RK1719508166 14.04.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) o wzmacnianiu profili wkładkami stalowymi i piankowaniu już gdzieś słyszałem ... łącznik 90 stopni nie bardzo jest sens coś z nim robić - okna schodzą się narożnikami - u mnie było uszczelnienie miedzy łącznikiem a fixami , szczelina zapiankowana , całość zakryta listwą maskującą coś mi się wydaje że za duzo na FM siedzicie a za mało pracujecie ... ja jak wracam do domu , ledwo starcza mi sił by posiedzieć na forum i poczytać to co mnie interesuje i padam na pysk ... a rano ledwo z łóżka wstaje ... gdy budzik zadzwoni Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.04.2012 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 ..coś mi się wydaje że za duzo na FM siedzicie a za mało pracujecie ... ja jak wracam do domu , ledwo starcza mi sił by posiedzieć na forum i poczytać to co mnie interesuje i padam na pysk ... a rano ledwo z łóżka wstaje ... gdy budzik zadzwoniHmmm.... wiesz.... pracujemy bardzo intensywnie... znaczy..... pracownicy od rana są na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.04.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 wzmocnien stalowych w oknach jednak nie domówiłeś ? powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.04.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 wzmocnien stalowych w oknach jednak nie domówiłeś ? powodzeniaa do czego i kogo to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.04.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Ponieważ jeden z montażystów okien zaproponował mi wypełnienie jednej komory z elementem wzmacniającym (nie pvc) łącznika kątowego 90st dwóch okien, postanowiłem z Wami skonsultować ten "zabieg". Robić tak, czy nie? Jak dla mnie to nie robić, a jeśli okna jeszcze nie zamontowane to bez problemu można wykombinować sposób docieplenia słupa od strony zewnętrznej, wtedy to ma ręce i nogi. Kolejna rzecz na którą radzę zwrócić uwagę to długość łączników kątowych i sposób ich montażu. Regułą jest, że słupy mają taką wysokość jak stojaki przylegających ościeżnic. Moim zdaniem powinny być dłuższe, a powodem jest... skraplająca się w ich wnętrzu woda, a tego efektu bez zewnętrznego docieplenia słupa nie ograniczysz, że o uniknięciu nie wspomnę. Tę wodę należy odprowadzić w takie miejsce, by nie powodować z czasem powstawania potężnego mostka w dolnej części słupa, przy posadzce lub parapecie na styku z przylegającymi oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.04.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 a do czego i kogo to ? nie podpuszczaj mnie że nie wiesz:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.04.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) ....Regułą jest, że słupy mają taką wysokość jak stojaki przylegających ościeżnic. Moim zdaniem powinny być dłuższe, a powodem jest... . i bynajmniej nie masz racji kolego. łącznik kątowy powinien być tej samej wysokości co ościeżnica, jeśli nie jest wystający to warto byłoby lekko go przygotować do montażu parapoetów zewnętrznych, w przypadku łącznika jak w Schuco nie jest to niezsbędnie konieczne Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.04.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 nie podpuszczaj mnie że nie wiesz:no: chyba mocno zmęczony jestem bo nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.04.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 i bynajmniej nie masz racji kolego. łącznik kątowy powinien być tej samej wysokości co ościeżnica, jeśli nie jest wystający to warto byłoby lekko go przygotować do montażu parapoetów zewnętrznych, w przypadku łącznika jak w Schuco nie jest to niezsbędnie konieczne No cóż, z racją jest jak z du.ą, każdy ma swoją. Nie znam konstrukcji słupa kątowego 90 stopni Schueco, ale podejrzewam, że tak jak w większości systemów nie ma on zaślepek zamykających komory. Jeśli słup kątowy będzie miał wysokość ościeżnic, to warstwa termoizolacji w obrębie słupa i pod nim oraz wzmocnienia słupa po pierwszej zimie wyglądają mniej więcej tak jak na tych zdjęciach:-). Po odkrywkach zimno, mokro, korozja i syf. Ale co mnie tam każdy se może słupa wystrugać w długości jak mu wola, rozum i Schueco każą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.04.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) więc poznaj konstrukcję łącznika kątowego Schuco - to po pierwsze. Po drugie nie ma przymusu stosowania zaślepek. Po kolejne - podstawą nie jest słup tylko obróbka blacharska tego miejsca. Przy słupie do samego dna otworu dopiero pojawią ci się problemy - zupełnie innego rodzaju. Brak możliwości prawidłowego zamontowania parapetu zewnętrznego. Brak możliwości odprowadzenia skroplin z pierwszej komory na zewnątrz - z powodu braku pod słupem parapetu Przykład spierniczonego montażu pokazujesz tu kolego jako powód dla którego słup ma być dłuższy ? To określ jeszcze - o ile dłuższy? 10 mm? 20? a może ma się opierać o mur? Zaślepki nic nie zmienią - to tak na marginesie Jak masz zdjęcia to poproszę je zamieść - jak był zamontowany parapet - bo tu szukaj powodów takiego stanu rzeczy i naprawdę poznaj konstrukcję łącznika kątowego 90 stopni - wtedy też może przyznasz mi rację, ze Schuco dopracowało każdy duperel w przeciwieństwie do innych systemów Zresztą nie szukaj - znalazłem dla Ciebie Ach i jeszcze jedno - dla CT70 i Si82 jest taki sam łącznik kątowy jak poniżej ukazany Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 14.04.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) Piana w komorze realnie niewiele ci da - jedno da na pewno, strzałka ugięcia stali będzie mniejsza - potwierdzone organoleptycznie - wypełnienie stalowego profila pianą powoduje mniejsze jego uginanie - ale czy o to ci chodzi???? Oczywiście, że nie o to. Sądziłem, że 5-komorowy łącznik kątowy przy oknach 3-szybowych i 6-komorowy profilu będzie najsłabszym ogniwem - mostkiem termicznym. Pianka 0,033 lambda miała by poprawić jego właściwości termoizolacyjne. Porównaj sobie opór cieplny powietrza i piany montażowej - daje do myślenia ? PO jaką cholerę robić? Zamknąć pianą końcówki profila - ale to już się jakby samo robi przy pianowaniu okna w otworze Zamknięcie pianką profilu, czyli łącznika kątowego okien wysuniętych poza lico ściany podczas montażu? Ja pytałem czy wypełnić cały łącznik, ale rozumiem, że wystarczy "zamknąć", czy zapiankować od góry i dołu? Wybaczcie mi jeszcze, że się otwieram jak Tyrolska na biwaku, ale dziś doznałem lekkiego zdziwienia. Pianka montażowa w 20 % powierzchni okien spowodowała, że folia paroizolacyjna odkleiła się od profilu okna. Dziś poświęciłem sporo czasu na "wydarcie" tej pianki, doklejenie przez dociśnięcie foli. W poniedziałek będę osobiście piankował. Czy to możliwe, aby pianka skurczając się "pociągnęła" za sobą folię? I ostatnie. Primier M901 jest środkiem gruntującym. Jak więc ma przykleić folię, która warstwę z klejem miała tylko po stronie, która została już przyklejona do ram okiennych? Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.04.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 bo się kupiło folię z taśmą samoprzylepną do zupełnie innego montażu - takie nie mają warstwy butylu no i oczywiście są tańszeZapewne kupiłeś tamy Soudala - czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.04.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 tak, wystarczy zamknięcie komór pianką na samych końcach w załącząnych zdjęciach dokumentacji masz pokazane izotermy - więc uspokójcie się - nic wam nie grozi jak zamówicie okna Schuco i mi zlecicie ich montaż hi hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 14.04.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 bo się kupiło folię z taśmą samoprzylepną do zupełnie innego montażu - takie nie mają warstwy butylu no i oczywiście są tańsze Zapewne kupiłeś tamy Soudala - czy tak? Taśmy były ze sklepu firmowego Wurth, zakupione przez osobę dokonującej montażu. Jak ich nie wybierałem. Z tego co usłyszałem, to folia z taśmą samoprzylepną do okien, którą można stosować zarówno wewnątrz, jak i zewnątrz, z jednej strony gładka, z drugiej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.04.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 folia z jednej strony ma taśmę samoprzylepną by przykleić do ościeżnicy, z drugiej pasek butylu, który klei się do muru stosuj ac gruntowanie lub Primer, lub... nie ma nic, i przykleja się to na silikon aplikowany w dużej ilości na podłoże i od razu zakrywa zaprawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.04.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 ....Pianka montażowa w 20 % powierzchni okien spowodowała, że folia paroizolacyjna odkleiła się od profilu okna. Dziś poświęciłem sporo czasu na "wydarcie" tej pianki, doklejenie przez dociśnięcie foli. W poniedziałek będę osobiście piankował. Czy to możliwe, aby pianka skurczając się "pociągnęła" za sobą folię?....Raczej rozprężając się wypchneła folię - gdzie ty masz ją przyklejoną ? Bo takie zjawisko nie ma prawa wystąpić - wysteruje tylko wtedy gdy taśma zamiast do bocznej części ościeżnicy jest klejona do jej czoła - najczęstsze "ułatwienie" "montażystów" klejących taśmę paroprzepuszczalną na zewnątrz. Normalnie rozszerzająca się piana dodatkowo DOCISKA folie do ościeżnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 14.04.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 (edytowane) Silikon, w moim przypadku uszczelniacz budowlany butylenowy (taki mi polecono w przedstawicielstwie Soudal w zastępstwie nieobecnego kleju do paroizolacji) klei przyzwoicie taśmę od wewnątrz. Jak już pisałem, końcówkę folii "traktuję" zaprawą (gipsem). Czy na zewnątrz również w ten sam sposób postępować? Edytowane 14 Kwietnia 2012 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 14.04.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Raczej rozprężając się wypchneła folię - gdzie ty masz ją przyklejoną ? Bo takie zjawisko nie ma prawa wystąpić - wysteruje tylko wtedy gdy taśma zamiast do bocznej części ościeżnicy jest klejona do jej czoła - najczęstsze "ułatwienie" "montażystów" klejących taśmę paroprzepuszczalną na zewnątrz. Normalnie rozszerzająca się piana dodatkowo DOCISKA folie do ościeżnicy Ja również uważam, że pianka powinna docisnąć folię, ale w moim przypadku odkleiła ją od okna. Folia przyklejona poprawnie, całością taśmy samoprzylepnej do boku. Podejrzewam, że nieoczyszczona powierzchnia ościeżnicy, bądź różnica temperatur w nocy zrobiły mi przykusa. Teraz żałuję, że nie zrobiłem zdjęć, to bym to uwiarygodnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.04.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 szkoda, faktycznie szkoda że nie zrobiłeś zdjęć bo coś jest nie tak A co do folii zewnętrznej - no coż, wybrałeś taki a nie inny materiał i musisz zrobić tak samo jak wewnątrz - miłej zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 14.04.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Moje zdjęcia, to akurat posadzka:-) więc bez parapetu. Montaż rzeczywiście był spartaczony (inaczej nie miałbym zdjęć) Zresztą nie szukaj - znalazłem dla Ciebie Dzięki słup ładny i dopracowany:-). Po kolejne - podstawą nie jest słup tylko obróbka blacharska tego miejsca. Racja:-). Chociaż to i tak nie rozwiązuje problemu wykropleń w komorze wzmocnienia, ale co tu kryć blacharski kawałek du..y mamy wspólny, to już coś, no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts