am00 08.06.2010 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 Ziemianka ma wymiary wewnętrzne 225cm x 340cm. Strop przy dłuższej krawędzi jest wygięty w łuk o strzałce 65cm. Moje pytranie jak to zazbroić. Moja propozycja to pręty fi 10mm ułożone w siatkę. Krótsze proste co 19cm, a dłuższe po łuku co 40cm. Grubość betonu około 12cm. Ma to wytrzymać dodatkowo ciężar 40-50cm warstwy ziemi z kamieniami (skalniaczek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 08.06.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 jezeli dasz gęściej 150x200 bedzie ok lecz bardziej bym był za tym aby dąc dwie siatki z fi 10 z fii 8 i ważna otulina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 08.06.2010 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 jezeli dasz gęściej 150x200 bedzie ok lecz bardziej bym był za tym aby dąc dwie siatki z fi 10 z fii 8 i ważna otulina Nie zrozumiałem, pręty łukowe fi 8 a proste fi 10, czy podwójna siatka dolna fi10 i górna fi 8 i wtedy jak gęsto? Tak naprawdę to pręty łukowe chyba nie mają dużego znaczenia, bo tu nie ma sił rozciągających. Natomiast pręty proste można co drugi końcami wygiąć ku górze, lub zagiąć o 180 stopni by przy podporze stanowiły zbrojenie górne. Tak widziałem w jakimś podręczniku dla murarzy i dodatkowo w narożnikach dać pręty pod kątem 45. Nigdzie jednak nie znalazłem od czego uzależnić gęstość i grubość prętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 09.06.2010 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Rzymianie z takich łuków zbudowali np. koloseum i nie zbroili tego. Większym problemem będzie rozciąganie u podstawy takiego stropu, bardziej bym się skupił na porządnym zbrojeniu wieńca takiego stropu, bez porządnego wieńca to się może po prostu rozlecieć. http://limba.wil.pk.edu.pl/~mh/Zadania/Statyka/Zad_s12/s_12.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts