Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

A jak mam cegłę i zaciągnięte klejem od styropianu to ??

też można taśmie takowy klej nie szkodzi, a jak zaciągniesz całość to możesz sobie elewację robić na 2 rok np :)

Pozdrawiam

Witam czy można by było okno tarasowe podeprzeć na takich stalowych nóżkach jak na zdjeciu ??

http://img818.imageshack.us/img818/1044/stopkap.jpg

jak tak to ile takich nóżek dać na 170 cm ??

Witam

Witam czy można by było okno tarasowe podeprzeć na takich stalowych nóżkach jak na zdjeciu ??

http://img818.imageshack.us/img818/1044/stopkap.jpg

jak tak to ile takich nóżek dać na 170 cm ??

to nie są "nóżki" tylko 2 złączone kątowniki - a czy można, pewnie, że można pytanie ile to wytrzyma ?

Proponuję wydać kilka złotych na systemowe poszerzenie, które sprawdzi się dużo lepiej.

Pozdrawiam

Witam

malux20 Cały czas mam Twoją propozycje pod uwagą ,

MMichal a gdzie takie poszerzenie systemowe mogę dostać??

u producenta Twoich okien, możesz też podmurować przed montażem tarasu.

Pozdrawiam

Dziś w południe bardzo mi się nudziło, dlatego policzyłem jaki montaż okien byłby dla mnie najbardziej opłacalny.

Założenie 1: 5m2 ściany z otworem okiennym o powierzchni 2,25m2 (okno 1,5 x 1,5 m). Ściana z silikatów + 11 cm styropianu fasada 040. U ściany 0.30 W/m2K. Zakładam wartość liniowego mostka cieplnego psi: dla okna zamontowanego z licem muru = 0,02, dla okna z licem muru z 3 cm styropianu o grubości 11 cm na ościeżnicy = 0,06; dla okna w warstwie ocieplenia na kotwach = 0,01.

Zatem ze wzoru: U ściany + (obwód okna x psi / powierzchnia pozostałej ściany)

0,30 + (6 x 0,2 / 2,75) = 0,74 W/m2 (dla "zwykłego" montażu)

0,3 + (6 x 0,06 / 2,75) = 0,43 W/m2 (z 3 cm styropianu na ościeżnicy)

0,3 + (6 x 0,01 / 2,75) = 0,32 W/m2 (z oknem w warstwie ocieplenia)

Wniosek: Mostek cieplny na ścianie o powierzchni 5m2, której okno stanowi 45% powierzchni, podwyższa U ściany 0,30 do 0,37-0,74

Założenie 2: Projekt domu Z254. Powierzchnia ścian zewnętrznych to 117,53m2 murów oraz 22,8m2 okien. Łączny obwód okien to 45,6 m. Ściana z silikatów + 11 cm styropianu fasada 040. U ściany 0.30 W/m2K.

ściany domu z oknami zamontowane bez węgarka na ościeżnicy 0,3 + (45,6 x 0,2/ 117,5) = 0,37W/m2K

ściany domu z 3 cm węgarkiem na ościeżnicach 0,3+(45,6 x 0,06/117,5) = 0,32 W/m2K

ściany domu z oknami zamontowanymi na kotwach 0,3 + (45,6 x 0,01/117,5) = 0,30 W/m2K

Przeliczmy ile energii ucieknie przez mury tego domu, w zależności od rodzajów mostków cieplnych przy oknach. Liczone według wzoru:

Ciepło przenikające przez ścianę zewnętrzną = 92,5 x U przegrody (liczone w W/m2K) x powierzchnia (w m2)

straty ciepła dla ścian domu bez węgarków na oknach: 4021 kWh

straty ciepła dla ścian domu z węgarkami ze styropianu na oknach: 3478 kWh

straty ciepła dla ścian domu z oknami w warstwie ocieplenia: 3260 kWh

Wniosek: W wypadku domu Z254, o powierzchni murów 117,5 m2:

- przy ociepleniu zachodzącemu 3 cm na ościeżnice, zaoszczędzimy około 540 kWh rocznie (w zależności czym grzejemy: 100 - 230 zł rocznie);

- w wersji z montażem w warstwie ocieplenia, zlikwidowanie mostków cieplnych przy oknach, da nam oszczędności rzędu 760kWh rocznie (140 - 330 zł rocznie).

-gdyby ściany tego domu, budowane z myślą o U=0,3, budowane były dla U=0,15, różnice te wynosiłyby odpowiednio 652kWh i 869 kWh.

Pytanie: jaki byłby orientacyjny koszt obu tych montaży dla 54 mb okien, zarówna dla zwykłego styropianu przy ościeżnicy jak i kotew?

Edytowane przez budowlany szaleniec
kilkadziesiąt stron temu było co innego B_S liczone i na to zwróć uwagę - przelicz sobie w oknach jakie dać szyby w oknach od południa i zachodu a jakie od północy i wschodu
kilkadziesiąt stron temu było co innego B_S liczone i na to zwróć uwagę - przelicz sobie w oknach jakie dać szyby w oknach od południa i zachodu a jakie od północy i wschodu
Masz na myśli zwykłe 2-szybowe o wysokim g od południa, ciepłe dwuszybowe o niższym g od wschodu i zachodu i trzyszybowe od północy? Źródło. Czy wyszły wam jakieś inne wyniki? Pytam o montaż na kotwach, bo jeśli dla podanego przypadku kosztowałby powiedzmy dodatkowe 2,5 tys to może się jeszcze opłacać, a jeśli np 5 tys zł, to na pewno nie. Edytowane przez budowlany szaleniec

Witam

Masz na myśli zwykłe 2-szybowe o wysokim g od południa, ciepłe dwuszybowe o niższym g od wschodu i zachodu i trzyszybowe od północy? Źródło. Czy wyszły wam jakieś inne wyniki? Pytam o montaż na kotwach, bo jeśli dla podanego przypadku kosztowałby powiedzmy dodatkowe 2,5 tys to może się jeszcze opłacać, a jeśli np 5 tys zł, to na pewno nie.

Mówisz o 54 mb okien - to nie jest dużo, jakiś mało doświetlony projekt :) ale do wyliczeń

Montaż "zwykły" - 54mb x 18 zł - 972 zł - takiego nie polecam

Montaż w licu muru z zastosowaniem taśmy zewnętrznej i wewnętrznej - 54mb x 40 zł - 2160 zł

Montaż poza murem w warstwie ocieplenia z taśmami - 54mb x 95 zł - 5130 zł - ta wartość jest bardzo zmienna i zależna od rodzaju kotwy jakie należy zastosować a to uzależnione od materiałów budowlanych z jakich wykonano ścianę/otwór okienny.

do obliczeń przyjmowałem uśrednione wartości można zrobić te montaże trochę taniej i trochę drożej ale mam nadzieję, że pogląd jakiś jest, natomiast budynek jaki został tutaj przywołany to bardziej domeczek letniskowy wszak to zaledwie 77m2.

Im większy budynek i koszty jego ogrzewania tym bardziej wartościowe stosowanie rozwiązań - energooszczędnych - i mam na myśli wszelakie rozwiązania prowadzące do oszczędności energii.

Pozdrawiam

Montaż "zwykły" - 54mb x 18

Dla mnie to nie jest montaż ale po prostu psucie rynku. Chyba, że jesteś "najemnikiem" i za tyle montujesz jako podwykonawca dla firm sprzedających okna. Bo prowadząc poważną firmę sprzedającą stolarkę, mającą siedzibę (salon z prawdziwego zdarzenia), pracowników, płacącą podatki, realizującą zobowiązania gwarancyjne, posiadającą samochody, itp. to za taką stawkę nie da się wyżyć. Wg mnie minimalna cena to 25zł netto/mb chociaż sam stosuję wyższą.

Dla mnie to nie jest montaż ale po prostu psucie rynku. Chyba, że jesteś "najemnikiem" i za tyle montujesz jako podwykonawca dla firm sprzedających okna. Bo prowadząc poważną firmę sprzedającą stolarkę, mającą siedzibę (salon z prawdziwego zdarzenia), pracowników, płacącą podatki, realizującą zobowiązania gwarancyjne, posiadającą samochody, itp. to za taką stawkę nie da się wyżyć. Wg mnie minimalna cena to 25zł netto/mb chociaż sam stosuję wyższą.

Nie chciałem komentować tych 18zł ale naprawdę za tyle to montaż bardzo zwykły musi być piana firmy x 5zł , kotwa z blachy na puszki 7zł modlitwa przy silnych deszczach i wiatrach bezcenna :wave:

Nie koniecznie to rozmowa na temat glowny, ale wlasnie jestem po 3 dniach montazy/wymian drzwi zewn, wewn i po podsumowaniu wynagrodzenia wyszlo mi, ze wolalbym 2 dni okien po 18 zl niz 4 dni tego co robilem (a tez uwazam, ze nie byly to byle jakie drzwi i za byle jaka stawke). Ech, nie dziwie sie ze firmy z tej branzy ostatnio znowu czesto koncza swoja dzialalnosc.

Witam

Nie chciałem komentować tych 18zł ale naprawdę za tyle to montaż bardzo zwykły musi być piana firmy x 5zł , kotwa z blachy na puszki 7zł modlitwa przy silnych deszczach i wiatrach bezcenna :wave:

Panowie te 18 zł to i tak SPORO, jak słyszę, że ekipy montują za 12 zł to jest dopiero osiągnięcie - dojazd do klienta rowerem i to tandemem i materiały z przeceny w markecie ale niestety takie kwiatki też są a klient potem płacze, że 20 zł to drogo i on chyba sobie jednak SAM wstawi te okno albo poprosi Pana Kazika co to się zna na wszystkim.

I faktycznie odbiegliśmy od tematu ale ... można by lekko zmienić postawione w temacie pytanko na:

ZA ILE ZROBIĆ TO DOBRZE? - i będzie OK :)

Pozdrawiam

Ło Matyldo! Nie wytrzymałem, aż się zarejestrowałem :)

Dlaczego 18 zł mbo za - jak to ktoś określił - "zwykły" montaż to mało? Jeśli 2-osobowa ekipa montuje w dzień budowę 20-kilka okien, to się nie opłaca? Ale koszty trzeba mieć, żeby miało brakować :) Pewnie, że jeśli nietypowy montaż, albo z utrudnieniami, to i stawka musi iść do góry, ale za 18 zł mogę montować, zresztą montujemy :) 20 okien O34 ze stawką 18 zł, to na dzień ponad 2000 zł, więc mi pasuje :) Kolegę FINLANDIA też rozumiem, bo zdarza się robić za wyższą stawkę coś, co miało być proste, a okazuje się "schodami" i suma-sumarum po przeliczeniu aż tęskni się za 18 zł :)

Psucie rynku, to "żądanie" 6 - 12 zł mbo (mile widziane u developerów).

Montaż warstwowy w płaszczyźnie muru? 35 zł wystarczy.

...w warstwie docieplenia (standard)? 70 zł wystarczy.

Oczywiście trzeba mieć dostęp do solidnych materiałów za niewygórowaną cenę i niskie ogólne koszty, a jeśli ktoś namnożył sobie niepotrzebnych kosztów, to zawsze będzie "za mało"...

Pozdrawiam :)

Witam

Ło Matyldo! Nie wytrzymałem, aż się zarejestrowałem :)

Dlaczego 18 zł mbo za - jak to ktoś określił - "zwykły" montaż to mało? Jeśli 2-osobowa ekipa montuje w dzień budowę 20-kilka okien, to się nie opłaca? Ale koszty trzeba mieć, żeby miało brakować :) Pewnie, że jeśli nietypowy montaż, albo z utrudnieniami, to i stawka musi iść do góry, ale za 18 zł mogę montować, zresztą montujemy :) 20 okien O34 ze stawką 18 zł, to na dzień ponad 2000 zł, więc mi pasuje :) Kolegę FINLANDIA też rozumiem, bo zdarza się robić za wyższą stawkę coś, co miało być proste, a okazuje się "schodami" i suma-sumarum po przeliczeniu aż tęskni się za 18 zł :)

Psucie rynku, to "żądanie" 6 - 12 zł mbo (mile widziane u developerów).

Montaż warstwowy w płaszczyźnie muru? 35 zł wystarczy.

...w warstwie docieplenia (standard)? 70 zł wystarczy.

Oczywiście trzeba mieć dostęp do solidnych materiałów za niewygórowaną cenę i niskie ogólne koszty, a jeśli ktoś namnożył sobie niepotrzebnych kosztów, to zawsze będzie "za mało"...

Pozdrawiam :)

Niby racje a małym ale ... taki "zwykły" powinien być zabroniony/niedopuszczalny w szczególności właśnie u developerów, którzy budują dla innych, jeżeli ktoś chce we własnym domu tak zamontować okna to jego sprawa na moje może i na kit sobie je zamontować.

co do stawek 35 i 70 to tak jak pisałem są oczywiście do uzyskania ale czasami trzeba kasować odpowiednio np 50 i 110 i dlatego je uśredniłem.

I tak przy okazji pozdrawiam Panie Marcinie, i trochę się zdziwiłem, że Pana tutaj nie było wcześniej :)

Pozdrawiam

Witam

Na głowę upadliście czy co ? Po jednym montażu na merca chcecie zarobić ?

(oczywiście przenośnia)

Kupowałem okna w salonie MS,montowała ekipa z "mistrzów montażu",koszt montażu wyszedł 22zł/mb brutto,okna wysunięte poza lico ściany ok.3cm.

No cóż,chcieliście to macie :)

Ktoś kiedyś bardzo się obruszył na cierpkie słowa o "mistrzach montażu" ;)

Ja mam tylko 44mb okien i uważam,że dom jest badzo dobrze doświetlony.

Nie każdy buduje pałace i wydaje majątek na okna,mi wystarczy 118m2 ;)

Kwestia doświetlenia do w sumie sprawa gustu itp ale skoro w M4 mamy ok 30 mb to 44 mb przy ponad 2 krotnie większej powierzchni ... hmmmm.

Za te 22 zł wysunęli okna zastosowali taśmy itp itd ?

Pozdrawiam