Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

średnio dom ma 15 okien czyli wypada na okna coś około 675 zeta na sezon - montaż w licu ściany i największa głupota jaka poddaje w wątpliwość rzetelność twych obliczeń - montaż w warstwie ocieplenia - 810 zeta.

A czym że się realnie różni w takim razie kotwa stalowa przy licu a JB-D w ociepleniu? Tu i tu stal. I tylko nie chrzań Waść o śrubie M8 bo ona nie styka się ze wzmocnieniem

Jareko, w końcu konkretne pytanie i jasna odpowiedź. W jednym i drugim systemie jest taka sama ilość łączników, 10 szt. Strata energii jest wprost proporcjonalna do sumy pól łączników stalowych. W JB-D to 320 mm2, z licem to 200 mm2, już widać, że więcej ciepła przejdzie przez śruby JB-D. Strata energii jest odwrotnie proporcjonalna do długości łączników. W JB-D to 15 mm, z licem 35 mm, widać, że więcej ciepła przejdzie przez krótszy odcinek. Mimo, że okno w JB-D jest w warstwie ocieplenia, to masywność śrub i ich krótka długość powodują, że przez ramę okienną ucieka ciepło o mocy 25 watów, a w oknie osadzonym z licem muru nośnego 21 watów. Różnica niewielka, ale jest do tego na niekorzyść JB-D. Mam nadzieję, że zrozumiałeś.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dyskusja zupełnie zeszła od iluś-dziesięciu stron na inne tory od wątku tytułowego.

Najśmieszniejsze jest to, że wystarczyłby jeden post z konkretnym wyliczeniem, które zaprzeczyłoby tezie i wyliczeniom Krzysztofa49. Niestety nikt tego nie policzył i nie wskazał co jest błędne w podawanych wyliczeniach. Dla mnie na razie 1:0 dla Krzysztofa49. Zobaczymy jak zakończy się mecz, choć liczę na odwrotny wynik, bo sam mam okna na JB-D.

Pytanko do Krzysztofa49: możesz policzyć straty na jednym takim oknie?

http://www.holdthatpic.com/photos/5085/57429.jpg

Edytowane przez budowlany_laik
montaż z licem muru nośnego to generowanie strat 45 zł na okno, na sezon grzewczy, na JB-D w ociepleniu to 54 zł strat, AD w ociepleniu to 6,5 zł

co to są za straty??? całego okna czy samego połączenia rama-mur ???

jeśli tylko połączenia to ile wynosi całkowita strata jednego okna?

Dyskusja zupełnie zeszła od iluś-dziesięciu stron na inne tory od wątku tytułowego.

Najśmieszniejsze jest to, że wystarczyłby jeden post z konkretnym wyliczeniem, które zaprzeczyłoby tezie i wyliczeniom Krzysztofa49. Niestety nikt tego nie policzył i nie wskazał co jest błędne w podawanych wyliczeniach. Dla mnie na razie 1:0 dla Krzysztofa49. Zobaczymy jak zakończy się mecz, choć liczę na odwrotny wynik, bo sam mam okna na JB-D.Pytanko do Krzysztofa49: możesz policzyć straty na jednym takim oknie?

http://www.holdthatpic.com/photos/5085/57429.jpg

Widzę tylko jeden węzeł cieplny. Strata na nim to 4,64 wata, co w przeliczeniu na sezon grzewczy daje sumę 10 zł. Pomnóż to przez ilość takich węzłów, i będziesz wiedział ile tracisz co roku.

co to są za straty??? całego okna czy samego połączenia rama-mur ???

jeśli tylko połączenia to ile wynosi całkowita strata jednego okna?

Sławek, To jest tylko połączenie rama okienna-mur nośny. Przeciętne okno to 2m2, L- współczynnik przewodzenia ciepła = 1,1 Strata ciepła to 44 waty, co daje stratę w sezonie grzewczym sumę 95 zł. W zależności od systemu osadzenia okna dodajesz 6,5 zł, lub 45 zł, lub 54 zł.

Najśmieszniejsze jest to, że wystarczyłby jeden post z konkretnym wyliczeniem, które zaprzeczyłoby tezie i wyliczeniom Krzysztofa49. Niestety nikt tego nie policzył i nie wskazał co jest błędne w podawanych wyliczeniach. Dla mnie na razie 1:0 dla Krzysztofa49. Zobaczymy jak zakończy się mecz, choć liczę na odwrotny wynik, bo sam mam okna na JB-D.

Wątek główny: jak dobrze osadzić okna w warstwie ocieplenia. Żeby to zrobić dobrze, to trzeba wiedzieć w jakim kierunku iść, dlatego była ta przygrywka. Ale moja wypowiedź w tej sprawie jest ostatnią. Na wniosek JAREKO zostałem wykluczony z forum, za wypowiedzi niemerytoryczne, pozostają więc bajki TWA i naiwne owieczki, które będzie można strzyc. Ja jeden nie dałem wiary słodkim słowom Jareko, że straty na JB-D są dużo mniejsze niż tylko groszowe, bo żelastwo w ciepłym osadzeniu okien, nigdy nie będzie izolatorem, a tylko prostym mostkiem termicznym. Czas przejrzeć na oczy, i zobaczyć, że król jest nagi.

Na wniosek JAREKO zostałem wykluczony z forum

no bardzo to ciekawe...

ciekawe kiedy mnie wykluczą, bo ktoś stwierdzi że moje "solary" czy inne" wydumki" nie mają prawa działać;)

Strata energii jest odwrotnie proporcjonalna do długości łączników. W JB-D to 15 mm, z licem 35 mm, widać, że więcej ciepła przejdzie przez krótszy odcinek.

Możesz mnie oświecić gdzie ty widzisz długość łącznika JBD 15mm łączącą środowisko zewnętrzne z wewnętrznym? Zwłaszcza, że okno jest w warstwie ocieplenia? Pomijając błędne założenie temperatur to dlaczego nie uwzględniasz choćby odsadzenia okna od muru?

Załączam rysunek:

http://www.anwatech.eu/images/stories/Kotwy/41.jpg

W jakim miejscu mierzysz te 15mm?

Edytowane przez bwojtek
Najśmieszniejsze jest to, że wystarczyłby jeden post z konkretnym wyliczeniem

Podałem linki do współczynników liniowych strat ciepła w zależności od sposobu montażu. Czy tak trudno to przemnożyć przez ilość metrów (bieżących a nie żadnych kwadratowych) długości mostka i dalej przeliczyć na PLN choćby tak jak to robi krzysztof?

Dla mnie na razie 1:0 dla Krzysztofa49

No i właśnie dlatego jakiś czas temu wspominałem o aforyzmie Leca :(

Edytowane przez bwojtek
Ja już swoje powiedziałem. Wytknąlem błędy w założeniach do naliczeń. Błędy samych wyliczen kosztów. Zgłosiłem ten watęk administratorowi gdyż Forum to skarbnica wiedzy-rzetelnej i prawdziwej wiedzy. Niestety Krzysztof mimo wielokrotnych próśb dalej manipulował danymi. Wszystko już tu zostało powiedziane i podane przeze mnie bwojtka czy innych. Skupmy sie na samym wątku
Ja już swoje powiedziałem. Wytknąlem błędy w założeniach do naliczeń. Błędy samych wyliczen kosztów. Zgłosiłem ten watęk administratorowi gdyż Forum to skarbnica wiedzy-rzetelnej i prawdziwej wiedzy. Niestety Krzysztof mimo wielokrotnych próśb dalej manipulował danymi. Wszystko już tu zostało powiedziane i podane przeze mnie bwojtka czy innych. Skupmy sie na samym wątku

Oj , poczułem sie jak na Białorusi :)

NIe ładnie , nie ładnie.

Nie było obraźliwych słów , a treść jaknajbardziej pasuje do tematu. Przecież to w końcu o montazu w warstwie ocieplenia :D

nie przesadzajmy z tą Białorusią ;)

Sądzisz, że dobrym jest, by na Forum gdzie inni uczą się jak budować istniał wątek w którym wiele podanych danych jest niezgodne z prawdą? Ja jestem innego zdania co wyraziłem nie raz

Jak zamontować okna? Mam dom z silki z kanałami na instalację (czyli z pionowymi dziurami w cegle). Kotwa mocująca musi zachodzić do wewnątrz pomieszczenia. Nie mozna jej przykręcić na górze cegły. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć takich kotew (tzn. obejmujących cegłę od góry i wchodzących do pomieszczenia). Edytowane przez Malwina03
Najśmieszniejsze jest to, że wystarczyłby jeden post z konkretnym wyliczeniem, które zaprzeczyłoby tezie i wyliczeniom Krzysztofa49. Niestety nikt tego nie policzył i nie wskazał co jest błędne w podawanych wyliczeniach.

Dosyć dawno do tego wątku nie zaglądałem. Dzisiaj jednak przejrzałem dyskusję z ostatnich kilku dni i stwierdziłem, że niestety nie masz racji.

Wielokrotnie podawano jakie błędne założenia przyjął Krzysztof, a on te uwagi całkowicie ignorował.

Obliczenia oparte na błędnych założeniach trudno uznać za prawidłowe. Natomiast poprawne przyjęcie założeń wiąże się ze znacznym skomplikowaniem obliczeń. Obliczenia takie przeprowadza się np. metodą elementów skończonych, w wyniku których nie tylko otrzymuje się rozkład temperatur w postaci izoterm, ale także można oszacować wielkość liniowego mostka cieplnego na styku okna i muru przy różnych sposobach osadzenia okien.

Podstawowy błąd w oszacowaniu nawet zgrubnym mostków punktowych w systemie JB-D pokazał w poscie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?162002-montaz-w-warstwie-ocieplenia-jak-to-zrobic-dobrze&p=4929798&viewfull=1#post4929798 bwojtek.

Model przyjęty przez Krzysztofa można by uznać za poprawny, gdyby dotyczył np. 2 płyt aluminiowych (doskonałych radiatorów) połączonych śrubą M8 o długości 15mm.

To jednak bardzo daleko odbiegający model od rzeczywistej kotwy w systemie JB-D (wzmocnienia stalowe w ramie okiennej nigdy nie mają temperatury powietrza zewnętrznego; mur, nawet z Silki, ma też spory opór cieplny; oprócz śruby M8 jest jeszcze kształtownik stalowy, który ma co prawda spory przekrój, ale także długość znacznie większą od 15mm przyjmowanego przez Krzysztofa).

Tak więc wyliczenia Krzysztofa nie są w najmniejszym nawet stopniu wiarygodne.

Widzę tylko jeden węzeł cieplny. Strata na nim to 4,64 wata, co w przeliczeniu na sezon grzewczy daje sumę 10 zł. Pomnóż to przez ilość takich węzłów, i będziesz wiedział ile tracisz co roku.
Ta wypowiedź jest co najmniej kuriozalna. Na podstawie czego Krzysztof z dokładnością do 0,01W oszacował straty tego "węzła cieplnego" pozostanie chyba jego słodką tajemnicą ;).

Czytam ten wątek dość regularnie, ale tu gdzie się nie znam - nie zabieram głosu.

Wczoraj odniosłem wrażenie, że Krzysztof wzostaje odbierany jako męczennik i jak widać zaczyna mieć zwolenników, do których przemawiają niby wielkie kwoty jakie można zaoszczędzić. Póki co nie znajduje to potwierdzenia u innych fachowców znających się na rzeczy.

Właśnie przeciw takiemu skutkowi tych wypowiedzi tu protestujemy - szczególnie głośno robi to Jareko, narażając się przy tym na utratę częsci sympatii czy też reputacji.

Insynuacje, że jest to robione w imię interesu producenta systemów owych łączników są pomówieniem, które powinno sie ściagać na drodze postępowania cywilnego.