Gość 29.05.2002 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Powiem szczerze że nie zagłębiałem się w dobór mocy. Ja płacę więc wymagam.Ważne jest ciepło i to co mi zostanie w kieszeni. Tak to koszt dwóch pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 29.05.2002 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Twoja instalacja już działa czy jest na etapie montażu? Masz już jakieś praktyczne doświadczenia, np. z zimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2002 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Instalacja przepracowała 2 sezony grzewcze.W ubiegłym sezonie grzewczym (bez ciepłej wody użytkowej)- zbiornik nie był podłączony samo ogrzewanie pochłonęło (od 20 pażdziernika do 20 kwietnia) 4200 kWh. Ten rok zużył 4736 kWh.Pompy są podłączone do licznika dutaryfowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 29.05.2002 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Czyli, że te 7 kW na ogrzewanie wystarcza, tak? Dane odnośnie zużycia prądu są bardzo optymistycznie nastrajające! Mając ogrzewanie podłogowe (?) robisz zapewne tak, że gromadzisz ciepło nocą? Potrafisz podać w przybliżeniu koszt prądu za sezon grzewczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2002 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Bezwładność cieplna podłogi jest tak duża że nie sprawdził się regulator dzień/noc.Zaprzyjaźniony elektryk wyliczył że średnio 1kWh w przypadku pracy takiego urządzenia wynosi ok. 0,22 PLN.Obliczenia uzasadnił tym, że tem. na zewn. spada więcej nocą i jednocześnie pompy muszą więcej pracować przechodząc w niską taryfę płatności.Udowodnił również że jeżeli zostanie podłączone jakieś urządzenie pracujące w ruchu ciągłym do licznika dwutaryfowego będzie o 30%taniej jak do jednotaryfowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 29.05.2002 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Nie napisałeś: 7 kW wystarcza czy dogrzewasz np. kominkiem? Masz kolektory słoneczne? Co z c.w.u.? Dobrzykowice, jak z tą temperaturą gruntu? [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-05-29 11:25 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2002 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Nie mam kominka ani kolektorów słonecznych w tym roku będzie przyłączony zbiornik akumulacyjny, aby mógł współpracować również z kolektorami.Ciepłą wodę narazie uzyskuję z 2 boilerówo pojemności po 50 l ogrzewanych w godzinach od 4-6 oraz od 13-15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 29.05.2002 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Pompę i całą resztę instalował dostawca czy ktoś z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2002 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Firma ma swojego insalatora, ale skorzystałem z opcji montażu przez swojego znajomego chłodnika bez utraty warunków gwarancji.Prace ziemne tez wykonałem we własnym zakresie.To potaniło mi w znacznym stopniu koszt inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 29.05.2002 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Wracając do tej mocy to chyba musisz mieć b. ciepły dom? Marc1, Ty się na tym znasz: jest realne zapotrzebowanie mocy grzewczej tylko 7 kW do 190-metrowego domu??? [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-05-29 13:20 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 29.05.2002 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Dobrzykowice, jak z tą temperaturą gruntu? Sorry Ryniu, umkneło mi wcześniej Twoje pytanie. Dzisiaj albo w piatek będę dzwonił do "źródła" tak więc już w poniedziałek powinienem znać odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 03.06.2002 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2002 Ryniu a więc zakładając że kolektor bedzie zakopany na gł. 1.5 metra, temp. gruntu zmienia się od ok. 2-3 Stopni w Styczniu/luty/marzec przez 8-10 stopni maj/czerwiec, 15-16 st. lipiec/sierpien do 6-9 st listopad/grudzień. producent zakładastandartowo temp. powrotną glikolu z ziemi 0st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 03.06.2002 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2002 Dzięki, dane wykorzystam studiując literaturę nt. pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 04.06.2002 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2002 W lipcowym numerze "Muratora" ma się ukazać artykuł o pompach ciepła i opłacalności ich stosowania. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-06-04 09:49 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 04.06.2002 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2002 Moim zdaniem, jeżeli ktos ma mozliwosc korzystania z gazu ziemnego i w związku z roznicą w cenach zakupu ok. 30000 złotych, to taka inwestycja nie zwroci sie nigdy przy domu jednorodzinnym (w moich obliczeniach przyjąłem koszt kapitału 9% rocznie i okres amortyzacji 20 lat, wychodzi koszt finansowania 250 złotych miesięcznie przez 20 lat, a to już sporo „darmowego gazu”. Do tego koszt energii – trzy razy wyzszy niż gazu i srednia sprawnosc może 3 – 4 razy wyzsza dla pomp ciepła, co zaledwie niweluje roznice w kosztach nosnikow energii. Kalkulacja Rynia z pierwszej strony jest calkowicie bledna, gdyz najpierw ukazuje (nieprawidlowe zresztą co wynika z kosztow 1 KWh oleju i energii elektrycznej) koszty energii w ujeciu rocznym, a potem zestawia to z oszczednoscią miesięczną. Policzcie sobie koszt finansowania tych urządzeń np. w http://banki.elfin.pl/?id=banki/kredyty/kalk_kredytowy//kalk_kredytowy.html Ja tez byłem entuzjastą pomp ciepła i kolektorow słonecznych, lecz teraz zacząłem liczyc i porownywac koszt finansowania i za bardzo nie widze opłacalnosci tycz urzadzen. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 04.06.2002 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2002 KrzysiekS, już mi się dostało parę razy za te obliczenia, pomyliłem w nich miesiące z sezonami grzewczymi (popatrz na dalsze posty, najlepiej przeczytaj też wszystkie). Przy założeniach, które przyjąłem zwrot wyszedł po klikudziesięciu latach. Ale jak widać z doświadczeń forumowiczów pompy polskiej produkcji są znacznie tańsze i przy dobrych układach różnica w cenie między pompą a kotłem może wynieść (tylko) ok. 15000,- zł i sprawa staje się coraz bardziej opłacalna. Chętnie przeczytam (jak pewnie wszyscy śledzący ten wątek) co na temat pomp ciepła mają do powiedzenia fachowcy z "Muratora". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 04.06.2002 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2002 On 2002-06-04 13:13, KrzysiekS wrote: "nieprawidlowe zresztą co wynika z kosztow 1 KWh oleju i energii elektrycznej" Co miałeś na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 04.06.2002 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2002 KrzysiekS, nie zakładaj że ktoś kto decyduje się na PC ma dostep do gazu ziemnego, w tej sytuacji większość zdecydowałaby się na ogrzewanie gazowe. Ludzie którzy zastanawiają się nad wyborem PC mają najczęsciej jako alternatywę olej lub butlę, a to są juz całkiem inne koszty niż przy gazie ziemnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 04.06.2002 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2002 Pisząc o koszcie 1 KWh miałem na mysli to iż, uzyskanie tej jednostki energii ze spalania gazu kosztuje ok. 12 groszy, prądu ok. 33 grodze, gazu ziemnego z uwzględnieniem kosztow dzierzawy butli ponad 22 grosze, a oleju opałowego ok. 16 groszy. Są to wartości zmieniające się często, ale oscylują w tych granicach, przytoczylem je z pamieci. Dokladne dane również dotyczące miału, węgla itp. można znalezc w internecie i w numerach Muratora z początku roku 2002 w których porównywano koszty ogrzewania dla dwoch rodzajow domkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 04.06.2002 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2002 Średnia cena 1 kWh energii elektr. w wysokości 0,22 zł to wartość, którą wziąłem ze swoich rachunków za prąd. Dane z Wrocławia. Dla pompy o sprawności 4 cena 1 kWh energii cieplnej będzie wynosić 0.055 zł, przy sprawności 5 - 0.044 zł, itd. W przypadku pomp ciepła nie mylmy energii dostarczonej z uzyskaną. Aspekt ekologiczny: udowodniono, że zatrucie środowiska przy produkcji prądu w elektrowni jest znacznie mniejsze niż przy spalaniu paliw w domach jednorodzinnych, biorąc pod uwagę te same ilości wyprodukowanej energii. [ Ta Wiadomość była edytowana przez: ryniu dnia 2002-06-04 18:12 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts