kurt76 09.06.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Witam, Za pare dni bede montowal okna w systemie kotw JB-D oraz tasma paroprzepuszczalna Winkhaus (o ile dobrze pamietam).Ekipa montuje okna od kilkunastu lat, jednak to ich pierwszy tego typu montaz. Pytanie brzmi co w maire moich skromnych mozliwosci moge na biezaco skontrolowac, na co zwracac uwage? Bede wdzieczny za wskazowki bo troche sie "boje". Montaz n ie jest tani ok 4-4,5 tys za za 11 okien i wyjscie balkonowe.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.06.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 poszukaj na mojej stronie a poza tym w sieci jak w googlarce wrzucisz hasło o takim montażu znajdziesz od groma odnośników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 09.06.2010 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 P. Jareko, a moze jakims syntetycznym jezykiem strescilby Pan temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.06.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 po pierwsze - przygotowanie otworu, wnęka okienna nie może być np. pozostawionym bez wyrównania tynkiem porotermem, temperatury dodatnie, ściana (tynk) sucha kolejne - odpowiedniej szerokości taśmy kolejne - dokładność przyklejenia zwłaszcza w narożach JB-D - odpowiednia ilość podpór odpowiednia dla ciężaru okna zamocowanie podpór jak i kotew bocznych montaż jak zwykle - w pionie i poziomie przyklejenie taśmy do ściany, niestety sama ni cholery nie chce się trwale trzymać wiec potrzebny jest Primer (taki zajzajer o gęstości miodu zwiększający przyczepność taśmy do podłoża) ale i tak niewiele to da jeśli tynki będą za kilka miesięcy czy nawet lat - i tak się odklei itd itd itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 10.06.2010 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Dzieki, bardzo cenna odpowiedz! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 10.06.2010 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Dodam jeszcze, że Primer Illbrucka jest też dostępny w sprayu co bardzo ułatwia aplikację. Co do samych kotew to niezmierne ważne jest ich bardzo stabilne umocowanie - trzeba baczną uwagę zwrócić na odpowiedni dobór kołków do rodzaju materiału ściany!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.06.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 oooo nie wiedziałem że pojawił się w sprayu. Dzięki za info bwojtku. Tak naprawdę montaż w warstwie ocieplenia to wyższa szkoła jazdy i tu wybór doświadczonej ekipy to podstawa. Ostatnio byłem u swojego klienta sprzed dwu lat gdzie tak okna zamontowałem i widziałem fotki z kamery termowizyjnej. Nie powiem - urosłem we własnych oczach Idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 10.06.2010 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 lico okna jest wysuniete 7 cm, takie mam kotwy, material ytong 24/600 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.06.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 do tego wszystkiego co juz powiedziałem na temat takiego montażu jeszcze sprawa chyba najważniejszaMUR MUR i jeszcze raz MUR !!! NIe tylko powierzchnia gdzie ma byc później przyklejana musi mieć wszelkie zagłębienia wyrównane ale też nie może być tak jak to często się zdarza, że są schodki z pustaków. Najlepszym rozwiązaniem jest po prostu całkowite, wstępne otynkowanie całej wnęki okiennej silną zaprawa - najlepiej szpryc zaciągnięty packą na szorstko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.06.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 nie wiadomo ile jeśli nie wie się jaka ma być grubość ocielenia - ile styropianu ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.06.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 ach... jeszcze jedno, balkon jak ekipa zamierza go zamontować? Tu jest popełnianych 99.99% błędów montażowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 10.06.2010 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 styropianu bedzie 25 cm, drzwi balkonowe mam 90 otwor (samodzielny). jak to beda montowac nie wiem, zadzwonilem rano do nich ze szczegolami o ktorych mowiles i widze ze sa kiepscy merytorycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prl 10.06.2010 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 No niestety jak zawsze w przypadku montażu sukces gwarantuje wiedza i praktyka wykonawcy. Na naszych łamach opisywaliśmy już ten temat, ale to niestety tylko literatura i nie zawsze znajduje odzwierciedlenie w praktyce: art. 1 - Redukcja strat energii (http://www.aluplast.com.pl/index.php?module=profiokno&grupa=66&podgrupa=68&kategoria=24&mode=) art.2 - Energooszczędny montaż (http://www.aluplast.com.pl/index.php?module=profiokno&grupa=66&podgrupa=68&kategoria=25&mode=) art.3 - Energooszczędny kompromis (http://www.aluplast.com.pl/index.php?module=profiokno&grupa=66&podgrupa=68&kategoria=25&mode=) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.06.2010 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 styropianu bedzie 25 cm, drzwi balkonowe mam 90 otwor (samodzielny). jak to beda montowac nie wiem, zadzwonilem rano do nich ze szczegolami o ktorych mowiles i widze ze sa kiepscy merytorycznie. Przy ociepleniu ponad 20 cm styropianu montaż w warstwie ocieplenia zaczyna mieć realny sens i w zaleznosci od wybranego systemu wentylacji nawet dość krotki czas zwrotu poniesionych nakładów - oczywiście przy mechanicznej w REKU - ale.... ale to już nie jest temat na tutejszą dyskusję Chodziło mi raczej jak PODEPRĄ drzwi niż o ich wymiary Hmmm... powiem szczerze, jeśli postawili oczy i zgłupieli na Twoje pytania odpuść sobie taki montaż. Ja wiem, że każdy musi mieć ten pierwszy raz ale... ale do niego trzeba byc choć przygotowanym teoretycznie a nie gały wywalać na szypułki i gapić się w Marsa jak w Wenus Od dawien dawna na stronach Aluplasta są materiały dotyczące poprawnych montaży. I chwała dla tej firmy, że jako jedyna na ten problem zwróciła uwagę bo, nie ukrywajmy, możesz wybecelować i bańkę za okna i co z tego jak ci montażem je spierniczą Dostałem dziś materiały od Pchełka ws zamontowania pewnej konstrukcji aluminiowej w Warszawie. Naprawdę, włos się jeży czytając takie rzeczy. Ja pierniczę, sorki mili Inwestorzy, ale duża część z Was chyba głupieje ostatecznie dostając najtańsze oferty. Wizja zaoszczędzonego tysiąca czy kilku tysięcy powoduję, że stajecie się ślepi i głusi. Kolejny przykład z mojego podwórka. Okna na Schuco produkuje kilku producentów w najbliższych okolicach Warszawy. Klient zrobił konkurs ofert. tylko w tym profilu. Cztery wyceny (w tym także moja) w okolicy 25 tys wraz z montażem i jedna 20tys. Klient zaciera ręce że zarobi ale jako że jest nie udzielającym sie obserwatorem Forum wysyła mi do zaopiniowania ofertę (czasem, w miarę wolnego czasu w ten sposób pomagam w podjęciu decyzji). Napisałem co o niej myślę ale w odpowiedzi dostałem tekst - jest Pan nieobiektywny gdyż nie Pana wybrałem. A pal go sześć - jego broszką jak odbiera moje słowa. I co? W zeszłym tygodniu zadzwonił, kajał się, prosił, błagał o wizje lokalną. I wyprosił za odpowiednią opłatą. Wczoraj byłem u niego na budowie. balkon 280/250 wykonany w profili okiennym zamiast na pośrednim na dodatek w jednej ościeżnicy, balkony popodpierane tak jak u odaro czyli w 30 cm nad ziemia (dom ma być energooszczędny ), podparte tylko na końcach na "stabilnej" podporze z kombinacji cegieł, desek i płyty GK... a zresztą, szkoda słów. Klamki z marketu i to chyba jeszcze ze starych zapasów gdysz szyld prostokątny od wielu lat nie będący "trendy". echhhh..... Kolejny, który zaoszczędził i sprawa znajdzie swój finał w sądzie, wcześniej czy później w sumie żałosne to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 10.06.2010 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 Jareko, jako ze w sobote tynkuje otwory okienne to przy okazji moglbys powiedziec jak prawidlowo podeprzec wejscie balkonowe?Na wylewce bedzie styro 20 cm (podalem im "na gotowo" 28 cm). Moze jakies operacje murarskie tam wykonac (prog)?Dodam tylko, ze balkon to loggia, fundament pod nia ocieplony z dwoch stron, na wylewke tez pojdzie 20 cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.06.2010 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2010 wejdź na moja stronę w poradniku montażysty jak i w galerii realizacji jak i zdjęciach z montażu masz wszystko ukazane Tak powinno się to zrobić by było najlepiej, by było ciepło, nie było problemow z późniejszym wykonaniem izolacji i wogóle och i ach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prl 11.06.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Faktycznie od dawna na stronie http://www.aluplast.com.pl/index.php?grupa=14&podgrupa=53&doc=8 zamieściliśmy bazujący na niemieckich instrukcjach montażu podręcznik, ale to jest "ciężka lektura" i niestety praktyka sporadycznie stosowana w naszych warunkach. Przy ociepleniu ponad 20 cm styropianu montaż w warstwie ocieplenia zaczyna mieć realny sens i w zaleznosci od wybranego systemu wentylacji nawet dość krotki czas zwrotu poniesionych nakładów - oczywiście przy mechanicznej w REKU - ale.... ale to już nie jest temat na tutejszą dyskusję Chodziło mi raczej jak PODEPRĄ drzwi niż o ich wymiary Hmmm... powiem szczerze, jeśli postawili oczy i zgłupieli na Twoje pytania odpuść sobie taki montaż. Ja wiem, że każdy musi mieć ten pierwszy raz ale... ale do niego trzeba byc choć przygotowanym teoretycznie a nie gały wywalać na szypułki i gapić się w Marsa jak w Wenus Od dawien dawna na stronach Aluplasta są materiały dotyczące poprawnych montaży. I chwała dla tej firmy, że jako jedyna na ten problem zwróciła uwagę bo, nie ukrywajmy, możesz wybecelować i bańkę za okna i co z tego jak ci montażem je spierniczą Dostałem dziś materiały od Pchełka ws zamontowania pewnej konstrukcji aluminiowej w Warszawie. Naprawdę, włos się jeży czytając takie rzeczy. Ja pierniczę, sorki mili Inwestorzy, ale duża część z Was chyba głupieje ostatecznie dostając najtańsze oferty. Wizja zaoszczędzonego tysiąca czy kilku tysięcy powoduję, że stajecie się ślepi i głusi. Kolejny przykład z mojego podwórka. Okna na Schuco produkuje kilku producentów w najbliższych okolicach Warszawy. Klient zrobił konkurs ofert. tylko w tym profilu. Cztery wyceny (w tym także moja) w okolicy 25 tys wraz z montażem i jedna 20tys. Klient zaciera ręce że zarobi ale jako że jest nie udzielającym sie obserwatorem Forum wysyła mi do zaopiniowania ofertę (czasem, w miarę wolnego czasu w ten sposób pomagam w podjęciu decyzji). Napisałem co o niej myślę ale w odpowiedzi dostałem tekst - jest Pan nieobiektywny gdyż nie Pana wybrałem. A pal go sześć - jego broszką jak odbiera moje słowa. I co? W zeszłym tygodniu zadzwonił, kajał się, prosił, błagał o wizje lokalną. I wyprosił za odpowiednią opłatą. Wczoraj byłem u niego na budowie. balkon 280/250 wykonany w profili okiennym zamiast na pośrednim na dodatek w jednej ościeżnicy, balkony popodpierane tak jak u odaro czyli w 30 cm nad ziemia (dom ma być energooszczędny ), podparte tylko na końcach na "stabilnej" podporze z kombinacji cegieł, desek i płyty GK... a zresztą, szkoda słów. Klamki z marketu i to chyba jeszcze ze starych zapasów gdysz szyld prostokątny od wielu lat nie będący "trendy". echhhh..... Kolejny, który zaoszczędził i sprawa znajdzie swój finał w sądzie, wcześniej czy później w sumie żałosne to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.06.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 w dość przystępnej formie jest cos podobnego u mnie na stronie. wczoraj padł rekord odwiedzin - 2374 osoby do mnie zajrzały i poradnik został odsłonięty 2009 razy. Ciekawe tylko czy ktoś z tej wiedzy wyciągnął wnioski w pogoni za oszczedzaniu. Bo to chyba jest zmorą każdej Inwestycji. Do momentu wykończenia wnętrz tnie sie kase na wszystkim - bo tego nie widać, po prostu nie widać ale kafle a 300 zeta za 1mkw - to jest cuś czym można sie pochwalić Stąd biorą sie fundamenty co miają między ptrzeciwległymi rogami różnicę poziomów nawet 15 cm. Stąd biorą się muty krzywe tak, że jakby żmija się po nich przespacerowała to kręgosłup by sobie zwichnęła Stąd biorą się okna wiszące w powietrzu i rozpadające sie po kilku latach. Stąd też więźba grożąca katastrofą budowlana Stąd pokrycie dachówką gdzie żadna płaszczyzna nie jest równą powierzchnią I wiele wiele innych przykładów zaczerpnietych tylko z tego Forum Do chwili kiedy mentalnosc inwestorow, jakze czesto powtarzane tu "place i wymagam" nie stanie sie faktem dotad bedzie tak jak jest Ale... odmienie to powiedzenie Place gowniane pieniadze to mam gowniane wykonanie taka jest prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 11.06.2010 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Jareko powiesz cos o progu?Czy jezeli na wytynkowane, wyrownane otwory okienne zamontuje okna na kotwach, to z montazem folii Illbrucka powinienem zaczekac do momentu bezposrednio przed ociepleniem/tynkiem i tynkowaniem wewnatrz? Pytanie stad, ze w takiej temp. na pewno nie bede ocieplal chaty (za duze slonce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.06.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 nie, tylko musisz być przygotowany na to, ze na pewno trafia sie takie miejsca gdzie folia się odklei i trzeba ja będzie przykleić jeszcze raz tuz przed tynkami/ociepleniemPoza tym w 99% wypadków folia paroprzepuszczalna (zewnętrzna) to już naprawdę totalny przerost formy nad treścią (ale to moje, osobiste zdanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts