Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam pytanie czy ktos ma w domu ogrzewanie z pompa ciepla?

Ryszardj

Recommended Posts

Ja jeszcze nie jestem zdecydowany jaki system wybiore .Czytalem ze system z wykorzystania rekuperatora daje oszczednosci w granicach 30% . Uwzgledniajac koszt zakupu rekuperatora to inwestycjia zwraca sie bardzo szybko .Mysle ze mowa byla do 2000tys/zl......Bylem na stronie http://www.cichewicz.com/pl/index.html Zobacz piec Kumulater na olej i drewno nadaje sie do ogrzewania podlogowego. Bardzo dobre rozwiazania.Tani piec + koszt ogrzewania .Pozdrawiam Ryszard

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dedukcja jest poprawna :smile: Aktualnie jestem na etapie zamawiania piasku z Chrząstawy do bloczków - tak więc proszę o chwilkę cierpliwości :smile:)) przy okazji, zdecydowałem się na pompę montowaną w Polsce przez co cena jest bardziej akceptowalna. Wiecej na mozna znaleźć na stronie www. ekontech.com.pl.

Swoja drogą strona beznadziejna ale nie o to chyba tutaj chodzi.

Ryniu Ja tez nie naleze do grupy tych bardzo pracowitych > ale co zasluguje na moja uwage to fakt kiedy bedziesz bardzo leniwy i nie bedzie Ci sie chcialo dolozyc drewna do pieca , to mozesz wykorzystac palnik na olej i robote za ciebie zrobi piec. Mysle ze te rozwiazanie polaczenia drewna z olejem opalowym, a jeszcze lepiej z olejem zepakowym? Bedzie mialo swoich zwolennikow.Co do Twojego idealu ogrzewania .To czy po dokladnym obiczeniu tych bajerow co podalec nie zblizamy sie do kosztow Pompy ciepla? Kolektory sloneczne + kotlownia na gaz + zbiornik + Wentylacjia mechaniczna + kanaly rozprowadzajace+ rekuperator+ kominek z plaszczem wodnym+ i do tego podlacz to teraz w calosc.Mysle ze to wyjda jakies astronomiczne sumy. Moze sie myle ?Pozdrawiam Ryszard....

Ryszardj, to jest plan max., nie mówię że to wszystko zrobię i to na raz, zobaczymy co się uda zrealizować i w jakim czasie. A przecież kominek i tak w domu będzie, dom ma być ciepły więc o wentylacji mechanicznej też pomyśleć trzeba. Napisałem wcześniej że traktuję to wszystko jako temat do przemyśleń, to nie jest decyzja.

Tak dostałem juz wstępną ofertę: pompa + kolektor ziemny pionowy

- ponizej 30 000 zł (sama pompa bodajże 24 000) podkreślam że to jest cena na dzień dobry. Byłem u właściciela który ma taką pompę zamontowaną w swoim domu, niestety było to na wiosne więc nie było mrozów (mozna się z nim na taką wizytę umówić).

mój dom miał mieć 115 m kw ale po "przeróbkach" żony będzie miał 170 :smile:

Przy okazji, we wczesniejszych postach przewijały się całe kolumny liczb dowodzących zasadności bądź nie tego typu ogrzewania. Chyba jednak nigdzie nikt nie wziął pod uwagę że tak naprawdę tylko pompa ciepła jest całkowicie bezobsługowa. W przypadku innych rozwiązań trzeba się liczyć z konserwacją, czyszczeniem, ew. wymianą palników wizytami serwisowymi, regulacjami, dostawami oleju lub gazu, aktualizacjami atestów na zbiorniki gazu itd - to jednak też kosztuje trochę czasu zachodu no i pieniędzy pozdrowienia

Była wątpliwość odnośnie żywotności sprężarki, która jest urządzeniem precyzyjnym i dość skomplikowanym, ergo potencjalnie podatnym na awarie. Jak każde urządzenie mechaniczne zapewne też wymaga ona konserwacji, nie uwierzę w kilkudziesięcioletnią bezobsługowość. Nie jestem przeciw, mam tylko pewne wątpliwości.

A co na ten temat mówi producent? Ile lat gwarancji? Każe traktować pompę jako urządzenie bezobsługowe?

Nasza dyskusja jest trochę akademicka, brak tu doświadczeń kilkuletnich użytkowników, które byłyby najcenniejsze i rozwiały takie wątpliwości.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-05-24 14:42 ]

Gwarancja jest na trzy lata i naprawdę nie jestem w stanie Ci powiedzieć czy miesiąc później nie padnie. masz rację ze dyskusja jest akademicka. kilku takich gości jak ja musi się po prostu zdecydować i ewentualnie później podzielic swoimi spostrzeżeniami. mam nadzieję że będę z mojej decyzji zadowolony i polecał pompę ciepła innym a nie odwrotnie :smile:

Ja też Ci tego zadowolenia serdecznie życzę! Jeszcze tylko z ciekawości: pompa jest polskiej prod.? a sprężarka w niej? i jakiego typu jest sprężarka?

P.S. Tak jak prosiłem, byłbym wdzięczny za informację, że pompa pracuje i jest możliwość jej zobaczenia, przejadę się rowerkiem. E-mail pod moim postem. Pzdr.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-05-24 15:57 ]

No właśnie zapomniałem Wam powiedzieć, otóż wspomniana przeze mnie firma sama składa te pompy na bazie zagranicznych komponentów stosowanych przez wszystkich innych renomowanych producentów pomp ciepła (nie pamietam konkretnych nazw firm ale mogę się dowiedzieć)miedzy innymi dlatego cena finalnego produktu jest niższa od konkurencyjnych wyrobów

Z tego co się orientuję to jeden z najlepszych producentów sprężarek (dokładnie takie same sprężarki są np. u Viesmanna), może zatem wątpliwości są niepotrzebne i pompa będzie się sprawować bez zarzutu.

Sorry, jeszcze jedno: badałeś grunt pod kątem jego przydatności jako dolnego źródła?

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-05-24 16:25 ]

Napisz prosze czy wykorzystany jest propan w ukladzie.30.000 to mniej od mojej oferty o 15000tys , a to sie robi wiecej interesujace Wiesz jakiej mocy bedzie Twoja pompa. Czy do tych kosztow dochodzi kotlownia n.p zbiornik na ciepla wode . Czy pompa ma ogrzewac dom , bedzie tez wykorzystana do cieplej wody? Pozdrawiam Ryszard.....