Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianka instalacyjna w łazience, pomoc w doborze profili.

Recommended Posts

Witam.

Chciałem zrobić ściankę jak na zdjęciu.

http://dl.dropbox.com/u/7854994/73566a740fcd2a66.jpg

Ma to być ścianka ze stelażem pod umywalkę i WC, z 2 warstwami płyt kg.

Potrzebuję ok 20cm przestrzeni instalacyjnej.

Jaki rozmiar profili zastosować, czy "50" się nada?

Czy należy usztywnić jakoś taką konstrukcję np przez przymocowanie profili pionowych do ściany, albo przymocować je do siebie w połowie wysokości?

Na jakich zasadach dobiera się profile 50, 75, 100?

Też jestem zainteresowany tematem, zwłaszcza zasadami doboru przekrojów profili.

Na załączonym zdjęciu, tak na chłopski rozum, brakuje mi wspomnianych stelaży. Zwłaszcza kiblowego, mam wrażenie, że jego instalacja w wykonanym układzie będzie dość kłopotliwa, przeszkadzać będzie i ta decha i wstawione kolanko od kanalizy. On na mój gust powinien być wstawiony już na etapie stawiania tego stelaża.

Druga rzecz to dół zabudowy - tu najwyraźniej całość stoi na chudziaku. Czy to jest poprawne

J.?

OK, przedścianka - CW50

A ścianka działowa, taka powiedzmy ze dwa metry długa, jednym końcem mocowana do ściany konstrukcyjnej, drugi swobodny, mocowany jedynie sufit i podłoga? CW75?

Czy na taką scianę działową też się daje podwójną płytę z każdej strony?

I co z tym chudziakiem - taka ścianka działowa powinna być mocowana do chudziaka, czy do wylewki też można?

J.

Czy montaż takiej konstrukcji nie byłby lepszy z profili UD I CD, CD połapane do ściany za pomocą ES-ów.

Nigdy tego nie robiłem, dlatego mam wrażenie, że profile CW50 są w tym wypadku mało sztywne.

Przecież z drugiej strony nie przykręcę płyty jak to ma miejsce w ściankach działowych, stąd moje wątpliwości co do sztywności. (męski rym mi wyszedł);)

Dzięki za zainteresowanie.