Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam pytanie czy ktos ma w domu ogrzewanie z pompa ciepla?

Ryszardj

Recommended Posts

• Odpowiedzi 481
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przeliczając ofertę Viessmanna (mój post ze str. 3 tego wątku):

12000 - ~2000 (podgrzewacz) = 10000 zł (z grubsza za same kolektory)

koszt 1 m kw. 10000/5 = 2000 zł/m kw.

Oferta, którą znalazłeś:

4100/1.7 = 2412 zł/m kw.

Niestety nie mam oferty Viesmanna przed sobą i nie pamiętam czy to było brutto czy netto. Jeśli netto - oferty są zblizone, jeśli brutto - Viessmann wypada korzystniej. Zaleta jaką bym widział jesli chodzi o kupowanie w takich firmach jak Viessmann jest posiadanie urządzeń (kolektory i podgrzewacz) od jednego producenta, dopasowanych, sprawdzonych, dobrze współdziałających(?), z gotową automatyką. Oczywiście nie muszę chyba pisać, że nie jestem w jakikolwiek sposób związany z jakąkolwiek firmą oferującą te urządzenia. "Głośno" myślę po prostu.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-05-27 09:38 ]

Ryniu - grunt pod pompe ciepła (PC) mam wręcz idealny bo mam wysoko wodę gruntową (już na 100 cm), poza tym mam dość sporą działkę (15 arów) tak więc jest gdzie ryć rowy :smile:

Ryszardj - w kolektorze jest glikol, co do zbiornika na wodę to mi zabiłeś klina , nie pamiętam , będę musiał zadzwonic. Jak chcesz możesz to także sam zrobic, namiary są na stronie

http://www.ekontech.pl/.

Zakładam że PC załatwi mi wszystko czyli CWU i CO

Krzysztof j Bardzo ciekawa strona z wykorzystaniem kolektorow prozniowych Myslalem ze trudno cos wymyslec ale nauka nie idzie w las . I moze zaskakiwac czego to nie wymysla jeszcze. Szkoda ze nie podaja jeszcze cen , ile by taki kolektor kosztowal? Ryniu czy to znaczy ze Twoja oferta byla lepsza od tej co ja znalazlem wyszlo Ci mniej za metr 2 , ? Ale jak obliczales to znaczy ze taniej musze troche posiedziec i policzyc ostatnio nie ma m za duzo czasu .Ale mam nowa wiadomosc zamontowali mi wlasnie drzwi do garazu Firmy Herman 4.20 m /2.10m bardzo ladnie sie prezetuja i cena bardzo atrakcyjna . Za calosc z montazem zaplacilem 3800zl. Pozdrawiam Ryszard....

Ryniu - wydaje mi się, ze do porównania cen przyjąłeś kolektor płaski a nie rurowy (prózniowy)- stąd róznica ceny na korzyść Viessmana. Ten ostatni nie podaje cen na stronie www, więc nie mogę twierdzić z całą pewnościa.

Zgadzam się że jednolity system (jaki by nie był) może lepiej działać, niż składanka. Chyba tylko bardzo zaawansowani majsterkowicze mogą złożyć lepsze urzadzenie niż fabryczny komplet.

Bardzo ciekawą ofertę ma Ochsner (http://www.ochsner.pl) - wentylacja z rekuperatorem i pompą ciepła. Temperatura powietrza wywiewanego za rekuperatorem to ~ średnia temperatur wewnętrznej i zewnętrznej. Zatem sporo ciepła jest jeszcze do odzyskania przez pompę ciepła. Jaka jest opłacalnośc tego przedsięwzięcia - nie wiem.

A słyszeliście o pompie podłogowej Zirius GVP-25 szedzkiej firmy Megatherm. Działa ona na zasadzie bezpośredniego parowania.

Kolektor ziemny jest to rura miedziana pokryta telurem dla zabezpieczenia przed korozją. Ciekawa sprawa, a kosztuje z montażem ok. 9.000 PLN moc grzewcza 2,5 kW, moc pobierana 800 W.

Bylem nieobecny przez jakis czas ale zaraz to nadrobie. Czytajac wypowiedzi i wertujac internet o pompach ciepla Nikt nie zwrocil uwagi ze pompa ciepla ma jeszcze jedna zalete , oprocz ogrzewania moze tez chlodzic w lecie . Co daje nam jeszcze wiecej do myslenia czy warto ja instalowac?.Mamy teraz coraz cieplejsze lata i do tego parne .Tylko w tej sprawie nie wiem czy wystarczy tylko system podlogowy, czy potrzebujemy jeszcze klimatyzatory podlaczone pod pompe . Mysle ze tylko system podlogowy by wystarczal jezeli temperatura latem jest 28.c w cieniu a nasze dolne zrodlo okolo 10.c to gdy dostarczymy te zrodlo do systemu bedziemy miec chlodno w domu?Ja wyobrazam sobie to w ten sposob >Czy ktos was wie wiecej na ten temat i czy ktos ma jakies doswiadczenia , z wykorzystaniem pompy ciepla do klimatyzacji? To na tyle Pozdrawiam ......Ryszard.

Pompa Zirius M2-5 posiada zbiornik akumulacyjny do ogrzewania c.w.u 300 lub 500 l w tej samej cenie!

Moc grzewcza 4,9 kW pobierana 1,5 kW. Koszt urządzenia 15.400 PLN netto.

Ja ich poznałem poprzez styczniowego 2002 Muratora - byli w dziale "nowości na rynku" ze swoja podłogową pompą.

Też mi przyszła do głowy podobna myśl: musi jeszcze trochę czasu minąć zanim pompa ciepła zostanie ustawiona w Muzeum Techniki. :smile: Pompa kawitacyjna to z pewnością pomysł nowy i ciekawy, ale poczekajmy na jakieś przełożenia do praktycznych zastosowań, tym bardziej w ogrzewaniu domów jednorodzinnych.

Ja mam dom 190 m2 - a zapotrzebowanie miałem w projekcie.

Kalkulacje prowadziłem w sposób podobny jak tutaj nasi rozmówcy.

Tylko oni wyliczali zwrot przy większej cenie.

Jedyny szkopół przy tej pompie to wielkość działki bo musi się zmieścić kolektor ziemny. Ja mam zakopane 240 mb kolektora!!