kurt76 07.06.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 WitamJak wyglada w praktyce taka instalacja?Jakie sa oszczednosci?Czy warto?Jak wyglada wybor zrodla wody (ciepla czy zimna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.06.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Jeszcze chyba nikt tego nie ćwiczył - podłączanie pralki i zmywarki do ciepłej wody...Wiatka miała dwa przyłącza i odpowiednie programy.Niektóre ciuchy nie lubią zbyt ciepłej wody.Wkłada się własne ciuchy a wyjmuje się z pralki ubranka dla lalek Jak kto ma bufor ciepła to podłączenie solara do zmywarki jest proste...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 07.06.2010 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Ale sa takie urzadzenia, wczoraj wieczorem czytalem artykul w specjalistycznym pismie, jednak nie byla wyjasniona zasada tej wspolpracy (czyt. probkowania temp. wody i jej ewentualna umiejetnosc mieszania do odpowiedniej temp.... Zaskoczony jestem, ze to taka nowosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 07.06.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 (edytowane) Ja u siebie mam takie rozwiązanie ciepła woda do zmywarki i pralki Na wyjściu ze zbiornika zawór termostatyczny - największy problem to nauczyć żonę regulować temperaturę Jedyne to trzeba pamiętać aby iść sprawdzić jaka jest temp na zaworze. Oszczędności to tyle co podgrzanie wody gżałką - nie analizowałem tego Na zimę gdy z solarów brak CWU - jest drugie podejście zimnej wody - ręcznie przełączane, ale instalator w domu więc nie ma kłopotu można zawory termostatyczne zamontować przy pralce, ale to podraża instalację bo na wyjściu ze zbiornika i rak musi być już jeden przy solarach Pozdr Piotr Edytowane 7 Czerwca 2010 przez Piotr G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 07.06.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 Gdzieś czytałem, że niektore urządzenia mają możliwość programowania czy są zasilane ciepłą czy zimną wodą. Czas podgrzewu wlicza się do cyklu zmywania i jeśli temp. jest osiągnięta szybciej to czas ten jest krótszy i tu mogą być niedomyte/niedoprane rzeczy. Jeszcze nie jestem na tym etapie ale na 100% pralkę i zmywarkę podłącze do ciepłej wody. Warto zadzwonić do serwisu danego producenta i tam dopytać się jak jest realizowene mycie/pranie, czy są czujniki temp. i gdzie i jak działają, jakie są zależności. Może nawet jeśli do pralki wleci ciepła woda to jeśli jest pomiar temp. tej wody to pralka/zmywarka nie zacznie prać aż temp. nie spadnie ? niby proste ale takie rzeczy to tylko w erze pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 07.06.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 W zmywarce za wysoka temperatura to nie problem, a zaleta i wyższa temp lepiej umyte - ja u siebie nie widzę różnicy w domywaniu jak dobrze ułożę naczynia to nie ma problemu - na ciepłej wodzie z solarów Co mi po tym, że pralka nie zacznie prać jak już rzeczy są zalane zbyt wysoką temperaturą - i tak będą pasować na lalki jak już wyżej napisano Pzdr. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 07.06.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 a czy tkaniny kurczą się tylko przez kontakt z gorącą wodą czy może przez traktowanie ich gorącą przy praniu a zimną przy płukaniu ? zna się ktoś na tym bardziej? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 07.06.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2010 różnica temperatur nie ma tu znaczenia - wysoka temp = skuteczne pranie , ale kolory się spierają i niektóre tkaniny się kurczą pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiakulka 08.06.2010 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 po podłączeniu ciepłej wody do zmywarki naczynia po umyciu wyłaziły matowe. po podłączeniu zimnej lśnią. po podłączeniu ciepłej wody do pralki białe ciuchy po praniu jakby bielsze, normalnie super.wszystko to robiłam bez solarów, tylko z gazowanej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 08.06.2010 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 (edytowane) Czytalem troche dalej.....W ofercie taka zmywarke ma m.in Amica za 2100 zl.Z tego co czytam, to przed uzyciem programujemy zmywarke na wode ciepla lub wode zimna.Na wyjsciu zbiornika musi byc ustawiona woda o stalej temp. 60 st. Jako, ze jest do zmywarki jedno wejscie wody, urzadzenie sprawdza na wejsciu temp. i zakladajac, ze temp nie moze byc wyzsza niz 60 st. dogrzewa ewentualnie elektr. do tej temp. lub wyzszej. W zaleznosci od temp wody na wejsciu, zmieniaja sie interwaly czasowe w programie zmywania..... Czyli konstrukcja jest uproszczona na maxa, bo zmywarka jest podlaczona tylko do zbiornika, trzeba tylko pamietac, ze woda uzytkowa max. 60 st... Wiekszy problem bedzie z pralka, bo tu potrzebujemy tez zimna wode (plukanie, programy 30, 40 st).. Edytowane 8 Czerwca 2010 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 08.06.2010 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 A co się dzieje jak płuczemy w ciepłej -? Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 08.06.2010 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 gorzej się płucze ale może wystarczy mniej proszku lać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 08.06.2010 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Ale po co takie kombinacje, skoro już ktoś wcześniej napisał, że korzyść z takiego rozwiązania marna jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 09.06.2010 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Ja korzyść z podłączenia kolektora do pralki widzę podwójnie. Po pierwsze, pralka zużywa tańsze (darmowe) ciepło. I zastępuje nim ciepło najdroższe, bo produkowane z energii elektrycznej w chwili uruchomienia pralki.Po drugie, pralka pozwala zagospodarować nadmiar energii z kolektorów, którą mamy latem. A to przekłada się na krótszy okres zwrotu tegoż kolektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 09.06.2010 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Dobrze, zeby ktos sie wypowiedzial kto stosuje takie rozwiazanie. W przypadku zmywarki wszystko wydaje sie jasne, tam nie potrzebujemy stricte zimnej wody, wystarczy probkowanie na wejsciu temp., ale co z pralka? Obawiam sie, ze jakies zawory mieszajace generuja duzy koszt zakupu i podwyzszona awaryjnosc, jak jest faktycznie? Dla mnie tez najwazniejsze jest odebranie nadmiaru ciepla latem == krotszy okres zwrotu, ktory przy samym CWU jest powiedzmy kiepski.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 21.06.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Zawór mieszający ograniczy tylko na stałe do określonej temp. Raczej potrzebne by było coś co by przełączało pomiędzy ciepłą a zimną, a to już raczej jest za dużo pracy i ingerencja w automatykę urządzenia=utrata gwarancji. Może na innych rynkach niż polski występują urządzenia z osobnym podejściem ciepłej i zimnej wody??? Może ktoś kto bywa lub mieszka za granicą będzie coś wiedział ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 21.06.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 w poście nr 4 opisuję swoje doświadczenia nie narzekam wszystko jest ok jescze nic się nie skurczło nic nie staciło kolorów, a w zbiorniku już było 84 st C Lagionella zabita za darmo. Specem od prania nie jestem ale jak recznie się pierze to ja stosuje trzy płukania - dwa ciepłe i ostatnie zinme - wiec co przeszkadza płukać w ciepłej wodzie Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts