Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może źle się wyraziłem. Chodziło mi oczywiście o "U" całej konstrukcji. De fakto pewnie dało by się przyjąć o ile można pomniejszyć U okna jeżeli zamontuje się je w warstwie ocieplenia.

Intuicyjnie uwazam, ze zysk z montazu w warstwie ocieplenia jest wiekszy niz sie wydaje.

Zakladamy stale U samego okna, pamietamy o dosc slabych wlasciwosciach samego profila (gorszy niz przeszklenia czy sciany).

I cala sprawa rozgrywa sie na mozliwosci przekazania "chlodu" z profila PCV dalej... i co tu mamy?

Z mostka dookola profila, ktory przekazuje "chlod" wdziecznemu materialowi ceramicznemu lub BK pozostaja minimalne punktowe mostki na kotwach, reszta jest ladnie wytlumiona styropianem.

I cala sprawa rozgrywa sie na mozliwosci przekazania "chlodu" z profila PCV dalej... i co tu mamy?

Z mostka dookola profila, ktory przekazuje "chlod" wdziecznemu materialowi ceramicznemu lub BK pozostaja minimalne punktowe mostki na kotwach, reszta jest ladnie wytlumiona styropianem.

...lub silikatom :(

Jareko linkował do izoterm różnych wariantów montażu - wydaje mi się, że na tej podstawie możnaby się pokusić o próbę policzenia (jak znajdę chwilkę może coś spróbuję)...

http://jareko.pl/page9.php

Edytowane przez grzeniu666

Może źle się wyraziłem. Chodziło mi oczywiście o "U" całej konstrukcji. De fakto pewnie dało by się przyjąć o ile można pomniejszyć U okna jeżeli zamontuje się je w warstwie ocieplenia.

bitter, próbujesz Wisłę kijem zawracać.

Pozycja okna w murze (czy też dociepleniu) jak i sposób mechanicznego połączenia okna z murem oraz materiały i technologia wykonania uszczelnienia szczeliny dylatacyjnej wokół okna nie mają najmniejszego wpływu na wartość współczynnika przenikania ciepła okna.

Rozumiem, że możesz myśleć inaczej, bo ktoś, coś nagadał.

No to ja powiem tak: Zajrzyj do normy PN-EN ISO 10077-1:2007, w której podany jest sposób ustalania przenikalności cieplnej okna i sprawdź, czy w którymkolwiek punkcie tej normy wspomina się cokolwiek o tym, że pozycja okna w murze ościeży albo sposób uszczelnienia ma z tym związek.

Na co ma wpływ "montaż w warstwie docieplenia"?

Skończmy wreszcie o tych izotermach, mostkach materiałowych i geometrycznych. Pozycja okna w murze i sposób wykonania uszczelnienia wraz z szerokością węgarka ma ścisły związek z treścią normy PN-EN ISO 13788:2003 "Cieplno-wilgotnościowe właściwości komponentów budowlanych i elementów budynku - Temperatura powierzchni wewnętrznej konieczna do uniknięcia krytycznej wilgotności powierzchni i kondensacja międzywarstwowa - Metody obliczania". Dla leniwych: Ma związek z warunkami temperaturowo-wilgotnościowymi w i na powierzchni szczeliny dylatacyjnej. Krótko mówiąc z hodowlą grzyba domowego:-).

Oczywiście, jak to piszą twórcy instrukcji RAL, można nie wierzyć normom i wykonać każdą czynność w dowolny inny sposób o ile wykaże się, że ten sposób przyniesie efekt zapewniony przez normę lub lepszy.

Moim zdaniem warto o tym pamiętać

Edytowane przez T12345T

z tym tylko że na powstawanie grzyba domowego ma wpływ temperatura jaką osiąga miejsce styku profila z tynkiem i murem oraz wilgotność w tyym miejscu. I nie mów Waść że izoterma nie ukazuje nam zwiększenia temperatury w tym mijescu - czyli.... albo obniżenia temperatury zewnętrznej przy tej samej wilgotnożci by pojawiły się negatywne zjawiska albo przy tych samych temperaturach podwyżeszenia zawartości wody w powietrzu

A skoro poprzez montaż możemy uzyskać podwyższenie temperatury czyli odsunięcie od wnętrza izoterm dla danych temperatur tym samym przez to połączenie spiernicza mniej złotówek

Czyż nie? Bo nie wydaje mi się bym herezje w tym momencie tu wygłaszał

Reasumując miejsce zamontowania okna ma wpływ na wydawane złotówki i powoływanie się na instrukcje RAL ma się póki co nijak względem zarówno fizyki jak i przebiegu izoterm lub... jest jawnym omijaniem problemu bez chwili zastanowienia się nad całością zagadnienia ;)

z tym tylko że na powstawanie grzyba domowego ma wpływ temperatura jaką osiąga miejsce styku profila z tynkiem i murem oraz wilgotność w tyym miejscu.

jareko, dlaczego z uporem godnym lepszej sprawy nie czytasz tego co piszę, a napisałem tak:

Dla leniwych: Ma związek z warunkami temperaturowo-wilgotnościowymi w i na powierzchni szczeliny dylatacyjnej.

Czyli napisałem to samo co Ty, tylko innymi słowy, czy to coś złego?

I nie mów Waść że izoterma nie ukazuje nam zwiększenia temperatury w tym mijescu

Wcale tak nie powiedziałem i nie powiem, więc nie wpieraj mi kolego czegoś, czego nie mówię. Owszem izoterma pokazuje temperaturę w i na powierzchni złącza.

A skoro poprzez montaż możemy uzyskać podwyższenie temperatury czyli odsunięcie od wnętrza izoterm dla danych temperatur tym samym przez to połączenie spiernicza mniej złotówek Czyż nie? Bo nie wydaje mi się bym herezje w tym momencie tu wygłaszał

Owszem przez połączenie okna z murem "spiernicza" mniej:-)

Reasumując miejsce zamontowania okna ma wpływ na wydawane złotówki

Owszem ma jakiś wpływ na złotówki, ale żadnego na wartość współczynnika przenikania ciepła okna, a pozwolę sobie przypomnieć co napisał bitter:

Może źle się wyraziłem. Chodziło mi oczywiście o "U" całej konstrukcji. De fakto pewnie dało by się przyjąć o ile można pomniejszyć U okna jeżeli zamontuje się je w warstwie ocieplenia

i powoływanie się na instrukcje RAL ma się póki co nijak względem zarówno fizyki jak i przebiegu izoterm lub... jest jawnym omijaniem problemu bez chwili zastanowienia się nad całością zagadnienia ;)

Otóż nie Panie kolego. Przed niczym nie uciekam i niczego nie omijam. Po prostu odpowiadam wprost na tezę forumowicza, że montując okno w warstwie docieplenia można wpłynąć na jego wartość współczynnika przenikania ciepła. Moim zdaniem nie można, a dowodów można poszukać w przywołanych przeze mnie normach.

To Pan kolega próbuje mi wmówić, że mówię czego nie mówię, kręci kotem do urwania ogna i udowadnia że jak zwykle racja po kolegi stronie. Po co mamy zaśmiecać wątek, odpowiedz jareko raz, a konkretnie na tezę i założenie bitter'a:

Czy montaż w warstwie docieplenia ma wpływ na wartość Uw? Tak/Nie*

*Niewłaściwe skreślić:-).

Gość Arturo72
Czy montaż w warstwie docieplenia ma wpływ na wartość Uw? Tak/Nie*

*Niewłaściwe skreślić:-).

Ja bym posunął się jeszcze dalej z pytaniem,bo widzę i czytam,że większość montujących na JB-D i innych,montuje,żeby zaoszczędzić kasę na energii poprzez "zatrzymanie" ciepła dzięki montażowi w ociepleniu a nie dla grzyba.

Czy montaż w warstwie ocieplenia ma znaczny wpływ na Uw,co skutkuje oszczędnością rzędu...kWh na sezon,czy może montaż w warstwie ocieplenia ma pomijalny wpływ na zużycie kWh na poczet grzewczy.

*Na czerwono-Niewłaściwe skreślić ;)

Edytowane przez Arturo72

Ja bym posunął się jeszcze dalej z pytaniem,bo widzę i czytam,że większość montujących na JB-D i innych,montuje,żeby zaoszczędzić kasę na energii poprzez "zatrzymanie" ciepła dzięki montażowi w ociepleniu a nie dla grzyba.

Niezbadane są ścieżki ludzkich umysłów i motywacje działań.

Czy montaż w warstwie ocieplenia ma znaczny wpływ na Uw,co skutkuje oszczędnością rzędu...kWh na sezon,czy może montaż w warstwie ocieplenia ma pomijalny wpływ na zużycie kWh na poczet grzewczy.

*Na czerwono-Niewłaściwe skreślić ;)

Arturo, to dwa pytania w jednym, chyba zbyt wiele:-). Lepiej je zadawać oddzielnie.

Montaż w warstwie ocieplenia nie ma żadnego wpływu na Uw, może mieć jednak wpływ na ilość energii przenikającej przez połączenie okna z murem. Wielkość strumienia ciepła przenikającego przez szczelinę dylatacyjną jest policzalna.

Podstawową rzeczą by zapobiegać "grzybowi" w miejscu połączenia okna z murem - niezależnie w jakiej płaszczyźnie montowane jest okno - jest przykrycie od zewnątrz jak największej części ramy okiennej warstwą ocieplenia. Niestety nagminnie widuje się "dojechanie do ramy na styk" bo "ładnie wygląda jak cała rama jest widoczna". No a później mamy grzybobranie ;)

Ten sam efekt występuje w doocieplonych budynkach (np. bloki z wielkiej płyty) gdzie nie ociepla się zewnętrznych glifów.

Dwie strony poświęciliście czepianiu się ;-) mojej błednie zinterpretowanej wypowiedzi. Pisząc o U konstrukcji miałem na myśli ścianę z zamontowanymi oknami a dokładniej co już napisaliście mam w d..pie U a chodzi mi o straty złotówek. I nie chciałbym jak kolega przedmówca ileś tam wypowiedzi wcześniej (nie chce mi się sprawdzać kto) o "intuicję" a o dokładne albo chociaż przybliżone dane. Czy jest to 10zł w miesiącu na m2 domu, okna, ściany czy czego tam czy 50zł czy może 0,05 zł.

bitter, nigdy do tego tematu nie podchodziłem z "Twojej" strony, więc nie dysponuję gotowymi tego typu obliczeniami, bo to już broszka doradców energetycznych. Sorry. Ale jak jesteś aż tak zdeterminowany, aby iść wybraną drogą, to zajrzyj może na stronę firmy BuildDesk, tam jest mnóstwo przydatnej "energetycznej" wiedzy. Na próbę coś takiego:-) :

http://www.builddesk.pl/files/BuildDesk/PL%20Education/PL%20Academy/PL%20Documents/Obliczanie%20temperatury%20wewnetrznej%20w%20strefie%20o%20nieregulowanej%20temperaturze.pdf

100zł za sezon grzewczy [ czyli zwrot po kilkudziesęciu latach?]....
O cholera, muszę uważać na każde słowo - bo mój żart o stówie jako pewnik się przyjął

Luuuudzie ;) toż macie architektów, projektantów i tym podobne stworzenia, wystarczy wyliczyć i skalkulować czy to się opłaca. Na pewno nieopłacalne jak chałupa do bunkra podobna i na 600 mkw ścian wypada 6 mkw okien ;)

Już tu kiedyś napisałem, jeden z klientów obliczył że skala zwrotu w projekcie "doskonały" mieści się w 20 latach co biorąc pod uwagę estetykę budynku przekonało go do takiego montażu. Innemu wyszło prawie 100 lat ale estetyka ściany 3W przeważyła

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie - paniatna ? ;)

....dla mnie wysunięcie o jakieś 4 cm za o zł dodatkowych kosztów jest bardziej racjonalna finansowo.
i sądzisz, że 4 cm wysuną ci bez dodatkowych kosztów? Gdzie wysunięcie na 3 cm to jest często przesadą przy jakości wymurowania ścian, ich pionowości, liniowości a każdy z Was przecież wymaga by okna w swej płaszczyźnie były w jednej lini nie tylko w obrębie parteru lecz także piętra!! A gdzie większość z Was była gdy ściany Wam stawiano? Gdzie był kierbud który przyjął odchyłkę pionu kondygnacji ponad 6 cm !!! I jak wtedy wysuniesz te swoje okna ???

Uwielbiam teoretyzowanie i rysowanie na papierze jak to powinno wyglądać ;)

Można wysunąć tylko na tyle na ile pozwala listwa podparapetowa czyli w profilil 70 mm - maksimum 20 mm, w profili 80 mm - maksimum 30 mm

Poza tym co ci da wysunięcie jak później nie dopilnujesz ekipy od ocieplenia i tego wysunięcia ci pianą dodatkowo nie uszczelni?

Edytowane przez jareko