Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie oświetlenie w podbitce ?

iras_orna

Recommended Posts

Witam

Jestem teraz na etapie robienia podbitki (z pcv) i chciałbym zamontować sobie odrazu oświetlenie.

Ze względu na oszczędności prądu wybrałem lampki LED tylko nie wiem jakie wybrać.

Znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/item1056320631_szok_zarowki_diodowe_energooszczedne_gu10_80_led.html

http://allegro.pl/item1067968104_gu10_led_21_smd_krolowa_led_wysylka_free_dla_2.html

Nie wiem jak to świeci, nie miałem jeszcze do czynienia z lampkami LED, czy są one wystarczające ?

Druga sprawa: Ściana ma długość około 11m i ile się daje żarówek na tej odległości ? 3 ? 4 ?

Jakie Wy macie oświetlenie, dajcie jakieś fotki i namiary jakie macie żarówki.

Dziękuję

Jeśli to ma być oświetlenie dekoracyjne to wystarczą lampki LED w odległości co 3-4m.

Jeśli to ma być jako oświetlenie komunikacyjne (podświetlenie ścieżki) to gęściej, nawet co 1m. Wszystko zależy od wysokości zamocowania.

Lampki które pokazałeś na Allegro nie należą do najtrwalszych, więc nie zdziw się jeśli z reklamowanych milionów godzin świecenia padną po roku albo i wcześniej.

Przemyśl sprawę i zrób to tak, żebyś mógł w razie czego przejść na inny rodzaj oświetlenia np. halogenowe (ważny jest prąd -> przekrój przewodów, wytrzymałość izolacji).

• 1 year później...