marzena999 08.06.2010 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 szukam wkładu 18-20kw, dom dość duży, ale grzanie w kominku okazjonalne, brak podłączenia powietrza z zewnątrz i rozprowadzenia. szukam stosunkowo niedrogiej pozycji, szyba prosta. dom gemini z http://www.domoweklimaty.pl, szukam również ekipy do jego podłączeniaproszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mojra 08.06.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Niedroga a całkiem niezła będzie np. Oliwia 18kW z Kratek kosztuje ok 2300zł a funkcję dogrzewania będzie pełniła dobrze. No chyba, że nie chcesz żeliwnego...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 08.06.2010 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 jak nie masz powietrza z zewnątrz to rozumiem , że chcesz palić tym czym Ty powinnaś oddychać + dojdzie Ci problem dymienia itd no ale lepiej już wkład niż otwarty bo by Cię pożarł i wypluł kominem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mojra 10.06.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Oj, już nie strasz tak dziewczyny... Przez tyle lat kominki chodziły bez doprowadzenia powietrza i tragedii nie było. Wiadomo, że z doprowadzeniem byłoby lepiej ale jak nie ma to nie ma, trzeba się obejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 10.06.2010 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Oj, już nie strasz tak dziewczyny... Przez tyle lat kominki chodziły bez doprowadzenia powietrza i tragedii nie było. Wiadomo, że z doprowadzeniem byłoby lepiej ale jak nie ma to nie ma, trzeba się obejść. tylko przez te tyle lat to wszyscy mieli stare nieszczelne drewniane okna i drzwi ... a potem będą pytania czemu się dymia , jak okna będą szczelnie zamknięte i jeszcze ktoś może w kuchni pochłaniacz odpali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 10.06.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Palenie okazjonalne i wkład kominkowy o tak dużej mocy? Zdziwiony jestemWkład o takiej nominalnej mocy jest przewidziany do kubatury około 600 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 17.06.2010 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Z tymi mocami wkładów to mamy na rynku wkładów kominkowych niezłe zamieszanie. Według moich obserwacji, wkłady francuskie i niektóre polskie mają zawyżone moce, podane w dokumentach, natomiast wkłady niemieckie, austriackie i szwajcarskie - zaniżone. Myślę, że BOHUSZ ma rację, ponieważ jeżeli inwestor zamierza rzadko palic w kominku to nie ma sensu kupować wkładu o bardzo duzej mocy. Mimo wszystko proponuję zakupic wkład z możliwością podłączenia rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz bezpośrednio do paleniska - jest to niezwykle ważne - i tu na pewno racja jest po stronie Wojtka R. Z dużych, niedrogich wkładów, warto wymienić także Chazelles C801L - link: http://www.kominkiikominy.pl/chazelles-chazelles-c-801-l,d2084.html Oczywiście propozycji jest więcej, także tańszych. Proponuję jednak dobrać wkład podczas spotkania z fachowcem od kominków na budowie, ponieważ wiele czynników determinuje dobór optymalnego (właściwego) wkładu kominkowego. Na przykład, nic nie wiemy o przekroju komina itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 23.06.2010 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Z tymi mocami wkładów to mamy na rynku wkładów kominkowych niezłe zamieszanie. Według moich obserwacji, wkłady francuskie i niektóre polskie mają zawyżone moce, podane w dokumentach, natomiast wkłady niemieckie, austriackie i szwajcarskie - zaniżone. Myślę, że BOHUSZ ma rację, ponieważ jeżeli inwestor zamierza rzadko palic w kominku to nie ma sensu kupować wkładu o bardzo duzej mocy. Mimo wszystko proponuję zakupic wkład z możliwością podłączenia rury doprowadzającej powietrze z zewnątrz bezpośrednio do paleniska - jest to niezwykle ważne - i tu na pewno racja jest po stronie Wojtka R. Z dużych, niedrogich wkładów, warto wymienić także Chazelles C801L - link: http://www.kominkiikominy.pl/chazelles-chazelles-c-801-l,d2084.html Oczywiście propozycji jest więcej, także tańszych. Proponuję jednak dobrać wkład podczas spotkania z fachowcem od kominków na budowie, ponieważ wiele czynników determinuje dobór optymalnego (właściwego) wkładu kominkowego. Na przykład, nic nie wiemy o przekroju komina itd. czyli doradzasz wkład z bezposrednim podłączeniem powietrza, a potem polecasz chazelles c 801l , czyli wkład bez takiego podłączenia. podejrzewam nadmiar pracy. sam wkład bez zastrzezen- mimo niepozornych kształtów- prawdziwy diabeł - jeden z najmocniejszych -rzeczywiscie, a nie na papierze oczywiscie mimo braku bezposredniego połączenia z zewnetrznym powietrzem ZAWSZE musi być ono doprowadzone- w tym wypadku do komory kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe82 24.06.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 ale z tego co widzę ten Chazelles to kaseta, a nie typowy wkład. Sama szukam jakiegoś kominka i oczytałam się troszkę na ten temat, i z tego co wiem takie wkłady bez "dachu" czy tam "kaptura" jak niektórzy go nazywają to kasety, polecane raczej do sporadycznego palenia, bo nie są za bardzo wydajne. a zważywszy na ostatnie zimy, ja kominek chcę mieć do częstego i efektywnego wykorzystania, a nie tylko dla ozdoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 24.06.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 24.06.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Nie ma tu znaczenia nadmiar pracy. Chazelles jest tani, ale nie ma króćca na doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena999 24.06.2010 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 mam kominek od 11 lat, podłączenie z zewn jest ale nie ma bezpośredniego podlączenia do komory spalania. jakoś żyjemy (początkowo nawet zużywaliśmy 3 m3 drewna, ale teraz 1-2), nie chce nam się rozpalać, rąbać itp. zresztą w Wawie koszt drewna nie jest tani (do tego dochodzi porąbanie i ułożenie). gdyby to ode mnie zależało kominka bym nie robiła, mąż się uparł (spalimy wszystkie deski po budowie). będziemy palić gdy zaprosimy znajomych lub gdy Rosjanie kurek gazu zakręcą, kubatura domu jest ok. 1000m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena999 24.06.2010 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 przekrój komina 0,3*0,3mam świadomość tego, że współczynnik oporu przepływu powietrza w kominach o przekroju okrągłym jest mniejszy niż w kwadratowym, przy założeniu takiej samej powierzchni przewodu kominowego oraz takim samym ukształtowaniu długości kąta nachylenia oraz ociepleniu komina. czy może ktoś mi doradzić jak to policzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena999 24.06.2010 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 jeżeli będę palić w kominku 2-4 godz dziennie 2-3 razy w tyg ile pobierze mi tlenu z powietrza? (kubatura domu 1000m3)czy jest sens doprowadzenia powietrza z zewn przy powyższych założeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.06.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Witam.Zawsze jest sens. Nie robiło się tego, gdy w domach były okna skrzynkowe i mało szczelna stolarka drzwiowa, a cały dom nie przypominał "termosu". Chociaż i wtedy mądrzy zdunowie robili np. kominki otwarte z dolotem powietrza jeżeli była tylko taka możliwość.Nie policzysz tego inaczej jak poprzez spalanie określonej ilości drewna.1 kg drewna potrzebuje do spalenia tlenu zawartego w 10 - 30 m3 powietrza, w zależności od wielu składowych, jakimi mogą być: temperatura spalania, wielkość paleniska, jakość drewna (jego wilgotność), wysokości i przekroju komina (współczynnik nadmiaru powietrza).Przyjmij że przeciętnie spala się w kominku 6-10 kg drewna i że to drewno potrzebuje 20 m3 powietrza na jeden kg. Wychodzi około 120 - 200 m3 zużytego powietrza na jeden załadunek drewna. Paląc przez całe popołudnie i wieczór (3-5 godzin), dokładasz 2-3 razy drewna, co daje jakieś 300 - 600 m3 zużytego powietrza. Ten niedobór trzeba w jakiś sposób uzupełnić.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena999 25.06.2010 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 po prostu zostawię mikrowentylację w oknach, rzadko palę tak długo, żeby dokładac trzy razy drewna, przeważnie jedna dokładka. kończąc proszę o poradę w zakresie doboru kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.06.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Witam. Zrobisz jak uważasz - Twój dom i Twoje powietrze. Ręczę że jak na dworze będzie - 20 stopni to na samą myśl o jakimkolwiek rozszczelnianiu okna będziesz reagować "alergicznie" . A powietrze i tak będzie musiało jakoś wleźć do domu. Robi to najczęściej wentylacją. Z kuchni, ubikacji, pokojów, nawiewając zimne powietrze do domu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena999 25.06.2010 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 no właśnie, powietrze i tak będzie wchodzić do domu, więc uważam, że przy moich potrzebach nie jest niezbędne doprowadzenia powietrza do kominka z zewnątrz domu, po za tym teraz jest zbyt późno (wkońcu robi się to na etapie stanu surowego). jak jest -20 stopni to mi się nie będzie chciało palić i ganiać na koniec podwórka po drewno. Palę zazwyczaj wtedy gdy jeszcze nie włączyłam ogrzewania albo już je wyłączyłam czyli w porach przejściowych. nie ma sensu wdawać się w dyskusję nt przydatności doprowadzenia powietrza z zewn. bo jest za późno. potrzebuję porady w zakresie wyboru kominka. i nie widzę tu zbytniej pomocy oprócz dwóch postów i próby udowodnienia mi, że moje zdanie w zakresie doprowadzenia powietrza z zewn domu jest błędne.proszę o konkretne propozycje firmy/modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena999 25.06.2010 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 dodam, że mam trójkę dzieci i czwarte w drodze, jednocześnie pracuję na cały etat i palenie w kominku to nie moje hobby (wszędzie gres polerowany jasny i nie lubię sprzątać i tym bardziej czyścić szyby, a szyby samoczyszczące to chwyt marketingowy).mąż się uparł i czasami w weekendy rozpali, z roku na rok robi to coraz rzadziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe82 25.06.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 przejrzałam kominki i podoba mi się OLiwia z kratek i jeszcze Mila. w sumie z kobiecego punktu widzenia to ciekawe nazwy kominków, chyba ame kobiety tam są w tych kratkach. dowiedziałam się jeszcze, że znajomi kilka miesięcy temu kupili kominek zuzia, po trochu z sentymentu do imienia, bo ich córeczka ma tak na imię, a teraz są bardzo zadowoleni. Czy ktoś z was brał kominek z tej firmy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts