Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ta postac nie daje mi spokoju i tak sobie mysle.... mysle... mysle... i juz chyba wiem. To nie zaden lodowy gosc czy postawiony na bacznosc hibernatus ;) To zapewne domownik prawie na golasa swierzo po suto zakrapianym c2h5(oh) obiedzie gdzie podstawowym daniem byla grochowka. Zmeczony, nie mogac utrzymac pionu oparl sie o szybe oddajac jej swoje cieplo a ze grochowka odpowiednie reakcje wywoluje juz wiadomo dlaczego najcieplejsze w nim sa bokserki jakie ma na sobie ;). Watsonie-czyz nie mam racji ?

czekamy na teorię K49

Jareko, najważniejsza pozytywna ocena dobrego montażu okien z licem muru, została wydana przez Ciebie. A moja teoria mówi: okna z poszerzonymi ramami nie powinno się montować z licem muru, ponieważ przynoszą więcej strat ciepła . Razem ze Sławkiem próbowaliście rozmyć problem, ale zdjęcia termowizyjne tego montażu i temperatura ramy oraz szyby wskazują jednoznacznie na duże straty ciepła. Tych strat nie ma na dole tego okna. Tych strat nie byłoby także przy osadzeniu tego okna w warstwie ocieplenia budynku. Ale nie będzie sensownej rozmowy z Wami, jeżeli będziecie kluczyć między prawdą a kłamstwem. Był wrzask o miejsce temperatury, jakby to było tak istotne. A istotą jest nie miejsce a wielkość +6,6*C, przy -2*C z zewnątrz. Taka temperatura odpowiada co najmniej stracie 2W/mb ramy co odpowiada 60kWh dla przeciętnego okna na sezon grzewczy. I to przy całej staranności montażu z taśmami.

administrator zabierz stad w koncu tego nawiedzopnego wariata co herezje szerzy. Pozwalanie na wypowiedzi tego kretyna uwlacza sxamei idei forum budiwlanego - im szybciej to admin zrozumie tym lepiej dla wszystkich. Poki co mysle. . . calkiem realnie mysle nad opujszczeniem tego forum. Zaczyna ono byc powoli kpina ze wszystkiego co z dobrze pojetym szerzeniem wiedzy ma wspolnego

FIX

Mam niezłą wątpliwość odnośnie stałego montażu pakietu szybowego w ramie.

Może tę szparę wypełnić PUR? Wiem, że będzie problem później z wyjęciem np. zbitego pakietu ale są jeszcze noże.

A jesteś pewien, że w otwieralnych oknach masz inaczej ?

Głębokość osadzenia wkładu i rodzaj ramki - to istotne parametry, ale trzeba je brać pod rozwagę przed zamawianiem okien ;)

Ciekawe jak chciałbyś tam zaaplikować PUR ? Zacząłbym na Twoim miejscu od konsultacji z producentem.

Od frontu drewniane a do pomieszczenia gosp metalowe. Kurcze nie wiem jak do tego podejść bo za miesiąc fundamenty bedą i nie da rady zmienić.

Masz te drzwi w podcieniu widzę, ciepły drewniany ramiak, same + więc bez nerwów ;)

Pokaż na rysunku jaki masz plan i bedzie można konkretniej podyskutować.

FIX

Mam niezłą wątpliwość odnośnie stałego montażu pakietu szybowego w ramie. Z powodu reklamacji musiano usunąć z okien listwę przyszybową dzięki czemu zobaczyłem pomiędzy pakietem a ramą, jak dla mnie, ogromną szparę. Na foto (liche, jutro lepsze) zaznaczona krawędź szyb a między nimi szpara do ramy w najwęższym miejscu min 1cm (palec wchodzi) - na dolnym rysunku mniej więcej jak to wygląda. Szyby trzymają się na takich niewielkich, czarnych, luźno osadzonych klockach.

Mam pytanie czy tak ma być bo wg mnie taka przestrzeń oddzielona od dworu i od mieszkania tylko jednokomorowymi ramkami to zimnica??? Aluplast pokazuje na rysunkach, że pakiet jest wklejany i to by było słuszne ale aby tę przestrzeń u mnie zakleić to wiadro kleju na wszystkie okna! Może tę szparę wypełnić PUR? Wiem, że będzie problem później z wyjęciem np. zbitego pakietu ale są jeszcze noże.

fix8000ideal.jpg

Ja bym jeszcze pozatykal wszystkie otwory odpowietrzające i odwadniające, bo niby tez zimne powietrze dostaje się głęboko do środka, a w oknach z uszczelnieniem zewnętrznym to już w ogóle hula po całym wnętrzu.

Czasem mam wrażenie, że... Brak mi słów - na ale przesadzacie.

Chyba jesteśmy szczęśliwym narodem, że mamy tylko takie problemy:D

1. Mam tylko przesuwankę HST więc tam nie będę grzebał.

2. Właśnie widziałem tylko rysunki z wklejanymi szybami a dopiero jak przyjechały okazało się, że są "w powietrzu"; zamawiałem o określonych parametrach, które teraz nie będą raczej osiągnięte.

3. Wyjąć listwę przyszybową, zaaplikować, założyć listwę.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie masz określonych parametrów w swoich oknach? Na podstawie braku klejenia szyb czy wysokiej listwy od wewnątrz?

Szyby nie są w powietrzu -w fixach systemu Ideal 8000 wycina się ząb plastikowy, stawia je na podkładkach wyrównujących i mocuje listwy przyszybowe na adapterach. Powinny zachodzić za krawędź ościeżnicy w granicach 15 mm.

Piankę - jak umiejętnie dozujesz - też możesz zaaplikować.

p.s. lepiej się wynieść z tego wątku

FIX Mam niezłą wątpliwość odnośnie stałego montażu pakietu szybowego w ramie. Z powodu reklamacji musiano usunąć z okien listwę przyszybową dzięki czemu zobaczyłem pomiędzy pakietem a ramą, jak dla mnie, ogromną szparę. Na foto (liche, jutro lepsze) zaznaczona krawędź szyb a między nimi szpara do ramy w najwęższym miejscu min 1cm (palec wchodzi) - na dolnym rysunku mniej więcej jak to wygląda. Szyby trzymają się na takich niewielkich, czarnych, luźno osadzonych klockach.

Kszhu.int, nie wprowadzaj paniki, technologia tak przewiduje i nie da się tego inaczej zrobić. Są tam pustki powietrzne tak jak komory w ramie. Jeżeli spróbujesz zapiankować je, to tego nie zmontujesz, pobrudzisz nieodwracalnie ramę, nie będziesz mógł wymienić szyby w razie stłuczki. Trzeba będzie wycinać całe okno z muru. Rama okienna jest najzimniejszym elementem okna, dlatego tak ważne jest jej osadzenie z uniknięciem mostków termicznych. Nie rób błędu na własne ryzyko.

Wg mnie "zapianowanie" szyby to zły pomysł.

Szyba na krawędziach jest zimna, więc wykrapla się na niej woda. Po to są otwory odwadniające sięgające pod samą szybę. Piana w tym miejscu z czasem by zamokła i przestała izolować. To moje zdanie. Podobnie jak to, że niebezpiecznie zbliżamy się do granic absurdu w walce z mostkami termicznymi.

Tak jest na całości, 1 podkładka na ok 1m.b. ramy i nic więcej nie ma. Poza tym te podkładki są ale równie dobrze mogłoby ich nie być - między nimi a ramą i szybą jest po kilka mm przestrzeni. Nie jestem producentem ani montażystą więc nie wiem czego tam brakuje?

Na całości?! To raczej nie możliwe!!! Nie wiem jakie masz okna (chyba fixy), ale sposób klockowania szyb w dużej mierze zależy od funkcji otwierania. W fixach szyby powinny być stabilnie i na całej szerokości pakietu podparte w części progowej ościeżnicy, a po bokach powinny być podkładki dystansowe.

Na całości, zdjęcia nie zrobię bo to nie łatwe w takich warunkach oświetleniowych - musisz uwierzyć na słowo:)

No to zrób zdjęcie dołu, bo coś mi nie pasi z tym staniem szyb na "spodzie ramy". Żadne klocki latać nie powinny. Jak latają, to tak jakby ich nie było.

Nieprecyzyjnie się wyraziłem - szyba stoi na spodzie też na klockach co ok 1m.b. i one nie "latają" oczywiście. Tylko te boczne i górne są luźno.

No! To już mi lżej, bo przez chwilę pomyślałem, że mieszkasz w strefie zaniku grawitacji:-). Widoczne na zdjęciach podkładki, to wyrównanie wrębu po wycięciu płetwy środkowej w ościeżnicy 8000. Według mnie nie powinno się na nich bezpośrednio opierać szyby zespolonej, ale... przyznaję, że trochę gdybam, bo nie znam wytycznych szklenia Aluplasta dla systemu Ideal 8000. Dlaczego nie powinno się? Tak "na oko" może okazać się, że podkładki wyrównujące nie dają stabilnego podparcia dla zewnętrznej szyby pakietu, a to z kolei może prowadzić do niekorzystnego rozkładu naprężeń w szkle, ale powtarzam, to tylko moje gdybanie. Najprościej byłoby zwrócić się do producenta, albo bezpośrednio do działu technicznego Aluplasta z prośbą o przesłanie wytycznych szklenia dla fixów w systemie Ideal 8000, to rozwieje wszelkie wątpliwości, co do poprawności wykonania klockowania w Twoich oknach.

Nieprecyzyjnie się wyraziłem - szyba stoi na spodzie też na klockach co ok 1m.b. i one nie "latają" oczywiście. Tylko te boczne i górne są luźno.

No to się wyrażaj, bo robisz burze w szklance wody.Nie włożyli ci dystansów lub pospadały przy transporcie.

Też uważam, że wokół szyb będzie rosić i PUR to najgorsze rozwiązanie, jakie mogłeś wymyślić, chociaz kto Cie tam wie ;)

Jak spać nie możesz, to daj tam taśmy rozprężne i będziesz miał gwarancję.

tylko po co ? Chyba nam wszystkim powoli zaczyna odbijac

By mieć najlepsze?

Znów do analogii samochodowej. Masz auto z przyspieszeniem 10s do 100km/h - wystarczające. Ale jak bardzo wielu z nas pasjonuje się tymi co mają*6... A jak już rakietę*z 4 do 100 to patrzysz jakby ją*jeszcze poddać tuningowi..

o tyle dobrze, że bzik na punkcie lepszych okien sprzyja środowisku :)