Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmywarka, pralka wspolpracujace ze solarem?

Recommended Posts

Jeszcze chyba nikt tego nie ćwiczył - podłączanie pralki i zmywarki do ciepłej wody...

Wiatka miała dwa przyłącza i odpowiednie programy.

Niektóre ciuchy nie lubią zbyt ciepłej wody.

Wkłada się własne ciuchy a wyjmuje się z pralki ubranka dla lalek

Jak kto ma bufor ciepła to podłączenie solara do zmywarki jest proste...

Adam M.

Ja u siebie mam takie rozwiązanie ciepła woda do zmywarki i pralki

Na wyjściu ze zbiornika zawór termostatyczny - największy problem to nauczyć żonę regulować temperaturę

Jedyne to trzeba pamiętać aby iść sprawdzić jaka jest temp na zaworze.

Oszczędności to tyle co podgrzanie wody gżałką - nie analizowałem tego

Na zimę gdy z solarów brak CWU - jest drugie podejście zimnej wody - ręcznie przełączane, ale instalator w domu więc nie ma kłopotu

można zawory termostatyczne zamontować przy pralce, ale to podraża instalację bo na wyjściu ze zbiornika i rak musi być już jeden przy solarach

Pozdr

Piotr

Edytowane przez Piotr G

Gdzieś czytałem, że niektore urządzenia mają możliwość programowania czy są zasilane ciepłą czy zimną wodą. Czas podgrzewu wlicza się do cyklu zmywania i jeśli temp. jest osiągnięta szybciej to czas ten jest krótszy i tu mogą być niedomyte/niedoprane rzeczy. Jeszcze nie jestem na tym etapie ale na 100% pralkę i zmywarkę podłącze do ciepłej wody. Warto zadzwonić do serwisu danego producenta i tam dopytać się jak jest realizowene mycie/pranie, czy są czujniki temp. i gdzie i jak działają, jakie są zależności. Może nawet jeśli do pralki wleci ciepła woda to jeśli jest pomiar temp. tej wody to pralka/zmywarka nie zacznie prać aż temp. nie spadnie ? niby proste ale takie rzeczy to tylko w erze :) pozdr adam

W zmywarce za wysoka temperatura to nie problem, a zaleta i wyższa temp lepiej umyte - ja u siebie nie widzę różnicy w domywaniu jak dobrze ułożę naczynia to nie ma problemu - na ciepłej wodzie z solarów

Co mi po tym, że pralka nie zacznie prać jak już rzeczy są zalane zbyt wysoką temperaturą - i tak będą pasować na lalki jak już wyżej napisano

Pzdr.

Piotr

Czytalem troche dalej.....

W ofercie taka zmywarke ma m.in Amica za 2100 zl.

Z tego co czytam, to przed uzyciem programujemy zmywarke na wode ciepla lub wode zimna.

Na wyjsciu zbiornika musi byc ustawiona woda o stalej temp. 60 st. Jako, ze jest do zmywarki jedno wejscie wody, urzadzenie sprawdza na wejsciu temp. i zakladajac, ze temp nie moze byc wyzsza niz 60 st. dogrzewa ewentualnie elektr. do tej temp. lub wyzszej.

W zaleznosci od temp wody na wejsciu, zmieniaja sie interwaly czasowe w programie zmywania.....

Czyli konstrukcja jest uproszczona na maxa, bo zmywarka jest podlaczona tylko do zbiornika, trzeba tylko pamietac, ze woda uzytkowa max. 60 st...

Wiekszy problem bedzie z pralka, bo tu potrzebujemy tez zimna wode (plukanie, programy 30, 40 st)..

Edytowane przez kurt76

Ja korzyść z podłączenia kolektora do pralki widzę podwójnie.

Po pierwsze, pralka zużywa tańsze (darmowe) ciepło. I zastępuje nim ciepło najdroższe, bo produkowane z energii elektrycznej w chwili uruchomienia pralki.

Po drugie, pralka pozwala zagospodarować nadmiar energii z kolektorów, którą mamy latem. A to przekłada się na krótszy okres zwrotu tegoż kolektora.

Dobrze, zeby ktos sie wypowiedzial kto stosuje takie rozwiazanie. W przypadku zmywarki wszystko wydaje sie jasne, tam nie potrzebujemy stricte zimnej wody, wystarczy probkowanie na wejsciu temp., ale co z pralka? Obawiam sie, ze jakies zawory mieszajace generuja duzy koszt zakupu i podwyzszona awaryjnosc, jak jest faktycznie?

Dla mnie tez najwazniejsze jest odebranie nadmiaru ciepla latem == krotszy okres zwrotu, ktory przy samym CWU jest powiedzmy kiepski....

• 2 weeks później...
Zawór mieszający ograniczy tylko na stałe do określonej temp. Raczej potrzebne by było coś co by przełączało pomiędzy ciepłą a zimną, a to już raczej jest za dużo pracy i ingerencja w automatykę urządzenia=utrata gwarancji. Może na innych rynkach niż polski występują urządzenia z osobnym podejściem ciepłej i zimnej wody??? Może ktoś kto bywa lub mieszka za granicą będzie coś wiedział ? pozdr adam

w poście nr 4 opisuję swoje doświadczenia nie narzekam wszystko jest ok jescze nic się nie skurczło nic nie staciło kolorów, a w zbiorniku już było 84 st C Lagionella zabita za darmo.

Specem od prania nie jestem ale jak recznie się pierze to ja stosuje trzy płukania - dwa ciepłe i ostatnie zinme - wiec co przeszkadza płukać w ciepłej wodzie

Piotr