Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach wielospadowy - jak zadaszyć taras ???

Polaczki

Recommended Posts

Witam.

Będziemy (ja i mąż) budować dom z dachem wielospadowym. Problem polega w tym, że od strony południowo-wschodniej będzie taras, który chcemy zadaszyć koniecznie. Jednak architekt adaptujący odradza, bo twierdzi, że daszek nad tarasem będzie przełużeniem kosza dachowego tylko oczywiście pod innym kątem i to nie będzie pięknie wyglądało:jawdrop: Architekt radzi pergolę z poliwęglanem i w przyszłości z jakimiś bluszczykami.

Ja poliwęglanu nie lubię, bluszczu nad głową i różnych żyjątek spadających do herbaty też raczej nie, chcę się uprzeć przy dachu.

Pytanie: czy takie zadaszenie faktycznie jest nieciekawe, czy technicznie dla wykonawcy (załóżmy, że dobry fachowiec) jest zmorą i czy wiąże się poza wątpliwą estetyką, z poważniejszym ryzykiem praktycznym???

Pozdrawiam.

Postaram się wkleić rzut więźby (prawa część budynku, ta ze strzałką, będzie jeszcze wydłużona o ok. 1m w prawo, w ten sposób powstanie taras ok. 3m x 6m.

taras..jpg

Dziękuję pięknie za odpowiedzi i czekam na jeszcze:yes:

Gdzieś tam widziałam podobny kształt dachu i radzono inwestorowi na pokrycie karpiówkę. Czemu? Czy inna dachówa nie nadaje się na taki kształt dachu ?(pytam tak po prostu, karpiówka - śliczna rzecz).

Pozdrowionka z Kurpiów :wave:

Nie ma żadnych problemów technicznych, mogą wystąpić tylko estetyczne. Połać dachu można przedłużyć w tej samej płaszczyźnie o ile nie przesłoni za bardzo okien lub odgiąć. Z koszem nie wystąpią żądne problemy. Krycie tego daszku bez względu na jego kont należy kontynuować tym samym materiałem co cały dach. Pozdrawiam.

Z rysunku wynika że kąt nachylenia ma ok. 30-35 st. Dach na zdjęciu poniżej ma 27 st. Spokojnie można przełamać dach na zakończeniu okapu do 22-25 st.

Okap ze zdjęcia wprawdzie tego załamania nie ma bo też i nie było potrzeby go robić gdyż wysokość od poziomu tarasu do okapu to 225 cm ale w przypadku dachu o który chodzi może to nawet bardzo ładnie wyglądać.

DSC06690.jpg

.... Wiadomo krycie wstępne dobrze zrobione wytrzyma > 5 lat , ale co dalej?

Równie dobrze można napisać, że krycie wstępne wytrzyma >30 lat i co dalej? A może 50 lat? Dachówka wytrzyma ~100 lat i co dalej? To oczywiste remont. Pozdrawiam.

O, matko kochana ! Jeszcze nie zbudowałam, a już mam remontować:bash: Nie miała baba kłopotu, to się tarasu zachciało.

Dach wielospadowy, nachylenie połaci: 35 st.

Wysokość budynku: 7,09 m. Wys. pom. wewnątrz: 2,65m (jeśli to w czymś pomoże).

Pozdrawiam serdecznie :)

A właściwie do podaję resztę, może to też ważne? Laik jestem kompletny przecież.

"Konstrukcję dachu wraz z ociepleniem przewiduje się pokryć dachówką cementową typu Frankfurter. Opierzenia dachu z blachy stalowej ocynkowanej grub. 0,55 mm, powlekanej."

• 3 years później...
O, matko kochana ! Jeszcze nie zbudowałam, a już mam remontować:bash: Nie miała baba kłopotu, to się tarasu zachciało.

Dach wielospadowy, nachylenie połaci: 35 st.

Wysokość budynku: 7,09 m. Wys. pom. wewnątrz: 2,65m (jeśli to w czymś pomoże).

Pozdrawiam serdecznie :)

A właściwie do podaję resztę, może to też ważne? Laik jestem kompletny przecież.

"Konstrukcję dachu wraz z ociepleniem przewiduje się pokryć dachówką cementową typu Frankfurter. Opierzenia dachu z blachy stalowej ocynkowanej grub. 0,55 mm, powlekanej."

czy zastanawiała się Pani nad zadaszeniem tarasu na konstrukcji z drewna klejonego i pokryciem z poliweglanu litego? Kształt daszku nad tarasem można wykonać na wiele sposobów np. na belce nośnej eska, prostej lub łukowej. Instalacja takiego zadaszenia jest szybka i nie wymaga "remontów i przebudowy" .Poniżej kilka zdjęć ze strony producenta zadaszeń firmy Carport Planet http://www.carportplanet.pl/

daszek zadaszenie tarasu eska carport planet dach nad tarasem.jpg

fastlock uni carport zadaszenie tarasu tarasowe.jpg

nowoczesne zadaszenia tarasów daszek nad tarasem dach tarasowe.jpg

drewniane zadaszenie tarasu zadaszenia tarasów poznań (5).jpg

zadaszenie tarasu zadaszenia tarasów Sochaczew (4).jpg