Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

o wzmacnianiu profili wkładkami stalowymi i piankowaniu już gdzieś słyszałem ...

łącznik 90 stopni nie bardzo jest sens coś z nim robić - okna schodzą się narożnikami - u mnie było uszczelnienie miedzy łącznikiem a fixami , szczelina zapiankowana , całość zakryta listwą maskującą

coś mi się wydaje że za duzo na FM siedzicie a za mało pracujecie ... ja jak wracam do domu , ledwo starcza mi sił by posiedzieć na forum i poczytać to co mnie interesuje i padam na pysk ... a rano ledwo z łóżka wstaje ... gdy budzik zadzwoni

Edytowane przez R&K
  • Odpowiedzi 6,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

..coś mi się wydaje że za duzo na FM siedzicie a za mało pracujecie ... ja jak wracam do domu , ledwo starcza mi sił by posiedzieć na forum i poczytać to co mnie interesuje i padam na pysk ... a rano ledwo z łóżka wstaje ... gdy budzik zadzwoni
Hmmm.... wiesz.... pracujemy bardzo intensywnie... znaczy..... pracownicy od rana są na budowie :)
Ponieważ jeden z montażystów okien zaproponował mi wypełnienie jednej komory z elementem wzmacniającym (nie pvc) łącznika kątowego 90st dwóch okien, postanowiłem z Wami skonsultować ten "zabieg". Robić tak, czy nie?

Jak dla mnie to nie robić, a jeśli okna jeszcze nie zamontowane to bez problemu można wykombinować sposób docieplenia słupa od strony zewnętrznej, wtedy to ma ręce i nogi. Kolejna rzecz na którą radzę zwrócić uwagę to długość łączników kątowych i sposób ich montażu. Regułą jest, że słupy mają taką wysokość jak stojaki przylegających ościeżnic. Moim zdaniem powinny być dłuższe, a powodem jest... skraplająca się w ich wnętrzu woda, a tego efektu bez zewnętrznego docieplenia słupa nie ograniczysz, że o uniknięciu nie wspomnę. Tę wodę należy odprowadzić w takie miejsce, by nie powodować z czasem powstawania potężnego mostka w dolnej części słupa, przy posadzce lub parapecie na styku z przylegającymi oknami.

....Regułą jest, że słupy mają taką wysokość jak stojaki przylegających ościeżnic. Moim zdaniem powinny być dłuższe, a powodem jest... .

i bynajmniej nie masz racji kolego. łącznik kątowy powinien być tej samej wysokości co ościeżnica, jeśli nie jest wystający to warto byłoby lekko go przygotować do montażu parapoetów zewnętrznych, w przypadku łącznika jak w Schuco nie jest to niezsbędnie konieczne

Edytowane przez jareko
i bynajmniej nie masz racji kolego. łącznik kątowy powinien być tej samej wysokości co ościeżnica, jeśli nie jest wystający to warto byłoby lekko go przygotować do montażu parapoetów zewnętrznych, w przypadku łącznika jak w Schuco nie jest to niezsbędnie konieczne

No cóż, z racją jest jak z du.ą, każdy ma swoją:-). Nie znam konstrukcji słupa kątowego 90 stopni Schueco, ale podejrzewam, że tak jak w większości systemów nie ma on zaślepek zamykających komory. Jeśli słup kątowy będzie miał wysokość ościeżnic, to warstwa termoizolacji w obrębie słupa i pod nim oraz wzmocnienia słupa po pierwszej zimie wyglądają mniej więcej tak jak na tych zdjęciach:-). Po odkrywkach zimno, mokro, korozja i syf. Ale co mnie tam każdy se może słupa wystrugać w długości jak mu wola, rozum i Schueco każą:-).

DSC05561.JPG

DSC05564.JPG

DSC05565.JPG

DSC05566.JPG

DSC05567.JPG

więc poznaj konstrukcję łącznika kątowego Schuco - to po pierwsze.

Po drugie nie ma przymusu stosowania zaślepek.

Po kolejne - podstawą nie jest słup tylko obróbka blacharska tego miejsca.

Przy słupie do samego dna otworu dopiero pojawią ci się problemy - zupełnie innego rodzaju. Brak możliwości prawidłowego zamontowania parapetu zewnętrznego. Brak możliwości odprowadzenia skroplin z pierwszej komory na zewnątrz - z powodu braku pod słupem parapetu

Przykład spierniczonego montażu pokazujesz tu kolego jako powód dla którego słup ma być dłuższy ? To określ jeszcze - o ile dłuższy? 10 mm? 20? a może ma się opierać o mur?

Zaślepki nic nie zmienią - to tak na marginesie

Jak masz zdjęcia to poproszę je zamieść - jak był zamontowany parapet - bo tu szukaj powodów takiego stanu rzeczy i naprawdę poznaj konstrukcję łącznika kątowego 90 stopni - wtedy też może przyznasz mi rację, ze Schuco dopracowało każdy duperel w przeciwieństwie do innych systemów

Zresztą nie szukaj - znalazłem dla Ciebie :)

Ach i jeszcze jedno - dla CT70 i Si82 jest taki sam łącznik kątowy jak poniżej ukazany

Si-82 dokumentacja.pdf1.jpg

Si-82 dokumentacja.pdf2.jpg

Edytowane przez jareko

Piana w komorze realnie niewiele ci da - jedno da na pewno, strzałka ugięcia stali będzie mniejsza - potwierdzone organoleptycznie - wypełnienie stalowego profila pianą powoduje mniejsze jego uginanie - ale czy o to ci chodzi????

Oczywiście, że nie o to. Sądziłem, że 5-komorowy łącznik kątowy przy oknach 3-szybowych i 6-komorowy profilu będzie najsłabszym ogniwem - mostkiem termicznym. Pianka 0,033 lambda miała by poprawić jego właściwości termoizolacyjne.

Porównaj sobie opór cieplny powietrza i piany montażowej - daje do myślenia ?

PO jaką cholerę robić? Zamknąć pianą końcówki profila - ale to już się jakby samo robi przy pianowaniu okna w otworze

Zamknięcie pianką profilu, czyli łącznika kątowego okien wysuniętych poza lico ściany podczas montażu? Ja pytałem czy wypełnić cały łącznik, ale rozumiem, że wystarczy "zamknąć", czy zapiankować od góry i dołu?

Wybaczcie mi jeszcze, że się otwieram jak Tyrolska na biwaku, ale dziś doznałem lekkiego zdziwienia. Pianka montażowa w 20 % powierzchni okien spowodowała, że folia paroizolacyjna odkleiła się od profilu okna. Dziś poświęciłem sporo czasu na "wydarcie" tej pianki, doklejenie przez dociśnięcie foli. W poniedziałek będę osobiście piankował. Czy to możliwe, aby pianka skurczając się "pociągnęła" za sobą folię?

I ostatnie. Primier M901 jest środkiem gruntującym. Jak więc ma przykleić folię, która warstwę z klejem miała tylko po stronie, która została już przyklejona do ram okiennych?

Edytowane przez Karlsen

tak, wystarczy zamknięcie komór pianką na samych końcach

w załącząnych zdjęciach dokumentacji masz pokazane izotermy - więc uspokójcie się :) - nic wam nie grozi jak zamówicie okna Schuco i mi zlecicie ich montaż hi hi hi

bo się kupiło folię z taśmą samoprzylepną do zupełnie innego montażu - takie nie mają warstwy butylu no i oczywiście są tańsze

Zapewne kupiłeś tamy Soudala - czy tak?

Taśmy były ze sklepu firmowego Wurth, zakupione przez osobę dokonującej montażu. Jak ich nie wybierałem. Z tego co usłyszałem, to folia z taśmą samoprzylepną do okien, którą można stosować zarówno wewnątrz, jak i zewnątrz, z jednej strony gładka, z drugiej nie.

folia z jednej strony ma taśmę samoprzylepną by przykleić do ościeżnicy, z drugiej pasek butylu, który klei się do muru stosuj ac gruntowanie lub Primer, lub... nie ma nic, i przykleja się to na silikon aplikowany w dużej ilości na podłoże i od razu zakrywa zaprawą
....Pianka montażowa w 20 % powierzchni okien spowodowała, że folia paroizolacyjna odkleiła się od profilu okna. Dziś poświęciłem sporo czasu na "wydarcie" tej pianki, doklejenie przez dociśnięcie foli. W poniedziałek będę osobiście piankował. Czy to możliwe, aby pianka skurczając się "pociągnęła" za sobą folię?....
Raczej rozprężając się wypchneła folię - gdzie ty masz ją przyklejoną ? Bo takie zjawisko nie ma prawa wystąpić - wysteruje tylko wtedy gdy taśma zamiast do bocznej części ościeżnicy jest klejona do jej czoła - najczęstsze "ułatwienie" "montażystów" klejących taśmę paroprzepuszczalną na zewnątrz.

Normalnie rozszerzająca się piana dodatkowo DOCISKA folie do ościeżnicy

Silikon, w moim przypadku uszczelniacz budowlany butylenowy (taki mi polecono w przedstawicielstwie Soudal w zastępstwie nieobecnego kleju do paroizolacji) klei przyzwoicie taśmę od wewnątrz. Jak już pisałem, końcówkę folii "traktuję" zaprawą (gipsem). Czy na zewnątrz również w ten sam sposób postępować? Edytowane przez Karlsen
Raczej rozprężając się wypchneła folię - gdzie ty masz ją przyklejoną ? Bo takie zjawisko nie ma prawa wystąpić - wysteruje tylko wtedy gdy taśma zamiast do bocznej części ościeżnicy jest klejona do jej czoła - najczęstsze "ułatwienie" "montażystów" klejących taśmę paroprzepuszczalną na zewnątrz.

Normalnie rozszerzająca się piana dodatkowo DOCISKA folie do ościeżnicy

Ja również uważam, że pianka powinna docisnąć folię, ale w moim przypadku odkleiła ją od okna. Folia przyklejona poprawnie, całością taśmy samoprzylepnej do boku. Podejrzewam, że nieoczyszczona powierzchnia ościeżnicy, bądź różnica temperatur w nocy zrobiły mi przykusa. Teraz żałuję, że nie zrobiłem zdjęć, to bym to uwiarygodnił.

szkoda, faktycznie szkoda że nie zrobiłeś zdjęć bo coś jest nie tak

A co do folii zewnętrznej - no coż, wybrałeś taki a nie inny materiał i musisz zrobić tak samo jak wewnątrz - miłej zabawy ;)

Moje zdjęcia, to akurat posadzka:-) więc bez parapetu. Montaż rzeczywiście był spartaczony (inaczej nie miałbym zdjęć:-))

Zresztą nie szukaj - znalazłem dla Ciebie :)

Dzięki słup ładny i dopracowany:-).

Po kolejne - podstawą nie jest słup tylko obróbka blacharska tego miejsca.

Racja:-). Chociaż to i tak nie rozwiązuje problemu wykropleń w komorze wzmocnienia, ale co tu kryć blacharski kawałek du..y mamy wspólny, to już coś, no nie?