Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Montujemy i poziomujemy wpierw samą ramę a później wsuwamy i kotwimy do niej właściwą.

To jest dla mnie za mądre, a zdjęcie chyba niekompletne. Nadal nie wiem jak odbywa się mechaniczne połączenie okna z murem konstrukcyjnym:-(. Nadal nie wiem jakby to to było uszczelniane, szczególnie jeśli nie będziemy używać ościeżnic renowacyjnych. Jak na razie to widzę coś na kształt wielkiego klocka podporowego i sposobu na uzyskanie gładkiej płaszczyzny wokół okna. Obie sprawy ważne, ale to chyba dopiero początek informacji o tym co to jest i jak tego użyć w praktyce w różnych sytuacjach montażowych. Chętnie poczytam i pooglądam, bo na razie... jakoś ciemność widzę:-).

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jest to konstrukcja ramy wykonywana indywidualnie pod wymiar każdego otworu okiennego. Rama ta jest chowana w styropianie a właściwa rama okienna wchodzi w nią jak w szufladę. Montujemy i poziomujemy wpierw samą ramę a później wsuwamy i kotwimy do niej właściwą. Produkt może posiadać kilka ciekawych rozwinięć :

- przestrzeń konstrukcyjna wypelniona od razu izolatorem

- doklejony styropian do kąta prostego przy tym skośnym elemencie tak aby ekipa dociepleniowców "nie mogła już tego spartolić"

- od razu domontowana folia epdm dla wygody wykonawcy i uciechy inwestora

- dodatkowo otwór w ramie pod właściwe okno może być zasłonięty siatką tłumiącą wiatr i niejako zamykającą otwór tymczasowo.

Ok. ile to kosztuje ? ok. 160zł/metr bieżcy za opcję full wypas. / wysunięcie 15cm.

http://babyboutique.pl/Pub/ramka%20ocieplenie.jpg

Zalety / Wady ??? Kto pierwszy ?

Gdzie można takie rozwiązanie podglądnąc?

Na rozwiązanie natknąłem się przy poszukiwaniach wysunięcia okna w warstwę ocieplenia do naszego domu. Niestety rozwiązanie nie jest dostępne jeszcze :) w Polsce ale z biegiem czasu na pewno będzie. Cena niestety jak słusznie zauważył jareko droższa niż montaż jb-d ale wydaje mi się to lepszym rozwiązaniem technicznym i chyba prostszym ( szybszym w wykonaniu ) Przypominam że podana cena to cena za rozwiązanie z folią epdm zewnętrzną w wersji z 15cm wysunięciem plus ocieplenia komór konstrukcji .

Odnośnie kotwienia elementu do konstrukcji nie odbiega ono od standardowych wytycznych odnośnie montażu kotw jb-d czyli rozstaw śrub co 500mm, zachowanie odległości od narożników 150mm. Do kotwienia można wykorzystać śruby od sfs np. FB-SK-T30 lub inne dobrane odpowiednio do rodzaju i nośności ściany.

Odnośnie kotwienia elementu do konstrukcji nie odbiega ono od standardowych wytycznych odnośnie montażu kotw jb-d czyli rozstaw śrub co 500mm, zachowanie odległości od narożników

To niby jak to ma wyglądać w części progowej? Okno postawione na tej plastikowej podstawie i do niej dokręcone, a podstawa przykręcana do muru konstrukcji? Bzdura jakaś! A co ze stojakami ościeżnic i nadprożem? Ta "podpora" montowana jest na całym obwodzie okna? Według mnie coś tu nie pasi. Na razie uznaję ten patent za równie skuteczny jak dolne podpory niejakiego Krzysztofa49:-).

wydaje mi się że to co widać to jeden element który montuje się wokół okna, po całym obwodzie. Jakbyś wokół okna wykonał skrzynkę wysunięta na zewnątrz i w to później montował okno. Gdyby nie cena to całkiem fajnie pomyślane i o wiele lepiej dopracowane niż patenty Krzysztofa

Cena to mi nie robi. Jak coś jest ok, to niech i kosztuje, ale to... nie jest ok. No i co z tego, że wokół okna zrobisz taką skrzynkę? Okno i tak musisz połączyć mechanicznie z murem. Żeby to zrobić, będziesz musiał użyć jakichś kotew pozwalających wyjść do przodu o te 150mm i będą one "leżeć" na płaszczyźnie tych podpór. Tym samym te plastiki elegancko wejdą pomiędzy ramę, a docieplenie, a na to przyjdą łączniki mechaniczne. Powiedzmy, że wtedy łatwiej będzie aplikować np. piankę w przestrzeń dylatacji, bo szczelina będzie prosta i gładka, ale to tyle zalet z tego patentu. (Jak na razie). Jakbym miał sobie coś powyobrażać, to mogłoby to być fajne rozwiązanie do ścian 3W. Ten plasticzek świetnie nadaje się jako przesłona docieplenia. W sam raz coś dla Ciebie:-), bo wiem, że polecasz klientom podobny zabieg. I słusznie. upraszcza montaż w 3W.

wydaje mi się że to co widać to jeden element który montuje się wokół okna, po całym obwodzie. Jakbyś wokół okna wykonał skrzynkę wysunięta na zewnątrz i w to później montował okno.

Gdyby nie cena to całkiem fajnie pomyślane i o wiele lepiej dopracowane niż patenty Krzysztofa

Dokładnie tak to działa

Konstrukcja de facto jak ktoś to zauważył jest głównie stosowana w ścianach 3w jak się przyjrzycie na tą ramę to tam są też pokazane takie metalowe zatrzaski które zakleszczają się przy wsuwaniu ramy okna od spodu w profil , dodatkowo te okna zwykle mają szerszą ramę ok 120 mm zakończoną występkiem z uszczelką która po wciśnięciu w tą "szufladę" dochodzi do jej krawędzi - jest to pokazane na tym foto .

Ja teraz o czymś innym - mianowicie uszczelnienie okna w konstrukcji 3warstwowej - wiadomo taśmy folie

Poniżej rysunek :http://babyboutique.pl/Pub/uszczelneinie%20okna.jpg

Pytanie ?

1 / Czy możliwe jest doklejenie taśmy zewnętrznej do styropianu a nie do muru tak jak to jest pokazane na rysunku ?

Czy wykonywanie tej taśmy ma w ogóle ma rację bytu przy założeniu że szczelina pomiędzy ramą okna a elewacją klinkierową będzie docelowo wypełniona taśmą rozprężną ?

Co myślicie o takich podporach pod okno balkonowe?

Parę lat temu, to takie kotwy progowe można było kupić u każdego szanującego się systemodawcy. Nie wiem jak w nich z regulacją wysokości, ale ogólnie, co do możliwości wykorzystania... bez zarzutu:-).