Agduś 08.06.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Wybieramy się na wakacje do tych krajów. Oczywiście studiuję przewodniki, szukam wiadomości w necie, ale każda praktyczna rada się przyda.W przewodniku straszą kradzieżami samochodów i radzą szukać hoteli z parkingami. My nastawiamy się raczej na pola namiotowe w miejscach dłuższych pobytów i jakieś tańsze noclegi. Pole namiotowe polu namiotowemu nierówne - najważniejsze są sanitariaty i "profil przeciętnego użytkownika" (pewnie jak wszędzie jedne są zwyczajowo oblegane przez kwiat młodzieży inne przez rodziny z dziećmi).Wszelkie dobre rady, nie tylko dotyczące noclegów, przyjmę z wdzięcznością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 09.06.2010 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Rad praktycznych nie udzielę, ale mogę podzielić się swoimi wrażeniami . Koniecznie trzeba zobaczyć Piesztany, są piękne. Kowno jest ok, ale do Wilna mu daleko. Sienkiewiczowskie Kiejdany mnie rozczarowały, miałam nadzieję na ślady potęgi, a z potęgi pozostała niestety tylko historia. No i koniecznie trzeba zobaczyć Górę Krzyży, niesamowity widok . Zachwyciła mnie Pałanga, ceny w knajpach jak na kurort były do przyjęcia, ale byliśmy poza sezonem. Wybrzeże litewskie fajniejsze jak Łotewskie. Zaskoczona byłam cenami hoteli na Łotwie, gorszy standard gdzieś w głuszy był droższy niż niezły hotel w Pałandze. Łotwa generalnie dla miłośników przestrzeni. Kilometrami jedzie się przez pola, łaki, pastwiska i nieużytki. Ma to swój urok, pod warunkiem, ze pogoda jest fajna, my byliśmy w październiku i było różnie. Co do kradzieży samochodów, parkowaliśmy różnie, w zasadzie to chyba tylko raz na zamkniętym parkingu. Fakt, że często mieli na parkingach przed hotelem monitoring, ale były to otwarte parkingi. Trzeba uważać na ograniczenia prędkości. Chociaż z policją litewską jak i łotewską można się "dogadać", przy czym Łotysze podobno biorą bardziej niż Litwini. I w sumie to pewnie tak jest, bo akurat Łotysze nas zatrzymali i wyciągnęli rękę ..... Przytrafiło nam się raz ok 50 km drogi szutrowej i to na jednej z większych tras prowadzących do Rezekne. Z Estonii wróciłam w ostatni piątek. Podobało mi się bardzo. W Narvie zostawiłam przez nieuwagę otwarte okno w samochodzie. Wróciliśmy po godzinie, nic nie zginęło:jawdrop: Litwini często rozumieją po polsku, na Łotwie i w Estonii w zasadzie z każdym można dogadać się po rosyjsku. Generalnie stwierdziliśmy, ze Łotysze i Estończycy to przesympatyczni ludzie, serdeczni, mili, pomocni. Chyba dzięki domieszce rosyjskiej krwi. Mam prospekt z campingami w Estonii, potrzebujesz jakichś adresów? No i oczywiście życzę bardzo udanych wakacji, jechać tam na pewno jest warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 09.06.2010 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Dzięki za odpowiedź. Adresy campingów bardzo mi się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dode 11.06.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Litwa: www.camping.lt Łotwa: www.camping.lv Estonia: www.tallinn-city-camping.ee www.campingpikseke.com www.tehumardi.ee www.mandjala.ee www.marksa.ee www.konse.ee www.whitehouse.ee www.kirikumois.ee www.lammeranna.ee www.weide.ee www.lutsu.ee pooglądałam sobie te strony, zupełnie nieźle to wygląda i ceny w miarę też przystępne. Na miejscu sporo jest wszędzie informacji turystycznych, hotele i ośrodki mają zawsze foldery reklamowe okolicy, mapki itd. Pomocne jest to wszystko w poruszaniu się po regionach. Ceny w marketach porównywalne z naszymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 13.06.2010 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Dzięki, zaraz sobie pooglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts