bwojtek 08.05.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Absolutnie nigdzie nie znalazłem w necie informacji o tym jaka jest różnica w U okna zamontowanego w murze z węgarkiem kilka cm a jakie w warstwie ocieplenia. Gwarantuję, że U okna jest identyczne w obu przypadkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 10.05.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Może źle się wyraziłem. Chodziło mi oczywiście o "U" całej konstrukcji. De fakto pewnie dało by się przyjąć o ile można pomniejszyć U okna jeżeli zamontuje się je w warstwie ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 10.05.2011 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Może źle się wyraziłem. Chodziło mi oczywiście o "U" całej konstrukcji. De fakto pewnie dało by się przyjąć o ile można pomniejszyć U okna jeżeli zamontuje się je w warstwie ocieplenia. Intuicyjnie uwazam, ze zysk z montazu w warstwie ocieplenia jest wiekszy niz sie wydaje. Zakladamy stale U samego okna, pamietamy o dosc slabych wlasciwosciach samego profila (gorszy niz przeszklenia czy sciany). I cala sprawa rozgrywa sie na mozliwosci przekazania "chlodu" z profila PCV dalej... i co tu mamy? Z mostka dookola profila, ktory przekazuje "chlod" wdziecznemu materialowi ceramicznemu lub BK pozostaja minimalne punktowe mostki na kotwach, reszta jest ladnie wytlumiona styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 10.05.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 (edytowane) I cala sprawa rozgrywa sie na mozliwosci przekazania "chlodu" z profila PCV dalej... i co tu mamy? Z mostka dookola profila, ktory przekazuje "chlod" wdziecznemu materialowi ceramicznemu lub BK pozostaja minimalne punktowe mostki na kotwach, reszta jest ladnie wytlumiona styropianem. ...lub silikatom Jareko linkował do izoterm różnych wariantów montażu - wydaje mi się, że na tej podstawie możnaby się pokusić o próbę policzenia (jak znajdę chwilkę może coś spróbuję)... http://jareko.pl/page9.php Edytowane 10 Maja 2011 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 10.05.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 (edytowane) Może źle się wyraziłem. Chodziło mi oczywiście o "U" całej konstrukcji. De fakto pewnie dało by się przyjąć o ile można pomniejszyć U okna jeżeli zamontuje się je w warstwie ocieplenia. bitter, próbujesz Wisłę kijem zawracać. Pozycja okna w murze (czy też dociepleniu) jak i sposób mechanicznego połączenia okna z murem oraz materiały i technologia wykonania uszczelnienia szczeliny dylatacyjnej wokół okna nie mają najmniejszego wpływu na wartość współczynnika przenikania ciepła okna. Rozumiem, że możesz myśleć inaczej, bo ktoś, coś nagadał. No to ja powiem tak: Zajrzyj do normy PN-EN ISO 10077-1:2007, w której podany jest sposób ustalania przenikalności cieplnej okna i sprawdź, czy w którymkolwiek punkcie tej normy wspomina się cokolwiek o tym, że pozycja okna w murze ościeży albo sposób uszczelnienia ma z tym związek. Na co ma wpływ "montaż w warstwie docieplenia"? Skończmy wreszcie o tych izotermach, mostkach materiałowych i geometrycznych. Pozycja okna w murze i sposób wykonania uszczelnienia wraz z szerokością węgarka ma ścisły związek z treścią normy PN-EN ISO 13788:2003 "Cieplno-wilgotnościowe właściwości komponentów budowlanych i elementów budynku - Temperatura powierzchni wewnętrznej konieczna do uniknięcia krytycznej wilgotności powierzchni i kondensacja międzywarstwowa - Metody obliczania". Dla leniwych: Ma związek z warunkami temperaturowo-wilgotnościowymi w i na powierzchni szczeliny dylatacyjnej. Krótko mówiąc z hodowlą grzyba domowego:-). Oczywiście, jak to piszą twórcy instrukcji RAL, można nie wierzyć normom i wykonać każdą czynność w dowolny inny sposób o ile wykaże się, że ten sposób przyniesie efekt zapewniony przez normę lub lepszy. Moim zdaniem warto o tym pamiętać Edytowane 10 Maja 2011 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.05.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 z tym tylko że na powstawanie grzyba domowego ma wpływ temperatura jaką osiąga miejsce styku profila z tynkiem i murem oraz wilgotność w tyym miejscu. I nie mów Waść że izoterma nie ukazuje nam zwiększenia temperatury w tym mijescu - czyli.... albo obniżenia temperatury zewnętrznej przy tej samej wilgotnożci by pojawiły się negatywne zjawiska albo przy tych samych temperaturach podwyżeszenia zawartości wody w powietrzu A skoro poprzez montaż możemy uzyskać podwyższenie temperatury czyli odsunięcie od wnętrza izoterm dla danych temperatur tym samym przez to połączenie spiernicza mniej złotówek Czyż nie? Bo nie wydaje mi się bym herezje w tym momencie tu wygłaszał Reasumując miejsce zamontowania okna ma wpływ na wydawane złotówki i powoływanie się na instrukcje RAL ma się póki co nijak względem zarówno fizyki jak i przebiegu izoterm lub... jest jawnym omijaniem problemu bez chwili zastanowienia się nad całością zagadnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 10.05.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 z tym tylko że na powstawanie grzyba domowego ma wpływ temperatura jaką osiąga miejsce styku profila z tynkiem i murem oraz wilgotność w tyym miejscu. jareko, dlaczego z uporem godnym lepszej sprawy nie czytasz tego co piszę, a napisałem tak: Dla leniwych: Ma związek z warunkami temperaturowo-wilgotnościowymi w i na powierzchni szczeliny dylatacyjnej. Czyli napisałem to samo co Ty, tylko innymi słowy, czy to coś złego? I nie mów Waść że izoterma nie ukazuje nam zwiększenia temperatury w tym mijescu Wcale tak nie powiedziałem i nie powiem, więc nie wpieraj mi kolego czegoś, czego nie mówię. Owszem izoterma pokazuje temperaturę w i na powierzchni złącza. A skoro poprzez montaż możemy uzyskać podwyższenie temperatury czyli odsunięcie od wnętrza izoterm dla danych temperatur tym samym przez to połączenie spiernicza mniej złotówek Czyż nie? Bo nie wydaje mi się bym herezje w tym momencie tu wygłaszał Owszem przez połączenie okna z murem "spiernicza" mniej:-) Reasumując miejsce zamontowania okna ma wpływ na wydawane złotówki Owszem ma jakiś wpływ na złotówki, ale żadnego na wartość współczynnika przenikania ciepła okna, a pozwolę sobie przypomnieć co napisał bitter: Może źle się wyraziłem. Chodziło mi oczywiście o "U" całej konstrukcji. De fakto pewnie dało by się przyjąć o ile można pomniejszyć U okna jeżeli zamontuje się je w warstwie ocieplenia i powoływanie się na instrukcje RAL ma się póki co nijak względem zarówno fizyki jak i przebiegu izoterm lub... jest jawnym omijaniem problemu bez chwili zastanowienia się nad całością zagadnienia Otóż nie Panie kolego. Przed niczym nie uciekam i niczego nie omijam. Po prostu odpowiadam wprost na tezę forumowicza, że montując okno w warstwie docieplenia można wpłynąć na jego wartość współczynnika przenikania ciepła. Moim zdaniem nie można, a dowodów można poszukać w przywołanych przeze mnie normach. To Pan kolega próbuje mi wmówić, że mówię czego nie mówię, kręci kotem do urwania ogna i udowadnia że jak zwykle racja po kolegi stronie. Po co mamy zaśmiecać wątek, odpowiedz jareko raz, a konkretnie na tezę i założenie bitter'a: Czy montaż w warstwie docieplenia ma wpływ na wartość Uw? Tak/Nie* *Niewłaściwe skreślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.05.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 (edytowane) Czy montaż w warstwie docieplenia ma wpływ na wartość Uw? Tak/Nie* *Niewłaściwe skreślić. Ja bym posunął się jeszcze dalej z pytaniem,bo widzę i czytam,że większość montujących na JB-D i innych,montuje,żeby zaoszczędzić kasę na energii poprzez "zatrzymanie" ciepła dzięki montażowi w ociepleniu a nie dla grzyba. Czy montaż w warstwie ocieplenia ma znaczny wpływ na Uw,co skutkuje oszczędnością rzędu...kWh na sezon,czy może montaż w warstwie ocieplenia ma pomijalny wpływ na zużycie kWh na poczet grzewczy. *Na czerwono-Niewłaściwe skreślić Edytowane 10 Maja 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.05.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 tylko językiem którego pojąć nie mogę hi hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 10.05.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 Ja bym posunął się jeszcze dalej z pytaniem,bo widzę i czytam,że większość montujących na JB-D i innych,montuje,żeby zaoszczędzić kasę na energii poprzez "zatrzymanie" ciepła dzięki montażowi w ociepleniu a nie dla grzyba. Niezbadane są ścieżki ludzkich umysłów i motywacje działań. Czy montaż w warstwie ocieplenia ma znaczny wpływ na Uw,co skutkuje oszczędnością rzędu...kWh na sezon,czy może montaż w warstwie ocieplenia ma pomijalny wpływ na zużycie kWh na poczet grzewczy. *Na czerwono-Niewłaściwe skreślić Arturo, to dwa pytania w jednym, chyba zbyt wiele:-). Lepiej je zadawać oddzielnie. Montaż w warstwie ocieplenia nie ma żadnego wpływu na Uw, może mieć jednak wpływ na ilość energii przenikającej przez połączenie okna z murem. Wielkość strumienia ciepła przenikającego przez szczelinę dylatacyjną jest policzalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 10.05.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2011 tylko językiem którego pojąć nie mogę hi hi hi jareko, po pierwsze, to nie jest odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie, po drugie złośliwostki nigdy nie zastąpią argumentów:-). Nawet, a może przede wszystkim na Olimpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.05.2011 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Oj kolego Test przepraszam najmocniej. Nie chciałem być złośliwy. Naprawdę. Czasem ty i ja wypowiadamy się w sposób niezrozumiały Reasumując. Uw okna się nie zmienia. Straty uwzględniajace okno i połączenie okna z murem się zmienia i jest policzalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 11.05.2011 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Podstawową rzeczą by zapobiegać "grzybowi" w miejscu połączenia okna z murem - niezależnie w jakiej płaszczyźnie montowane jest okno - jest przykrycie od zewnątrz jak największej części ramy okiennej warstwą ocieplenia. Niestety nagminnie widuje się "dojechanie do ramy na styk" bo "ładnie wygląda jak cała rama jest widoczna". No a później mamy grzybobranie Ten sam efekt występuje w doocieplonych budynkach (np. bloki z wielkiej płyty) gdzie nie ociepla się zewnętrznych glifów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 11.05.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Dwie strony poświęciliście czepianiu się mojej błednie zinterpretowanej wypowiedzi. Pisząc o U konstrukcji miałem na myśli ścianę z zamontowanymi oknami a dokładniej co już napisaliście mam w d..pie U a chodzi mi o straty złotówek. I nie chciałbym jak kolega przedmówca ileś tam wypowiedzi wcześniej (nie chce mi się sprawdzać kto) o "intuicję" a o dokładne albo chociaż przybliżone dane. Czy jest to 10zł w miesiącu na m2 domu, okna, ściany czy czego tam czy 50zł czy może 0,05 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 11.05.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 bitter, nigdy do tego tematu nie podchodziłem z "Twojej" strony, więc nie dysponuję gotowymi tego typu obliczeniami, bo to już broszka doradców energetycznych. Sorry. Ale jak jesteś aż tak zdeterminowany, aby iść wybraną drogą, to zajrzyj może na stronę firmy BuildDesk, tam jest mnóstwo przydatnej "energetycznej" wiedzy. Na próbę coś takiego:-) :http://www.builddesk.pl/files/BuildDesk/PL%20Education/PL%20Academy/PL%20Documents/Obliczanie%20temperatury%20wewnetrznej%20w%20strefie%20o%20nieregulowanej%20temperaturze.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.05.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 tak jak wspomniał kolega TEST jest to do wyliczenia - chyba w OZC jest taka możliwość a już na pewno powinien umieć to wyliczyć architekt Jakie to będzie miało przełożenie nie złotówki ? Obstawiam stówę na sezon grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 11.05.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 100zł za sezon grzewczy [ czyli zwrot po kilkudziesęciu latach?]dla mnie wysunięcie o jakieś 4 cm za o zł dodatkowych kosztów jest bardziej racjonalna finansowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.05.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 (edytowane) 100zł za sezon grzewczy [ czyli zwrot po kilkudziesęciu latach?]....O cholera, muszę uważać na każde słowo - bo mój żart o stówie jako pewnik się przyjął Luuuudzie toż macie architektów, projektantów i tym podobne stworzenia, wystarczy wyliczyć i skalkulować czy to się opłaca. Na pewno nieopłacalne jak chałupa do bunkra podobna i na 600 mkw ścian wypada 6 mkw okien Już tu kiedyś napisałem, jeden z klientów obliczył że skala zwrotu w projekcie "doskonały" mieści się w 20 latach co biorąc pod uwagę estetykę budynku przekonało go do takiego montażu. Innemu wyszło prawie 100 lat ale estetyka ściany 3W przeważyła Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie - paniatna ? ....dla mnie wysunięcie o jakieś 4 cm za o zł dodatkowych kosztów jest bardziej racjonalna finansowo.i sądzisz, że 4 cm wysuną ci bez dodatkowych kosztów? Gdzie wysunięcie na 3 cm to jest często przesadą przy jakości wymurowania ścian, ich pionowości, liniowości a każdy z Was przecież wymaga by okna w swej płaszczyźnie były w jednej lini nie tylko w obrębie parteru lecz także piętra!! A gdzie większość z Was była gdy ściany Wam stawiano? Gdzie był kierbud który przyjął odchyłkę pionu kondygnacji ponad 6 cm !!! I jak wtedy wysuniesz te swoje okna ??? Uwielbiam teoretyzowanie i rysowanie na papierze jak to powinno wyglądać Można wysunąć tylko na tyle na ile pozwala listwa podparapetowa czyli w profilil 70 mm - maksimum 20 mm, w profili 80 mm - maksimum 30 mm Poza tym co ci da wysunięcie jak później nie dopilnujesz ekipy od ocieplenia i tego wysunięcia ci pianą dodatkowo nie uszczelni? Edytowane 11 Maja 2011 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 11.05.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2011 Na pewno nieopłacalne jak chałupa do bunkra podobna i na 600 mkw ścian wypada 6 mkw okien A co za różnica ile okien? Jeśli opłaca się na 6 mkw, to powinno opłacać na 60 mkw. I na odwrót. I proszę mi się tu uśmieszkami nie tłumaczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.05.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 a widzisz, wyliczanka w oderwaniu od całkowitych strat w chałupie mija się z celem i jest złudna gdyż % udział w kosztach maleje - stad i sens ekonomiczny jest mniejszy. I wbrew pozorom to co napisałem ma sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts