chodzi o kolektory połączone z podgrzewaniem wody "tradycyjnym" (kocioł), a nie z pompą ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 21.05.2002 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 OK, to ja się (znowu) nieprecyzyjnie wyraziłem. Procenty w moim liście odnoszą się do oszczędności przy wariancie: pompa ciepła +kolektory w stosunku do wariantu: pompa ciepła bez kolektorów.Jedne dane z drugimi się nie kłócą.Pozdrawiam i przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 21.05.2002 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 OK. Ale jak sie odniesiesz do tych 50-60% przy wspomaganiu tradycyjnego systemu. Realne czy tylko marketing? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 21.05.2002 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Ryniu, zwróć uwagę: "50-60% zapotrzebowania na c.w.u", a nie na co i cwu razem wzięte. Nie, to nie marketing, w odniesieniu do cwu tak jest. Tylko że jeszcze zależy od tego gdzie - np. nad morzem gdzie mniej dni słonecznych pewnie tyle nie będzie.Wiem że kiedyś przeliczałem to dla swojej "chaty" i też mi wyszło ok 50% co do cwu, ale pd-wschodnia Polska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 21.05.2002 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Tak, tak, chodzi tylko o c.w.u. Nie wiesz gdzie znaleźć w internecie dane nt. nasłonecznienia, jestem z Wrocławia, budować będę 10 km od niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baribal 21.05.2002 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Ryszardj. http://zbiozorowski.w.interia.pl/ dokładny adres internetowy. Ponieważ będą budować dom kwestia czy zechcą instalować inną pompę ciepła niż oferowane przez siebie (ze wstępnych rozmów wynika, że tak). Czyli mam dwa wyjścia albo firma Ozorowski buduje dom i montuje mi wybraną pompę z kolektorami słonecznymi, lub tylko buduje dom i wstawia kolektory a montaż pompy zlecam firmie Climakomfort. Rozmowy będę finalizował po zakończeniu pracy przez architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marc1 21.05.2002 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 W necie nie zetknąłem się, więc proponuję wyszukiwarkę (moim zdaniem najlepiej "wirtualnej Polski" - te inne mają zauważyłem problemy z polskimi znakami i nie wyszukują porządnie). Hasło np. "ilość dni nasłonecznienia" opcja szukaj frazy i powinno coś być.A we Wrocławiu polecam czytelnię Politechniki - powinni coś znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 21.05.2002 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Wydaje mi się, że Dolny Śląsk należy generalnie do rejonów Polski o dużej ilości dni słonecznych w roku. Ale poszperam w wolnej chwili. Bo już zostawiając w spokoju kwestie większej czy mniejszej opłacalności, coś człowiek dla tego środowiska zrobi, wyrzucając w nie mniej tlenków i azotków z komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baribal 21.05.2002 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Brawo Ryniu. Chociaż Ty jeden masz do tego podejście trochę inne niż od strony materialnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 21.05.2002 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Miałem taki piękny sen, że gmina postawiła w ustronnym miejscu siłownię wiatrową, prąd był tańszy niż barszcz, dotowano instalujących pompy ciepła a okolicę ogłoszono najczystszą w kraju. Ale niestety zadzwonił budzik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszardj 21.05.2002 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2002 Baribal mam ten adres dzieki.Ryniu nawet nie wiesz ale jestes moim ziomkiem.Tez jestem z naszego kochanego Wroclawia. Mieszkalem na starym miescie blisko Panoramy Raclawickiej .Widzisz jaki ten swiat maly.Wracajac do tematu to obilo mi sie o uszy ze tereny poludniowo - zachodnie maja najwiecej dni slonecznych.Ale nie jestem jeszcze do konca przekonany co do zwrotu kosztow.Moze gdyby bylo ich 3razy wiecej n.p. 12m/2 .to moze tak ale to tez sa wieksze koszty instalkacji. I oczywiscie zajmuja duzo miejsca na dachu.NIe wiem jakie oszczednosci bysmy mieli z instalacji, n.p 9,lub12. kolektorow co one by podgrzaly jakie oszczednosci .Ktos moze to obliczyc? Pozdrawiam Ryszard.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 22.05.2002 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 Ryszardj, pakowanie na dach zbyt dużej liczby kolektorów nie ma sensu (ekonomicznego). Piotrek pisał, że w lecie kolektory przygotowują nadmiar ciepłej wody, który musi odprowadzać do wymiennika gruntowego pompy ciepła. Tu trzeba osiągnąć pewien kompromis: nie za mało c.w.u. w zimie, nie za dużo - w lecie.Pozdrawiam z Wrocławia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 22.05.2002 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2002 Ostatnia wersja mojego pomysłu na ogrzewanie jest taka:- kocioł gazowy, ale dużo mniejszy niż na max. zapotrzebowanie- przy max. zapotrzebowaniu dogrzanie kominkiem (nawet ciągłe, kilkudniowe)- wentylacja mechaniczna, używana również do DGP, lub opcja: kominek z płaszczem wodnym- rekuperator (myślę teraz nad sensownością jego zastosowania)- kolektory słoneczne Poprzeliczam sobie różne opcje i zdecyduję co zastosować. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-05-22 11:13 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts