dzialka58 09.06.2010 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Witam, Niedługo ocieplam poddasze i obudowuję płytami karton-gips. Czy ktoś z Was słyszał o ocieplaniu poddasza pianką poliuretanową zamiast klasycznej wełny? Co o tym sądzicie? PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek123 09.06.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Rozważałem tą metode ale moim zdaniem lepsza wełna 25cm minimum Moim zdaniem pianka dopiero wchodzi na nasze rynki i wykonawcy sie uczą wiec za 5 latek mozemy miec problem ze cos tam moze zly rodzaj zawilgotniała plesniej albo utlenia sie czy za słabo reaguje na prace poddasza i sie kruszy dlatego wybrałem wełne i jestem zadowolony sugerowałem sie tym ze widziałem u babci w starym domu na dachu ocieplenie z welny po okolo 16 latach i mysle ze napewno druge tyle polezy zwlaszcza ze te produkty są dłużej na rynku i co najwazniejsze przy zachowaniu szczelin i prawidlowym ulozeniu to odprowadza wode wrazie zawilgocenia oraz oddycha i a pianke porównuje do styropianu jak w butelce plastykowej Najwazniejsze aby te prace wykonał fachowiec Witam, Niedługo ocieplam poddasze i obudowuję płytami karton-gips. Czy ktoś z Was słyszał o ocieplaniu poddasza pianką poliuretanową zamiast klasycznej wełny? Co o tym sądzicie? Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.06.2010 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Można zastosować piankę bez żadnego problemu. Przy montażu niezbędna odpowiednia staranność. Ewentualne szczeliny wypełnić pianką w aerozolu. Zachować drożną szczelinę wentylacyjną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marras 17.08.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2010 Bede ocieplal nakrokwiowo plytami o grubosci 12 cm.Takie ocieplenie gwarantuje Tobie ciaglosc izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gracjanwwo 22.09.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Maniek123 chyba nie wie za bardzo o czym pisze osobiście znam firmę która natryskuje pianę w Polsce od ponad 15lat jest też wiele innych które robią to już dosyć długo, jedynym problemem były koszty i korzystały z pianki głównie duże przedsiębiorstwa, ale teraz ceny są przystępne. Firma która nie ma doświadczenia może jedynie mieć problemy uzyskaniem odpowiedniej grubości izolacji (rośnie za dużo) resztę robi maszyna.A wełna? chyba nigdy nie ściągałeś starej (kilku letniej wełny), troszkę wilgoci i zamiast 25cm masz 15 chyba , że chcesz kupić wełnę w płytach ale to już inne koszta i nigdy nie masz pewności że wykonawca poświęcił czas na dokładne docięcie każdego kawałka wełny, a w pianie NIE MA MOSTKÓW TERMICZNYCH. Sam u siebie w to lato ściągałem z dachu blachę, łaty i folię. Zagnieździły się tam jakieś kuny czy łasice nie wiem, cała wełna była porozrywana i obsr...., po kawałku ekipa natryskiwała pianę na płyty, a Ja zakrywałem dach, 18cm pianki to jak prawie 40cm wełny więc w tym roku zima mi nie straszna, gdybym wiedział wcześniej w ogóle bym się w tą wełnę nie pakował. .Jak chcecie piszcie podeśle jakiś kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admin1719498882 29.10.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2010 Zapraszamy do kontaktu z Ekpertem Forum. Na pytania odpowiada URSA Porady Eksperta: http://forum.muratordom.pl/forumdisp...łna-mineralna URSA Polska jest producentem szerokiej gamy materiałów izolacyjnych. Podstawowe produkty firmy to wełna mineralna URSA GLASSWOOL oraz polistyren ekstrudowany URSA XPS, a także nowość w ofercie - biała wełna mineralna PURE ONE. Dzięki nim producent zapewnia wiele rozwiązań w zakresie izolacji termicznej i wyciszenia pomieszczeń. Materiały izolacyjne, ocieplenie dachu, ocieplenie poddasza, izolacje techniczne, izolacja ścian, sufitów i podłóg – URSA oferuje rozwiązania dla wszystkich. Czekamy na Państwa pytania Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbied1 30.10.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 ......, 18cm pianki to jak prawie 40cm wełny więc w tym roku zima mi nie straszna, gdybym wiedział wcześniej w ogóle bym się w tą wełnę nie pakował. . . teraz to przesadziłeś, policz dokładnie chłopie, pianka ma słaby współczynnik, drobne szczeliny to nie jest strata kilkuset procent!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pokerface 25.01.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Podłączając sie do tematu załączam porównanie izolacji które dostałem od wykonawcy jak robiłem u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pokerface 25.01.2011 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 (edytowane) Podłączając się do tematu załączam porównanie różnych grubości materiałów izolacyjnych, tabelę dostałem od wykonawcy. Odpowiadając na liczne pytania odnośnie firmy to mają swoją stronę http://www.vipur.com.pl Edytowane 30 Stycznia 2011 przez Pokerface Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedronx 22.03.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2011 teraz to przesadziłeś, policz dokładnie chłopie, pianka ma słaby współczynnik, drobne szczeliny to nie jest strata kilkuset procent!!! 0,020 - 0,025 W/mk to słabo??? Sprawdź zanim napiszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna123p 08.01.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 u nas twarda wszedzie króluje i na fundamentach na chudziaka i na płyte skosna poki co ciepło i nie załujemy szybko i szczelnie a jak ktos sam ma kleic styropian, ewentualnike wełne przez dwa miesiace to wiadomo ze wyjdzie taniej i 0,22 to bardzo dobre wsołczynniki styrodur ma srednio 0,33 a styropian 0,44 zalezy jaki producent pianki tez sa rożne. A można robić tradycjnie upychać wełne ale po co tak jak elektryke mogliśmy zrobić zwykła lub skomplikowana zaszalelismy i mamy inteligenty dom hehe Każdy ma swoje wizje ja nigdy bym nie zdecydowała sie na dom bez drugiej płyty bo gips ciagnie wilgoć (miałam takie badanie na studiach troche wody do talerza i bloczek gipsu to tak ta woda szła do gory) a napewno nie wełne bo widziałam jak składuja ja na podworku a pozniej sprzedaja ta co przelezała zime na wilgoci a wełna traci swoje parametry po zawilgotnieniu a gips ciagnie wilgoć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.01.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 10.01.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Witam, Niedługo ocieplam poddasze i obudowuję płytami karton-gips. Czy ktoś z Was słyszał o ocieplaniu poddasza pianką poliuretanową zamiast klasycznej wełny? Co o tym sądzicie? Pozdrawiam Michał Witam widze ze pusto w temacia ja zdecydowałem się na pianę zamknieto komórkowa czeka na wykonanie .z tego co czytałem jest super pod warunkiem dobrej wentylacji bo robi się termos . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.03.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Oj nie ładnie tak spamować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.03.2015 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) 2. Jaką grubość izolacji należy zastosować by prawidłowo zaizolować poddasze? To wszystko zależy od budynku, który chcemy ocieplić. W przypadku nowego budownictwa domów energooszczędnych norma od 2014 r. nakazuje aby przegroda dachowa miała współczynnik przenikania ciepła U=0,20. Pianka natryskowa ICYNENE spełnia założenia tej normy przy grubości około 19 cm U=0,20 przy 20 cm U= 0,19. 15-sto centymetrowe ocieplenie z pianki poliuretanowej jest porównywalne do 25 cm wełny mineralnej. Oznacza to zatem, że możemy zastosować mniej materiału i w ten sposób zaoszczędzić kilkanaście centymetrów na poddaszu w przypadku niskich dachów. prawie pochwała się należy .. jak moja mama mówi, kłamstwo ma krótkie nogi .. a tu ma kikuciki .. Dla potomnych Liczymy jaką lambdę musi mieć materiał aby spełnić U 0,2 W/m2K lub jaką liczbę trzeba wstawić do 1/prze a by było 0,2? 5 ? a pięć to jest opór cieplny .. a jak się liczy opór cieplny ? grubość przez lambda, na wasze nieszczęście podaliście grubość i U.. 0,2 przez co daje 5? no przez 0,04 ? jasne .. czyli lambda naszej kochanej pianusi wynosi 0,04 W/mK czyli tyle ile ciut lepszy marketowy EPS i tyle co chce mieć wełna mineralna jak widać nijak nie che być to 15 cm pianki vs 25 cm wełny chyba że kogoś stać i każdy m2 pianki umieści w miedzy 1mm blachą alu. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=297770&d=1420708483 kolejny kliniczny przypadek .. do tematu o murarzach dyletantach i całej gawiedzi .. super extra .. wydać na izolację .. tyle blisko co 2x cena grafitowego EPS'a skosy betonowe pianką, fundamenty pianką .. o ludzie .. zabawni jesteście w tej swojej niewiedzy, o ile jakiś bardzo ciężki przypadek z dużą ilością krokwi itp . to można pianować .. ale http://www.budowlanysklep.warszawa.pl/styropiany/styropian-magbud-eps-040-fasada-cena-1m3_p_34213.html trzeba było wypełnić skosy aż po krawędzie krokwi .. a nie wytrysnąć parę cm pianki .. o parametrach jak ten styropian .. no ale warto .. przecież przepłacić .. i dać się uwieść tyradom .. pianko wytryskiwaczy .. nic ostatnio nie osiąga tak brutalnego marketingu jak właśnie piano wytryski ! śmiało można wykonać izolację za pomocą EPS'u ! Witam widze ze pusto w temacia ja zdecydowałem się na pianę zamknieto komórkowa czeka na wykonanie .z tego co czytałem jest super pod warunkiem dobrej wentylacji bo robi się termos . termos... no tak bo jak powietrze z domu ucieka tak że kominy można wyburzyć okna zamknąć to i tak będzie wentylacja, to w tedy zrobienie szczelnej izolacji zamyka ostatnią deskę ratunku przed głupotą .. ale to i tak nic, ludzie lubują się wstawianiem do ceglaków okien .. aby tylko udusić wentylację na maksa .. a gdzie stężenie pary wodnej bezpieczne wynosi max 30% inaczej po kątach grzyby szaleją .. nie nic strasznego w termosie .. kto chce mieć kawę zimną ? czy może po to jest termos .. aby nie kupować do nowego domu śmieciucha po parenaście kW mocy Edytowane 14 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek M 04.05.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Ja polecam kanadyjską piankę ICYNENE. Mam dach konstrukcji kopertowej o dużej ilości załamań. Zastanawiałem się jaki materiał będzie najlepszy. Wybrałem pianę i jestem bardzo zadowolony. Na terenie pomorza działa Pan Henryk - kontakt na http://www.cels.pl Super fachowiec - rzetelny i profesjonalny. Piankę natryskiwałem na same odeskowanie dzięki temu wypełniłem wszystkie potrzebne przestrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.05.2015 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Ech Janek nie zły z Ciebie baranek! Masz w Swoim dorobku cztery wpisy i w każdym polecasz produkt gdzie tu etyka:confused:. Ty może jesteś zadowolony, ciekawe czy Twój dach będzie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uri222 03.01.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Ja zastosowałem u siebie jedną z lepszych pianek sealection500, grubosć 20cm i z samego ocieplenia jestem baaardzo zadowolony. Nie pyli mi się żadna wełna po domu, sprawa została załatwiona w kilka godzin. Jest jednak jeden haczyk, o ktorym wcześniej nie pomyślałem. Kompletny brak wygłuszenia dźwięków z ulicy , choć teoretycznie pianka ma podobne własciwości do wełny. Niestety ja na poddaszu słyszę każdy przejeżdżający na ulicy rower. Zamknąłem poddaszę płytami G-K, ale to nic nie dało. Zastanawiam się nad wpuszczeniem w wolną przestrzeń celulozy albo ekofibru. Sama pianka rewelacja, niestety chyba tylko dla ludzi mieszkających na uboczu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodnikszuwarek 04.01.2016 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Na dach wełna na ściany styropian ale ja jestem ekonomicznie myślący i konserwatywny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RyszardG. 24.05.2016 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 W Polsce zrobił się bum na pianki i teraz wpychane są wszędzie, nawet tam, gdzie inne materiały doskonale się spisują - od zawsze ocieplałem wełną i nigdy decyzji nie żałowałem. Izolacja termiczna, a przy tym przepuszczalnośc powietrza bardzo dobra, przy odpowiednim ociepleniu nie słyszałem, żeby komuś zrobił się grzeb,. czy wilgoć. Jeśli chodzi o pianki - dają radę w wielu uszczelnieniach i sam używam, ale w przypadku tego rodzaju izolacji to przede wszystkim duży koszt, za którym nie przemawiają żadne korzyści. Proponuję przemyśleć kestię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts