Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Teriva 4.0/1 - grubość nadbetonu a zbrojenie podporowe

Recommended Posts

1. zrobienie większej grubości nadbetonu niż wg aprobaty jest w zasadzie błędem wykonawczym

2. zbrojenie podporowe (a nie wiem o jakim mówisz, czy o siatkach P-1 i P-2 czy dodatkowych strzemionach dla większych rozpiętości) nie jest wprost zależne od grubości betonu w płycie. Siatki P1 i P2 muszą być bo wymaga tego zapis normowy, ich przekrój wynika z przeniesienia potrzebnej siły na podporę. Zbrojenie dodatkowe (strzemiona i pręty podłużne) stosowane są przy większych rozpiętościach i obciązeniach i o tym decyduje konstruktor czy są i jakie. teoretycznie zwiększenie grubości nadbetonu zwiększy też nieco nośność na ścinanie, ale to o kilka % zaledwie więc nie liczyłbym na jakąś znaczącą redukcję tych strzemion.

Ale w 90% stropów teriva nie robi się żadnego zbrojenia dodatkowego , bo taka była myśl tego co te stropy wymyślił.

• 2 weeks później...
1. zrobienie większej grubości nadbetonu niż wg aprobaty jest w zasadzie błędem wykonawczym

2. zbrojenie podporowe (a nie wiem o jakim mówisz, czy o siatkach P-1 i P-2 czy dodatkowych strzemionach dla większych rozpiętości) nie jest wprost zależne od grubości betonu w płycie. Siatki P1 i P2 muszą być bo wymaga tego zapis normowy, ich przekrój wynika z przeniesienia potrzebnej siły na podporę. Zbrojenie dodatkowe (strzemiona i pręty podłużne) stosowane są przy większych rozpiętościach i obciązeniach i o tym decyduje konstruktor czy są i jakie. teoretycznie zwiększenie grubości nadbetonu zwiększy też nieco nośność na ścinanie, ale to o kilka % zaledwie więc nie liczyłbym na jakąś znaczącą redukcję tych strzemion.

Ale w 90% stropów teriva nie robi się żadnego zbrojenia dodatkowego , bo taka była myśl tego co te stropy wymyślił.

Chodzi mi o siatki typu P1 i P2, ponieważ maksymalna rozpiętość strzemion osiąga niewiele ponad 4 m, więc stosowanie siatek typu Z nie jest konieczne.

Przemyślałem to i nie będę kombinował z tym nadbetonem. Po prostu ułożę zgodnie ze sztuką siatki typu P przy standardowej grubości nadbetonu 3 cm.

Dzięki za rady.

Pozdrawiam

Sławek

• 2 months później...
siatki podporowe mają być elementami, ograniczającymi powstawanie katastrofy rozprzestrzeniającej się, czyli spadnięciu stropów ze ścian np. w wyniku wybuchu gazu czy granatu, i są wymagane przez normę co najmniej od 10 lat. Ale oczywiście jeśli granat w domu nie wybuchnie, do niczego się nie przydadzą.

... ja bym nie podważał tego co mówi producent produktu...

... dla mnie jakaś synchronizacja jest między brakiem zbrojenia podporowego (możliwe większe ugięcie belki niż przy zastosowaniu zbrojenia) a spękaniem tynku....

producent wiele jest w stanie powiedzieć, by produkt sprzedać. Choć trzeba uczciwie przyznać, że stropex ma bardzo porządnie opracowaną instrukcję stropu i czasem z niej korzystam.

Wpływ zbrojenia podporowego na ugięcie stropu jest pomijalny, chyba że ściana byłaby z pełnej cegły 38 lub z betonu, i gdyby to zbrojenie było zakotwione w tej ścianie, to wtedy trochę by dało- ale też zależnie od rozpiętości, zauważ że te siatki mają bardzo mały przekrój zbrojenia. Natomiast, dla większych rozpiętości teriva wymagane jest dozbrojenie strzemiączkami strefy podporowej, i to jest bardzo ważna rzecz o której nie należy zapomnieć.

Danie natomiast siatek górą na całej powierzchni stropu przyczyniłoby się faktycznie do a) zmniejszenia klawiszowania b)zmniejszenia ugięć, na tej zasadzie że zbrojony beton ma mniejszy skurcz i pełzanie i trochę byłoby mniejsze ugięcie od długotrwałych obciążeń, normy o tym nie piszą ale tak 20% ugięcia by były mniejsze.

W ogóle moim zdaniem dla uniknięcia klawiszowania warto jest w stropie teriva dawać o 1 żebro rozdzielcze więcej niż wymagane, czyi do 4,5m rozp jedno, powyżej 2 żebra, oraz dodatkowe żebra w miejscu zmiany rozpiętości stropu (tam gdzie na rzucie widać uskok ściany, jest różnica ugięć i większa tendencja do klawiszowania).