Krzysztof49 26.01.2012 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 jakoś na tej termowizji nie mogę się doszukać tych kotew co Krzysztof do nich chce język przykładać .... ale parapecik jakiś zimnawy Bitter, kotew nie widać, bo to są przewodniki ciepła z muru do ramy okiennej, i zostały dobrze osłonięte. Kamera termowizyjna pokazuje temperaturę na powierzchni a nie w środku. Widać jednoznacznie, że ramy mają podwyższoną temperaturę, bo dostały ciepło z muru nośnego. Od początku na tym forum piszę, że kotwy stalowe to mostki termiczne o mocy co najmniej 1W, a nie 0,1W jak pisze reszta doradców, która mnie zwalcza. Jak się okna osadza na elementach stalowych, to trzeba się liczyć z pogorszeniem parametrów cieplnych ram okiennych. Widać to wyraźnie na zdjęciach termowizyjnych "aadamussa 24". Przeczytałem 5 pierwszych stron tego forum, jak doradcy prowadzili "Kurta 76" i "aadamussa24" w bagno. Systemy metalowe są skomplikowane i nie dają zysków ciepła przez osadzenie okien w warstwie ocieplenia, ponieważ są przewodnikami ciepła i wymagają dodatkowej izolacji. Rady były: skręć w prawo, a potem w lewo, i jesteś na miejscu w szambie. Chęci były, dużo dobrej woli z obu stron, a wyszło jak zawsze, kiedy nie docenia się przewodności ciepła stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.01.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 ale ty pier...lisz głupoty- sorki ale już nie sposób wytrzymać tego bełkotu Na tych zdjęciach są tylko jedno miejsce zastanawiające - tam gdzie jest parapet. Temperatury na powierzchni są takie jakich należy się spodziewać przy aluminium i powiem więcej - temperatury ukazane nie są tragiczne, nie jeden ma gorzej ze swoim PVC Łączenie szyb na klei zawsze będzie połączeniem zimniejszym niż zastosowanie łącznika systemowego Reszta to pieprzenie głupot Kolego K, a już interpretacja fartucha EPD to już szczyt inteligencji i kompetencji z twej strony A jak zacznę przez Ciebie znów palić to znajdę Cie i wybije ci kotwami systemu AD z głowy twoją głupotę i niewiedzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.01.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 może więc nie dyskutujcie z Krzysztofem tylko osobami z poza branży ... może jednak ktoś coś więcej napisz , poradzi ?? odnośnie mojego posta #2041...i ole dobrze czytałem wypowiedzi innych, po Twoim zapytaniu, to masz już odpowiedź, konkretną odpowiedź kolegi maluxa więc po co powtarzać już wypowiedziane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.01.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 no i OK - jeśli 2 z 10 expertów mi tak pisze ... jak widać macie różne czasami spostrzeżenia i pomysły więc nie dziw się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 26.01.2012 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Nigdzie na zdjęciu nie dopatrzyłem się szkodliwego wpływu stali. Widzisz gdzieś tam mostki spowodowane kotwami stalowymi? Tak samo jak Jareko praktycznie przestałem dyskutować w tym wątku bo to walka z wiatrakami... Bwojtek, mostków termicznych nie zobaczysz, bo są osłonięte ociepleniem, ale wynik ich przewodzenia ciepła widać na ramach okiennych. Nic dodać, nic ująć. Mostek jak nazwa wskazuje, przekazuje ciepło z jednego końca na drugi, z muru do ramy. Czerwony kolor ram jest tego wynikiem. To jest oczywista rzeczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 26.01.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Gdyby ciepło uciekało przez konsole do ramy to byłoby to widoczne, jako miejsca o wyższej temperaturze na ramie w miejscu, gdzie styka się ona z kotwą. A takiego zjawiska tutaj nie ma!To, że ramy przewodzą ciepło nie jest niczym dziwnym. Tyle, że to ciepło ucieka z pomieszczenia na zewnątrz przez ramę a nie przez kotwy jak to próbujesz wszystkim wmawiać. Edytowane 26 Stycznia 2012 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.01.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 a jak ucieka przez ramę to normalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 26.01.2012 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Ucieka przez szybę, ramę, ścianę, itp. Przez ramę mocniej bo ma najgorsze parametry izolacyjne. Zwłaszcza, że masz ramy aluminiowe jak dobrze kojarzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.01.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 okno zawsze czym większe tym ma lepsze parametry bo stosunek szyby do ramy zmniejsza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.01.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Gdyby ciepło uciekało przez konsole do ramy to byłoby to widoczne, jako miejsca o wyższej temperaturze na ramie w miejscu, gdzie styka się ona z kotwą. A takiego zjawiska tutaj nie ma! Dokładnie to samo chciałem napisać. Gdyby te kotwy tak wyziębiały ramę okienną to w miejscu styku rama byłaby ciemniejszą plamą, dlatego że PCV nie jest dobrym przewodnikiem i tak właśnie byłoby widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 26.01.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Gdyby ciepło uciekało przez konsole do ramy to byłoby to widoczne, jako miejsca o wyższej temperaturze na ramie w miejscu, gdzie styka się ona z kotwą. A takiego zjawiska tutaj nie ma! To, że ramy przewodzą ciepło nie jest niczym dziwnym. Tyle, że to ciepło ucieka z pomieszczenia na zewnątrz przez ramę a nie przez kotwy jak to próbujesz wszystkim wmawiać. Bwojtek, to jest tylko 1 Wat na kotwę. Kształtownik stalowy w ramie to ciepło rozprowadza szybko i równo, tak że nie widać miejsca wpływu tego ciepła. Podaż ciepła przez kotwę jest 1 Wat, a zdolność rozprowadzenia ciepła to 44 Waty. Efekt tego jest taki, że rama ma temperaturę wyższą o 3*C. Niby mało, jednak dużo bo to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 26.01.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Dokładnie to samo chciałem napisać. Gdyby te kotwy tak wyziębiały ramę okienną to w miejscu styku rama byłaby ciemniejszą plamą, dlatego że PCV nie jest dobrym przewodnikiem i tak właśnie byłoby widać. Bitter, mylisz pojęcia. Nie rób inwestorom wody z mózgu. Ciepło jako energia uchodzi ze stanu wyższego do niższego. Kotwy nie wyziębiają ramy okiennej tylko ją podgrzewają, przekazując ciepło z muru nośnego do zimniejszej ramy okiennej. Natomiast rama okienna zabierając ciepło kotwom, wyziębia je. Logicznie myśląc, można powiedzieć, że kotwy przekazując ciepło ramie, wyziębiają mur nośny. Tak ucieka ciepło z pomieszczeń ogrzanych, przez kotwy i ramę na zewnątrz, i to jest prawda. To widać na tych zdjęciach termowizyjnych. Rama ma podwyższoną temperaturę i generuje dodatkowe straty. Czekam na dalszy ciąg bajek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 26.01.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 CO do parapetu, zastanawia mnie dlaczego jest taki zimny od wewnątrz nie generując jakiś makabrycznych strat od zewnątrz - czy montowany był na klej czy na pianę do muru ? A może wsunięty za głęboko pod ościeżnicę - możesz coś o tym miejscu opowiedzieć a najlepiej podrzucić zdjęcia z montażu - Jareko, parapet wewnętrzny powinien być dosunięty do listwy progowej przez uszczelkę, a więc maksymalnie i na styk. Więc nie ma nic wspólnego z tym wyziębieniem. U "aadamussa24" poszło za dużo stali i efekt jest taki, jak widać na zdjęciach z kamery termowizyjnej. Wyciąganie parapetu, nic nie da, bo ciepło ucieka nie przez parapet, jak Ty to sugerujesz, a przez metalowe elementy osadzenia okien. Prawda jest przykra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.01.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 ble ble ble gadaj zdrów kolego K.... Aadamuss - przejdźmy na mail, tu nie rozwiążemy tego minimalnego problemu, a założenie konkretnego wątku mija się z celem - K.... jest wszechobecny i wszędzie się wpier... z swoimi rewelacjami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koolos 26.01.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 nie obraz sie Jareko ale to prawie jak Ty. tez sie wp...asz wszedzie i we wszystko a czasami jak czytam Twoje wywody to rece opadaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 26.01.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 nie obraz sie Jareko ale to prawie jak Ty. tez sie wp...asz wszedzie i we wszystko a czasami jak czytam Twoje wywody to rece opadajakonkret kolego, konkret poproszę gdzie się wpierd...am głupoty wypisując wbrew wszystkiemu i wszystkim innym, mądrzejszym ode mnie Konkret albo faktycznie niech ci rączki odpadną Z czystej ciekawości poczytałem sobie twoje 7 postów przed powyższym. Konstruktywne, nie przeczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WVIP 26.01.2012 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Panowie po co te nerwy po co te przepychanki, po prostu zamontujcie okno moim systemem (nazwalem go VIP-system) Doczytalem sie ze Jareko ma zimny parapet... tak jest to duuuzy problem bo zapewne Jareko lubi posadzic na nim swoja zone... HA HA HA HA. A zimny jest bo jest mostek termiczny a parapet nie ma zadnych wlasciwosci izolacyjnych no i lipa, trzeba bylo montowac VIP-systemem a zona by byla zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.01.2012 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Temat się chyba wyczerpał, bo dyskusja schodzi na psy. Krzysztof, a skąd takie założnie, że parapet trzeba wepchnąć na maxa pod okno? Jeśli luz pod szerszym oknem ma 2 a nawet 3 cm to po co tam go pchać. Piana jest tańsza i lepiej się sprawdzi ;p A kamień to też "zimny" temat. Dochodzimy do absurdów. Nie wyrzekam się szukania oszczędności w oknach. Ale dobija mnie obłuda, zakłamanie a może wręcz głupota. Tu rozmowa dotyczy groszowych spraw (bardziej do mnie przemawiają wyliczenia HenoK`a) a jednocześnie robimy sobie podgrzewane podjazdy czy dachy. O autach z wielkimi silnikami i ciężkich nogach nie wspomnę. Ps. Inny, aleternatywny system montażu - Saw System - dostał - zdaje się - medal targów Budma.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.01.2012 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Będą nowe zdjęcia ciekawe bardzo Edytowane 27 Stycznia 2012 przez aadamuss24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.01.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 http://img822.imageshack.us/img822/3520/img2012012700226.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts