Polaczki 09.06.2010 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Witam. Będziemy (ja i mąż) budować dom z dachem wielospadowym. Problem polega w tym, że od strony południowo-wschodniej będzie taras, który chcemy zadaszyć koniecznie. Jednak architekt adaptujący odradza, bo twierdzi, że daszek nad tarasem będzie przełużeniem kosza dachowego tylko oczywiście pod innym kątem i to nie będzie pięknie wyglądało:jawdrop: Architekt radzi pergolę z poliwęglanem i w przyszłości z jakimiś bluszczykami. Ja poliwęglanu nie lubię, bluszczu nad głową i różnych żyjątek spadających do herbaty też raczej nie, chcę się uprzeć przy dachu. Pytanie: czy takie zadaszenie faktycznie jest nieciekawe, czy technicznie dla wykonawcy (załóżmy, że dobry fachowiec) jest zmorą i czy wiąże się poza wątpliwą estetyką, z poważniejszym ryzykiem praktycznym??? Pozdrawiam. Postaram się wkleić rzut więźby (prawa część budynku, ta ze strzałką, będzie jeszcze wydłużona o ok. 1m w prawo, w ten sposób powstanie taras ok. 3m x 6m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 09.06.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Witam,Poproszę wyraźniejszy projekt na maila rzuty i przekroje [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 09.06.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Technicznie nie powinno być problemu. Dach nad tarasem będzie pewnie wypłaszczony , więc radziłbym pokryć go papą termo . Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polaczki 09.06.2010 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Dziękuję pięknie za odpowiedzi i czekam na jeszcze:yes: Gdzieś tam widziałam podobny kształt dachu i radzono inwestorowi na pokrycie karpiówkę. Czemu? Czy inna dachówa nie nadaje się na taki kształt dachu ?(pytam tak po prostu, karpiówka - śliczna rzecz). Pozdrowionka z Kurpiów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polaczki 09.06.2010 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 A przepraszam bardzo. Już nie pytam o karpiówkę, bo poczytawszy i wiem. W projekcie mam dachówkę, więc kombinacji nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.06.2010 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Nie ma żadnych problemów technicznych, mogą wystąpić tylko estetyczne. Połać dachu można przedłużyć w tej samej płaszczyźnie o ile nie przesłoni za bardzo okien lub odgiąć. Z koszem nie wystąpią żądne problemy. Krycie tego daszku bez względu na jego kont należy kontynuować tym samym materiałem co cały dach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 10.06.2010 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Andrzej , pójdziesz do kąta za błędy. Jak będzie płasko to nie można pokryć dachówką. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 10.06.2010 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Ja bym zrobił tak jak proponuje Andrzej; przedłużyć okap dachu nad tarasem zmniejszając jego kąt nachylenia. Z koszem nie będzie zadnych problemów. Okapy podeprzeć na np ładnie zrobionych słupach drewnianych z zastrzałami i mamy ekstra zadaszony taras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.06.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Mistrzu Janie kłania się krycie wstępne! Do tego uszczelnienie kontrłat i może być minimalny kąt aby tylko woda się nie cofała. 11* kryłem nawet karpiówką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 10.06.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Jestem zdecydowanym przeciwnikiem czegoś takiego. Jak ma być np. 30% spadku to tak trzeba robić , inaczej kłopoty. Nieraz mnie proszą o coś takiego. Odradzam a gdy nie skutkuje to robię ale bez gwarancji. Wiadomo krycie wstępne dobrze zrobione wytrzyma > 5 lat , ale co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darpiot 10.06.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Z rysunku wynika że kąt nachylenia ma ok. 30-35 st. Dach na zdjęciu poniżej ma 27 st. Spokojnie można przełamać dach na zakończeniu okapu do 22-25 st. Okap ze zdjęcia wprawdzie tego załamania nie ma bo też i nie było potrzeby go robić gdyż wysokość od poziomu tarasu do okapu to 225 cm ale w przypadku dachu o który chodzi może to nawet bardzo ładnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.06.2010 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 .... Wiadomo krycie wstępne dobrze zrobione wytrzyma > 5 lat , ale co dalej? Równie dobrze można napisać, że krycie wstępne wytrzyma >30 lat i co dalej? A może 50 lat? Dachówka wytrzyma ~100 lat i co dalej? To oczywiste remont. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Polaczki 11.06.2010 03:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 O, matko kochana ! Jeszcze nie zbudowałam, a już mam remontować Nie miała baba kłopotu, to się tarasu zachciało. Dach wielospadowy, nachylenie połaci: 35 st. Wysokość budynku: 7,09 m. Wys. pom. wewnątrz: 2,65m (jeśli to w czymś pomoże). Pozdrawiam serdecznie A właściwie do podaję resztę, może to też ważne? Laik jestem kompletny przecież. "Konstrukcję dachu wraz z ociepleniem przewiduje się pokryć dachówką cementową typu Frankfurter. Opierzenia dachu z blachy stalowej ocynkowanej grub. 0,55 mm, powlekanej." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek 22 27.11.2013 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 O, matko kochana ! Jeszcze nie zbudowałam, a już mam remontować Nie miała baba kłopotu, to się tarasu zachciało. Dach wielospadowy, nachylenie połaci: 35 st. Wysokość budynku: 7,09 m. Wys. pom. wewnątrz: 2,65m (jeśli to w czymś pomoże). Pozdrawiam serdecznie A właściwie do podaję resztę, może to też ważne? Laik jestem kompletny przecież. "Konstrukcję dachu wraz z ociepleniem przewiduje się pokryć dachówką cementową typu Frankfurter. Opierzenia dachu z blachy stalowej ocynkowanej grub. 0,55 mm, powlekanej." czy zastanawiała się Pani nad zadaszeniem tarasu na konstrukcji z drewna klejonego i pokryciem z poliweglanu litego? Kształt daszku nad tarasem można wykonać na wiele sposobów np. na belce nośnej eska, prostej lub łukowej. Instalacja takiego zadaszenia jest szybka i nie wymaga "remontów i przebudowy" .Poniżej kilka zdjęć ze strony producenta zadaszeń firmy Carport Planet http://www.carportplanet.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts