slaweks1 09.06.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Witam.Producenci zalecają, aby grubość nadbetonu w przypadku Teriva 4.0/1 wynosiła 3 cm. Niedawno spotkałem się z informacją, że w przypadku grubszej warstwy nadbetonu, np. 4-5 cm, nie ma konieczności stosowania zbrojenia podporowego. Co o tym sądzicie? PozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 09.06.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 sądzę, że wszystko o stropach jest napisane w aprobacie ITB dla nich. Tam się znajduje więcej wiedzy, niż u 1001 doradców z forum, i to o tyle cenniejszej że oficjalnej. Na stronie stropexu jest kompleksowa baza wiedzy o tym stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaweks1 12.06.2010 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2010 Przeczytałem prawie wszystko o Stropach Teriva i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, dlatego pytam tutaj. Czy ktoś z Was zetknął się z tym tematem?Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 13.06.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 A aprobatę dla stropów teriva czytałeś? Tam musi być odpowiedź i trzeba zrobić jak tam jest napisane i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 13.06.2010 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 1. zrobienie większej grubości nadbetonu niż wg aprobaty jest w zasadzie błędem wykonawczym2. zbrojenie podporowe (a nie wiem o jakim mówisz, czy o siatkach P-1 i P-2 czy dodatkowych strzemionach dla większych rozpiętości) nie jest wprost zależne od grubości betonu w płycie. Siatki P1 i P2 muszą być bo wymaga tego zapis normowy, ich przekrój wynika z przeniesienia potrzebnej siły na podporę. Zbrojenie dodatkowe (strzemiona i pręty podłużne) stosowane są przy większych rozpiętościach i obciązeniach i o tym decyduje konstruktor czy są i jakie. teoretycznie zwiększenie grubości nadbetonu zwiększy też nieco nośność na ścinanie, ale to o kilka % zaledwie więc nie liczyłbym na jakąś znaczącą redukcję tych strzemion. Ale w 90% stropów teriva nie robi się żadnego zbrojenia dodatkowego , bo taka była myśl tego co te stropy wymyślił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaweks1 23.06.2010 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 1. zrobienie większej grubości nadbetonu niż wg aprobaty jest w zasadzie błędem wykonawczym 2. zbrojenie podporowe (a nie wiem o jakim mówisz, czy o siatkach P-1 i P-2 czy dodatkowych strzemionach dla większych rozpiętości) nie jest wprost zależne od grubości betonu w płycie. Siatki P1 i P2 muszą być bo wymaga tego zapis normowy, ich przekrój wynika z przeniesienia potrzebnej siły na podporę. Zbrojenie dodatkowe (strzemiona i pręty podłużne) stosowane są przy większych rozpiętościach i obciązeniach i o tym decyduje konstruktor czy są i jakie. teoretycznie zwiększenie grubości nadbetonu zwiększy też nieco nośność na ścinanie, ale to o kilka % zaledwie więc nie liczyłbym na jakąś znaczącą redukcję tych strzemion. Ale w 90% stropów teriva nie robi się żadnego zbrojenia dodatkowego , bo taka była myśl tego co te stropy wymyślił. Chodzi mi o siatki typu P1 i P2, ponieważ maksymalna rozpiętość strzemion osiąga niewiele ponad 4 m, więc stosowanie siatek typu Z nie jest konieczne. Przemyślałem to i nie będę kombinował z tym nadbetonem. Po prostu ułożę zgodnie ze sztuką siatki typu P przy standardowej grubości nadbetonu 3 cm. Dzięki za rady. Pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 07.09.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 mam pytanieBęde robić strop teriva. w projekcie nie mam nic o siatkach P1 i P2. Dowiedziałem się o nich w sumie ze strony stropexu.Czy mimo tego trzeba je dawać?i do czego tak naprawę służą ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 07.09.2010 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 siatki podporowe mają być elementami, ograniczającymi powstawanie katastrofy rozprzestrzeniającej się, czyli spadnięciu stropów ze ścian np. w wyniku wybuchu gazu czy granatu, i są wymagane przez normę co najmniej od 10 lat. Ale oczywiście jeśli granat w domu nie wybuchnie, do niczego się nie przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 09.09.2010 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 ... technicy stropexu twierdzą też że przy niezastosowaniu zbrojenia podporowego zwiększa się ryzyko spękania tynku na sufitach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 09.09.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 ... technicy stropexu twierdzą też że przy niezastosowaniu zbrojenia podporowego zwiększa się ryzyko spękania tynku na sufitach... to źle twierdzą bo to zdarzenia niemal asynchroniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 09.09.2010 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 ... ja bym nie podważał tego co mówi producent produktu...... dla mnie jakaś synchronizacja jest między brakiem zbrojenia podporowego (możliwe większe ugięcie belki niż przy zastosowaniu zbrojenia) a spękaniem tynku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 09.09.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2010 ... ja bym nie podważał tego co mówi producent produktu... ... dla mnie jakaś synchronizacja jest między brakiem zbrojenia podporowego (możliwe większe ugięcie belki niż przy zastosowaniu zbrojenia) a spękaniem tynku.... producent wiele jest w stanie powiedzieć, by produkt sprzedać. Choć trzeba uczciwie przyznać, że stropex ma bardzo porządnie opracowaną instrukcję stropu i czasem z niej korzystam. Wpływ zbrojenia podporowego na ugięcie stropu jest pomijalny, chyba że ściana byłaby z pełnej cegły 38 lub z betonu, i gdyby to zbrojenie było zakotwione w tej ścianie, to wtedy trochę by dało- ale też zależnie od rozpiętości, zauważ że te siatki mają bardzo mały przekrój zbrojenia. Natomiast, dla większych rozpiętości teriva wymagane jest dozbrojenie strzemiączkami strefy podporowej, i to jest bardzo ważna rzecz o której nie należy zapomnieć. Danie natomiast siatek górą na całej powierzchni stropu przyczyniłoby się faktycznie do a) zmniejszenia klawiszowania b)zmniejszenia ugięć, na tej zasadzie że zbrojony beton ma mniejszy skurcz i pełzanie i trochę byłoby mniejsze ugięcie od długotrwałych obciążeń, normy o tym nie piszą ale tak 20% ugięcia by były mniejsze. W ogóle moim zdaniem dla uniknięcia klawiszowania warto jest w stropie teriva dawać o 1 żebro rozdzielcze więcej niż wymagane, czyi do 4,5m rozp jedno, powyżej 2 żebra, oraz dodatkowe żebra w miejscu zmiany rozpiętości stropu (tam gdzie na rzucie widać uskok ściany, jest różnica ugięć i większa tendencja do klawiszowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts