Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Litwa, Łotwa, Estonia w praktyce. Proszę o rady.

Agduś

Recommended Posts

Wybieramy się na wakacje do tych krajów. Oczywiście studiuję przewodniki, szukam wiadomości w necie, ale każda praktyczna rada się przyda.

W przewodniku straszą kradzieżami samochodów i radzą szukać hoteli z parkingami. My nastawiamy się raczej na pola namiotowe w miejscach dłuższych pobytów i jakieś tańsze noclegi.

Pole namiotowe polu namiotowemu nierówne - najważniejsze są sanitariaty i "profil przeciętnego użytkownika" (pewnie jak wszędzie jedne są zwyczajowo oblegane przez kwiat młodzieży inne przez rodziny z dziećmi).

Wszelkie dobre rady, nie tylko dotyczące noclegów, przyjmę z wdzięcznością.

Rad praktycznych nie udzielę, ale mogę podzielić się swoimi wrażeniami :).

Koniecznie trzeba zobaczyć Piesztany, są piękne. Kowno jest ok, ale do Wilna mu daleko. Sienkiewiczowskie Kiejdany mnie rozczarowały, miałam nadzieję na ślady potęgi, a z potęgi pozostała niestety tylko historia. No i koniecznie trzeba zobaczyć Górę Krzyży, niesamowity widok :) .

Zachwyciła mnie Pałanga, ceny w knajpach jak na kurort były do przyjęcia, ale byliśmy poza sezonem.

Wybrzeże litewskie fajniejsze jak Łotewskie. Zaskoczona byłam cenami hoteli na Łotwie, gorszy standard gdzieś w głuszy był droższy niż niezły hotel w Pałandze. Łotwa generalnie dla miłośników przestrzeni. Kilometrami jedzie się przez pola, łaki, pastwiska i nieużytki. Ma to swój urok, pod warunkiem, ze pogoda jest fajna, my byliśmy w październiku i było różnie.

Co do kradzieży samochodów, parkowaliśmy różnie, w zasadzie to chyba tylko raz na zamkniętym parkingu. Fakt, że często mieli na parkingach przed hotelem monitoring, ale były to otwarte parkingi.

Trzeba uważać na ograniczenia prędkości. Chociaż z policją litewską jak i łotewską można się "dogadać", przy czym Łotysze podobno biorą bardziej niż Litwini. I w sumie to pewnie tak jest, bo akurat Łotysze nas zatrzymali i wyciągnęli rękę .....

Przytrafiło nam się raz ok 50 km drogi szutrowej i to na jednej z większych tras prowadzących do Rezekne.

Z Estonii wróciłam w ostatni piątek. Podobało mi się bardzo. W Narvie zostawiłam przez nieuwagę otwarte okno w samochodzie. Wróciliśmy po godzinie, nic nie zginęło:jawdrop:

Litwini często rozumieją po polsku, na Łotwie i w Estonii w zasadzie z każdym można dogadać się po rosyjsku. Generalnie stwierdziliśmy, ze Łotysze i Estończycy to przesympatyczni ludzie, serdeczni, mili, pomocni. Chyba dzięki domieszce rosyjskiej krwi.

Mam prospekt z campingami w Estonii, potrzebujesz jakichś adresów?

No i oczywiście życzę bardzo udanych wakacji, jechać tam na pewno jest warto.:yes:

Litwa: www.camping.lt

Łotwa: www.camping.lv

Estonia:

www.tallinn-city-camping.ee

www.campingpikseke.com

www.tehumardi.ee

www.mandjala.ee

www.marksa.ee

www.konse.ee

www.whitehouse.ee

www.kirikumois.ee

www.lammeranna.ee

www.weide.ee

www.lutsu.ee

pooglądałam sobie te strony, zupełnie nieźle to wygląda i ceny w miarę też przystępne.

Na miejscu sporo jest wszędzie informacji turystycznych, hotele i ośrodki mają zawsze foldery reklamowe okolicy, mapki itd. Pomocne jest to wszystko w poruszaniu się po regionach.:)

Ceny w marketach porównywalne z naszymi.