Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Listwa parapetowa oddziela parapet wewnętrzny od zewnętrznego. Im ona będzie cieplejsza (więcej komór) tym będą mniejsze straty ciepła między parapetami. A różnica temperatur między nimi, może dochodzić do 80*C.

80stopni? C czy K?

Sorry, ale TY masz w domu +40 a na dworze -40? To nie jest manipulacja, ale.. liczenie że ma sie doczynienia z idiotami. Czuje się jakbym siedział w nasłabszej zawodówce.. I proszę nie mów, że parapet trzeba dosunąć do samej listwy, bo to BŁĄD.

Osadzenie w warstwie ocieplenia jest błędem architektonicznym, ale tylko wg Ciebie. Osadzenie w warstwie ocieplenia na jakiś plastikowych kotwach to BŁĄD KONSTRUKCYJNY, bo takie okno nie wytrzyma za długo - będzie zbyt niestabilne.

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jareko, w listwie parapetowej (progowej) ilość komór ma znaczenie tak jak ilość komór w ramie okiennej. Listwa parapetowa oddziela parapet wewnętrzny od zewnętrznego. Im ona będzie cieplejsza (więcej komór) tym będą mniejsze straty ciepła między parapetami. A różnica temperatur między nimi, może dochodzić do 80*C. Jest ona także dobrym izolatorem między Twoimi stalowymi konsolami a ramą okienną, dlatego jej stosowanie jest takie ważne.
czy ty naprawdę myślisz że debile czytają Forum? Ludzie którzy nigdy nie chodzili do szkół a fizyka, matematyka to dla nich opowieści z Narni? Facet, daj sobie już spokój skup się na swoim produkcie i nie pogrążaj się każdą wypowiedzią

80stopni? C czy K?

Sorry, ale TY masz w domu +40 a na dworze -40? To nie jest manipulacja, ale.. liczenie że ma sie doczynienia z idiotami. Czuje się jakbym siedział w nasłabszej zawodówce.. I proszę nie mów, że parapet trzeba dosunąć do samej listwy, bo to BŁĄD.

Osadzenie w warstwie ocieplenia jest błędem architektonicznym, ale tylko wg Ciebie. Osadzenie w warstwie ocieplenia na jakiś plastikowych kotwach to BŁĄD KONSTRUKCYJNY, bo takie okno nie wytrzyma za długo - będzie zbyt niestabilne.

Finlandia, przemyśl spokojnie. Jeżeli parapet zewnętrzny jest blaszany i w kolorze ciemny brąz, to jaką temperaturę ma jeżeli w cieniu jest 36*C ? Najlepiej przekonać się siadając na nim nago. Parapety zewnętrzne blaszane, montuje się wpuszczając wygięty rant w zewnętrzny wpust ramy okiennej, więc nie ma możliwości aby dotykał listwy parapetowej. Po zdjęciach termowizyjnych, przytoczonych przez aDw, widać jak najcieplejszą ramę na rynku VEKA, można sponiewierać, osadzając ją z licem muru. Im rama jest cieplejsza, tym ma więcej komór i jest szersza. Rama VEKA o szerokośći 90mm osadzona z licem muru, pozyskuje z tego muru więcej ciepła niż rama 80mm, bo ciepło przechodzi powierzchnią. Ciepłe szerokie okna należy osadzać w warstwie ocieplenia, a czy to się zrobi na tworzywowych podporach, czy kątowniku drewnianym, to drugorzędna sprawa. Ale nie może być tak, jak proponuje Jareko, żeby zrezygnować z listwy parapetowej i osadzić okno bezpośrednio na metalowych mostkach termicznych. Z każdej ciepłej dobrej ramy, można zrobić zimną stosując montaż bez głowy. Dobrymi chęciami jest piekło wymurowane. To widać na tym zdjęciu termowizyjnym.

Pierwszy raz się wypowiadam w tym temacie, bowiem co się zacznę przymierzać do odpowiedzi to przybywa 10 stron i pojawiają się nowe wywody.

Staram się "na spokojnie" wyobrazić sobie tą różnicę temperatur pomiędzy parapetami .

Przy założeniu, że w cieniu jest te 36 * C, parapet na słońcu osiąga 60-80 *C lub więcej to w mieszkaniu ile jest w tym czasie? 0 stopni czy 10-20*C na minusie ?? :jawdrop:

Dodam jeszcze, żeby nie było, że różnica temperatur 80* C jest nieosiągalna.

W skrajnych przypadkach jest, ten parapet na słońcu może się nagrzać jeszcze bardziej, wówczas wewnątrz nie musi być mrozu.

Tylko, że takie przypadki nie są na porządku dziennym.

W wywodach Krzysztofa49 zauważyłem pewną prawidłowość: palnie jakieś głupstwo, więc zamiast się do tego przyznać to brnie dalej podając jakieś wyjątkowe skrajności i przekonuje wszystkim, że to norma.

Edytowane przez stary

Widziałem Krzysztofa na targach w Łodzi,"fajny" gość, typ szalonego naukowca, on naprawdę wierzy w to co tu wypisuje. :-)

Brass, ja nie jestem nawiedzony, ale na tym forum piszę prawdę, a to nie wszystkim jest wygodne. Zamiast porozmawiać o słabym montażu najcieplejszej ramy na rynku VEKA'i i dlaczego tak jest, że dół jest dobry a góra zła, to dostaję zarzuty, że maksymalna różnica temperatur między parapetami nie może wynosić 80*C. Jakby to było tak istotne. Jeżeli nie 80*C to może być 70*C lub 60*C. A prawda nie jest tam na dole w różnicy temperatur, tylko że osadzając najcieplejszą ramę z licem muru, robimy z niej ramę zimną. Świadczy o tym zdjęcie przytoczone przez aDw. I o tym powinna być rozmowa. Z tego zdjęcia widać, jak ważne jest dobre i ciepłe osadzenie okna, oraz jak łatwo jest to osadzenie zepsuć, mimo że się miało dobre intencje, ale wiedzy zabrakło. Wszyscy uważają, że jak się dobrze osłoni ramę styropianem, to ona nie pobierze ciepła przez mostki termiczne, celowo tam zamontowane w postaci kotew metalowych. A tam jest 20cm szarego styropianu, starannie położonego i posklejanego na końcach płyt, który nic nie pomógł ramie. Chęci były, ale wiedzy zabrakło i wyszło jak zawsze.

Ech... ja też widziałem Krzysztofa i od dawna mam to samo zdanie co Ty Brass`ie..i go rozumiem, bo widzę że jest przekonany do tego co mówi.. ale nie mogę wytrzymać, jak czytam takie hasła. Nadają się do polityki.

Co wspólnego ma parapet gorący od letniego słońca (36C to także skrajność) do oszczędności zimą?Dobrze zauważył Stary - faktycznie coś się palnie i nie chce się przyznać do błęd. Nie cierpię ludzi nieomylnych. Taka dyskusja zamiast budować postęp sprawia, że się cofamy..

Owszem, montaż w warstwie ocieplenia to właściwy kierunek który potrafi przynosić korzyści, ale w żadnym wypadku nie można do niego popychać groźbami katastrofy ekonomicznej czy też innymi manpulacjami.

wywalić profil i kręcić do samej ramy

Jareko, staram się czytać Ciebie ze zrozumieniem, ale przychodzi mi to ciężko,nawet bardzo. Ta Twoja wypowiedź dotyczy listwy parapetowej, a rezygnacja z niej i przykręcenie bezpośrednio stalowych konsol do ramy, nijak ma się z ciepłym montażem okien. Przecież są to typowe stalowe mostki termiczne. Przeczytałem Twoje referencje, są wspaniałe, ale pomysła zasięgasz od samego Fredka. Znajomość z nim szkodzi Ci.

Ech... ja też widziałem Krzysztofa i od dawna mam to samo zdanie co Ty Brass`ie..i go rozumiem, bo widzę że jest przekonany do tego co mówi.. Owszem, montaż w warstwie ocieplenia to właściwy kierunek który potrafi przynosić korzyści, ale w żadnym wypadku nie można do niego popychać groźbami katastrofy ekonomicznej czy też innymi manpulacjami.

Finlandia, ja nie piszę, że jak ktoś osadzi okna z licem muru, czy na JB-D to będzie katastrofa ekonomiczna i koniec świata. Chcę tylko uzmysłowić gdzie powstają straty ciepła i jak tego uniknąć. Listwa parapetowa jest bardzo ważnym elementem prawidłowego osadzenia okna, i jak czytam pomysła Jareko "wyrzuć ją i wkręcaj się bezpośrednio w ramę" to tak jak bym widział ucznia z brzytwą w zakładzie fryzjerskim. Chęci ma dobre ale szkody narobi jak zwykle na początku nauki.

??????????????

Jareko, czy nie lepiej jest, sensownie porozmawiać o ramie VEKA ze zdjęcia termowizyjnego aDw ? Tam jest piękny przykład ciepłej ramy, która dobrze osadzona na dole ma zerowe straty ciepła, a źle na obwodzie ze stratami 7*C. To jest bardzo dużo dla ciepłej ramy. Średnio wypada 2W/mb ramy. Częściowo wynika to z osadzenia jej z licem muru, ale też z zastosowania kotew metalowych. Chciałbym przeczytać Twoje zdanie. Ale niech to będzie wypowiedź sensowna.

... Częściowo wynika to z osadzenia jej z licem muru, ale też z zastosowania kotew metalowych. Chciałbym przeczytać Twoje zdanie....
Sorki, moje zdanie wypowiadane było już tutaj nie raz. Powtarzanie się nie ma sensu. Nawet jak napiszę, że straty, realnie niewielkie straty, są do zminimalizowania wysunieciem w warstwę ocieplenia, większym zakryciem ościeżnicy węgarkiem, co bym nie powiedział i tak już znam Twoją odpowiedź: Jareko, nie masz racji, podstawowe straty generuje stal a nie osadzenie okna - więc po co mam się wysilać i wdawać się w polemikę z Tobą ? Szkoda czasu i nerwów. Nie chce mi się już tego szukać, ale jeden z forumowiczów jakiś czas temu pokazał zdjęcia termowizyjne parapetów zamontowanych niby tradycyjnie ale pw nie dosunięty do podparapetówki, zewnętrzny wsunięty w pierwszy rowek, wszystko dokładnie wypełnione pianą i zdjęcie podobne jak tu zaprezentowane.

Sorki, moje zdanie wypowiadane było już tutaj nie raz. Powtarzanie się nie ma sensu. Nawet jak napiszę, że straty, realnie niewielkie straty, Szkoda czasu i nerwów. Nie chce mi się już tego szukać, ale jeden z forumowiczów jakiś czas temu pokazał zdjęcia termowizyjne parapetów zamontowanych niby tradycyjnie ale pw nie dosunięty do podparapetówki, zewnętrzny wsunięty w pierwszy rowek, wszystko dokładnie wypełnione pianą i zdjęcie podobne jak tu zaprezentowane.

Jareko, puszczasz jakiś wątek, nie kończysz myśli, więc nie wiem o co Ci chodzi. Zdjęcia termowizyjne które przytoczył aDw, dotyczą ciepłego okna VEKA osadzonego z licem muru na ciepłym parapecie styropianowym. Dół jest idealny, jakby okno było osadzone w warstwie ocieplenia, bo grubość tego parapetu z jego listwą progową to 10cm. Natomiast boki i góra są zimne. Inwestor dał z zewnątrz taśmę paroprzepuszczalną i 4cm węgarek na całą grubość ocieplenia tj. 20cm. Od środka poszła taśma paroszczelna. Wszystko było zrobione starannie ze sztuką zalecaną przez poradnik "Jak montować ciepłe okna" wydany przez Zrzeszenie Montażystów Stolarki z Września 2011 roku. Dlaczego więc dół jest ciepły, a boki i góra zimne ? Nie możesz pisać, że straty na bokach i górze są minimalne, skoro temperatura ramy z zewnątrz na górze to +6,5*C, a ramy na dole -1,5*C. Takie podgrzanie ramy odpowiada stracie 2W/mb i są to straty znaczące. Pytam się Ciebie, bo masz ogromną praktykę w takim montażu.

Jeżeli okno całą swoją,grubością jest zamontowane w warstwie ocieplenia i rama co najmniej w połowie jest zakryta ociepleniem ,to straty ciepła wynikłe z zastosowanie elementów stalowych na których wspiera sie okno są nie istotne . Podam ,prostą a skuteczną wersję : okno o grubości ościeżnicy 70 mm , montujemy w warstwie ocieplenia wysunięte w stosunku do zewnetrznej płaszczyzny okna na 90 mm ( czyli 20 mm + 70 mm swojej grubości ) ,szczelina pomiedzy ociepleniem ( 100 m ) i oscieżnicą wynosi 20 mm i jest wypełniona pianką , całość uzupełnia kolejna warstwa ocieplenia , minimum 50 mm zakrywająca co naj mniej w połowie ( 40 mm ) oscieżnicę okna. W sumie jakby nie patrzeć na przekrój tak zamontowanego okna jest ono całe w warstwie ocieplenia i straty ciepła wynikające ze stalowych konsoli , czy kotew ( których bywa ,że nie można zastąpić ) sa nie znaczne .

Jeżeli okno całą swoją,grubością jest zamontowane w warstwie ocieplenia i rama co najmniej w połowie jest zakryta ociepleniem ,to straty ciepła wynikłe z zastosowanie elementów stalowych na których wspiera sie okno są nie istotne .

Andrzejzms, mylisz się. Firma produkująca okna daje gwarancję na parametry U bez naruszania ramy. Jeżeli będziesz wiercić w niej otwory i przykręcać kotwy stalowe do kształtownika, który jest w środku, to wprowadzasz stalowe mostki termiczne i zmieniasz jej parametry. Kotwy stalowe przeprowadzają ciepło z muru wewnętrznego do ramy. Tego w projekcie ramy nie było. Robisz to na własne ryzyko i własne straty, a jednocześnie tracisz gwarancje i rękojmie. Jak kupisz samochód i grzebiesz w silniku podnosząc moc, też tracisz gwarancję i rękojmię. A straty po stali muszą być istotne, bo stal przewodzi ciepło 200X szybciej niż tworzywo.

Andrzejzms, mylisz się. Firma produkująca okna daje gwarancję na parametry U bez naruszania ramy. Jeżeli będziesz wiercić w niej otwory i przykręcać kotwy stalowe do kształtownika, który jest w środku, to wprowadzasz stalowe mostki termiczne i zmieniasz jej parametry. Kotwy stalowe przeprowadzają ciepło z muru wewnętrznego do ramy. Tego w projekcie ramy nie było. Robisz to na własne ryzyko i własne straty, a jednocześnie tracisz gwarancje i rękojmie. Jak kupisz samochód i grzebiesz w silniku podnosząc moc, też tracisz gwarancję i rękojmię. A straty po stali muszą być istotne, bo stal przewodzi ciepło 200X szybciej niż tworzywo.

Krzysztofie, gdybys to Ty tworzył instrukcje montazu to może tak by było. Ale nie jest i mylisz sie. Pierwsza lepsza:

http://www.okfens.com.pl/s,instrukcja_montazu_okien.html

Na drugiej, trzeciej i czwartej jest to samo, bo są oparte na zaleceniach ITB.

Jestem zwolennikiem przykręcania kotwy do wzmocnienia. Przynajemniej się trzyma. Przy próbie kradzieży okna poprzez wypięcie kotew łapką plastik nie wytrzyma. Na dłuższą metę mechanicznie także może ścianka pękać. Lubię jak coś jest osadzone solidnie i na wieki, a nie udaje zamontowane i chwali się ciepłem.

Wiarygodne wyliczenia i założenia takiego "mostka" już dawno przedstawił HENOK.