Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa zbrojenie

Gość kapoczta

Recommended Posts

Gość kapoczta

Wiem że temat był wałkowany już niejednokrotnie ale:

Przeglądam projekt płyty w niepodpiwniczonym parterowym domu i nie ma w płycie żadnego dodatkowego zbrojenia za wyjątkiem 2x siatki fi5 o oczku 15cm , dwie warstwy siatki oddalone są o 8 cm na dystansach. Cała płyta-warstwa betonu ma 12cm tylko !!!!

Dodatkowo w opisach na forum niektórzy chwalili sie że wymieniają grunt do głębokości przemarzania , u mnie jest zdjęcie humusu tylko. Dokladniej od dołu to

2x fs100 styropian grubości 2x80mm

2x folia

2x siatka zbrojeniowa na dystansach jak wyżej fi5-150x150 oczko

zalane betonem b20

dodam że płyta nie jest ogrzewana i ma na niej stanąć parterowy dom z silki ,

Patrząc na inne plyty trochę sie niepokoję że nie ma zbrojenia po obrzeżach. Zastanawiam się czy jest to wynik parterowego domu czy też grubszej siatki w dwóch warstwach

Inna sprawa to grubość płyty - zazwyczaj 20cm , tutaj tylko 12cm , Byłbym wdzięczny za spostrzeżenia osób które budowały parterowe budynki na podobnej płycie.

Dużo rzeczy jest w wątku o płycie ale każdy przypadek inny. Jeśli ktoś Ci to tak wyliczył to może jest ok. Ja nie wymieniałem gruntu tylko zagęszczałem ale pod humusem miałem sam piach więc bez sensu było to wymieniać. Zagęściłęm to co było zagęszczarką 250 kg i było ok. pozdr adam

Wiem że temat był wałkowany już niejednokrotnie ale:

Przeglądam projekt płyty w niepodpiwniczonym parterowym domu i nie ma w płycie żadnego dodatkowego zbrojenia za wyjątkiem 2x siatki fi5 o oczku 15cm , dwie warstwy siatki oddalone są o 8 cm na dystansach. Cała płyta-warstwa betonu ma 12cm tylko !!!!

Dodatkowo w opisach na forum niektórzy chwalili sie że wymieniają grunt do głębokości przemarzania , u mnie jest zdjęcie humusu tylko. Dokladniej od dołu to

2x fs100 styropian grubości 2x80mm

2x folia

2x siatka zbrojeniowa na dystansach jak wyżej fi5-150x150 oczko

zalane betonem b20

dodam że płyta nie jest ogrzewana i ma na niej stanąć parterowy dom z silki ,

Patrząc na inne plyty trochę sie niepokoję że nie ma zbrojenia po obrzeżach. Zastanawiam się czy jest to wynik parterowego domu czy też grubszej siatki w dwóch warstwach

Inna sprawa to grubość płyty - zazwyczaj 20cm , tutaj tylko 12cm , Byłbym wdzięczny za spostrzeżenia osób które budowały parterowe budynki na podobnej płycie.

na tą warstwę styropianu samej wylewki daje się ok.8 cm,a to tylko podłoga,nie chcę być sędzią,ale to rzeczywiście BARDZO CIENKA WARSTWA.Co do wymiany gruntu,bądź nie - o tym decyduje konstruktor na podstawie badań geologicznych.Nasz nie dotknie projektu bez badań,jesli zatem masz taką płytę,zrobiona na dodatek bez badań geologicznych,radzę uczciwie zastanów się.Napisz proszę co dalej- ciekawi mnie to zawodowo. pozdrawiam

Gość kapoczta
Dużo rzeczy jest w wątku o płycie ale każdy przypadek inny. Jeśli ktoś Ci to tak wyliczył to może jest ok. Ja nie wymieniałem gruntu tylko zagęszczałem ale pod humusem miałem sam piach więc bez sensu było to wymieniać. Zagęściłęm to co było zagęszczarką 250 kg i było ok. pozdr adam

fajny dziennik budowy

szkoda że nie widać zbrojenia twojej płyty :)

Gość kapoczta

Dzięki Servis24 za umieszczenie zdjęcia płyty

Widzę że również nie masz zbrojenia naokoło płyty a tylko siatę w dwóch warstwach po całej płycie.

JAkie masz oczko w siatce i jakie fi siatki ?

Jak grubą masz płytę ?

Już myślałem że sam mam tylko niedozbrojoną płytę po obwodzie:)

Dzięki Servis24 za umieszczenie zdjęcia płyty

Widzę że również nie masz zbrojenia naokoło płyty a tylko siatę w dwóch warstwach po całej płycie.

Już myślałem że sam mam tylko niedozbrojoną płytę po obwodzie:)

Przyjrzyj się dokładnie. Widać zbrojenie obwodowe z "wąsami" oraz dozbrojone miejsca pod ściany wewnętrzne.

• 1 year później...
Witam znajac reakcje zachodzace w konstrukcjach zelbetowych nijak nie moge zrozumiec dlaczego plyta fundamentowa jest zbrojona tak jak widac na tych zdjeciach tj zbrojenie gorne i dolne jednakowej srednicy, brak zastosowania jakichkolwiek zasad zbrojen jakie sa wykorzystywane w stropach. Plyta jest projektowana jako monolit wytrzymaly w obu kierunkach na zginanie co moze byc zrozumiale w przypadku plyt w halach w ktorych poruszaja sie ciezkie pojazdy. Natomiast w domu mieszkalnym nie ma ciezkich pojazdow ani tez duzych obciazen miejscowych oprocz scian. Moze sie myle ale dzialanie plyty mozemy przeciez porownac do odwoconego stropu. A wiec w przypadku domu mieszkalnego powinny wystarczyc zbrojenia w postaci wienca pod scianami oraz najgrubszego zbrojenia w gornej czesci plyty i cienkiego na dole. Dlaczego nie stosuje sie pionowej kratownicy o przekroju trojkata jak w przypadku stropow? A przeciez dzieki optymalnemu projektowi mozna by zmniejszyc koszty...zwiekszyc wytrzymalosc... Edytowane przez WVIP

Witam znajac reakcje zachodzace w konstrukcjach zelbetowych nijak nie moge zrozumiec dlaczego plyta fundamentowa jest zbrojona tak jak widac na tych zdjeciach tj zbrojenie gorne i dolne jednakowej srednicy, brak zastosowania jakichkolwiek zasad zbrojen jakie sa wykorzystywane w stropach. Plyta jest projektowana jako monolit wytrzymaly w obu kierunkach na zginanie co moze byc zrozumiale w przypadku plyt w halach w ktorych poruszaja sie ciezkie pojazdy. Natomiast w domu mieszkalnym nie ma ciezkich pojazdow ani tez duzych obciazen miejscowych oprocz scian. Moze sie myle ale dzialanie plyty mozemy przeciez porownac do odwoconego stropu. A wiec w przypadku domu mieszkalnego powinny wystarczyc zbrojenia w postaci wienca pod scianami oraz najgrubszego zbrojenia w gornej czesci plyty i cienkiego na dole. Dlaczego nie stosuje sie pionowej kratownicy o przekroju trojkata jak w przypadku stropow? A przeciez dzieki optymalnemu projektowi mozna by zmniejszyc koszty...zwiekszyc wytrzymalosc...

Może dlatego że jednak zakłada się pracę płyty w obu kierunkach. Ściany z góry - parcie gruntu z dołu. W stropach mamy tylko obciążenie z góry. Wystarczy że podłoże bedzie niejednorodne (np osiądzie czy zostanie podmyte) i wtedy nie bedzie to już tylko odwrócony strop.

Edytowane przez perm

Może dlatego że jednak zakłada się pracę płyty w obu kierunkach. Ściany z góry - parcie gruntu z dołu. W stropach mamy tylko obciążenie z góry. Wystarczy że podłoże bedzie niejednorodne (np osiądzie czy zostanie podmyte) i wtedy nie bedzie to już tylko odwrócony strop.

Niestety wcale nie dlatego, plyty sa wykonywane tak jak widac na zdjeciach powyzej z powodu po prostu niewiedzy inewstora oraz dodatkowego zysku firm betoniarskich i skladow stali. Nie ma mowy o podmyciu plyty fundamentowej. Zbrojenie plyty widocznej na zdjeciu powyzej jest dobre dla hali w ktorej stoja ciezkie maszyny stacjonarne lub poruszaja sie po niej ciezkie pojazdy. Plyta fundamentowa i tak jest wykanana na odpowiednim zageszczonym gruncie nie wysadzinowym z opaska przeciw wysadzinowa. W wersji szwedzkiej plyty fundamentowej oszczedzamy duzo kasy na beton i zbrojenie a w przypadku ogrzewania podlogowego takze duza mase betonu do ogrzania. Plyta fundamentowa pracuje na zasadzie odwroconego stropu wiec zbrojenie w dolnej czesci jest nie potrzebne poza obrysami scian nosnych, poniewaz beton pracuje na sciskanie a zbrojenie na rozciaganie. Szwedzka plyta fundamentowa moze okazac sie tansza od law fundamentowych.

plyta.JPG

plyta2.JPG

Edytowane przez WVIP

Jest pewien "mały" problem. Brak konstruktorów, którzy zrobią taki projekt i się pod tym podpiszą. I wiem co mówię bo sam szukałem konstruktora, który zrobi tak jak ja chcę. A rozpoczynając budowę nie ma się czasu na szukanie w nieskończoność konstruktora. Duża część inwestorów wie co chce mieć, gorzej jest ze znalezieniem osób/ekip do zrobienia jak należy i chcąc zrobić poprawnie nie jeden raz usłyszy się: a po co to panu, to nie będzie działać, to nigdy się nie zwróci, robię tak od wielu lat i nikt nie narzeka, pewnie się Pan naczytał "muratora" itd. Ale ja zrobiłem po swojemu i o dziwo działa.

wvip, tylko pokazując rysunki napisz że to płyta pod dom szkieletowy i zapewne parterowy.Bo inaczej ktoś wpadnie na budowę domu z silikatów i monolitycznymi stropami na takim samej płycie.

Tak sie sklada ze w tej technologji wykonuje sie takze plyty pod sciany masywne. Prawdopodobnie nalezy nieco zwiekszyc wysokosc przekrojow pod scianami. Zwiekszajac przekroje ktore sa najbardziej obciazone plyta bedzie wytrzymalsza niz cienka lana po calosci a zuzycie betonu i zbrojenia bedzie mniejsze. W Polsce znalezienie podobnego wykonawcy bedzie trudne poniewaz jest to rozwiazanie niemieckie gdzie plyty sa stosowane od dawna i ich konstrukcja jest dopracowana, taka konstrukcja ma wystarczajaca wytrzymalosc, jezeli ktos nie wierzy obliczeniom i ma ochote, mozna zastosowac kilka slupow zelbetowych w konstrukcji scian integrujacych pyte z wiencem stropowym.

http://www.schwedenplatte.de/tech/index.pl.html

medium_image_3.jpg

Edytowane przez WVIP

Z ymi kosztami to nie jest tak rozowo. XPS jest dzis znacznie drozszy od betonu, wiec co ja mam z tego ze wleje mniej betonu jak w sumie za plyte wyjdzie mi wiecej ??

Pozdrawiam

XPS idzie tylko pod sciany nosne, a moze mozna by zastosowac EPS? w przypadku zastosowania grzewczej plyty fundamentowej z ogrzewaniem podlogowym zmniejszy sie bezwladnosc z powodu mniejszej ilosci betonu ktory bedzie lepiej ogrzewany poniewaz rurki znajduja cie na samym dole a nie na gorze jak w przypadku rozwiazan ze tak powiem polskich.

wvip: pisałem o tej konkretnej płycie którą pokazałeś. 10cm betonu i górne zbrojenie przy masywnych ścianach to ewidentne kłopoty ze statyką. Ktoś kto chce eksperymentować ze zbrojeniem tylko górnym na pewno znajdzie gdzieś konstruktora który podpisze się pod takim projektem. Pytanie tylko czy chciałbym mieszkać i wydać olbrzymie pieniądze na dom i wedydować się na taką loterię jak taka płyta? Ja odpowiadam sobie - nie.

Ktoś inny - proszę bardzo. Jego pieniądze, jego cyrk.

U mnie coś takiego by nie przeszło. Śląsk to ruchliwa kraina i nikt by czegoś takiego nie zbudował sobie.