Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moze odrobine hi hi podnosil cisnienie lepiej niz kawa :). Ale na serio. Myslalem sobie nad ty calym watkiem i doszedlem do wniosku ze wypowiedzi K49 powinny pozostac. Jako przyklad nachalnej i glupiej reklamy. Watek powinien, moim zdaniem,zostac zamknikety z odpowiednim komujnikatem Redakcji dlaczego K zostal zbanowany. Mogloby to brzmiec nopl. Tak. Od Redakcji. Zablokowalismh mozliwosc dalszych wypowiedzi Krzysztoofa49 z powodu razacych naruszn regulaminu i ogolnej postawy wprowadzajacej w blad czytelnikow. Pomijamy juz fakt ze nie jest on inzynierem budownictwa a tak mozna zinterpretowac jego reklame. Pomijajac fakt ze nikt nie dal mu uprawnien by zostal akimkolwiek specjalista czy doradca w sprawie montazy w warstwie ocieplenia. Podstawowym powodem bylo rozpowrzechnnianie teori ktore podwazyli wszyscy przebywajacy tutaj specjalisci.czy cos w tym styl

W tę szparę wciśnięty będzie bez żadnej filozofii silikon (niebieskie):

Ja właśnie o tę "filozofię" pytam! Bo albo robisz po swojemu (jak większość) albo robisz fachowy montaż warstwowy. A przy zastosowaniu silikonu jako warstwy paroszczelnej (albo dowolnej szczelnej) trzeba go ułożyć w odpowiedni sposób (nadmieniony kształt "klepsydry"-bez tego się odspoi po jakimś czasie).

Dlatego pytam jak chcesz uzyskać prawidłowy kształt spoiny GK/okno? Jak chcesz to po prostu "zasmarkać" silikonem to sobie odpuść sztukę dla sztuki.

Czy poniżej polecany montaż warstwowy a konkretnie warstwa silikonu jako warstwa paroszczelna(albo dowolna szczelna) ułożona jest w odpowiedni sposób tzn.w nadmieniony kształt "klepsydry" ? Ja jakoś nie zauważyłem tej klepsydry...

Widać chłopaki nie doczytali instrukcji RAL:-), a w 421/ITB nic o tym nie ma, więc... nie ma:-).

Czy poniżej polecany montaż warstwowy a konkretnie warstwa silikonu jako warstwa paroszczelna(albo dowolna szczelna) ułożona jest w odpowiedni sposób tzn.w nadmieniony kształt "klepsydry" ?

Ja jakoś nie zauważyłem tej klepsydry...

http://www.youtube.com/watch?v=7CCnzmhc5vQ

Film jak film... Pewnie reżyserował go jakiś teoretyk i wyszło jak wyszło. Pokazane są kolejne czynności ale czy wykonane prawidłowo? Np proste odkurzanie otworu... Najpierw dół a później boki i góra? Hm... A ten akryl i silikon zaaplikowane w ten sposób? O ile od wewnątrz jeszcze jakiś sens i szansę powodzenia to ma to już od zewnątrz to tylko "zapaćkanie" pianki.

No ale miał być montaż warstwowy? Miał! Jest? Jest. Spełnia swoje zadanie? Może...

"Widać chłopaki nie doczytali instrukcji RA"

Klepsydra na rysunkach to tylko teoria - pokazuje ze uszczelnienie sie ma "rozciagac". Moze byc mazniete na rowno - moze byc "beczka" - grunt dac ten silikon.

RAL wykombinowali Niemcy - a tam porzadek musi byc - w papierach. Tak jak oslawione 15 cm od narozy [rozmieszczenie kotew]. Bo jak bedzie 16 albo o zgrozo 14 to okno wypadnie !!!

W rzeczywistosci ich montaz potrafi byc bardziej tragiczny jak nasz.

Klepsydra na rysunkach to tylko teoria - pokazuje ze uszczelnienie sie ma "rozciagac". Moze byc mazniete na rowno - moze byc "beczka" - grunt dac ten silikon.

Jakoś nie mogę się zgodzić. Taka aplikacja spowoduje, że silikon odklei się przynajmniej od jednej powierzchni. Po co więc go wogóle kłaść?

sie nie odklei - przyczepnosc nie zalezy od sposobu polozenia

RAL to 80% teorii i 20% praktyki

Zapominasz o tym, że spoina przy oknie pracuje! Przy rozciąganiu oderwie się od okna albo od muru jeżeli nie będzie zapewnione "przewężenie" pozwalające na elastyczną pracę (stąd ta "klepsydra"). I nie jest to teoria - sam sprawdzałem jak to jest w praktyce. A że taki kształt trudno uzyskać na budowie? Dlatego powstały przeróżne taśmy i folie!

Też sądzę, że w tym "silikonowaniu" idzie nie o "przyczepność", a o możliwie trwałą "elastyczność". A co do teorii i praktyki, to jeśli niemiecki RAL jest nazbyt teoretyczny, to zawsze polskie ITB może być bardziej praktyczne, no nie? Ale jakoś dotąd kopiuje z RALa, aż miło:-) i bez słowa krytyki.

...RAL to 80% teorii i 20% praktyki

No może nie aż tak ale Pchełku, zarówno wasze, ITB-skie jak i RAL-owskie wynalazki są w oderwaniu od rzeczywistości

Przykład - pierwszy z brzegu, z dnia wczorajszego.

Inwestor - osoba czytająca Forum Muratora - teoretycznie powinna być wyedukowana

Budowa - systemem gospodarczym, Inwestor sam dobiera wykonawców, ściana 3W z wełną (to bardzo ważne - więc zapamiętać :) ) jako elementem izolującym, część elewacji w klinkierze i tam montaż na JB-D

Zastane błędy na budowie

- źle wykonane i dobrane węgarki, w nadprożu węgarek tylko 0,5 - 1 cm, po bokach od biedy, 4 cm, wykonane dość niechlujnie

- źle wymierzone okna

- źle rozmieszczone kotwy JB-D, zwłaszcza w jednym oknie, od naroża ponad 30 cm - efekt? Pod władnym ciężarem okno ugięło się i jest na dole banan

- coś czego po dziś dzień zrozumieć nie mogę - klient na własne życzenie rezygnuje z folii paroszczelnej i paroprzepuszczalnej - bo kolego mu powiedział, że to nie jest potrzebne - rozumiecie ? KOLEGA POWIEDZIAŁ - człowiek tu się produkuje, zwraca uwagę na podstawowe błędy, mówi co i jak wykonane być powinno i co? G... warta nasza edukacja skoro byle kolega i wąż w kieszeni jest motorem podjęcia decyzji

Jak sobie błedy przypomnę to dopiszę, zdjęcia już tu pokazywałem, to te na których kotwa JB-D jest nadcięta

Montażystę za to co tam wyczyniał powiesić na suchej gałęzi, a Inwestor.... szczerze mówiąc ma nauczkę, co zresztą mu wczoraj prosto w oczy powiedziałem gdyż część błędów jest tylko jego zasługą i nie da się tego zrzucić na innych. A jako że przestawałem mu kiedyś także ofertę to powiem tak.

Klienci, jak robicie konkurs ofert, na wzór naszych przetargów publicznych ;) gdzie głównym kryterium wyboru jest cena, zadajcie sobie odrobinę trudu by porównać oferty, dopytać się, być pewnym że porównujecie taki sam towar i usługę - dopiero wtedy podejmujcie decyzje

Tu kuriozalnym jest to, że zapytanie ofertowe opiewała na zupełnie inny zakres robot, mocno rozszerzony niż później wybrany.

Echhh... będzie o tym montażu jeszcze nie raz