Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja jeszcze w temacie ciepły montaż + rolety Integro.

Rozumiem, że wysunięcie okna w warstwę ocieplenia daje także możliwość cofnięcia nadproża i dodatkowego zwiększenia warstwy izolacji.

Ale w miejscu, gdzie jest normalnie materiał paroprzepuszczalny (taśma rozprężna) jest prowadnica rolety.

Czy to nie problem dla odparowania wilgoci? Jak to rozwiązać?

Właśnie znalazłem coś takiego - wydaje się, że tak to mogłoby wyglądać. Oczywiście nie jest to montaż w warstwie ocieplenia, ale co do idei połączenia prowadnic z warstwą ocieplenia chyba ok? Proszę o opinie:

http://www.okna-mikolajczyk.pl/images/cieplymontaz/roleta.jpg

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cholera, nie rozumiem. A jak to będzie z integrą? Prowadnica nie jest mocowana do okna? Prośba o wyjaśnienie.

Pompiarz, prowadnica integry nie jest mocowana do okna, tylko do framugi zewnętrznej muru 1W. W zasadzie integry nie da się zamocować w murze 2W i 3W. Pytanie zasadnicze, jakiej budowy masz mur, ocieplenie i jego grubość. System integro jest systemem do już osadzonych okien w murach 1W. Można spróbować zastosować ten system w murze 2W z oknami osadzonymi w murze nośnym z wysunięciem ramy okiennej na 3cm po za lico muru, ale wówczas prowadnice aluminiowe typu PP53 są przykręcone bezpośrednio do ramy okiennej, a to nie jest dobre rozwiązanie dla ramy z PCV. Jest dostateczne dla ram drewnianych. Przy tym rozwiązaniu trzeba oddzielić skrzynkę roletową 3cm warstwą styropianu od muru nośnego.

Pompiarz, prowadnica integry nie jest mocowana do okna, tylko do framugi zewnętrznej muru 1W.....
Pomijając reszte głupot napisanych w tym poście jedno pytanie - CO TO K....A JEST FRAMUGA ZEWNĘTRZNA MURU 1W ????

Jarek, uspokój się, nie reaguj na kolejne głupoty i rewelacje..... Jarek, uspokój się, nie reaguj na kolejne głupoty i rewelacje.....

Jarek!!! Uspokój się i zmilcz głupotę

Edytowane przez jareko

Pomijając reszte głupot napisanych w tym poście jedno pytanie - CO TO K....A JEST FRAMUGA ZEWNĘTRZNA MURU 1W ????

Jareko, pisz spokojnie bez nerwowej atmosfery. Ja tą część muru po stronie zewnętrznej okna tak nazwałem, a jak Ty to nazywasz ? Roleta integro jest związana z częścią elewacyjną muru i osadzona jest w prowadnicach. Problemem jest montaż prowadnic. Mam przed sobą katalog systemów rolet ALUPROF'u, i tam jest wszystko jasno napisane. Jest to stan na dzień 15.01.2010 rok. Jak Cię coś konkretnego interesuje z tego katalogu to mogę podać. Po co rzucasz mięsem ?

.... Po co rzucasz mięsem ?

Bo jak czytam poniższe totalne głupoty:

Pompiarz, prowadnica integry nie jest mocowana do okna, tylko do framugi zewnętrznej muru 1W. W zasadzie integry nie da się zamocować w murze 2W i 3W. Pytanie zasadnicze, jakiej budowy masz mur, ocieplenie i jego grubość. System integro jest systemem do już osadzonych okien w murach 1W. Można spróbować zastosować ten system w murze 2W z oknami osadzonymi w murze nośnym z wysunięciem ramy okiennej na 3cm po za lico muru, ale wówczas prowadnice aluminiowe typu PP53 są przykręcone bezpośrednio do ramy okiennej, a to nie jest dobre rozwiązanie dla ramy z PCV. Jest dostateczne dla ram drewnianych. Przy tym rozwiązaniu trzeba oddzielić skrzynkę roletową 3cm warstwą styropianu od muru nośnego.
ciągle zastanawiam się czy to ja już do reszty zidiociałem wałcząc z debilem szerzącym tu głupoty i wprowadzającym innych w błąd czy też Admin wykazuje się totalną ignorancją pozwalając Ci na dalsze wypisywanie bzdur

Jarek, uspokój się, nie reaguj na kolejne głupoty i rewelacje..... Jarek, uspokój się, nie reaguj na kolejne głupoty i rewelacje.....

Niestety nie potrafię - za co przepraszam

Niestety nie potrafię - za co przepraszam

Jareko, z tego widać, że w sprawie osadzenia okna z roletą integro na tym forum Ty jesteś najlepszy. Pokaż rysunki, wytłumacz Pompiarzowi jak to zrobić najprościej i konkretnie, ale nie rób tego w stylu: " skręć w prawo dalej prosto, a potem skręć w lewo" Taki opis wygląda jak plota i inwestor może wylądować w szambie. Skup się dobrze na tej sprawie a nie na mnie.

Wydaje mi się że Jareko się uniósł i słusznie, ponieważ też nie rozumiem jak prowadnica rolety INTEGRO w tym wymienionym przypadku przy murze 1W, gdzie okno jest wysunięte i zamocowane w warstwie ocieplenie ma być zamomtowana w tym murze. Wg mnie będzie zamontowana na ramie ościerza czy jak tą ramę okna zwał.

Jareko Ty to masz z nami przechlapane:D

Hani1313

Wydaje mi się że Jareko się uniósł i słusznie, ponieważ też nie rozumiem jak prowadnica rolety INTEGRO w tym wymienionym przypadku przy murze 1W, gdzie okno jest wysunięte i zamocowane w warstwie ocieplenie ma być zamomtowana w tym murze. Wg mnie będzie zamontowana na ramie ościerza czy jak tą ramę okna zwał.

Hani 1313 mylisz pojęcia. Masz na myśli mur 2W i okno osadzone w warstwie ocieplenia. Problem jest w tym, że system integro jest oparty o elementy aluminiowe, które trzeba związać z ramą okienną. Po to wystawiamy okna w warstwę ocieplenia, aby zmniejszyć straty ciepła przejmowane przez ramę okienną. Natomiast przykręcając prowadnice aluminiowe do ramy pogarszamy jej Uf i dodatkowo obciążamy okno roletą. Są to dwie sprzeczne koncepcje trudne do pogodzenia. Ale może Jareko zna dobry sposób tego montażu i pokaże jak to powinno być zrobione. Wszyscy na to czekają z cierpliwością.

... przykręcając prowadnice aluminiowe do ramy pogarszamy jej Uf i dodatkowo obciążamy okno roletą. Są to dwie sprzeczne koncepcje trudne do pogodzenia. ....
KŁAMSTWO i kolejna MANIPULACJA

Admin, do diaska, czytaj, jak nie wiesz jak zinterpretować wypisywane tu przez K49 głupoty zadzwoń choćby do ITB (choć Pchełek już się wypowiedział kilka razy na temat idiotyzmów tu serwowanych przez Krzysztofa49) i wywal tego oszołoma z FM dla dobra budujących

Edytowane przez jareko

nie jest to rozwiązanie najlepsze jeśli chodzi o termikę tego miejsca i zakłada że w nadprożu mamy co najmniej 20 mm ocieplenia pod skrzynką

Lepszym rozwiązaniem jest wysuniecie okna wraz z roletą w warstwę ocieplenia na ok 20-30 mm ale... ale wtedy w większości wypadków nie sposób schować skrzynkę przy oknach balkonowych. Tak naprawdę o roletach należy już myśleć na etapie projektowania budowy, zanim powstaną ściany - wtedy można ustrzec się wielu błedów

KŁAMSTWO i kolejna MANIPULACJA

Admin, do diaska, czytaj, jak nie wiesz jak zinterpretować wypisywane tu przez K49 głupoty zadzwoń choćby do ITB (choć Pchełek już się wypowiedział kilka razy na temat idiotyzmów tu serwowanych przez Krzysztofa49) i wywal tego oszołoma z FM dla dobra budujących

Jareko, nawiedzony jesteś czy co ? Mnie nazywasz oszołomem, a sam pokazujesz identyczne rozwiązanie. Przykręcasz metalową prowadnicę do ramy PCV

osadzonej z licem muru. Ten Twój sposób gwarantuje, że metalowa skrzynka rolety wyłoży się na nadprożu, i będzie ciągły mostek termiczny wzdłuż nadproża. Spójrz spokojnie na swój rysunek i pomyśl i przemyśl. Szeroką skrzynie rolety masz przylegającą do nadproża. W mojej propozycji przynajmniej kazałem wysunąć okno o 3cm po za lico muru, co daje minimalne 3cm oddzielenie skrzynki od nadproża i ocieplenie go.

Witam i dziękuję za odpowiedzi,

Wiem trochę więcej.

Nie mam jeszcze nawet dziury w ziemii, ale chciałbym wszystko zaplanować.

Nie jestem zwolennikiem rolet, ale jak pisało wcześniej kilku moich poprzedników - musze liczyć się z opinią Małżonki:) Więc jak już robić, to dobrze. Albo przynajmniej najlepiej jak się da.

Planuję silikaty 18 i montaż w warstwie ocieplenia. Okna drewniane.

Mam jeszcze jedno pytanie do praktyków - zadałem wcześniej, ale gdzieś zniknęło w lawinie pytań.

Planuję płytę fundamentową z ogrzewaniem. Nie będzie dodatkowej wylewki z podłogówką - płytki/parkiet będzie klejony do powierzchni płyty (liczę na to, że tak dokładnie zostanie wykonana).

Rozumiem, że przy montażu okna tarasowego na kotwach w warstwie ocieplenia, muszę zrobić wgłębienie na kotwy, żeby okno nie wyszło za wysoko. Jaka głębokość tego wgłębienia?