malux20 17.03.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 przy porotermach bez obrzutki to folię właściwie są bezsensuprzy konsolach obowiązkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.03.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 (edytowane) ale ty pier... K49 oczywiście ten film nie jest mój Admin - po raz ostatni proszę - ban dla K49 na zawsze, ma oknonet czy inne mniej wartościowe portale budowlane - niech chociaż Murator trzyma merytoryczny poziom Przed chwilą oficjalnie pożegnałem się z Administratorem i Forum Muratora - dla mnie brak reakcji na głupoty tu ciągle wypisywane przez Krzysztofa49, ze szkoda dla wszystkich budujących, nie znajdujące reakcji ze strony Admina jest co najmniej chore Powodzenia i rozsądku wszystkim budującym życzę Papa Edytowane 17 Marca 2012 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 17.03.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Witam Jareko, ja nie przewiduję żadnej obróbki ani przygotowania wstępnego otworu okiennego. Jest to zbędna robota i wyrzucone pieniądze. Ten film musiałeś pomylić z montażem własnym, bo tylko tam zalecana jest obrzutka framug i ich wyrównanie pod taśmy paroszczelne. Ja wydumanych prac nie polecam i nie popieram. Musi być prosto a więc szybko, więc jest 3x taniej niż Tobie się wydaje. no muszę sie zgodzić z jareko - tego typu informacje powinno się weryfikować bo faktycznie wprowadzają w błąd ludzi zainteresowanych tematem. Prawda jest taka, że im lepsze przygotowanie otworu przed montażem tym solidniejsze zespolenie elementów. Co do zamieszczonego przeze mnie filmu jest to montaż wykonywany w skandynawii w domu z prefabrykatów budowlanych dlatego takie ładne i równe ościeża, okno nie musi być w tym systemie montowane w strefie ociepleniowej gdyż mostki termiczne niweluje właśnie dodatkowa ciepła skrzynka. Co do tego, że nasze reali są jakie są nie ma co dyskutować, jednak należy w miarę możliwości stosować dostępne rozwiązania i środki aby połączenie okno-mur było dobrze zaizolowane. Krótkie podsumowanie: - montaż w warstwie ociepleniowej ma za zadanie likwidację liniowych mostków termicznych - każde połączenie powinno zostać w odpowiedni sposób zaizolowane aby przez długi okres czasu spełniało funkcję izolacji termicznej to chyba dwie najistotniejsze sprawy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 17.03.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2012 Ten film musiałeś pomylićWażne, że "Możemy odetchnąć! Jest smak i sznyt". Kurna, człowieku! Chyba reklama "Prusakolep" była ostatnią, którą widziałeś! Twoja wiedza techniczne też się na tym etapie zatrzymała niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 18.03.2012 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam - każde połączenie powinno zostać w odpowiedni sposób zaizolowane aby przez długi okres czasu spełniało funkcję izolacji termicznej Pozdrawiam Nie mozna tego prościej ująć - istotą montażu warstwowego jest TRWAŁE zabezpieczenie warstwy izolacji termicznej wokół okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 18.03.2012 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Z jednym się zgadzam - wykonanie ocieplenia przed montażem przyśpiesza sam montaż okien - ale to akurat nie ma żadnego związku z systemem AD Jareko, jesteś dwulicowy. Najpierw się zgadzasz, że ocieplenie muru przed montażem okien przyspiesza sam montaż, a potem że wpędza inwestora w koszty. Mówisz pokrętnie tak jak Ci jest wygodnie na ten czas. Ja zawsze pisałem, że montaż okien w warstwie ocieplenia powinien być wykonany po zrobieniu tego ocieplenia. Bo jest to osadzanie okien w warstwie ocieplenia a nie ocieplanie okien wystawionych poza lico muru. Ta droga gwarantuje, że każda ekipa: ociepleniowców, montażystów i tynkarzy zrobi swoją robotę najlepiej, najszybciej i najtaniej. Po za tym, jest gwarancja, że rama okienna będzie dobrze związana pianą PUR z ociepleniem i murem nośnym, po uprzednim skośnym podcięciu tego ocieplenia wokół otworu okiennego. Wcześniejsze ocieplenie muru i otynkowanie zbliża do technologi wykonania muru 3W, i nie jest droższe niż dodatkowe maskowanie okien i ocieplanie wstępnie wykonanych elementów styropianowych wokół ram okiennych, które Ty proponujesz. Elementy ocieplenia powinny być wykonane profesjonalnie przez firmę ociepleniową, a nie z doskoku przez montażystów okien, bo tak jest im wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 18.03.2012 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam, no muszę sie zgodzić z jareko - tego typu informacje powinno się weryfikować bo faktycznie wprowadzają w błąd ludzi zainteresowanych tematem.Prawda jest taka, że im lepsze przygotowanie otworu przed montażem tym solidniejsze zespolenie elementów. MMichal, napisz wyraźnie, jakich elementów ? Piana PUR ma najlepszą przyczepność do każdej cegły jak i zaprawy i dla niej jest obojętne czy ściana jest równa i wytynkowana czy nie. Dla wszystkich zapraw gruntowych też to jest obojętne. A zapewniam Cię, że dla ramy okiennej też, pod jednym warunkiem, że luz między nią a murem nie jest większy niż 2cm. Przy większym luzie, wchodzi Twoje przygotowanie otworu, ale są to dodatkowe prace i koszty. Okno się kroi do otworu a nie odwrotnie, bo płacisz za okno, które komputer przytnie na wymiar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 18.03.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ja zawsze pisałem, że montaż okien w warstwie ocieplenia powinien być wykonany po zrobieniu tego ocieplenia. Bo jest to osadzanie okien w warstwie ocieplenia a nie ocieplanie okien wystawionych poza lico muru. Ta droga gwarantuje, że każda ekipa: ociepleniowców, montażystów i tynkarzy zrobi swoją robotę najlepiej, najszybciej i najtaniej. Ty chyba nigdy nie widziałeś jak pracują "dociepleniowcy"... oni często nie potrafią wyprowadzić prawidłowo płaszczyzny, jak uda im się osiągnąć jakiś pion lub poziom to już jest sukces, to niby jak oni mieliby obrobić prawidłowo otwór okienny jeśli nie będzie w nim okna??? nawet dobra ekipa nie zrobi tego dobrze, Twoje teorie są o kant d...y potłuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.03.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Zgadzam się Sławku. Krzysztof ma teorie. Wykazuje zupełny brak zrozumienia dla praktyki. Udaje (?) że wszystko jest proste i piękne. To UTOPIA.Murarz powinien pozostawić otwory równe. Odchyłki do 1cm to pół biedy. Normą są różnice po 2-3cm na otworze, do tego braki pionów i przekątnych i wtedy szlag trafia te wszystkie piękne założenia. Krzysztof - pojedź na kilka dni na montaż. Załóż drelich i postój przy montażyście cały dzień by zobaczyć jak on sobie radzi. I wcześniej zmierz sobie otwory i zamów odpowiednie okna w fabryce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 18.03.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ważne, że "Możemy odetchnąć! Jest smak i sznyt". Kurna, człowieku! Chyba reklama "Prusakolep" była ostatnią, którą widziałeś! Twoja wiedza techniczne też się na tym etapie zatrzymała niestety Bwojtek, prościej, dobrze i szybko nie da się tego zrobić. Jest to jednak łatwiej niż proponuje Jareko, przykręcając bolce do listwy parapetowej, żeby potem trafić nimi w otwory konsol. Mam na myśli Fixy. Jest to gra w Totka, a i luz ramy w pionie i poziomie musi być ponad wymiarowy. Jak to otynkować ? Jeżeli masz lepszy sposób od mojego i Jareko, to się pochwal i nie rób ze swojej wiedzy tajemnicy. Może się przyjmie i będzie to większy przebój niż mój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 18.03.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Ty chyba nigdy nie widziałeś jak pracują "dociepleniowcy"... oni często nie potrafią wyprowadzić prawidłowo płaszczyzny, jak uda im się osiągnąć jakiś pion lub poziom to już jest sukces, to niby jak oni mieliby obrobić prawidłowo otwór okienny jeśli nie będzie w nim okna??? nawet dobra ekipa nie zrobi tego dobrze, Twoje teorie są o kant d...y potłuc Sławek, wszystko dzisiaj się robi coraz lepiej i coraz prościej. Są urządzenia do cięcia styropianu, lepsze kleje, noże elektryczne, miary laserowe za nie duże pieniądze, spójrz do przodu a nie do tyłu. Świat się zmienia z dnia na dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 18.03.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 ...Ty mi nie musisz mówić co jest na rynku bo znam ten rynek o wiele lepiej niż Ty...dostępność narzędzi i materiałów to jedno, a wykonanie to drugie... To co Ty wygadujesz to są totalne głupoty i czysta teoria bez szans na realizację w praktyce...Jeśli jakikolwiek inwestor zażądałby ode mnie wykonania docieplenia w taki sposób jak Ty być chciał to musiałby zapłacić i to sporo za taką obróbkę otworu okiennego...Jeśli do Ciebie nie dociera to, że już samo założenie o kolejności prac jest głupotą to wejdź kiedyś na pierwszą z brzegu budowę jaką spotkasz i obrób te otwory sam to może coś do Ciebie dotrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.03.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Admin - po raz ostatni proszę - ban dla K49 na zawsze, ma oknonet czy inne mniej wartościowe portale budowlane - niech chociaż Murator trzyma merytoryczny poziom Przed chwilą oficjalnie pożegnałem się z Administratorem i Forum Muratora - dla mnie brak reakcji na głupoty tu ciągle wypisywane przez Krzysztofa49, ze szkoda dla wszystkich budujących, nie znajdujące reakcji ze strony Admina jest co najmniej chore Powodzenia i rozsądku wszystkim budującym życzę Papa Jako, że K49 dalej jest obecny na FM podtrzymuję swoją decyzję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 18.03.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 ...To co Ty wygadujesz to są totalne głupoty i czysta teoria bez szans na realizację w praktyce... Jeśli jakikolwiek inwestor zażądałby ode mnie wykonania docieplenia w taki sposób jak Ty być chciał to musiałby zapłacić i to sporo za taką obróbkę otworu okiennego...Jeśli do Ciebie nie dociera to, że już samo założenie o kolejności prac jest głupotą to wejdź kiedyś na pierwszą z brzegu budowę jaką spotkasz i obrób te otwory sam to może coś do Ciebie dotrze... Sławek, kto płaci ten wymaga i ma co chce. Chyba że idzie o budowę chlewika, który ma mniejsze wymagania. Za budowę odpowiada kierownik budowy lub sam inwestor. Jeżeli dopuszcza odstępstwa od technologii to jego strata. Ale łatwiej jest zrobić wcześniej dobre prawidłowe ocieplenie (bo taniej, szybciej i lepiej) niż potem maskować okna i bawić się w ich docieplanie. A i samo wcześniejsze osadzenie okna w warstwie ocieplenia i związanie jego z murem jest problematyczne. Niech każda ekipa robi to co do niej należy tak będzie najlepiej. Wówczas wiadomo do kogo przypisać błędy i kto za co odpowiada. Obrabianie otworów okiennych przez montażystów mija się z ich odpowiedzialnością za montaż okien. Pomyśl trochę na trzeźwo. Jeżeli tutaj na forum nie możemy dojść do porozumienia co do kogo należy to jak można doradzać innym jak dobrze osadzić okna w warstwie ocieplenia. W takim przypadku rozmywa się odpowiedzialność. Kolejność powinna być następująca: ocieplenie z otynkowaniem a potem osadzenie okien, tak piszę od samego początku, a będzie smak i sznyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 18.03.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 ale ty pier... K49 oczywiście ten film nie jest mój Admin - po raz ostatni proszę - ban dla K49 na zawsze, ma oknonet czy inne mniej wartościowe portale budowlane - niech chociaż Murator trzyma merytoryczny poziom Jareko, zachowujesz się jak dziecko, które bierze zabawki i odchodzi. Jeżeli masz coś w tej materii do powiedzenia to powiedz i pokaż po kolei. Masz dużą praktykę, ale jesteś arogancki i piszesz jak Ci jest wygodnie. Raz zgadzasz się ze mną, że wcześniejsze ocieplenie ułatwia osadzenie okien a później, że koszty są tak duże iż nie opłaca się tego robić. A ja pokazuję i mówię, że tak jest najlepiej, najszybciej, najtaniej. Chcesz wykluczać tych co mają inne spojrzenie na sposób osadzenia okien w warstwie ocieplenia muru. A jaka walka była jak pisałem, że poszerzonych ciepłych ram nie powinno się osadzać z licem muru. O co to było ? O stwierdzenie faktu, że ciepło łatwo przechodzi z muru do ramy, ale trudno jest przyznać rację, jeżeli samemu się taki montaż uprawia. Zdjęcia termowizyjne jednoznacznie to wskazują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 18.03.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Witam Ale łatwiej jest zrobić wcześniej dobre prawidłowe ocieplenie (bo taniej, szybciej i lepiej) niż potem maskować okna i bawić się w ich docieplanie. A i samo wcześniejsze osadzenie okna w warstwie ocieplenia i związanie jego z murem jest problematyczne. Niech każda ekipa robi to co do niej należy tak będzie najlepiej. Wówczas wiadomo do kogo przypisać błędy i kto za co odpowiada. Obrabianie otworów okiennych przez montażystów mija się z ich odpowiedzialnością za montaż okien. Kolejność powinna być następująca: ocieplenie z otynkowaniem a potem osadzenie okien, tak piszę od samego początku, a będzie smak i sznyt. Panie Krzysztofie, poczytałem Pana wypowiedzi na forum i pomimo, że nie jestem znawcą tematy w ujęciu GLOBALNYM, wiem jak powinno się montować okna a to co Pan tu wypisuje naprawdę nikomu się dobrze nie przysłuży. Zdania tego typu " Obrabianie otworów okiennych przez montażystów mija się z ich odpowiedzialnością za montaż okien." naprawdę są irracjonalne! Rozumiem, że wg Pana montażysta na wejść zamontować okna i wyjść bez zwracania uwagi GDZIE ma je montować - bardzo ciekawe Dodatkowo dowiedziałem się, że ocieplenie budynku załatwia sprawę montażu stolarki, skoro Pana zdaniem montaż to "maskowanie" okien. Może lepiej daj sobie spokój z udzielaniem się w tematach, na których się nie znasz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.03.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 ... Zdjęcia termowizyjne jednoznacznie to wskazują. Pokaż w końcu te zdjęcia! Pokaż mi różnicę między montażem na kotwach zwyklych (lub jak wolisz JDB, bo to ma być NIBY super widać) i porównaj je do zdjęć na swoim systemie. Bo dla mnie wciąż NIC NIE UDOWODNIŁEŚ. Zima była piękna, byly okazje do zdjęć. A może w końcu jakieś potwierdzone badania? Ktoś poważny, z autorytetem potwierdza Twoje wyliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 18.03.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 1 Ale łatwiej jest zrobić wcześniej dobre prawidłowe ocieplenie (bo taniej, szybciej i lepiej) niż potem maskować okna i bawić się w ich docieplanie. 2Niech każda ekipa robi to co do niej należy tak będzie najlepiej. Wówczas wiadomo do kogo przypisać błędy i kto za co odpowiada. 3Kolejność powinna być następująca: ocieplenie z otynkowaniem a potem osadzenie okien, tak piszę od samego początku, a będzie smak i sznyt. Ad 1 w dwu żołnierskich słowach: g..no prawda Ad 2 tutaj kwestią nie jest odpowiedzialność, po prostu pewnych rzeczy nie da się zrobić bez względu na to kto kogo pilnuje i kto za co odpowiada (jak nie wierzysz to wystaw goły tyłek z okna a potem tak szybko wyjdź przed dom żeby zdążyć zobaczyć jak się chowa) Ad 3 podobnie jak w pkt 1 g..no prawda, po wykonaniu takiej opcji inwestorowi pozostanie gorzki smak na ustach i sznyt po żyletce na nadgarstku co do Twojej wiedzy w dziedzinie termowizji to myślałem, że już wystarczająco dużo razy się ośmieszyłeś i skompromitowałeś że więcej nie powrócisz do tematu, ale okazuje się że się myliłem - z tego wniosek, że jednak nikt nie jest nieomylny... odpuść sobie wreszcie to mieszanie ludziom w głowach... i tak nikt poważny tego Twojego "wynalazku" raczej nie kupi...(chyba, że celujesz w ten target klienta, który kupuje magiczne odkurzacze po 8 tys czy kołdry z wielbłądziej wełny po 5 tys albo komplety garnków z cudownej stali po 12 tys od przydrożnych sprzedawczyków - zresztą notabene na takiego właśnie sprzedawczyka mi wyglądasz)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 18.03.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 ..aha i żeby było wszystko jasne - moja nagonka na Ciebie ma tylko i wyłącznie wartość merytoryczną...nie robię Ci żadnej konkurencji, i nie zależy mi na tym, żeby sprzedać towar konkurencyjny do Twojego, jestem już na forum jakiś czas i jak widzisz nie promuję tutaj tego co robię i pewnie niewielu forumowiczów wie czym się zajmuję..... dlatego moja zupełnie obiektywna opinia na temat tego co wypisujesz brzmi : bzdury, BZdury, BZDURY... im więcej wypowiedzi tym większy obłęd...miłej nocy, pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof49 19.03.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Ad 1 w dwu żołnierskich słowach: g..no prawda Ad 2 tutaj kwestią nie jest odpowiedzialność, po prostu pewnych rzeczy nie da się zrobić bez względu na to kto kogo pilnuje i kto za co odpowiada Ad 3 podobnie jak w pkt 1 g..no prawda, po wykonaniu takiej opcji inwestorowi pozostanie gorzki smak na ustach i sznyt po żyletce na nadgarstku Sławek, wszystko negujesz, a zobacz jak starannie są budowane domy z murami 3W. Cegły są kładzione z dokładnością do 1mm, i jak patrzysz z zewnątrz nie ma najmniejszego zafalowania ściany. Otwory okienne z węgarkami w ścianie elewacyjnej, wypracowane cegła po cegle równo pod liniał. Dopiero po skończeniu ściany zewnętrznej osadza się okna na taśmę rozprężną przyklejoną do węgarków. Jeżeli 3W mur można zrobić dobrze, to dlaczego 2W mur (Ad 2) w pewnych rzeczach nie da się zrobić bez względu na to kto kogo pilnuje i kto za co odpowiada. Ad 1, Inwestor płaci i wymaga, to jest prawda na dzisiaj. Ad 3. Jeżeli będzie dobrze zrobione ocieplenie, zgodnie z dokumentacją, to kto ma zadowolonemu inwestorowi zrobić ten sznyt i za co ? Jednym słowem starasz się podtrzymać stare nawyki i obyczaje. Przyjdzie kit to będzie git, a to jest właśnie gówno prawda. Nie jesteś merytoryczny w materii budowlanej jak i termowizyjnej, bo negacja tego co powinno być, nie jest napędem postępu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts