Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:)

Klejenie taśm - gratka dla Inwestora. Wielokrotnie podkreślałem, że to cholernie czasochlonna sprawa.

Osobiście uważam, że Illbruck i jego "ME 901 Butyl &Bitumenprimer" - czyli po prostu "Primer Illbrucka" jest lepszy niż wszelkiego rodzaje kleje z tuby. Litrowa puszka wystarczy na 10 ok 50mb okien (może nawet obustronnie) - powinna kosztować do 100zł / puszka.

Nakładam pędzelkiem na ścianę, ma konsystencję bardzo lepiącego miodu (tylko nie lizać, bo szkodliwe!)

• Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mając okna narożne, czym wypełnić narożnik, aby nie stanowił mostka termicznego?

Okno masz narożne, ale połączone systemowym słupkiem wykuszowym? Czy to dwa okna "styknięte" krawędziami???

Pięknie to nazwałeś - gratka dla inwestora.

Dwa okna + łącznik kątowy 90 st. Ten łącznik wydaje mi się najsłabszym ogniwem - w środku ma profil stalowy (?), który można by od góry i dołu, na tyle, na ile pozwoli ciśnienie pistoletu wypełnić ciepłą pianką. Tylko jaki produkt zastosować?

Pięknie to nazwałeś - gratka dla inwestora.

Dwa okna + łącznik kątowy 90 st. Ten łącznik wydaje mi się najsłabszym ogniwem - w środku ma profil stalowy (?), który można by od góry i dołu, na tyle, na ile pozwoli ciśnienie pistoletu wypełnić ciepłą pianką. Tylko jaki produkt zastosować?

W wielu systemach okiennych z kombinacji profili dodatkowych można wykonać całkiem dobrze wyglądającą zewnętrzną obudowę łącznika kątowego 90 stopni. Problem w tym, że trzeba to przewidzieć na etapie projektowania konstrukcji i połączeń, teraz to już... po zawodach. Próba wstrzeliwania pianki pistoletem z dołu i z góry to takie samooszukiwanie. Według mnie z pistoletu nie będziesz w stanie wypełnić wszystkich komór łącznika w jednakowy sposób i w całości. Jeśli masz dojście od góry do komór słupa, to może warto pokombinować jak użyć pianki z wężykiem, dodatkowego wężyka, grawitacji i siły rozprężania PUR:-), ale przyznaję że nigdy tak nie próbowałem. To byłby czysty eksperyment na żywym organizmie, ale... co szkodzi pogdybać?

Hm... komory słupa są dość obszerne, więc może nie pianka, a drobny granulat?

Edytowane przez T12345T

W zasadzie łącznik posiada 6 komór, z czego 5 jest niewielkich, poza środkową, konstrukcyjną z wkładką stalową(?). Właśnie w tym miejscu widzę możliwość poprawienia parametrów okna. Pozostałych nie zamierzam ruszać. Dostęp jest, z uwagi na montaż w warstwie ocieplenia, która będzie wykonywana za kilka tygodni.

Tak na marginesie, gdzieś czytałem, jednak nie potrafię teraz tego odnaleźć, że w przypadku osadzenia okien wraz z listwą montażową (transportową) można nawiercić w niej otwory i również wypełnić pianką. Czy to ma jakikolwiek sens?

partyzantka na całego

listwa startowa jakie może przenieść obciązenia.

wypelnienie profila pianka może stworzyć problem przegrzewania - a co dalej to wiadomo

fakt że narożnik fajnie się prezentuje- ale straty ciepla przy tym oknie zniwelują znacząco z yski z oszczędności warstwowego montażu

raaaaany czy wy powoli nie dostajecie lekkiego fioła ? O ile zwiększy Ci ta piana opór cieplny całości? A jak wypełnisz całkowicie pierwszą komorę to dopiero sobie bobu narobisz - o czym malux już napisał, brak odprężenia pierwszej komory potrafi zdziałać cuda - to dopiero jest jazda i zjawiska jak z czarnej magii. Czasem za małą powierzchnia otworu już takie cuda powoduje a co dopiero piana

Primer, jak wynika z informacji na stronie producenta to środek gruntujący. Czy zdoła on przykleić folię?
Bo Primer nie jest klejem !!! O nie służy do klejenia - od tego jest pasek bitumiczny na folii. On ma za zadanie umożliwić przyklejenie się do podłoża - pełni taką samą funkcję jak grunt pod tynki, farby itp.

Popatrz, popatrz jareko a ja mam porotherm dry fix bez fug poziomych ( klejony na klej poliuretanowy ), dodatkowo wszystkie szczliny pinowe od zewnątrz i od wewnątrz opaianowane i nic mi nie wieje .

piankowałeś wszystkie rurki przed tynkami puszki pod gniazdami itp?

jeśli nie to przy minus 20 ściągnij gniazdka to zobaczysz jak to wygląda

zimą byłem u jednego z budujących, poprosił bym coś ocenił przy montażu, miał warstwowy, wszystko było OK ale miał zimne glify, nie miał jeszcze zrobionych parapetów i to mnie zaskoczyło ogromnie - jak prawie każą szczeliną wiało, jak wręcz hulał tam wiatr. I tak się zastanawiam dlaczego tak się dzieje?

Faktem jest że widzę poroterm często tak wymurowany że przez szpary świat zewnętrzny z domu można oglądać ale nie kumam dlaczego z takimi "wiatrami" wielokrotnie miałem doczynienia w domach z porotermu

to może być podobne zjawisko jak przy klinkierze[ale tu przedmuchy są zaje...

]

kwestia może braku odcięcia termicznego fundamentu od ściany?

ja zanim kładłem styro to na 100m2 wcisnołem kilka maxi soudala w szczeliny pionowe

przed tynkami wewnętrznymi to samo zrobiłem

okolice cokołu w 95% domów spieprzone

w 100m2 styro o grubości25 cm[niestety frezowany- bo szczeliny ] wcisnolem 20 pianek a w sam cokól 50mb 6 pianek

goscie od klejenia styro powiedzieliby mi zę wszystko jest ok albo zużyli z 4 pianki na caly dom

raaaaany czy wy powoli nie dostajecie lekkiego fioła ? O ile zwiększy Ci ta piana opór cieplny całości? A jak wypełnisz całkowicie pierwszą komorę to dopiero sobie bobu narobisz - o czym malux już napisał, brak odprężenia pierwszej komory potrafi zdziałać cuda - to dopiero jest jazda i zjawiska jak z czarnej magii. Czasem za małą powierzchnia otworu już takie cuda powoduje a co dopiero piana

Przyznam, że budowa powoduje u mnie bezsenność i pewne halucynacje, później sny na jawie, ale do fioła jeszcze mi daleko - na szczęście:p. To jest właśnie forum, człowiek się naczyta, później próbuje oddzielić pożyteczne sugestie od żartów i nic nie wartych dyrdymałów i tak rodzą się teorie typu: piankowanie listwy montażowej.

Ponieważ jeden z montażystów okien zaproponował mi wypełnienie jednej komory z elementem wzmacniającym (nie pvc) łącznika kątowego 90st dwóch okien, postanowiłem z Wami skonsultować ten "zabieg". Robić tak, czy nie?

Przyznam, że budowa powoduje u mnie bezsenność i pewne halucynacje, później sny na jawie, ale do fioła jeszcze mi daleko - na szczęście:p. To jest właśnie forum, człowiek się naczyta, później próbuje oddzielić pożyteczne sugestie od żartów i nic nie wartych dyrdymałów i tak rodzą się teorie typu: piankowanie listwy montażowej.

Ponieważ jeden z montażystów okien zaproponował mi wypełnienie jednej komory z elementem wzmacniającym (nie pvc) łącznika kątowego 90st dwóch okien, postanowiłem z Wami skonsultować ten "zabieg". Robić tak, czy nie?

Ja na przykład wczoraj obudziłem się o pierwszej w nocy potem niespałm nie wiem do której pamiętam że czwartą widziałem jeszcze na zegarku. Potem zasnąłem miałem sen, śnili mi się CZERWONOARMIŚCI jak samocodami ciężarowymi po 30 jechali szeroką szoną na Berlin, mieli czerwone gwiazy na plecach, na zielonkawych mundurach. Nagle zaczęła się jakaś zadyma, myślałem że już po mnie.... otwieram oczy a tu żona stoi nade mną mówiąc "wstawaj już 7 rano"" :sick:

Więc chyba wszyscy tak mają. A teraz to to i tak uważam że już w miarę śpię, najgorzej było na etapie fundamentów.

....miałem sen, śnili mi się CZERWONOARMIŚCI jak samocodami ciężarowymi po 30 jechali szeroką szoną na Berlin, mieli czerwone gwiazy na plecach, na zielonkawych mundurach. Nagle zaczęła się jakaś zadyma, myślałem że już po mnie.... otwieram oczy a tu żona stoi nade mną mówiąc "wstawaj już 7 rano"" :sick:....
O rzezsz ku..... ale masz sny :) a nad głową amerykańskie latające fortece i spadające bomby... w tym świetle pobudka ślubnej jak zawsze wybawieniem jest przed ostatecznym... pierdut ;)

Mnie, niestety, często śnią się okna - to już jakaś schiza, czas do psychiatry się wybrać bo to objaw co najmniej nienormalny

Piana w komorze realnie niewiele ci da - jedno da na pewno, strzałka ugięcia stali będzie mniejsza - potwierdzone organoleptycznie - wypełnienie stalowego profila pianą powoduje mniejsze jego uginanie - ale czy o to ci chodzi????

To jest właśnie forum, człowiek się naczyta, później próbuje oddzielić pożyteczne sugestie od żartów i nic nie wartych dyrdymałów i tak rodzą się teorie typu: piankowanie listwy montażowej....
Porównaj sobie opór cieplny powietrza i piany montażowej - daje do myślenia ?

PO jaką cholerę robić? Zamknąć pianą końcówki profila - ale to już się jakby samo robi przy pianowaniu okna w otworze