Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta fundamentowa zbrojenie

Gość kapoczta

Recommended Posts

Obliczalem wytrzymalosci stropow i elementow zelbetowych. Aby uzyskac odpowiednia wytrzymalosc i sztywnosc elementu musi miec przedewszystkim odpowiednia wysokosc, im wyzszy przekroj tym wytrzymalszy i sztywniejszy. Dlatego im grubsza plyta tym wytrzymalsza. Wylewajac plyte o jednakowej grubosci na calej powierzchni zuzywa sie duzo betonu, przez co ogranicza sie jej grubosc z racji duzych kosztow. Przewaznie wylewa sie 20-25cm a to wcale nie jest wytrzymale i moze dochodzic do naprezen i wygiecia sie plyty przez co sciany moga pekac (w przypadku ruchow gruntu). Stosujac metode zbrojenia jaka przedstawilem mozemy najgrubsze i najwytrzymalsze przekroje uzyskac tam gdzie sa potrzebne, czyli pod scianami nosnymi, w tym systemie wynosi minimum 28cm dla scian masywnych. Kolejna sprawa to dzieki takiej konstrukcji plyta jest "uzebrowana" co dodatkowo zwieksza jej sztywnosc, wystarczy porownac plaska kartke papieru do kartki z zagieta krawedzia. Tak wiec przy tych samych kosztach mozemy zaprojektowac duzo wytrzymalsza plyte i jest to profesjonalne podejscie do tematu. Edytowane przez WVIP

Widzę duży marketing...

III kat.szkód górniczych,czy płyta zbrojona "pojedyńczo" jest uzasadniona ?

Wiem,że w Szwecji nie znają tych pojęć ale wypowiadasz się w Polsce...

W przypadku 3 kategorii szkod gorniczych sprobowalbym sie dowiedziec co sie znajduje pod dzialka, nie wiem jak, dokumentacja z kopalni? odwierty? nie wiem, zeby sie nie okazalo ze teren moze sie zapasc. Na takim terenie oczywiscie trzeba wykonac mocny fundament, twoja plyta i konstrukcja domu jest PANCERNA...(ewentualnie mozna by wykonac jeszcze jedno zebro przez srodek plyty) ale jezeli pod dzialka jest jakas spora wolna przestrzen?? trzeba by ja czyms wypelnic.

Edytowane przez WVIP

Wvip: ten post pokazuje,że jesteś dyletantem w tej dziedzinie - "W przypadku 3 kategorii szkod gorniczych sprobowalbym sie dowiedziec co sie znajduje pod dzialka, nie wiem jak, dokumentacja z kopalni? odwierty? nie wiem, zeby sie nie okazalo ze teren moze sie zapasc". Najpierw trzeba by się było znać na górnictwie, geologii i mechanice gruntu. A tak to pierdyknij se odwierty na 700- 1000m to dowiesz się co zostaje po eksploatacji kopalni. A oddziaływanie kopalni na powierzchnię to kilka kilometrów od pola wydobywczego( czyli trzeba brać obszar wydobywczy dla całej kopalni+te parę kilometrów od niego). A jeżeli w regionie jest kilka kopalń to wtedy jeszcze dochodzi nakładanie się oddziaływań górotworu na siebie.

A płytę na 10cm zrób sobie, zamieszkaj w tym domu i napisz po latach co byś domu zmienił ( z nudów, bądź konieczności).

Oczywiście w Szwecji taka płyta może mieć 10cm i nawet nie musi miec zbrojenia. Wystarczy znaleźć odpowiedni płaski teren pokryty skałą( granitu na powierzchni mają aż za dużo) i wtedy, voilà!

• 2 years później...

moze tak odswiezyc nieco temat po dwoch latach? moze wiecej uzytkownikow takiej plyty u nas w kraju? jakies nowe spostrzezenia..

jak mialoby sie wrzucanie podlogowki w gorna warstwe plyty majac na uwadze doswiadczenia budowlanego_laika (u niego jednolita grubosc, podlogowka w dolnej warstwie i chyba eps100) ?

• 2 months później...

Witam,

Odświeżmy temat płyty fundamentowej.

Analizuję projekt domu i oczywiście zacząłem od płyty fundamentowej stanowiącej jednocześnie posadzkę w piwnicy o wysokości 265 cm (w tym 185 cm usytuowanej w ziemi).Na płycie będą wymurowane ściany z bloczków betonowych, grubość 38 cm.Zaprojektowany jest strop piwnicy o grubości 16 cm.

Powierzchnia płyty 180 m2, grubość 30 cm.Płyta będzie posadowiona na gruncie gliniastym.

Na piwnicy będzie posadowiony dom drewniany w technologii szkieletowej.

W projekcie jest zapis, że zbrojenie płyty górne i dolne jest takie same i powinno być wykonane z siatki z prętów fi 12 co 15 cm oddzielone dystansami 20 cm w ilości min. 5 szt/m2. Wobec powyższego potrzebuję 4, 3 t stali.

Uprzejmie proszę fachowców o weryfikację, czy to zbrojenie można byłoby trochę odchudzić (przynajmniej górne) i czy można zrezygnować z budowy ściany z bloczków i zbudować je z żelbetu (myślę o czymś takim jak szczelna wanna z uwagi na wody powierzchniowe) bez robienia dodatkowego projektu ?

Pod płytą zaprojektowany jest tylko beton B7,5 min 5 cm.Czy mogę na tym betonie ułożyć styropian ekstrudowany XPS?

Jeśli dom drewniany w technologii szkieletowej to pewnie płyta grubości 20cm i zbrojenie fi 10/8 wystarczy. Ale bez projektu zamiennego się nie obejdzie. Pogadaj z kumatym konstruktorem może się okaże, że zainwestujesz tysiąc w projekt, a zaoszczędzisz 5. Jeżeli nie zamierzasz grzać piwnicy to po co pchać tam XPSa, przy tej powierzchni piwnica może być niezłym źródłem chłodu na lato. Lepiej zrobić izolację na stropie z piwnicy.