Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

.... Zawsze zabierasz głos nie znając się na niczym.....
Genialny tekst. Długo nad nim myślałeś ? Zapewne wypowiadasz go codziennie zanim zasiądziesz przed tym tematem by kolejną odkrywczą tezę tu napisać.

Nawet nie wiesz co to jest węgarek i do czego służy.Zawsze był i jest to element konstrukcyjny.
Tylko totalny ignorant może napisać taką głupotę

Ale dawaj dalej, tylko proszę, przestań nagminnie koloryzować i wytłuszczać swe genialne myśli bo czytać tego nie sposób

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zawsze był i jest to element konstrukcyjny, a nie ocieplający jak to wszyscy uważają. Wykonanie jego w murach 2W ze styropianu (wełny) nie zmieniło jego funkcji. [/b].

Rozumiem Panie Krzysztofie, że nie jest Pan inżynierem budownictwa... (Taka anegdotka: Spotyka się dwóch inżynierów. Jeden mówi do drugiego: Jak pomyśle jakim jestem inżynierem, to boję się iść do lekarza.)

Okno 2m2 w warstwie ocieplenia to oszczędność co najmniej 160kWh rocznie. Ponieważ na liczeniu się nie znasz, to przynajmniej pokaż zdjęcia termowizyjne, że tak nie jest.

I ponownie muszę rozważyć czy czasem nie wezwać ekipy i nie kazać inaczej zamontować okna. Na dzisiaj mam obliczone zużycie na poziomie 7600kWh/rok. To po modernizacji wyjdzie niecałe 5000kWh. Mówię o czystym prądzie.

I ponownie muszę rozważyć czy czasem nie wezwać ekipy i nie kazać inaczej zamontować okna. Na dzisiaj mam obliczone zużycie na poziomie 7600kWh/rok. To po modernizacji wyjdzie niecałe 5000kWh. Mówię o czystym prądzie.
Na co czekasz? ;)

dobra, konkretne pytanie mam a nie dyskusje o dupie maryni..

własnie wchodzi mi ekipa od ocieplenia - chcą załozyć na ramę okienną od razu ocieplenie docięte tak żeby wchodziło na ramę te 3 cm (nie robić dodatkowego glifu z 2cm styropianu ).. mam taśmy rozprężne i pytanie jak je zamontować? kleić do ramy? czy do styropianu? ile czasu będą wstawać? czy od strony zewnętrznej zostawić je na wierzchu (są czarne - czy to będzie bardzo widoczne) bo chyba pod siatkę i klej to nie ma wtedy sensu ich dawać bo musza wypuszczać parę wodną..

chociaż zgodnie z tym:

http://www.ms.pl/poradnik/kolejnosc_montazu

"a konkretnie p. 14: od zewnątrz (taśma rozprężna): otynkować, pomalować farbą emulsyjną lub pozostawić nie zakrytą."

czy jednak robić glify z dodatkowego styropianu?

chyba ze taśmę nakleić przy krawędzi okna, a siatką i klejem dojechać do samej ramy i zostawić pustkę powietrzną?

Edytowane przez _artur_

Zgadza się, jest to liczone w czystym prądzie. Tym sposobem zbliżysz się do domu energooszczędnego.

* - to w końcu robić ten węgarek czy nie(?); bo węgarek to węgarek i czy zrobiony z ociepleniem czy poźniej to żadnej różnicy nie robi;

** - czyli jak węgarkiem zasłoniłem 3/4 swojej ramy a zostawiłem 1/4 to temp. tam będzie 3x wyższa od tej osłoniętej (?); wcześniej osłonięta niby miała temp. pokojową tj. 20stC to teraz ta nie osłonięta ma 60stC(?); kurcze, gdybym ocieplił więcej to jeszcze ramy mogłyby mi się stopić:D

Robić, bo to ułatwia montaż i poprawia wizualnie wykończenie okna, ale nie wnosi żadnej oszczędności ciepła. Temperatury na ramie wewnątrz mnie nie interesują. Piszę o węgarku i temp. zewnętrznych na ramie okiennej, bo tam ucieka ciepło. Jeżeli przyjmiemy, że temperatura zewnętrzna to 0*C, więc temperatura zewnętrzna na ramie nie osłoniętej (dół) powinna wynosić do 2*C. Jeżeli boczne framugi ramy są przysłonięte węgarkiem np. na 3-4cm, to część widoczna ma temperaturę do 4*C. To pokazują zdjęcia termowizyjne tej samej ramy.

dobra, konkretne pytanie mam a nie dyskusje o dupie maryni..

własnie wchodzi mi ekipa od ocieplenia - chcą załozyć na ramę okienną od razu ocieplenie docięte tak żeby wchodziło na ramę te 3 cm (nie robić dodatkowego glifu z 2cm styropianu ).. mam taśmy rozprężne i pytanie jak je zamontować? kleić do ramy? czy do styropianu? ile czasu będą wstawać? czy od strony zewnętrznej zostawić je na wierzchu (są czarne - czy to będzie bardzo widoczne) bo chyba pod siatkę i klej to nie ma wtedy sensu ich dawać bo musza wypuszczać parę wodną.

Poprawne i dobre wykonanie to:

1.- wykonanie ocieplenia po granicę ościeży

2.- wykonanie węgarków (glifów) i ich otynkowanie na gotowo przynajmniej od strony wewnętrznej

3.- przyklejenie taśmy rozprężnej 20/4 na wewnętrzną stronę węgarka w odległości 0,5cm od krawędzi

4.- wstawienie okna uzbrojonego w kotwy w ościeże na odległość do 1cm do węgarków.

Taśma rozprężna powinna być zawsze przyklejana do węgarka, bo nawet jak okno będzie przesunięte w ościeży, to tego błędu nie będzie widać.

Czyli, że jak nie ma ramy a jest sam pakiet ukryty w ociepleniu (pod węgarkiem) to co się dzieje?

Takiego osadzenia pakietu nie robiłem więc zdjęć termowizyjnych nie mam. Uważam, że pakiet powinien być oprawiony w ramę szczątkową z uszczelką silikonową, a całość powinna być mniejsza o 3cm od wymiaru ościeży, aby nie pozyskiwać ciepła z muru nośnego. Oczywiście w tą ramę powinny być wpięte kotwy mocujące pakiet do muru nośnego.

Robić, bo to ułatwia montaż i poprawia wizualnie wykończenie okna, ale nie wnosi żadnej oszczędności ciepła

Poprawne i dobre wykonanie to:

1.- wykonanie ocieplenia po granicę ościeży

sorry ale chyba u ciebie sosny w okolicy wykarczowali .. to poszukaj jakieś ocalałej i sobie

tryknij ... może krynica zdrój wody mózgowej wytryśnie.

Z tego co piszesz, wynika, że czy rama ukryta w ociepleniu czy nie to i tak "nie wnosi żadnej oszczędności ciepła" co jest oczywistą bzdurą.

Rama jako mostek termiczny, osłonięta częściowo ociepleniem (węgarkiem) od strony źródła ciepła, przekazuje to ciepło dalej do części nieosłoniętej (zimniejszej) i w końcu w pakiet szybowy. Tak się dzieje przy oknach osadzonych w murze nośnym. To pokazują zdjęcia termowizyjne.

Rama jako mostek termiczny, osłonięta częściowo ociepleniem (węgarkiem) od strony źródła ciepła, przekazuje to ciepło dalej do części nieosłoniętej (zimniejszej) i w końcu w pakiet szybowy. Tak się dzieje przy oknach osadzonych w murze nośnym. To pokazują zdjęcia termowizyjne.

Czy pomożesz w interpretacji tego zdjęcia. Z tego co piszesz znasz się na tym dobrze.

Ja szczerze przyznam, że tego nie ogarniam.

termowizja-2.JPG

Nawet nie wiesz co to jest węgarek i do czego służy. Zawsze był i jest to element konstrukcyjny, a nie ocieplający jak to wszyscy uważają. Wykonanie jego w murach 2W ze styropianu (wełny) nie zmieniło jego funkcji.

Aż żal czytać takie brednie :(

Węgarek (a zwłaszcza taki ze styropianu) to element konstrukcyjny? Pewnie podpiera nadproże i ściany kolejnych kodnygnacji?

Przesłonięcie 3cm węgarkiem ramy okiennej nie ociepli jej nigdy, bo rama jest jednorodna w całym swoim przekroju

A to dziwne dlaczego wg fachowców osłonięcie ramy na 3 cm zmniejsza mostek liniowy 4 krotnie? A co do "jednorodności ramy" to weź chłopie do ręki dowolny przekrój takiej ramy z PCV i puknij się nim w czoło. Wygląda na to, że wnętrze czaszki masz jednorodnie puste :mad:

Ale to jest oczywiste bo rama ma zawsze jedną swoją część w strefie cieplejszej a drugą w zimniejszej!

Ale bzdury piszesz, że aż głowa boli...

Zgadza się, ta część osłonięta, która znajduje się w strefie cieplejszej, pozyskane ciepło przekazuje od razu do strefy zimnej i ją zagrzewa do temperatury wspólnej dla całej ramy, tylko wyższej o 2*C, bo powierzchnia ramy do wypromieniowania ciepła zmniejszyła się o wysokość węgarka. Jest podaż ciepła z muru nośnego, więc jego wypływ przez mniejszą powierzchnię przy takim samym przewodzeniu ciepła przez ramę, odbywa się z wyższą temperaturą. To pokazują zdjęcia termowizyjne. Oszczędności ciepła z obecności węgarka na części ramy mogą wynosić co najwyżej 10%.

Kiedy do Ciebie dotrze że zdjęcia termowizyjne g... pokazują ?

Fix zamieścił tu zdjęcie - opisz je znawco tematu

Jeżeli zdjęcia termowizyjne według Ciebie g... pokazują, to po co się je robi?

Nie opisuję zdjęć na których temperatura jest pokazana tylko w kolorach i które nie wiadomo czego dotyczą. Dzisiaj kamera termowizyjna robi podwójne zdjęcie: w fotografii rzeczywistej i nałożonej na nią termowizyjnej z podaniem temperatur nas interesujących.

Jeżeli zdjęcia termowizyjne według Ciebie g... pokazują, to po co się je robi?

Słoneczko późno dzisiaj wstało

I w takim bardzo złym humorze,

I świecić też mu się nie chciało,

Bo mówi, że zimno na dworze.

:)

Jeżeli zdjęcia termowizyjne według Ciebie g... pokazują, to po co się je robi?.....
Wkurzyłem się.

Robi się po to, by taki (piiiiiiiiiiiiiii) jak TY tworzył nowe teorie

(piiiiiiiiiiiiiii) jeden , ustosunkuj się do pytań jakie Ci (piiiiiiiiiiiiiii) zostały zadane.

Pokazałeś zdjęcie na którym widać podwyższoną temperaturę szyby o Twoją facjatę (piiiiiiiiiiiiiii) - ustosunkuj się do tego zdjęcia (piiiiiiiiiiiiiii).

Oblicz starty czy zyski jakie daje Twa aureola (piiiiiiiiiiiiiii)

FIX zamieścił kolejne zdjęcie - znów olałeś bo Twoja wiedza jest g... warta i nie wiesz co odpowiedzieć

Raaaaany, jak z Tobą rozmawiać (piiiiiiiiiiiiiii)

I do q... nędzy przestać w końcu wytłuszczać te swoje bzdury bo oczy bolą i obrażasz wszystkich co szkoły ukończyli z tytułem który Ty, tu, dyskredytujesz (piiiiiiiiiiiiiii) (piiiiiiiiiiiiiii) (piiiiiiiiiiiiiii) (piiiiiiiiiiiiiii) (piiiiiiiiiiiiiii) (piiiiiiiiiiiiiii)

(piiiiiiiiiiiiiiiiiiii) - słowa niecenzuralne bądź obraźliwe

Edytowane przez nikt ważny

jak to gdzie? Przecież nasz nadworny błazen już napisał, ciepło skupiło by się w szybie.

A wartości strat byłyby jeszcze większe. Profil szerszy o 20% to i straty zapewne z 20 razy większe ;)