79ares 09.06.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 witaminteresoje mnie jak to wyglada jesli np dom jest wiekrzy od tego co jest na projekcieja mam wielkosc ponad 14m domu i jak sie okazalo dom jest wiekrzy o 3cm a stalo sie to przez to ze duza miarka 30m delikatnie przekłamujei teraz jak wytyczaja mi panowie sciany działowe mniejsza miarka to wyszłą ze dom jest o 3cm wiekrzy wiem ze 3cm to nie jest duzo ale czy wogule istnieja jakies normy pod tym wzgledem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 09.06.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 witam interesoje mnie jak to wyglada jesli np dom jest wiekrzy od tego co jest na projekcie ja mam wielkosc ponad 14m domu i jak sie okazalo dom jest wiekrzy o 3cm a stalo sie to przez to ze duza miarka 30m delikatnie przekłamuje i teraz jak wytyczaja mi panowie sciany działowe mniejsza miarka to wyszłą ze dom jest o 3cm wiekrzy wiem ze 3cm to nie jest duzo ale czy wogule istnieja jakies normy pod tym wzgledem panie kochany, to już bardziej bym podejrzewał cząstkowe pomiary - błąd się powiększa, im więcej pomiarów. a ta 30m miarka była plastikowa czy metalowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79ares 09.06.2010 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 ta miarka to taka na korbie tasmowa i ta miarka wszystkie pomiary sa idealne:) a matalowa 7m juz niezabardzo ale ogulnie chcialem sie dowiedziec jakie sa wogule tolerancje przy budowie domu z projektem a rzeczywistym stanem,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 10.06.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 ale ogulnie chcialem sie dowiedziec jakie sa wogule tolerancje przy budowie domu z projektem a rzeczywistym stanem,,, włala: Tolerancje i odchyłki robót murowych wg PN2B210020 w wymiarach poziomych i w wysokości pomieszczeń +/-20mm w wymiarach poziomych i pionowych całego budynku +/-50mm w grubości murów o grubości 1/4c, 1/2c i 1c równa odpowiedniej odchyłce wymiaru cegły w grubości murów ponad 1c pełnych +/-10mm w grubości murów ponad 1c szczelinowych +/-20mm wymiary otworów o wielkości do 100cm: +6/-3mm na szerokość, +15/-10mm na wysokość wymiary otworów o wielkości ponad 100cm: +10/-5mm na szerokość, +15/-10mm na wysokość grubość spoin pionowych murów na zaprawie: 12mm +5/-2mm grubość spoin poziomych murów na zaprawie: 10mm +/-5mm zwichrowanie i skrzywienie powierzchni względem płaszczyzny: dla murów spoinowanych: 3mm/1m. i 10mm dla całej ściany dla murów nie spoinowanych: 6mm/1m. i 20mm dla całej ściany odchylenie krawędzi od linii prostej: dla murów spoinowanych: 2mm/1m. najwięcej 1szt./2m. dla murów nie spoinowanych: 4mm/1m. najwięcej 2szt/2m. odchylenie powierzchni i krawędzi muru od kierunku pionowego: dla murów spoinowanych: 3mm/1m., 6mm/kondygnację, 20mm/wysokość budynku dla murów nie spoinowanych: 6mm/1m., 10mm/kondygnację, 30mm/wysokość budynku odchylenie od kierunku poziomego górnej krawędzi każdej warstwy: dla muru spoinowanego: 1mm/1m., 15mm/długość budynku dla muru nie spoinowanego: 2mm/1m., 30mm/długość budynku odchylenie od kierunku poziomego górnej warstwy pod stropem: dla muru spoinowanego: 1mm/1m. , 10mm/długość budynku, dla muru nie spoinowanego: 2mm/1m., 20mm/długość budynku, odchylenie kąta płaszczyzn przecinających się od projektu: dla murów spoinowanych: 3mm, dla murów nie spoinowanych: 6mm, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
79ares 10.06.2010 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 wielkie dzieki cos takiego wlasnie mnie interesowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 10.06.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 czyli wyszło, ze masz dom w normie, a nawet jeszcze 2 cm w zapasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts